Navijačke tribine

Kutak za sportski trenutak
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9321 times
Been thanked: 11076 times
Status: Offline

Re: Navijačke tribine

Post by Krokodil Behko » 28 Nov 2013, 20:35

Ili ukratko, Power to people :mir

Sve sami anđelčići po tribinama. Ali jedno je sigurno, da nije bilo takvih bar što se Dinama tiče, on se još uvijek ne bi zvao svojim starim imenom. Davno sam gledao onaj kurcšlus na Maksimiru kad su se iz protesta masovno kidale stolice a čini mi se da je bilo i kažnjenih.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 28 Nov 2013, 20:46

Navijačka tribina je uvijek malo divlja...nemože se kulturno sjediti, ne psovati, ustupiti mjesto starijem...a da bi u isto vrijeme igrači na terenu dobili gromoglasnu podršku...nespojivo
Imaju ostale tribine za ljude s takvim potrebama i nek izvole...druge su tu stvari u pitanju, znamo svi, kome smetamo....zapravo bbb od postanka ustraju u nekoj borbi
Ispočetka protiv juge, devedesetih protiv tuđmana i canjuge i imena croatia, posljednje desetljeće protiv mamiće, s tim da se s ovim potonjim sukob intenzivirao tek posljednjih 5 godina.
Nema novinskih članaka, kad bbb čiste snijeg ispred doma penzionera, kad čiste snijeg ispred doma za nezbrinutu djecu, kad pomažu materijalno socialno nezbrinute svoje pripadnike, kad se svaki mjesec rade akcije darivanja krvi....niste čitali? Niti nečete...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 29 Nov 2013, 18:12

Jučer u Odessi....nemožeš nam zabraniti ljubav razbojniče :storm

Image

nabij si vouchere, i sam znaš gdje :ble

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 29 Nov 2013, 18:14

..respect...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 29 Nov 2013, 18:22

laganini wrote:..respect...
:ok

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 29 Nov 2013, 19:21

malo navijačkih murala po zg

Image

Image

Image

Image

Image

Image

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 30 Nov 2013, 06:28

Image

BBB i Torcida imaju dugu povijest, prvo bratstva ili u najgorem slučaju rivalstva, koje je zatim preraslo u žestoku mržnju, da bi posljednja dva mjeseca svjedočili primirju iz kojeg se izrodilo savezništvo.

Kao i svaki put u posljednih 20 i nešto godina, dvije suprotstavljene i rivalske skupine ne ujedinjuju se za, nego protiv nekoga.

Tijekom rata ili u rijetkim bliskim susretima nakon što je oružje ušutjelo, razlog privremenog zakopavanja ratnih sjekira bili su Srbi, zatim su zajedno skandirali protiv policijske represije, a posljednji zaslužan za njihovo ujedinjenje je Zdravko Mamić.

Naravno, pripadnici dvije najveće i najpoznatije navijačke skupine reći će kako ustaju protiv svih omrznutih tekovina hrvatskog nogometa i njegove vrhuške, ali na piku im je najviše njegov prvi moćnik i personifikacija svega onog što im u njemu smeta.

Mamić je posljednjom u nizu demonstracija njegove svemoći u hrvatskom nogometu i nadzakonskog statusa, kojom je svojom odlukom i proglasom proglasio nevažećim ono što je (protuustavno) i isto tako jednostrano, odlučila država, samo na sebe navukao dodatni navijački bijes.

Što BBB misle o njemu, nije potrebno govoriti, a ni Torcidi nije ništa draži i zato nema nikakve sumnje da će i u nedjelju s tribina Maksimira dobiti porciju uvreda.

Kad smo već kod maksimirskih tribina, one bi ove nedjelje, zbog nužde koja zakon navijačke mržnje mijenja, u idealnim projekcijama trebale izgledati (ako već ne zvučati) kao od 60-ih do početka 90-ih godina, kada su na cijelom stadionu, a posebno na istočnoj tribini, tisuće navijača Dinama i Hajduka, izmiješane i ispod isprepletenih plavih i bijelih zastava, zajedno navijali, svatko za svoj klub, pri čemu su najveći "incidenti" bila međusobna podjebavanja ili naslađivanja ovisno o rezultatu.

