Provincijalac

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Provincijalac

Post by Rockefeller »

I ja kažem da može kad hoće. :hihi

Slažemo se Shevale u većini. :ok
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini »

mora sam ga izribat prvo..he,he,.
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Naumpade mi priča dok čitah Ševalov post..

U jedno selo došao je stranac koji je želio da se tu nastani. Na putu je susreo starca i upitao ga kakvi su ljudi u selu. Starac mu je odgovorio pitanjem:

¨A kakvi su ljudi bili tamo gdje si do sada živio?¨
¨Loši¨, odgovori došljak. ¨Svi su bili pakosni i svađalice¨.
¨Produži, stranče, dalje. I ovdje su takvi ljudi¨, odgovori mu starac.

Poslije izvesnog vremena, u selu se pojavio drugi stranac. I on je želio da se tu nastani. I njemu je starac postavio isto pitanje, a došljak je odgovorio:

¨Dobri su bili ljudi, lijepo smo se slagali, ali ja sam odlučio da malo promijenim sredinu¨.
¨I ovdje su dobri ljudi¨, odgovori starac. ¨Slobodno se ovdje nastani, biće ti lijepo¨.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka »

.....o ovoj temi bi se moglo nadugo i nasiroko..... :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

..onda karmu za temu..he,he,..
Ciklama

Post by Ciklama »

Ja sam provincijalka, tako mi kažu tete. :zubi
Po njihovom bih trebala da predveče dotjerana šetam sa suprugom i dijecom u čaršiji, jutranju kahvicu da ispijam na nekoj od ljetnih bašti sa "ajfonom" u rukama, pratiti modne trendove, tračeve i šta već dame i moderne žene rade :D jer to bi dolikovalo meni i suprugu, a ne da gajim organsku hranu i pravim džunglu od kuće i okućnice. I tako se desi da mi tete poznanice u lice kažu da sam prava provincijalka, pa šta to kome značilo. :oo
Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by Bahra »

Po čemu se mjeri koliko je ko provincijalac a ko urban? Možda po ovom sto Ciklami (iskompleksirane) tete nabiju na nos? Nigdje veze....
Iskreno najviše me ovdje nervira sto sam većinom pročitala kako zaboga svi koji su rodjeni u većem gradu pogotovu u Sa, prepotentni, nakindjureni, ne možeš im ni na lopati prinijeti. Jos ako kažeš da si iz manjeg mjesta...odmah te etiketiramo kao provincijalca i ti papka.
Mislim da je ustvari veći problem pojedinih provincijalaca njihov kompleks koji nabiju sami sebi, pa nas sve strpaju u isti koš.
Upoznah puno "graDZana" zbog kojih me stid da kažem odakle sam, a isto tako puno gradjana manjeg mjesta koji su predivni ljudi. I mislim da su ovi stereotipi upravo zbog "graDZana" kojima je jedina statisfakcija reci da je roDZeni Sarajlija, i provincijalac sa kompleksom. Kad njih dvoje upoznas medjusobno eto ti katastrofe širokih razmjera.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

Ma pustit ljude neka pričaju i rade šta hoće. Sve što je ljudski to je i normalno, što bi moj nekadašnji profa rek'o. Volim kad ljudi rade stvari spontano. A spontane ljude ne meremo očekivati tamo gdje se očekuje.

i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

Mislim da mnoge samo teoretišu o toleranciji, a kad se postavi pitanje na http://www.bosanski-forum.com/viewtopic ... &start=160 onda malo ko hoće. :oo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja »

Lebowski je sve rekao sa svojom pričom.

