Da li je skupa sahrana

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
Trepavica
Status: Offline

Re: Za hiljadu maraka mejt može samo ostati u kući

18 Sep 2013, 16:50

mrki62 wrote:Ništa ne brkam,samo želim skontati jel sad bolje il je to bilo prije. Sad bi valjda trebalo biti bolje

Umrijeti nije bilo nikad dobro..ni prije a ni sad...

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

18 Sep 2013, 16:53

ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8210 times
Been thanked: 19309 times

25 Sep 2013, 01:37

Moj rođak koji nikad nije plaćao članarinu IZ platio je samo za 3 zadnje godine kad mu je umrla žena.
Odmah su se neki upitali je li bolje neplaćati, pa kad ti ustreba usluga platiš za 3 godine i to je to.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

Mujesira Mlatišuma "čeka" već godinu dana ko će je pokopati

24 Oct 2013, 11:14

Image

Nakon što smo objavili priču o pokojnoj Splićanki Ikoniji Šarbel koja je spletom nesretnih okolnosti preminula u Općoj bolnici Zadar, a potom više od dva mjeseca čekala na ukop u rashladnoj komori zadarske mrtvačnice jer nitko nije htio ili mogao platiti njen pogreb i prijevoz tijela do Splita, pojavio se još drastičniji slučaj koji djelatnici splitskog “Lovrinca” ne pamte.

Naime, državljanka BiH već godinu dana čeka na ukop i još “leži” u lovrinačkoj mrtvačnici! Niko za pokojnicu ne pita, tijelo mjesecima čeka na dostojanstven ispraćaj. Takva nehumanost i nebriga za preminulu šokirala je sve upućene u ovaj slučaj koji već dugo muči i direktora splitskog “Lovrinca” Petra Bilobrka.

- Pokojnica se zove Mujesira Mlatišuma. Po mojim spoznajama kao i zaposlenika koji rade u TD-u “Lovrinac” d.o.o. više od 40 godina, ovo je prvi takav slučaj - kaže nam direktor Bilobrk, kojega smo upitali zašto nitko nije došao po pokojnicu.

- Jedno privatno pogrebno poduzeće čekalo je na sina, međutim on se javljao i odugovlačio, a nakon određenog vremena više se ne javlja. Njegova je majka umrla u KBC-u Split te je redovno prebačena u našu mrtvačnicu po protokolu - kaže Bilobrk koji je proteklih dana obavijestio i mjerodavne. Kaže, nije više htio čekati jer pokojnica ne može dovijeka ležati u mrtvačnici.

- Naša Pogrebna služba obavijestila je nadležne službe Sanitarnu inspekciju kao i MUP od kojih očekujemo odgovarajuće pozitivno rješenje, s obzirom na to da postoji potrebna dokumentacija za prijevoz i ukop pokojnice u BiH. Ako ne dobijemo pozitivno rješenje, obavit ćemo ukop pokojnice na groblju Lovrinac te će stranka/ke moći naknadno obaviti ekshumaciju - kaže Bilobrk, nadajući se da će se netko iz BiH javiti i preuzeti tijelo sljedećih dana.

Zašto je obaviještena Sanitarna inspekcija? U Zakonu o zdravstvenoj zaštiti jasno stoji: “Pokop umrle osobe obavlja se nakon što je smrt utvrđena, a u vremenu od 24 do 48 sati od nastupa smrti. Na temelju posebnog odobrenja sanitarnog inspektora, pokop se može obaviti i nakon isteka roka od 48 sati od nastupa smrti.”

U Zakonu o socijalnoj skrbi, pak, stoji da Centar za socijalnu skrb odobrava plaćanje pogrebnih troškova za siromašne koji su korisnici pomoći, a ako ne plati Centar, onda brigu preuzima grad u kojem pokojnica ima prebivalište. Kako pokojnica nije imala prebivalište u Splitu, državljanka je BiH, još se ne zna kako će se riješiti ovaj slučaj.

