Ali ovo o cemu oni pricaju je beli neki bezobrazluk

Moderator: Krokodil Behko
U Hutovu Blatu,mislim da je bilo prosle godineNela wrote:Prije 600 000 god, su imali brodove i jos pritom znali savijati zeljezointeresantno
..pagania je bila uglavnom na području današnjeg dila dalmacija..koliko je zahvaćala ercegovinu???Awenary wrote:Za vodu i ogledala postoji veoma jednostavno objašnjenje![]()
To ide iz paganskog doba. Duša mora da se umije/da se napije pred putem. A ogledala - zato što su "vrata na onaj svijet" mogu pokvariti put duši pokojnog, ona može u ovom "hodniku" zalutati i ostati ovdje, među živima i kvariti njima život.
P.S. Mislim da je ovo prava tema za moje pitanje. Ima li neko knjigu o paganskim vjerovanjima na području Bosne i Hercegovine? Ako imate elektronsku i možete mi poslati - biću veoma zahvaljna. Ili možda znate gdje takvu mogu naručiti
Da, ona dokršćanska vjerovanjaKrokodil Behko wrote:To da ali stekoh utisak da je mislila na neznaboštvo općenito. Predkršćanski period.
Ne zna ona kakvih je miksova bilo u BiH kao i da se čak pojavio i kult Mitre, plus prastara ilirska božanstva Silvan, Dijana, potom i slavenski uticaji. Ako Awenary to nije dovoljno, neka precizira pa da znamo šta da tražimo.
antičke religijske stvari?
mitovi i legende iz raznih perioda?
sačuvani običaji i njihovo porijeklo?
Krokodil Behko wrote:Meni kao zaljubljeniku u historiju, treba pojašnjenje pa da ne odem preširoko
Eh pa o tome pođoh i da govorim. Kod nas se miješaju kulture Ilira i Slavena. Sad to treba razgraničitiAwenary wrote: Da, ona dokršćanska vjerovanjaI koliko znam malo od toga je postalo i dio kršćanstva, jer ako bi svećenici zabranili potpuno sve odmah bi ih ljudi pobili. Samo su to počeli objašnjavati sa svoje strane (a ne znam kako)
![]()
Za početak, i kod nas postoji poštivanje drveća i šuma kao i kod ostalih Slavena.Zanima me sve gorenavedenoAl' najviše htjela bih saznati baš za slavenski mitovi na našem području. Pišem rad u kojom bi to bilo potrebno. A i uopšte sam zaljubljena u mitologiju.
Eh vidiš i ja sam zaljubljen u mitologiju.A i uopšte sam zaljubljena u mitologiju
Kralj!Rockefeller wrote:Eh vidiš i ja sam zaljubljen u mitologiju.A i uopšte sam zaljubljena u mitologiju
A najdraži mit mi je onaj o nastanku Rima. Nema neke veze sa Bosnom i slavenskim plemenima, mada bismo u stilu nas mogli povezati 10. legiju koja je boravila na prostoru Balkana, a osnovao ju je lično Gaj Julije Cezar Oktavijan, usvojeni sin od Gaja Julija Cezara (zapravo bliži rod). A taj Gaj Julije Cezar se hvalio povremeno pred rajom kako je potomak trojanskog Eneja, osnivača Rima. Nekako tako bismo to mogli utkat u našu mitologiju.![]()
Još ako dodamo da je Troja u Gabeli na konju smo.
Mi smo ti pomalo nemaštovit narod. A i ono što izmaštamo obično nismo umjeli da zapišemo. Tako nam grah pao, barbarima.
HvalaKrokodil Behko wrote:Eh pa o tome pođoh i da govorim. Kod nas se miješaju kulture Ilira i Slavena. Sad to treba razgraničitiAwenary wrote: Da, ona dokršćanska vjerovanjaI koliko znam malo od toga je postalo i dio kršćanstva, jer ako bi svećenici zabranili potpuno sve odmah bi ih ljudi pobili. Samo su to počeli objašnjavati sa svoje strane (a ne znam kako)
![]()
Kao prvo, dobro smo ikako živi kakva sve mitološka čudovišta, žive među nama u Bosni i Hercegovini: Drekavci, zmajevi, aždahe sa Bjelašnice, vampiri i razni drugi monstrumi. Imamo temu o tome, pa možeš je prelistati i upoznati se sa našim domaćim čudovištima, dok ja ne priredim neki tekstić o ostalim vjerovanjima slavenskog proijekla.
http://www.bosanski-forum.com/viewtopic.php?f=32&t=2029
Za početak, i kod nas postoji poštivanje drveća i šuma kao i kod ostalih Slavena.Zanima me sve gorenavedenoAl' najviše htjela bih saznati baš za slavenski mitovi na našem području. Pišem rad u kojom bi to bilo potrebno. A i uopšte sam zaljubljena u mitologiju.
Npr, smatra se da je velika šteta i nesreća ako se poreže neki stari hrast. Preporučuje se da se nakon rezanja (ako se mora rezati) prinese neka žrtva u vidu kokoši, janjeta i tome slično.
Što se tiče breze, ona kod nas za razliku od Rusije i nije baš neko omiljeno ili ceremonijalno drvo. Ima ih koji se plaše tog drveta. zaziru od njega i nipošto ga ne bi imali u blizini kuće.
Lipa također, ima poseban status. U mnogim je pjesmama opjevana a već o orahu, kruže razne priče. Sve to potiče iz mitologije. Neki kažu da to drvo, mlad čovjek nipošto ne bi smio saditi a u nekim mjestima, ne sadi se po selima nikako nego samo izvan naselja.
Toliko za početak