To je bio slučaj s odnosom između simpatizera ovih klubova, a krajem 80-ih godina i sve većim jačanjem navijačke scene i skupina koje su klubove pratile, Torcida i BBB dodatno su dobre odnose učvrstili nastupom protiv zajedničkih neprijatelja - Delija i Grobara.

Ali, pogoršanje, do kojeg bi neminovno došlo raspadom Jugoslavije, njene lige i nestankom zajedničkih neprijatelja, ubrzano je tragedijom nakon splitskog derbija u proljeće 1990. Tada je Marijana Šimića, navijača Dinama, nepoznati počinitelj teško i trajno ozlijedio i "Hajduk i Dinamo dva su kluba bratska..", zamijenilo je "Gazi Purgere/Ubij tovara".

Sljedećih 15-ak godina, a posebno 90-e, obilježavaju neprijateljstva i brutalni okršaji između navijača Dinama i Hajduka. Dalmatinskim studentima na dan derbija u Zagrebu bilo je pametnije ne hodati previše gradom, kao što su zagrebačke registracije na dan derbija u Splitu, gotovo bile jamac pucanja šajbe.

Posljednjih godina srećom više nije tako, iako se Boysi i Torcida i dalje ne vole, a odvojeni su čak i na utakmicama reprezentacije, kada BBB okupiraju sjever Maksimira, a Torcida na onim rijetkim splitskim, sjever Poljuda, dok "gosti" na najvećim stadionima idu na istok.

Nitko ne očekuje da se BBB i Torcida ljube i jedni druge zauvijek na derbijima dočekuju s ulaznicama, pivom i sendvičima, ali koliko god rivalitet i nadmetanje bili potrebni, osnovno je to da mržnja i nasilje donose samo zlo i nesreću, a i Hrvatska je premala zemlja da bi bili zakrvljeni neprijatelji.

Ne samo što će mnogi Dalmatinci hajdukovci neminovno doći na faks ili za poslom u Zagreb, kao što će Boysi Zagrepčani cijelog života ljeta provoditi u Dalmaciji, nego zato što poticanjem destruktivnog antagonizma između sjevera i juga, odbijaju ljude od stadiona i hrvatskog nogometa

A zaustavljanje upravo toga (ali što rade drugi likovi, s perfidnijim metodama) razlog je zbog kojeg su se ujedinili.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7610 times
Been thanked: 17895 times

Post by Maja » 30 Nov 2013, 21:25

Storm jesu li BBB uvijek imali to ime? Nekako mi premoderno :hm

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 30 Nov 2013, 21:47

Maja wrote:Storm jesu li BBB uvijek imali to ime? Nekako mi premoderno :hm
ime bad blue boys nastaje 1986 godine, a do tad se zvali ...narodski purgeri,dinamovci...bez nekog posebnoga naziva...inspiracija za ime je stigla od filma BAD BOYS u kojem je glavnu ulogu glumio sean penn....e sad priča ide ovako...u ljeto 86 na trofeju Marjan (vid vraga :ha) ekipa dinamovaca dosađuje se u splitu očekujući tekmu s hajdukom i sa nekoliko pripadnika torcide odu u kino pogledati taj film...i ovi im u zajebanciji nabace " pa vi bi se mogli zvati BAD BLUE BOYS...to je odmah isfurao Ićo Purger, splićo koji je bio vatreni navijač dinama ai s torcidom je brijao po ex yu pogotovo kad se radilo o sukobima sa srbima

[ytube][/ytube] tu krivo stoji da je torcidaš...mislim išao je s njima,al u srcu dinamovac
imam negdje i njegove memoare, koji su odličan opis događanja tih godina...ićo rip :klanja

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 30 Nov 2013, 23:43

fuck uefa

[ytube][/ytube]

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 02 Dec 2013, 06:21

Povijesno...skupa na tribini protiv mafije...do prekjučer bi krv lila niz tribine, jučer složno, rame uz rame...izmjenjivali se u navijanju, skupa navijali protiv štetnih pojava u nogometu :klanja

čudno za nakupinu retarda, besposličara, propalica, idiote i neznam čega sve ne :zid

Image

Image

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 02 Dec 2013, 09:35

..kao 90-te skupa u borbi protiv jugokomunističke bande...

