Sa pepeljarom - pokusaj je potopitiu vrelu vodu sa sodom, sircetom i limunom
Kućni savjeti
Moderator: spacebound
Re: Kućni savjeti
Nisam, fleke ostale, ali bitno je da su cisti da cura moze puzati po njima
mijenjat cu ih nema mi druge
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10019 times
- Been thanked: 11903 times
- Status: Online
Devet fenomenalnih trikova za pranje veša

Pranje i održavanje veša je rutina, ali bez obzira na iskustvo i navike postoje male tajne i pravila koja vam itekako mogu olakšati posao. Ako već niste isprobajte ove trikove koji daju odlične rezultate:
1. Masnoće iz kože privlače prljavštinu koja se najviše nakuplja na ovratniku košulje. Prije nego košulju stavite u veš-mašinu ovratnik namažite šamponom.
2. Ako je riječ o tvrdokornim mrljama odjeću namočite u mlakoj vodi s malo deterdženta i ostavite da tako odstoji preko noći.
3. Da bi bijelo ostalo bijelo, a crno ne bi izblijedilo, odjeću prije pranja okrenite na naopaku stranu i perite je na najnižoj temperaturi koja će ukloniti nečistoće.
4. Tvrdokorne mrlje poput one od kafe, kečapa ili masnih umaka namažite pjenom za brijanje i ostavite da odstoji oko pola sata te nakon toga operite u mašini.
5. Prije nego opranu robu stavite u sušilicu ili krenete s peglanjem dobro provjerite je li na vašoj odjeći ostala koja mrlja, jer visoka temperatura samo će je dodatno fiksirati na tkaninu.
6. Ako je vaša veš.mašina poprimila ustajali i neugodan miris u posudu za prašak dodajte pola šoljice sode bikarbone i stavite je na kratko pranje. Soda bikarbona će ukloniti sve neugodne mirise.
7. U veš-mašini možete oprati i zastore za tuš kabinu. Operite ih na programu za sintetičke materijale do 40 stupeno i koristite uobičajeni deterdžent.
8. Ocat je najbolje sredstvo za zaštitu materijala i ima djelovanje kao omekšivač. U program ispiranja dodajte šalicu octa i vaša će odjeća ostati meka. Ocat možete dodati i za ručno pranje.
9. Ubacite dvije teniske loptice u veš-mašinu zajedno s peškirima i posteljinom i omekšivač vam nije potreban. Nakon pranja vaši će peškiri biti meki i mirisni.
(Zadovoljna.hr)
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
- Status: Offline
Re: Devet fenomenalnih trikova za pranje veša
otkrili su toplu vodu, nema sta... pa ovo je svakom poznato
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14701 times
- Been thanked: 10242 times
e vala nije sve...pogotovo ovo sa teniskim lopticama
nisam znala ni za fleke i pjenu za brijanje...zanimljivo
nisam znala ni za fleke i pjenu za brijanje...zanimljivo
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
-
Ruana
Ove loptice mogu se staviti i u susaru da se ne guzva ves.
-
Trepavica
1
Ako se kosulja oblaci na cisto tijelo , nema se sta masnoce nakupljati...1 x max 2 se obuce i nakon drugog oblacenja ide na pranje...treba biti bas neoper pa cekati da se umasti toliko.... Masnoće iz kože privlače prljavštinu koja se najviše nakuplja na ovratniku košulje. Prije nego košulju stavite u veš-mašinu ovratnik namažite šamponom.
-
Bambi
- Inventar foruma

Prvi put čujem za ovo sa teniskim lopticama
vrijedi pokušati 
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Kako ću skinuti tragove hemijske olovke s koznog namještaja?
Pokusala s Arfom, deterdzentom...
Ima li koja caka, a da ne osteti boju?
Pokusala s Arfom, deterdzentom...
Ima li koja caka, a da ne osteti boju?
-
Trepavica
Pamucnom krpom nakvasenom u alkohol 70% lagsno brisati dok ne nestane mrlja... Da bi bila sigurna pokušaj test na nekom nevidljivom mjestu.. Cula sam da funkcionise odlično ..
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Trepavica wrote:Pamucnom krpom nakvasenom u alkohol 70% lagsno brisati dok ne nestane mrlja... Da bi bila sigurna pokušaj test na nekom nevidljivom mjestu.. Cula sam da funkcionise odlično ..
Hvalaaaa, pokusat cu
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