Inače, u budžetu grada Splita postoji stavka po kojoj su osigurana sredstva za pogrebne troškove umrlih osoba bez porodice i za pogrebne troškove siromašnih, pa je tako tokom 2012. gradska uprava zaprimila ukupno 28 zahtjeva za ostvarivanje spomenutog prava i preko donesenih rješenja odobrene su novčane naknade u ukupnom iznosu od 88.496,67 kuna.

U 2013. godini je do sredine oktobra zaprimljeno 39 zahtjeva te je odobreno ukupno 92.001,80 kuna. Takav porast pokopa na teret gradskog proračuna tumači se općom besparicom jer i skromni pokop zapada oko šest hiljada kuna. Naravno, ako imate grobnicu. Ako pak treba izgraditi grobnicu, onda se iznos i te kako uvećava: zidne grobnice (niše) u gradovima zapadaju od 18.000 do 26 hiljada kuna, a zemljane od 30 do 50 hiljada kuna.

Trepavica

Re: Mujesira Mlatišuma "čeka" već godinu dana ko će je pokop

24 Oct 2013, 11:17

Stvarno zalosno..

alma75
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

24 Oct 2013, 11:20

Bože sačuvaj...
Pa šta je sinom, možda nema novca da je prebaci u BiH ili...

Trepavica

24 Oct 2013, 11:23

Ko zna sta je i sa njim...mozda i on umro...!

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14698 times
Been thanked: 10229 times

24 Oct 2013, 11:30

ovo me strasno nervira...
zasto drzava ne preuzima odgovornost u ovakvim slucajevima, ili u socijalnim slucajeva isto tako?
ukop kosta , nemaju svi ljudi za prebacivanje iz jedne drzave u drugu (znam,jer smo prebacivali rahmetli amidzu iz BiH u Hrvatsku)
ako nemas pare mozes se slikat'!
Sramota!
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

26 Oct 2013, 00:51

Taj sin ili je umro ili nije normalan, jer, da je normalan (ako je ziv), za godinu dana mogao je skupiti potrebnu sumu, taman da je prosio.
Opet, ako je sin umro, cudno da niko drugi nije preuzeo slucaj na sebe; ako i nemaju rodbinu (ama, zar je takvo sto moguce, pf ...), kako to da su komsije ostale gluhonijeme?! Ili postoje zabiti i bez komsiluka :hm
U sta se ovaj svijet pretvorio, Boze sacuvaj!
E sad necu ni kako ja hocu

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

26 Oct 2013, 08:18

A šta je sa IZ ?
IZ bi trebala isto odreagirati , pogotovo u takvim slučajevima.
I nije mi jasno zašto bi se uopšte ukopavala u BiH ?
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

26 Oct 2013, 13:44

Zasto bi IZ trebala reagovati ako je zena tamo zivjela?
Da je ovo slucaj u BiH pljuvalo bi se po svim medijima, a ovako nadje se izgovor
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

26 Oct 2013, 15:45

A jel to ti misliš da IZ zajednica u Hrvatskoj ne postoji ?
Islamska zajednica svakako treba da preuzme dio odgovornosti.

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

26 Oct 2013, 15:57

mislila sam da mislis na IZ u BiH, ali svakako bi grad i drzava trebali preuzeti odgovornost
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

26 Oct 2013, 16:07

Ma ja mislim na IZ Hrvatske, jer oni postoje i za takve slučajeve a grad il država su u drugom planu - ako bi rodbina i IZ zakazali al haman u ovom slučaju svi zakazaše.
Osobno najviše krivim IZ jer su oni glavni i odgovorni, to je njihov obraz.

tanuki
Na probnom
Na probnom

Re: Da li je skupa sahrana

25 Nov 2013, 15:43

nije skupa sahrana, jer sahranjujemo svoje roditelje u pravilu, koji nam ostavljaju nekakvo nasljeđe, ali skupe su grobnice i održavanje istih,
eto ja sam u amanet svojoj djeci ostavio da me kremiraju kad riknem!
iako su me neki uvjeravali da se urna mora položiti u grob po zakonima rh, raspitao sam se i to ne stoji!
dakle po mojoj volji bit ću kremiran, a moj pepeo razusut, ako su toliko glupavi da me sahrane, polože moje tijelo pod zemlju ili urnu za koju će svake godine morati plačati naknadu sami su si krivi ako su glupavi!
moji roditelji žive u mojoj glavi, a kad dođem na groblje, vračaju mi se samo najružnije scene njihovog umiranja i za to još moram plačati? zašto ?

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

25 Nov 2013, 15:48

jasta je neg skupa! zivotom se placa :djed

laganini
Spamer
Spamer

25 Nov 2013, 15:53

tanuki wrote:nije skupa sahrana, jer sahranjujemo svoje roditelje u pravilu, koji nam ostavljaju nekakvo nasljeđe, ali skupe su grobnice i održavanje istih,
iako su me neki uvjeravali da se urna mora položiti u grob po zakonima rh, raspitao sam se i to ne stoji!
dakle po mojoj volji bit ću kremiran, a moj pepeo razusut, ako su toliko glupavi da me sahrane, polože moje tijelo pod zemlju ili urnu za koju će svake godine morati plačati naknadu sami su si krivi ako su glupavi!
moji roditelji žive u mojoj glavi, a kad dođem na groblje, vračaju mi se samo najružnije scene njihovog umiranja i za to još moram plačati? zašto ?
..pojačaj ti nasljeđe a već će se oni tebe riješit... :oo
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

tanuki
Na probnom
Na probnom

25 Nov 2013, 16:15

laganini wrote:
tanuki wrote:nije skupa sahrana, jer sahranjujemo svoje roditelje u pravilu, koji nam ostavljaju nekakvo nasljeđe, ali skupe su grobnice i održavanje istih,
niti ga mogu pojačati niti ga želim smanjiti ( mada je ovo drugo moguća opcija) jer sam već na pragu treće životne dobi, a kad riknem tak mi je svejedno, a moje nasljeđe jest da su moja djeca odrasla, školovana i da se brinu sama o sebi, pa im moje nasljeđe neće apsolutno ništa promjeniti u životu!
ali ti ni kurca ne razumiješ od onoga što sam natipkao!
ja polazim iz svoje perspektive, dakle ne želim grob, nekakvo fiksno mjesto, a kremiranje u hr je jeftinije od tradicionalnog ukopa!

laganini
Spamer
Spamer

25 Nov 2013, 16:17

tanuki wrote:
laganini wrote:
niti ga mogu pojačati niti ga želim smanjiti ( mada je ovo drugo moguća opcija) jer sam već na pragu treće životne dobi, a kad riknem tak mi je svejedno, a moje nasljeđe jest da su moja djeca odrasla, školovana i da se brinu sama o sebi, pa im moje nasljeđe neće apsolutno ništa promjeniti u životu!
ali ti ni kurca ne razumiješ od onoga što sam natipkao!
ja polazim iz svoje perspektive, dakle ne želim grob, nekakvo fiksno mjesto, a kremiranje u hr je jeftinije od tradicionalnog ukopa!
..što ti je ekonomičan čovik.. :bravo
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

25 Nov 2013, 18:00

Maja wrote:Moj rođak koji nikad nije plaćao članarinu IZ platio je samo za 3 zadnje godine kad mu je umrla žena.
Odmah su se neki upitali je li bolje neplaćati, pa kad ti ustreba usluga platiš za 3 godine i to je to.
Nema toga više,barem ne kod nas.Zadnji slučaj,tata mi baš priča,platili su za čovjeka(njegovi) i kaznu i sve troškove normalno,što je izišlo poprilična cifra.Nema džaba ukopavanja,održavanja groblja,obreda kad se umre,ničega.Ako bi to neko radio badava za nekoga,neka se prijavi pa će države imati volontere.Plus neka poklone zemljište.Ali toga nema,a ljudima i dalje nejasno.
:kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Post Reply

Return to “Religija”