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 02 Dec 2013, 19:35

S Torcidom u korteu i BBB-ima na tribini: Derbi iz ´89., nedostajale su tek okrenute spitke i filter Croatia

Image

BBB i Torcida navijali su jedni pored drugih na istočnoj tribini Maksimira na utakmici Dinama i Hajduka (2:2)
Zajedno su skandirali protiv vrha HNS-a, prije svih Zdravka Mamića

S Torcidom u korteu i BBB-ima na tribini: Derbi iz ´89., nedostajale su tek okrenute spitke i filter Croatia

Image

NJIH pet tisuća, izmiješanih i stjeranih uza zid na minijaturnoj livadi pored Dinamovog pomoćnog igrališta. Sat vremena prije utakmice, nije izgledalo dobro...

Ali, Torcida i BBB i taj ispit položili su onako kao što u imenu tog igrališta skladno žive Zagrepčanin Hitrec i Dalmatinac Kacian i to minutu nakon što su se vođe jedne i druge navijačke skupine "povukli na konzultacije" nasred Maksimirske ceste, a kako smo stajali blizu njih, sve nam je bilo jasno kad smo čuli riječi "pomiješat" i "pomišat".

U redu za istok čula se ikavica i kajkavština, ali bez povišenih tonova

Iz tog mnoštva u sljedećih sat vremena guranja u nepotrebnoj gužvi i očajno "organiziranom" "redu" za ulaznice ili prolazak onih koji su karte već imali, čula se ikavica i kajkavština, ali bez povišenih tonova, iako su organizatori ovakvim tjeranjem u tijesni tor donedavnih neprijatelja, tražili nerede.

Srećom, nisu ih našli, kao što je nakon toga na tribinama zavladala sinergija, neviđena i nečuvena desetljećima prije nego što je ta riječ ušla u modu.

Ali vratimo se par sati ranije, kada smo svjedočili nečem iz vremena kada u modi nije bio korporativni novogovor, nego skandiranja kontra Slobodana Miloševića i za Stipu Šuvara, zastave SR Hrvatske, fudbalerke i spitfajerke.

Kežualci nas vratili u vrijeme špricanog đinsa i koleđica

Onom što se na zagrebačkim ulicama i trgovima posljednji put vidjelo krajem 80-ih, svjedočili smo danas, točnije jutros, u vremenu navijača u brendiranoj casual odjeći i obući, te finim cvikama, kada smo od podneva bili ispred zgrade HNK, gdje je bilo zborno mjesto za pripadnike Torcide, kako bi od tamo u navijačkoj procesiji krenuli prema Maksimiru.

Sat vremena kasnije, nakon što su jasno rekli policijskim zapovjednicima kako ne pristaju na sprovođenje na južnu tribinu, jer imaju ulaznice za istok, njihove vođe okupile su ih na stepenicama kazališta kako bi im izdale kratku naredbu: "Bez ikakvih provokacija! Idemo u miru!"

Krenuli su Masarykovom ulicom i prvo mirno probili kordon "kornjača". Činjenica je kako su pripadnici interventne policije cijelom duljinom pet kilometara duge dionice bili iznimno korektni, ali moramo istaknuti kako su im torcidaši, kojih je do Draškovićeve bilo toliko da su napunili pola Jurišićeve, olakšavali posao.

Tisuće torcidaša kroz pola Zagreba ne samo bez provokacije, nego bez riječi

Dolaskom na Kvaternikov trg, kolona koja se protezala stotinama metara duž Vlaške, bila je puna navijača koji su toliki put prevalili ne samo bez da su ikoga provocirali, nego bez ispuštenog glasa.

"Tko su ovi?", pitalo nas je na stotine prolaznika ili stanara iz zgrada na ruti mase koja je zaustavila sav promet kretanjem po kolnicima od centra do istoka metropole.

Sredinom Maksimirske, pridružili su im se i Boysi, nakon čega su zajedno došli do sjeverne tribine Maksimira, odakle su stješnjeni u onaj tor s početka teksta.

Po dogovoru i također bez ikakvih problema, Boysi i dinamovci zauzeli su prva tri ulaza na istoku Maksimira, Torcida ostatak tribine prema jugu.

Vođe BBB-a i Torcide koordiniraju, Kinez nošen na rukama dirigira navijanjem

A tamo, skladniji suživot nego u razvijenoj Europi: Vođe skupina na štangama koordiniraju zajedničko navijanje i vrijeđanje vrha HNS-a gestikulacijom, ali i "časnikom za vezu" točno između njihovih sektora.

