Ocekivala sam malo dublju raspravu, ali se vezala samo za posljednja desavanja i posljednji rat.
Hrvoje Klasic
Dubravka Stojanovic
Edin Omercic
Moderator: Krokodil Behko
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
Odgledah, Klasic fantastican istoricar I govornik, Omercic je mozda dobar istoricar al djaba kad ne zna dvije sastaviti, nazalostJulia-Klara wrote: 08 Jun 2023, 09:42 Sinoc 3 istoricara u Pressingu, a ovaj Bosanac mi sav nekakav pogubljen i nedorecen...
Ocekivala sam malo dublju raspravu, ali se vezala samo za posljednja desavanja i posljednji rat.
Hrvoje Klasic![]()
Dubravka Stojanovic
Edin Omercic

Ako postoje vile, vukodlaci, vampiri, Babaroga i Baščelik, onda je i 'istorija realna.Maja wrote: 14 Jul 2010, 10:49 šta mislite koliko je istinito ovo što mi znamo o prošlosti s obzirom da istoriju pišu pobjednici?
je li iko od vas imao priliku da čita udžbenike iz BiH za hrvatsku, bosansku i srpsku djecu i koliko se oni razlikuju? kažu da ima puno različitosti u njima ali istina je samo jedna pa se pitam ako se mi ne možemo složiti oko nedavnih događaja ko garantuje da je istina ono što je bilo prije hiljadu godina
Da, bas je upalo u oci koliko nije u stanju formulisati svoje misli i rijeci.immuno wrote: 08 Jun 2023, 10:04Odgledah, Klasic fantastican istoricar I govornik, Omercic je mozda dobar istoricar al djaba kad ne zna dvije sastaviti, nazalostJulia-Klara wrote: 08 Jun 2023, 09:42 Sinoc 3 istoricara u Pressingu, a ovaj Bosanac mi sav nekakav pogubljen i nedorecen...
Hrvoje Klasic![]()
Dubravka Stojanovic
Edin Omercic
![]()

Ovo je dobar odgovor. Dakle sve je u oku promatrača. Historija ima svoje izvore, metodologiju, instrumentarij i još mnogo toga kao i svaka druga znanost ali se, nažalost, kao i mnoge druge znanosti, zloupotrebljava, tumači, falisifikuje, nateže i revidira.

Cijenim uloženo vrijeme u post, ali to je bio sarkazam.mishic wrote: 21 Aug 2023, 15:35Ovo je dobar odgovor. Dakle sve je u oku promatrača. Historija ima svoje izvore, metodologiju, instrumentarij i još mnogo toga kao i svaka druga znanost ali se, nažalost, kao i mnoge druge znanosti, zloupotrebljava, tumači, falisifikuje, nateže i revidira.
Nama na ovim prostorima od najbliže do najdalje prošlosti sve je servirano prema kuhinji iz koje dolazi. Jedni te isti događaji se različito prezentiraju i tumače. Onima koji su učili gradivo o WW2 iz socijalističkih udžbenika danas ništa nije i ne može biti jasno i mogli su dileme raščistiti samo na temelju stranih izvora. I to opet ovisno kojih i iz kojeg su perioda. U domaćim izvorima sve je krivotvoreno, prenapuhano, upitno...
Zbog toga danas i imamo ove revizije i to opet na različitim stranama sa različitim tendencijama. Ali to ne čudi koliko čudi što je ova novija historija toliko različita. Tumačenje događaja ljudi koji su vlastitim očima gledali, doživljavali i preživljavali ono što se zbivalo devedesetih dijametralno se razlikuju. Ko je koga napadao, ko je bio agresor a ko se branio, ko koga odakle protjeran a ko sam napustio određenu teritoriju i niz drugih laži, podvala i prevara servirane su i serviraju se svakodnevno kroz politiku, literaturu, filmove, usmenu predaju i na sve moguće načine tako da sada već možemo reći da nije bilo Haga, njegovih presuda, dokumentacije i arhiva pitanje je bili se ikada mogla utvrditi makar približna istina.
Evo jedan primjer: Ja sam iz SB, bio jedno vrijeme u rovu sa kolegom iz školske klupe a potom smo pucali jedan na drugog. Danas se ponekad sretnemo i ma da izbjegavamo tu priču kada nešto naleti za mene je on kriv, za njega sam ja. Kako to sada utvrditi? Ko je u pravu? A dobro se sjećam jutra kada nam je iznenada i bez objašnjenja saopšteno da od tog dana više nismo jedna vojska i nismo zajedno. Bili smo još nakratko jedni pored drugih pa tek kasnije postali jedni protiv drugih. Mučno je o tome i misliti i pisati i govoriti... Ali tako je.
I to je historija ili ti povijest!
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest