Hljeb

Kolači, torte, zimnice, pića
Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times
Status: Offline

Re: Hljeb

Post by Lanci »

Majo kuharice :D Sta je ovo kad god napravim pogacu uvijek mi potvrda bude?a upravo mi treba da pravim je uz sataras,sta tu sad nije uredu,,stavim jogurt,ulje.prasak za pecivo I brasno,jeli nesto tu fali?
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8210 times
Been thanked: 19308 times

Post by Maja »

Prašak za pecivo a ne germu? Probaj dodati još i germu uz prašak. I 2-3 jaja. Pusti da se diže dva sata ili sat baš na toplom, pa kad je prekuhaš na pobrašnjenom stolu i prebaciš u tepsiju opet je ostavi 15-20 minuta da malo nadođe.
Ja ti nisam baš stručnjak za pogače. Obično pravim kifle, lepine, kiflice...
A ponekad napravim onu ruža pogaču.
Dodam od oka jaja, jogurt, ulje, so, germu, prašak, brašno, potkuham toplim pola voda-pola mlijeko. Nakon sat dva podijelim tijesto na 3 dijela, razvaljam oklagijom i premažem otopljenim margarinom, a nekad pospem i sirom, pa zarolam ko palaćinku. Režem komade i onda ih slažem na tepsiju ali uspravno, znači da gore i dole bude onaj dio gdje sam prerezala nožem. Poslije premažem žumancem i pospem sjemenkama, a može i bez njih. Jest da treba više vremena nego za običnu pogaču ali bude meka ko pamuk.

Znači kad praviš običnu pogaču dodaj prašak i kašiku germe, jaja, ulje, jogurt i potkuhaj s toplim nečim pa pusti sat-dva. Kad prebaciš u tepsiju ostavi još 15-20 min prije pečenja.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9978 times
Been thanked: 11847 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

Maja wrote:Prašak za pecivo a ne germu? Probaj dodati još i germu uz prašak. I 2-3 jaja. Pusti da se diže dva sata ili sat baš na toplom, pa kad je prekuhaš na pobrašnjenom stolu i prebaciš u tepsiju opet je ostavi 15-20 minuta da malo nadođe.
Ja ti nisam baš stručnjak za pogače. Obično pravim kifle, lepine, kiflice...
A ponekad napravim onu ruža pogaču.
Dodam od oka jaja, jogurt, ulje, so, germu, prašak, brašno, potkuham toplim pola voda-pola mlijeko. Nakon sat dva podijelim tijesto na 3 dijela, razvaljam oklagijom i premažem otopljenim margarinom, a nekad pospem i sirom, pa zarolam ko palaćinku. Režem komade i onda ih slažem na tepsiju ali uspravno, znači da gore i dole bude onaj dio gdje sam prerezala nožem. Poslije premažem žumancem i pospem sjemenkama, a može i bez njih. Jest da treba više vremena nego za običnu pogaču ali bude meka ko pamuk.

Znači kad praviš običnu pogaču dodaj prašak i kašiku germe, jaja, ulje, jogurt i potkuhaj s toplim nečim pa pusti sat-dva. Kad prebaciš u tepsiju ostavi još 15-20 min prije pečenja.
Ništa.
To nije pogača. Pogača se pravi sa kiselim mlijekom i sodom bikarbonom. Uopšte se ne stavlja germa a već prašak za pecivo, tu nisam siguran. Veoma je ukusna kad je vruća. To bi bilo sve. Kad se ohladi, baciš je i kraj priče.
Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci »

Za germu nikada nisam cula da ide u pogacu,,inace uvijek kad nekoga pitam kaze prasak za pecivo ili sodom bikarbonom kao sto kaze behko zakuham sa kiselim jogurtom,jaja nisam do sada stavljala,sad cu da napravim ovako kao sto si napisala majo mozda uspije :D. hvala
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
Trepavica

Post by Trepavica »

Hljeb kombinacija psencinog i heljdinog brasna...

P.S. Ko je ostao ne osvojen?! :plavi :plavi
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14698 times
Been thanked: 10229 times

Post by Julia-Klara »

ja pogacu pravim sa kiselom vodom i praskom za pecivo (brasno i so, naravno) ... Volim je vrucu,ali hladnu, i volim je bas zato sto je tvrda, ne mekana kao hljeb
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Ciklama

Post by Ciklama »

Kod nas se još uvijek kruh puno jede, ali ja sam svoju porodicu naučila da ga jede umjereno, uz neka jela ga ne jedu nikako (tjestenina, riža).
U zimskom periodu redovno pravim kruh. Kombinujem razna brašna, kupovno, domaće, pšenično, ražovo, kupim sjemenki, mekinja, zavisi šta "naletim" i onda mutim. Recepte nemam sve radim "od oka" (odokativno, kako se mi zezamo).
Rado pravim i pogaču, isto kao i Julija sa kiselom vodom i pzp, ili sa sirutkom i sodom.
U ljetnom peridu rijeđe pečem i kruh i pogače i kifle.
Imamo dvije dobre pekare, njihovoj izradi kruha i peciva se ne može zamjeriti, posluže mi, mada, domaće je domaće.
Trepavica

Post by Trepavica »

Image
Hljeb Klas Vital za one koji žele više

Najveća kompanija za proizvodnju hljeba i peciva u BiH, Klas d.o.o. na bh. tržište lansirala je novi proizvod - hljeb Klas Vital, iznimno bogat vitaminima i raznim vrstama žitarica.