Imam savjet, izbacite iz kuce sve sto je nepotrebno. Trebate samo jednu kantu za smece ili samo njih par na jednom mjestu. Ne treba vam kanta u radnoj sobi ili ne daj boze u spavacoj.
Sta ce nam koji ormari po dnevnim sobama? Neka mala natkasna i TV. Sta ce nam tabure(a) i fotelje? Jedan ugao ili trosjed i dvosjed. Sta ce nam natkasne i ono razno heklanje? U dnevoj sobi bi trebao biti samo TV, kakva mala natkasna pod njim, ugao, tepih i kakav stolicak.
I ponovimo to na isti nacin za sve prostorije. Spisak stvari koje bi mnoga domacinstva mogla baciti je ogroman. Ima ona tema umjetnost, e za mene je umjetnost ne koristiti vise od pet predmeta u sobi a istovremeno da nam soba bude funkcionalna.
Mislim i da je ok koristiti samo dvije glavne i jednu sporednu boju al' to je vec luksuz.
Sta ce nam koji ormari po dnevnim sobama? Neka mala natkasna i TV. Sta ce nam tabure(a) i fotelje? Jedan ugao ili trosjed i dvosjed. Sta ce nam natkasne i ono razno heklanje? U dnevoj sobi bi trebao biti samo TV, kakva mala natkasna pod njim, ugao, tepih i kakav stolicak.
I ponovimo to na isti nacin za sve prostorije. Spisak stvari koje bi mnoga domacinstva mogla baciti je ogroman. Ima ona tema umjetnost, e za mene je umjetnost ne koristiti vise od pet predmeta u sobi a istovremeno da nam soba bude funkcionalna.
Mislim i da je ok koristiti samo dvije glavne i jednu sporednu boju al' to je vec luksuz.
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace

Rockefeller wrote:Imam savjet, izbacite iz kuce sve sto je nepotrebno. Sta ce nam tabure(a) i fotelje? Jedan ugao ili trosjed i dvosjed.
Pokušaj u tako zamišljenoj porstoriji napraviti kafu za svekra, svakrvu, mamu, brata, snahu, dvoje djece.. Pa ćeš vidjeti što ce nam tabure, fotelja i još jedna štokrlica/hoklica
Također, pokušaj bez ormara rasporediti zimsku i ljetnu odjeću, store, poteljinu, prekrivače, jorgane, brdo šoljica i kineskih miksera koje dobijes kad se udas, opremu za treninge, igračke...
Za kante se slažem s tobom...
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

Pa imas trpezariju. U njoj je obicno od cetri do sest stolica. Neka na seciju moze sjesti sest osoba to je prostora za 10-12 osoba. 
Haljine... Treba malo prekalkulirat al' ima se uvijek haljina za baciti, radnickih haljina po ormarima i tako dalje. Da se to stanjit.
Edit: mislim da je to pametno zbog ciscenja po kuci a i kuca izgleda ljepse.
Haljine... Treba malo prekalkulirat al' ima se uvijek haljina za baciti, radnickih haljina po ormarima i tako dalje. Da se to stanjit.
RF, de ti tako kad budes imao svoj stan, i zivio sam ili sa zenom i djecom ...Pa nam se javi
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

Ne znam samo zasto bih vam se javio.

