Trudnice i sve o njima

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40660 times
Been thanked: 27008 times
Status: Offline

Re: Trudnice i sve o njima

Post by Rum »

Nela wrote:
Rum wrote:Sto isprepadaste zenu
sto smo je isprepadale boga ti?
Pa da nece moci spavati, vidis da je vec otisla da spava , sada se nece buditi :ha
Ne traži savjet od zavidnika, niti pomoć od škrtice, niti obećanje od lažljivca.
Bonaqua
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Bonaqua »

Pa vidis da se koristimo obrnutom psihologijom :ha
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela »

Rum wrote:
Nela wrote:
Rum wrote:Sto isprepadaste zenu
sto smo je isprepadale boga ti?
Pa da nece moci spavati, vidis da je vec otisla da spava , sada se nece buditi :ha
:D. ja sam rekla da ce moci, kao sto sam i ja mogla i mogu
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue »

Ja se malo igram moderatora, pa cu ovdje kopirati ono sto smo pisale na Samo da kazem.. Nek se nadje...
Peggy Sue wrote:
Zagorka wrote:
Bonaqua wrote:Cekaj sad, nista ne kontam. Zar ti nemas prava na placeno porodiljsko od otprilike 8 sedmica prije poroda pa dok djete ne navrsi nekoliko mjeseci, eventualno godinu?
porodiljski dopust tece od dana poroda,sve ostalo je trudnicko bolovanje......porodiljski dopust treba biti plaćen,naravno to kod nas kao i sve drugo malo škripi,ali tako je kako je......
Zagorka, nisi u pravu.
Po našem zakonu, porodiljski dopust uz ljekarski nalaz moze poceti 45 dana prije predvidjenog termina. A OBAVEZAN porodiljski dopust pocinje 28 dana prije predvidjenog termina. Porodiljski dopust traje jednu godinu neprekidno, ali porodilja na vlastiti zahtjev moze i mnogo ranije da se vrati na posao (ali ne ranije od 42 dana). Ukoliko dobijes blizance, odsustvo ne traje godinu, nego 18 mjeseci. A tih 18 mjeseci porodiljskog traje i onda kada rodis svoje 3. dijete (pa cetvrto... peto.. :))

Sto se tice trudnickog bolovanja, tu nema nikakvog refundiranja. Ako sada odes na bolovanje, dobices 80 % plate i neces dobiti topli obrok (to sam ja koristila). Ukoliko nalazi dokazu da si u rizicnoj trudnoci (nedajBoze), onda ces dobiti 100% svoje plate, opet naravno bez toplog.
Image
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka »

evo i ja ću svoje,ako ne nađeš tamo :zubi

Pjegava,kad bih isla tih 45 dana ranije,uplaćivala bi firma,tj.ja,ne drzava,tako da mi nema fajde,kuzis,a drzava uplaćuje tek od dana kad rodiš,a uplaćuje se tako i toliko da ih se većina poželi vratiti natrag na posao uskoro......opet ovisi i o kantonima,neki su uredniji....
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka »

Cure hvala za inf.,osim one da neću narednih 5 god spavati,tu ste mogle prešutati :oo

Da vas pitam,vezano za kolica:dvoumim se između dvoje,ova druga su mi bolja,ali imaju problem,ne moze se ona ručka za guranje prebaciti pa da se naprave ona u kojima je dijete okrenuto ka tebi......tako dođu jednostavno,bez te opcije(valjda me kontate)da li vam je to predstavljalo problem,koji su vaši kriteriji bili za odabir kolica i koliko ste njima zadovoljne? :hm
Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by Bahra »

