Citam temu o Pari "anamtamo" pa naletih na posljednji obavljeni razgovor.
POSLJEDNJI INTERVJU:
U planu nam je da sviramo nesto malo koncerata. Novi materijal je gotov, ali jos nema nekakvog radnog naziva. Na albumu ce biti dvanaest pjesmama, a autori smo opet Zlaja i ja. Zlaja nesto vise,a ja nesto manje.
O potencijalnim hitovima? Pa, mi prvu plocu nismo radili da imamo par hitova, a ostalo sfuserimo, tako da ni sada nismo tako radili. Svaka nam je pjesma podjednako vazna i draga. Moramo svi da se dogovorimo kada izdati novi album. Mozda krajem ove ili pocetkom slijedece godine. Opet za "Jugoton". Prilikom rada na prvoj ploci bili smo zadovoljni suradnjom sa ovom disko-kucom. Sasvim smo zadovoljni, nemamo razloga mijenjati tim koji dobiva. I reklamom smo zadovoljni sto je rijetko kod mladih grupa.
Materijal je ustvari bio gotov za pet dana. Pjesme kao da su nastale same od sebe. Isplivale su iz nas. Najvise prvih dana augusta. Poceli smo u Makarskoj, a zavrsili u Sarajevu. Pocetkom septembra smo napravili demo snimke.
Jos ne znam uvjete za snimanje i koliko cemo termina imati. Nismo ni jednog trenutka smisljali kada da napravimo tu drugu plocu, a evo sada se desilo tih par pjesma koje su nam drage, a nikada ih nismo stvarali poslovno, domisljato, da planiramo i skiciramo, kao neke ratne operacije. Uvijek smo radili po nekom svom osjecaju. Znaci, jos uvijek nismo isli u disko-kucu da se dogovorimo o terminima snimanja. Sto nam brze daju termine, brze cemo to uraditi. Steta je sa nam sada te pjesme leze, kada nam je sada u srcu i u prstima da ih sviramo. Najvjerojatnije da cemo ih svirati na ovim septembarskim koncertima, narocito krajem mjeseca. Jos cemo porazmisliti da li ce to biti bistro i pametno. Ali, potrudit cemo se. Snimat cemo sa istom ekipom i sa istim ljudima. Mi smo se jako dobro slagali kod prve ploce, i sa Jappom producentom, a i studio nam odgovara.
Pa, i nasa prva ploca je ljubavna, s tim sto ima nekakvih pomaka. Mi smo uvijek isli na tu autobiografsku crtu u nasim pjesmama. Rekao bih da ce i nasa cijela druga ploca biti autobiografska. Toliko usko je vezana za mene i Zlaju. Bas ovih dana dok smo radili neke demo-snimke, toliko smo se stopili sa tim, da to prosto nije zdravo. Nenormalno je koliko se nama ploca dopada. Jer su pjesme nastale na osnovu situacija koje su nam se desavale posljednja dva-tri mjeseca. To nam se desavalo. Neke faze zaljubljenosti. Nekako se desilo u isto vrijeme da se Zlaja i ja zaljubimo. I to nas je za mjesec dana potpuno okupiralo, do te mjere da smo rad maltene zanemarili. Mozak nam nije bio pomracen, ali je bio blokiran ljubavlju, osjecanjima. To je nevjerojatno dobar osjecaj. Ima, recimo grupa Eurythimcs na novoj ploci pjesmu koja se zove "Moc ljubavi" a to najbolje odgovara opisu tog stanja u kojem smo mi bili. I pjesme koje smo napravili iscurile su iz tih emocija. To se jednostavno moralo desiti. Provala emocija. Kada covjek ima to u sebi onda mora jednostavno da se izgalami, pobije, napije ili da napise pjesmu...A mi smo napisali pjesmu...
Dobro, kada toliko insistiras, reci cu jedan refrencic s kojim ce se zavrsiti nasa ploca:
"Meni je svejedno,
jer nista nije vrijedno,
osim tebe ljubavi,
svi su epizodisti,
zbrisat ce cim se zagusti
i mi cemo ostati..."
(Osim tebe, ljubavi
Za sve ove godine - Crvena jabuka)