'lej, ti mozes reci da pametno zborim a i ne moras. Niko nikog u nista ne sili. Samo mislim da ljudi radimo isuvise glupe stvari. A meni ne pada na pamet slikati, uploadovati i stavljati ikakve slike na forum. Neki bosanski politicar rece da ljude prepoznas kad im se osladi moc tako sto zavole se slikati (i pojavljivati se u medijima). E pa ja hocu da ostanem bezmocan.
'lej, ti mozes reci da pametno zborim a i ne moras. Niko nikog u nista ne sili. Samo mislim da ljudi radimo isuvise glupe stvari. A meni ne pada na pamet slikati, uploadovati i stavljati ikakve slike na forum. Neki bosanski politicar rece da ljude prepoznas kad im se osladi moc tako sto zavole se slikati (i pojavljivati se u medijima). E pa ja hocu da ostanem bezmocan.

Rockefeller wrote:Pa imas trpezariju. U njoj je obicno od cetri do sest stolica. Neka na seciju moze sjesti sest osoba to je prostora za 10-12 osoba.
Fakat nisi dobro poslozio svoje pretpostavke.
1. MAnji stanovi u kojima zivi dvoje ljudi (supruznici) nemaju prostore predvidjene za trpezariju. A i da imaju, zasto bih zbog sebe i muza kupovala sto sa 6 stolica. Bio bi to neki okrugli mali, sa max 4 stolice.
2. Ako u dnevnom imas ugaonu seciju, to znaci da ti garnitura 3+2+1 nije mogla stati, tako da i da imam one stolice koje nemam u onoj trpezariji koju također nemam, opet ih ne bih mogla staviti u veliki dnevni boravak kojeg nemam...
3. Zapisi ovo sebi negdje, trebat ce ti kad zavrse momacki dani
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Ahaaaa, ovdje se ide malo dublje , ne samo u pravcu kucnih poslova. Pa dobro, svako ima svoje,ali u zivotu (i stanu/kuci) moram imati funkcionalne stvari, sto podrazumjeva mjesto gdje ces ostaviti stvari koje ti TRENUTNO ne trebaju.Rockefeller wrote:Ne znam samo zasto bih vam se javio.![]()
Ti imas svoju viziju stvari,pametan jesi,ali ne vidim da realno znas o cemu se radi u zivotu.
Idealista si, i to lijepo,ali u svom tom nekom idealizmu mislim da gubis malo vezu sa stvarnosti.
Jedino sto cu savjetovati (svima) je da, ako niste jednu stvar obukli/uportijebili vise od godinu dana-rjesavajte je se...Vise vam nikad i nece trebati
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Dobar savjet. Što svojih što tuđih stvari, cijeli kamion. Govorim samo o odjeći. Ne pominjem razne servise za kafu, tanjire, escajge, šerpe, tave, polu-tave, plastične posude, kante, razne sitnice i sitničice.Julia-Klara wrote: Jedino sto cu savjetovati (svima) je da, ako niste jednu stvar obukli/uportijebili vise od godinu dana-rjesavajte je se...Vise vam nikad i nece trebati
Npr, imam rezač za luk i koješta na struju. Eh sad, lijepo je kad on to sve isjecka detaljno ali ga valja rasklapati i čistiti/prati nakon svake upotrebe
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
sve sto ne oblacim nosim u kontejenere Crvenog krsta...
ono sto ne koristim prodajem na internom forumu ili u jednoj grupi u FB...tamo i kupujem ako mi zatreba nesto
Behko, stavljaj stvari na pik.ba mozda i zaradis sta
RF je u pravu kad kaze da u kucama imamo nepotrebnih stvari
Volim Njemacku i Austriju jer imaju one svoje buvljake vikendom,pa fino izneses i prodas...Bolje i za euro nego da stoji dzaba i kupi prasinu po podrumu ili ormaru
ono sto ne koristim prodajem na internom forumu ili u jednoj grupi u FB...tamo i kupujem ako mi zatreba nesto
Behko, stavljaj stvari na pik.ba mozda i zaradis sta
Volim Njemacku i Austriju jer imaju one svoje buvljake vikendom,pa fino izneses i prodas...Bolje i za euro nego da stoji dzaba i kupi prasinu po podrumu ili ormaru
- Krokodil Behko
- Globalni moderator