Zagi ja jedino sto sam gledala na kolicima su bili tockovi. To mi je bilo pod br.1, jer ako kupis kolica divna bajna a tockovi plasticni možeš ih posra't da prostis.
Sto se tiče spavanja, nećeš spavati 5 godina jedino ako spavas do 12, pa se ne pika da si se naspavala.
Evo moja Ajsa je ters beba, ali kad se probudi u 12 nahranim je i spava ujutro do 7. Ja se naspavam, ako želim da nastavim spavati sa njom poslije jela onda spavamo do 10.
Biće ispočetka nespavanja zbog grceve to stoji ali nije bas da se ne može izdržati. Preko dana spavas kad i beba tako da se može sve izgurati.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela »

Zagorka wrote:Cure hvala za inf.,osim one da neću narednih 5 god spavati,tu ste mogle prešutati :oo

Da vas pitam,vezano za kolica:dvoumim se između dvoje,ova druga su mi bolja,ali imaju problem,ne moze se ona ručka za guranje prebaciti pa da se naprave ona u kojima je dijete okrenuto ka tebi......tako dođu jednostavno,bez te opcije(valjda me kontate)da li vam je to predstavljalo problem,koji su vaši kriteriji bili za odabir kolica i koliko ste njima zadovoljne? :hm
Zagi i ja sam se sikirala oko toga sto rucku ne mogu prebaciti na tu stranu da beba gleda u mene. Ali nije bilo potrebe, a evo i zasto. Ja imam ona 3u1 i vjeruj da su fakat potrebna. Prvo je onaj tzv. lavor u kojem beba lezi (sad moze neko reci da beba moze lezati i u obicnim kolicima, da, moze ali puse sa svih strana i neudobna su za male bebe). Poslije tzv. jaje, mislim da si ti sliku te nosiljke i postavljala ovdje, beba je u polulezecem polozaju i opet se taj dio kao i lavor montiraju na kolica tako da je beba okrenuta prema tebi. Negdje ood 8-9 mjeseci bebu stavljas u standardni polozaj u kolica bez tih dodataka i tu mislis da je problem jer beba nije okrenuta prema tebi. Ali, beba u tom periodu cesto nece u kolica, a ako i hoce onda hoce da razgleda okolo, tako da joj uopste nisi interesantna i ako hoces mirnu setnju ona mora okolo svrljati ;)
Ja sam imala srece moja cura bas voli kolica i maksimalno smo ih iskoristili
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue »

Zagorka wrote:Cure hvala za inf.,osim one da neću narednih 5 god spavati,tu ste mogle prešutati :oo

Jasno mi je sad ono za plaćanje. Poenta je izbjeći, jer si sam svoj gazda :)

Što se kolica tiče, snaha je imala ta kolica u kojima ne vidiš bebu. Predstavljalo je problem, pogotovo dok je bio još mali, pa stalno izviruješ.. A meni bi itekako bio problem, jer sam histerična do bola...
Kad bih ja kupovala kolica uslov bi mi bio upravo to - da vidim bebu i da imam gdje ostaviti flasicu, mobitel, torbu, kilu banana :) DDobro je sto se danas vecina iole kvalitetnijih kolica podesavaju, pa ih mozes koristiti i kad je dijete malo vece...
Image
Ciklama

Post by Ciklama »

Zagi, zavisi i od bebe. Ja bih bataljon dječice odhranila poput moje starije kćerke. Mirna beba, spavalica ... :srce

Sin je bio katastrofa, nije volio spavati ni danas ne voli, ali nekako je išlo, bila sam mlađa, i imala samo njega. :srce Ali sad ovo najmlađe, poput brata lopovče, a nisam imala kad preko dana prileći zbog starije djece. Iako po prirodi malo spavam ona me je bila sredila spavala sam po 4-5 sati na dan. :srce
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka »

Sad trebam sat vremena da sve inf posložim :trudnica
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka »

p.s.nela koji lavor :hm
Bonaqua
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Bonaqua »

Ja sam imala ona duo kolica (mislim da su se tako zvala). Dakle bila je ona korpa gdje bebica moze biti do 3-4mjeseci u lezecem polozaju i onda skines tu i ubacis ovu drugu koju mozes namjestati kako zelis. Na tim se onaj dio(rucka) mogla prebacivati pa kad sam htjela da bebu gledam okrenula bi je sebi, kad je bebica htjela da malo razgleda, onda na suprotnoj strani. To su najzahvalnija kolica ja mislim.