Jedni krenu "HNS (ovdje sad ide pogrdni naziv za muškarce istospolnog nagnuća)...", a drugi prihvate "...nogomet ste sjebali", onda oni započnu "Mamiću...", a prvi odgovore onim povikom kojeg iz Farea i Mamićevih kancelarija kažu da je rasistički, a kako oni znaju najbolje, nećemo talasati.

Dva skandiranja "Za dom!" su dva takva skandiranja previše

Radije ćemo s vama podijeliti situaciju iz kopa BBB-a, kada su navijači na ruke podigli i u "crowd surfing" poslali "pravog" Kineza, koji je nošen na rukama navijača, uz opći smijeh predvodio navijanje cijele tribine.

I dok je sve to bilo bilo idilično, nažalost, ni ovaj put nije moglo bez ustaškog pokliča. Točno je da su združeni navijači to ukupno zaurlali dva puta, ali da je i jednom - previše je.

Država u kojoj vremeplov okreću Mamić i Markić nema što slaviti povratak u bolju prošlost

Mamić je dakle zaslužan što su nas navijači barem privremeno vratili u '89., samo što više nitko nema ideale ni iluzije iz tog vremena, tako da je to prisilno savezništvo pozitivno na srednjoročnoj razini, ali što će biti kada Mamića više ne bude u hrvatskom nogometu?

Jer država koja propada svakim danom ekonomski i socijalno, danas je rezultatima referenduma i civilizacijski skliznula 30-ak godina u prošlost, pa se postavlja pitanje koliko ima smisla slaviti što su navijači u svojoj retrogradnosti bili desetak godina napredniji?

index.hr

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 02 Dec 2013, 23:05

ako slučajno niste gledali :hihi [ytube][/ytube]

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 05 Dec 2013, 22:31

Pročitajte pismo navijača Dinama nakon derbija.
"Nedjeljni derbi Dinama i Hajduka zasigurno će mi ostat u pamćenju, što po ujedinjenim navijačima, što po represiji koju sam proživio poslije utakmice.

Image

Navijač Dinama sam ali je to sad manje važno. Nakon završetka utakmica krenuo sam kući, van stadiona izbijaju neredi kordon policije trči i tjera navijače sve do Kvaternikovog trga gdje sjedaju u svoja vozila i kreću u opsadu Zagreba. I tako hodam ja kroz trg, a stotinjak policajaca me gleda kao najvećeg kriminalca, vjerojatno sam im bio sumnjiv jer ipak sam imao šiltericu. Ne obazirem se na njih i prolazim dalje, malo sam se i žurio na vlak koji mi je uskoro kretao a niti jedan tramvaj prema glavnom nije vozio. Još usput pokupim i dva torcidaša da im pokažem kako doć do trga bana Jelačića. Dolazimo do jednog mjesta gdje na podu leži dvadesetak navijača i oko njih stoji dvadesetak kornjača. Krenemo preć cestu, jer jednostavno nemamo gdje proć, ne znam kaj smo trebali pregazit tih 20 ljudi koji su ležali. I tako ja prelazim a gospodin policajac krene trčat prema meni i kaže mi da stanem, naravno stao sam jer nema smisla bježat ako nisi ništa napravio, barem tako gospoda iz "sigurnosti i povjerenja" kažu. I tako dolazi on do mene i kaže on meni lezi dolje ja iznenađen pitam zašto a na to dolazi drugi policajac koji mi govori hoćeš da ti ja pokažem zašto i baca me na pod, lupa me čizmom i govori mi da ližem pod!? Nakon nekih 20 minuta su nas premjestili u neki zapišani prostor valjda da nam lizanje poda bude ugodnije. Ako slucajno nesto pitas policajca ili ako dignes glavu odma čizma radi, ipak nema razgovora s njima. Onda su počeli pregledavat jednog po jednog, kad dođeš na red, lupi te onom željeznom čizmom da znaš da si na redu, predaš osobnu i onda slijedi detaljan pregled, valjda im je najdraže stavljat ruku u gaće jer tu se najviše zadrže. Uglavnom zašto je bilo potrebno ležat tamo u zapišanom prolazu 2 sata sa rukama na potiljku kao zadnji kriminalci, sve to da bi on pročitao gospođi iz postaje broj osobne a ona gotovo uvijek odgovorila "ništa". Ako su već kontrolirali, kaj nije bilo jednostavnije tražit osobnu i provjerit, nego bacat ljude na pod, tuć ih na podu i govoriti im da ližu pod. Samo me zanima čemu to sve čemu ta represija prema navijačima koji su ležali na podu a priveli su ih slučajnim odabirom. Očito da je nekom jako zasmetalo UJEDINJENJE NAVIJAČA. Evo u Zagrebu se već tri dana privode istaknutiji BBB brz ikakvih dokaza im se stavlja nekakvo organiziranje nereda na teret. Baš se pitam gdje su tada bili HHO i ostali odbori za ljudska prava?"
Pročitajte pismo navijača Dinama nakon derbija. "Nedjeljni derbi Dinama i Hajduka zasigurno će mi ostat u pamćenju, što po ujedinjenim navijačima, što po represiji koju sam proživio poslije utakmice. Navijač Dinama sam ali je to sad manje važno. Nakon završetka utakmica krenuo sam kući, van stadiona izbijaju neredi kordon policije trči i tjera navijače sve do Kvaternikovog trga gdje sjedaju u svoja vozila i kreću u opsadu Zagreba. I tako hodam ja kroz trg, a stotinjak policajaca me gleda kao najvećeg kriminalca, vjerojatno sam im bio sumnjiv jer ipak sam imao šiltericu. Ne obazirem se na njih i prolazim dalje, malo sam se i žurio na vlak koji mi je uskoro kretao a niti jedan tramvaj prema glavnom nije vozio. Još usput pokupim i dva torcidaša da im pokažem kako doć do trga bana Jelačića. Dolazimo do jednog mjesta gdje na podu leži dvadesetak navijača i oko njih stoji dvadesetak kornjača. Krenemo preć cestu, jer jednostavno nemamo gdje proć, ne znam kaj smo trebali pregazit tih 20 ljudi koji su ležali. I tako ja prelazim a gospodin policajac krene trčat prema meni i kaže mi da stanem, naravno stao sam jer nema smisla bježat ako nisi ništa napravio, barem tako gospoda iz "sigurnosti i povjerenja" kažu. I tako dolazi on do mene i kaže on meni lezi dolje ja iznenađen pitam zašto a na to dolazi drugi policajac koji mi govori hoćeš da ti ja pokažem zašto i baca me na pod, lupa me čizmom i govori mi da ližem pod!? Nakon nekih 20 minuta su nas premjestili u neki zapišani prostor valjda da nam lizanje poda bude ugodnije. Ako slucajno nesto pitas policajca ili ako dignes glavu odma čizma radi, ipak nema razgovora s njima. Onda su počeli pregledavat jednog po jednog, kad dođeš na red, lupi te onom željeznom čizmom da znaš da si na redu, predaš osobnu i onda slijedi detaljan pregled, valjda im je najdraže stavljat ruku u gaće jer tu se najviše zadrže. Uglavnom zašto je bilo potrebno ležat tamo u zapišanom prolazu 2 sata sa rukama na potiljku kao zadnji kriminalci, sve to da bi on pročitao gospođi iz postaje broj osobne a ona gotovo uvijek odgovorila "ništa". Ako su već kontrolirali, kaj nije bilo jednostavnije tražit osobnu i provjerit, nego bacat ljude na pod, tuć ih na podu i govoriti im da ližu pod. Samo me zanima čemu to sve čemu ta represija prema navijačima koji su ležali na podu a priveli su ih slučajnim odabirom. Očito da je nekom jako zasmetalo UJEDINJENJE NAVIJAČA. Evo u Zagrebu se već tri dana privode istaknutiji BBB brz ikakvih dokaza im se stavlja nekakvo organiziranje nereda na teret. Baš se pitam gdje su tada bili HHO i ostali odbori za ljudska prava?"

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 06 Dec 2013, 20:42

j.... im mater nek to urade u splitu iz zgrada bi letile stolice..

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 09 Dec 2013, 18:33

laganini wrote:j.... im mater nek to urade u splitu iz zgrada bi letile stolice..
to sigurno...u zg ti je mentaliteta " ja se nebi štel mešat" osim bbb ljude fakat zaboli ona stvar za sve ove svinjarije...dok je split drugi temperament i manji kompaktniji grad...

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 12 Dec 2013, 05:16

[ytube][/ytube]

laganini pronađi me :zubi

u srijedu svi skupa :cool