Konzumiranjem hljeba Klas Vital, obogaćenog sjemenkama suncokreta i lana, ječmenim i prženim pšeničnim sladom, te zrnima soje, organizam dobiva neophodne minerale i vitamine, kao što su kalcij, fosfor, kalij, magnezij, vitamin E i vitamini iz skupine B kompleksa.

Sjemenke lana i suncokreta pomažu u snižavanju nivoa lošeg LDL holesterola, triglicerida kao i visokog krvnog pritiska. Inače, poznato je da suncokret, soja, lan, pšenica i raž mogu dati svoj pozitivni doprinos organizmu kroz povećani sadržaj bjelančevina, masnoća, minerala, vitamina i prehrambenih vlakana.

Dobrom kombinacijom ovih tvari, kakva je postignuta u Vital hljebu, dobiva se odličan izvor energije, te pravilno regulisanje biohemijskih reakcija metabolizma, zaštitnih funkcija i odbrambenih mehanizama, kao i funkcionalnost krvožilnog, živčanog i imunološkog sistema, sistema organa za kretanje, reproduktivnog i probavnog sistema organizma.

Klas Vital hljeb je idealan za konzumente sa problemima u probavi, kao i one koji, preventivno, sa posebnom pažnjom biraju visokokvalitetne prehrambene proizvode. Njegova prednost je i produženi rok trajanja, a to znači da Vital zadržava svježinu najmanje pet dana od dana proizvodnje.
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. »

Lanci wrote:Za germu nikada nisam cula da ide u pogacu,,inace uvijek kad nekoga pitam kaze prasak za pecivo ili sodom bikarbonom kao sto kaze behko zakuham sa kiselim jogurtom,jaja nisam do sada stavljala,sad cu da napravim ovako kao sto si napisala majo mozda uspije :D. hvala
lanci, nemoj da ti bude hladno mlijeko kad budes zakuhavala.
evo ti moj recpt za pogacu, bude mi uvijek mekana
ja ovako pravim:
na pola kile brasna stavim jedan prasak za pecivo i jogurta onoliko koliko treba da ne bude pretvrda a ni premekana... dodam i jedno dvije kasike ulja i soli naravno. bude puno ljepsa kad se stavi ulje. i ono sto obavezno uradim, rasplescem je po namastenoj tepsiji i onda okrenem da mi gornja strana bude namascena. ne pravim predebelu. onako kad je nepecena bude oko dva prsta debljine i naraste skoro duplo. stavim na najjacu vatru da dobro naraste i onda smanjim. ne pecem predugo, jer kora bude tvrda.
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Danas mi je bilo nekih vanrednih okolnosti pa sam umijesio tijesto, po prvi put u životu. Htjedoh ispeći neke lepine za večeru i s obzirom na to da mi je prvi put, još sam bio i uspješan. Može se jesti ali da je to bilo ko gledao, dok se pravilo, vala ne bi ni okusio :plavi
Trepavica

Post by Trepavica »

Jesenje slatke pogačice

:bali
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3936 times
Been thanked: 2964 times

Post by Pasaga »

:D. ...dodjite vi kod mene na jedan kraci kurs.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Bravo Trepavice. Stvarno dobro izgleda :gladan
Trepavica

Post by Trepavica »

Pasaga wrote::D. ...dodjite vi kod mene na jedan kraci kurs.....
Mislis da nam neophodan...a na koga mislis kada kazes VI ?! :hihi
Krokodil Behko wrote:Bravo Trepavice. Stvarno dobro izgleda :gladan

Hvala Kroki...
Napisat cu ti recept ako hoces..ako ces ga i ti praviti, naravno ! :oo (Nimalo komplikovana priprema . )
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3936 times
Been thanked: 2964 times

Post by Pasaga »

Nefali nista ako dodjes i ti.
Samo mozes bit u plusu....svi.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Trepavica wrote:

Hvala Kroki...
Napisat cu ti recept ako hoces..ako ces ga i ti praviti, naravno ! :oo (Nimalo komplikovana priprema . )
Ma vraga je jednostavno.
Ali hajde napiši, možda budem mogao napraviti bar neku improvizaciju na temu :p
Trepavica

Post by Trepavica »

Pasaga wrote:Nefali nista ako dodjes i ti.
Samo mozes bit u plusu....svi.....
Slikom pokazi sta znas.!!!..i Koja bi to tema bila kursa ?! :hihi
Krokodil Behko wrote:
Trepavica wrote:

Hvala Kroki...
Ma vraga je jednostavno.
Ali hajde napiši, možda budem mogao napraviti bar neku improvizaciju na temu :p

Potrebno :

* 120 gr rendane bundeve

* 120 gr pirea od kestena

* 120 gr mljevenih oraha ili( moze badem, ljesnjak )

* 120 gr brasna

* 40 gr heljdinog brasna

* 40 grbraon secera

* 40 gr jogurta

* 1 kkvanilinog secera

* 6 sk zobnih pahuljica

* 1 kesica praska za pecivo

* 5 sk orahovog ulja

Zagrijati rernu na 180°C

U posudu staviti , jogurt, ulje pire od kestena, rendanu bundevu , mjevene orahe , mjesiti sve polahko , dodavati pomalo brasno i prasak za pecivo..

Formirati pogacice i staviti ih u pobrasnjen pleh..

Peci ih 30-40 min

Idealni za dorucak , ili uzinu , sa demom ili medom takoder.. :cool
Trepavica

Post by Trepavica »

Seljacki hljeb..

Hljeb od raži duša od hljeba..
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

Koliko dugo može stajati?
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Od raži ne izgleda tako, mnogo je tvrđi a izdrži mnogo više nego li obični :)
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Post Reply

Return to “Kulinarstvo”