Maja wrote:
Ko je kriv za Mehmetovu smrt?
Mahidevran. Naredila je da ga zaraze boginjama.
Kako je umrla Hatidže?
Hatidze, inace vec psihicki dotucena, suprodstavlja se Sulejmanu, drska je, histericna i bez susprezanja pred Velicanstvenim, priznaje mu da ona stoji iza nestanka Hurrem. Sve to se odvija na balkonu njene palace; divlje se smijala govoreci da ju (Hurrem) nikad niko nece pronaci jer jedina ona zna gdje je. Zamisli Sulejmana, njegov pogled!
Hatidze se baca s balkona, pocinivsi samoubistvo.
Šta se stvarno desilo s Hurem, gdje je bila svo vrijeme i kako to da se vratila u otmjenoj odjeći i kočiji?
Ni meni mnogo toga nije najjasnije, vjerovatno dosta toga i nema u scenariju. hm ... kao da je Hurrem nekad spomenula kako je tokom zatocenistva bila drzana pod zemljom

Ako nije, ne znam otkud li mi onda taj detalj
A to, kako to da se vratila otmjeno, paa ... normalno da Hatidze nije sama kopala spremiste za Hurrem. Nakon njene smrti, taj neko je valjda i progovorio, paa ...
Nisam jos odgledala zadnje emitovanu epizodu, a po svemu sudeci, blizu je smaknuce princa Mustafe
@Zagorka
Kad bi se Sulejmanovom smrcu zavrsila serija, obzirom da Hurrem umire osam godina prije njega (u 52. god. zivota, sto podsjeca na bitan detalj da su im djeca vec odrasla, a znacajan su dio te price), ispalo bi to kao nedovrsen projekat, sto bi bilo nefer prema gledaocima. Zamisli da Sulejman umire odmah po pogubljenju Mustafe, i tu je kraj serije! Namece se pitanje ko je naslijedio Sultana, zar ne?! Znamo, moze se o istorijskim detaljima tog vemena informisati, ali, radi se o serijalu gdje su Sulejmanova djeca izrazito bitna, stoga i treba biti prikazan i period nakon Velicanstvenog.