Ključaj temu. :oo
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

Stvari ne vrede onoliko kolika im je cena, već onoliko koliko smo u njih uložili ljubavi.”
― Momo Kapor, Provincijalac
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. »

Bla wrote:Mislim da mnoge samo teoretišu o toleranciji, a kad se postavi pitanje na http://www.bosanski-forum.com/viewtopic ... &start=160 onda malo ko hoće. :oo
koj e reko, ja bi... ali vise kao hobi :D
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

Ciklama wrote:Ja sam provincijalka, tako mi kažu tete. :zubi
Po njihovom bih trebala da predveče dotjerana šetam sa suprugom i dijecom u čaršiji, jutranju kahvicu da ispijam na nekoj od ljetnih bašti sa "ajfonom" u rukama, pratiti modne trendove, tračeve i šta već dame i moderne žene rade :D jer to bi dolikovalo meni i suprugu, a ne da gajim organsku hranu i pravim džunglu od kuće i okućnice. I tako se desi da mi tete poznanice u lice kažu da sam prava provincijalka, pa šta to kome značilo. :oo
..super si ti..samo ostani na svojim principima.. :cvijece
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka »

Trebao bi neko (npr postavljač teme) definisati šta misli pod provincijalac,obzirom da je provincija dosta širok pojam,i kroz vrijeme je nekako mijenjao značenje(ovo behko bolje zna)........vidim nekako brkate ono što ja smatram provincijalcem pod sasvim normalnom osobom koja se nekakvom igrom slučaja eto nije rodila u centru grada........
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10000 times
Been thanked: 11886 times

Post by Krokodil Behko »

Zagorka wrote:Trebao bi neko (npr postavljač teme) definisati šta misli pod provincijalac,obzirom da je provincija dosta širok pojam,i kroz vrijeme je nekako mijenjao značenje(ovo behko bolje zna)........vidim nekako brkate ono što ja smatram provincijalcem pod sasvim normalnom osobom koja se nekakvom igrom slučaja eto nije rodila u centru grada........
U bukvalnom prevodu, provincijalac bi značilo regionalac ili pokrajinac.
Pojam provincija se prvi put pojavljuje dolaskom rimljana na ove prostore. Cijeli zapadni balkan (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Kosovo i sjeverna i srednja Albanija) ponijeli su naziv provincija Ilirik.

Važniji dio posta
Obzirom na silnu oholost rimljanskih patricija, vjerovatno se pod pojmom provincija označavalo nešto između marginalnosti i neprosvijećenosti. Zapravo, ne znam čemu diskusija jer čak i pored tih silnih i oholih rimljanskih patricija, poneki je provincijalac ipak postao imperator carstva. Znači ništa se nije promijenilo u ovih 2000 godina. Postoje prijestolnički stereotipi o populaciji iz unutrašnjosti. Ne baš kod svih "prijestolčanina" ali u nekom dijelu da. Jeste da ih provincijalci redovito pobijaju u tome ali to ipak opstaje. Npr, većina najpoznatijih građana SA uopće nije rođena u tom gradu. Safet Sušić na primjer? Ko će njega sad nazvati provincijalcem? Ili možda Abdulah Sidran? Zar Tunjo Filipović nije iz BL? etc..etc..?
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka »

.....dolazimo do toga,da ono što je provincija predstavljala nekad,i ono što danas ljudi podrazumijevaju pod istom,nije baš ista stvar.....valjda danas hoće ljudi reći da je to neko ko nije rođen blizu ničega,ili blizu ni jednog grada,ili(što već ide u apsurd)apsolutno svako ko se nije rodio isključivo u glavnom gradu?

To zaključih kad ti spomenu M.Filipovića,koji potječe iz Banja Luke,grada koji je imao muzeje,pozorišta i biblioteku prije skoro 100 godina,tako da njegovo sadašnje zvanje nije nikakav šok,već normalan slijed događaja.......

........polako vas gubim..... :kafa
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

Krokodil Behko wrote: Znači ništa se nije promijenilo u ovih 2000 godina
Krug se okreće. U medjuvremenu su sela bila naprednija od gradova i velika većina ljudi je željela živjeti na selu.

A provincija bi trebala značiti regija iz koje otiču pare i dobra u centar. Nekako mi se ne čini posve logično da je riječ provincijalac dobila takvu konotaciju u rimsko doba. Rimljani su druge ljude jednostavno zvali barbarima, a Rimljani u provincijama su bili upravnici provincija i vojska.

Ono što ja znam je da su Parižani u doba pred revoluciju gledali na ostatak Francuske kao na provincijalce. Nisu baš voljeli njihov naglasak i sve ostalo što ih je činilo. I mislim da takva negativna konotacija "provincijalca" (bez manira) dolazi iz srednjeg vijeka.

Return to “Filozofija & Psihologija”