Za spavanje ostajem pri onome sto sam rekla. Taman kad pocne spavati po 7sati,desi se drugo djete i opet sve isto :D
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka »

Bonaqua wrote:Ja sam imala ona duo kolica (mislim da su se tako zvala). Dakle bila je ona korpa gdje bebica moze biti do 3-4mjeseci u lezecem polozaju i onda skines tu i ubacis ovu drugu koju mozes namjestati kako zelis. Na tim se onaj dio(rucka) mogla prebacivati pa kad sam htjela da bebu gledam okrenula bi je sebi, kad je bebica htjela da malo razgleda, onda na suprotnoj strani. To su najzahvalnija kolica ja mislim.

Za spavanje ostajem pri onome sto sam rekla. Taman kad pocne spavati po 7sati,desi se drugo djete i opet sve isto :D
:stop polako s ta druga djeca sto bi rekao drug šojić
Bonaqua
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Bonaqua »

Sa dvoje je puno lakse :hihi
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. »

kad su kolica u pitanju, aj ti ne bi preporucila ta sto se rucka ne moze prebacivat... dok je beba mala treba t da je vidis - obavezno.. kad je veca i moze sjedit, onda nece da se vozi naopako...
za udobnost bebe trebaju gumeni tockovi i sto veci. bitno je da je povrsina gdje dijete lezi bas ravna i za to ti trebaju kolica s korpom. ja sam imala ta u koja se stavi korpa.. kasnije kad dijete moze sjedit, onda sam ih koristila onako bez korpe.
za dijete od 18 mjeseci i nadalje bi ti svakako preporucila da uzmes buggy u kojem dijete moze i lezat.. trebace ti da mozes bit rahat gdje god krenes, bez obzira sto zna hodat...
ova za pocetak sam ja imala
Image

kasnije ova Image

inace su za vozit ova druga najprakticnija
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka »

Jedva ja vas skontah koja korpa,to ovo da se skopča kad mu je hladno?Gledam ova od 0 mjeseci pa na dalje,da lezi naravno,i kontala sam kupiti 3 u 1,2 u 1,svasta nesto,ali naletjeh na ovu nosiljku koja je i sic(sjedalica) za auto,pa tako tata odluči kupiti,iako ima kolica gdje to dođe uz njih.........

Idu dakle ova sto se moze rucka prebacivati.To sa velikim tockovima ima smisla,samo sad imaju nekakva sa oogromnim točkovima,ko svemirska izgledaju,beba je skroz visoko gore,u Zg vidim bas popularna,a meni preruzna,navodno mozes trcati s njima(vjezbati),e pa vala cu bas pičiti sa bebom kroz grad,da neko nazove ludaru i kaze da sam ukrala tuđe dijete.......
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. »

Zagorka wrote:Jedva ja vas skontah koja korpa,to ovo da se skopča kad mu je hladno?Gledam ova od 0 mjeseci pa na dalje,da lezi naravno,i kontala sam kupiti 3 u 1,2 u 1,svasta nesto,ali naletjeh na ovu nosiljku koja je i sic(sjedalica) za auto,pa tako tata odluči kupiti,iako ima kolica gdje to dođe uz njih.........

Idu dakle ova sto se moze rucka prebacivati.To sa velikim tockovima ima smisla,samo sad imaju nekakva sa oogromnim točkovima,ko svemirska izgledaju,beba je skroz visoko gore,u Zg vidim bas popularna,a meni preruzna,navodno mozes trcati s njima(vjezbati),e pa vala cu bas pičiti sa bebom kroz grad,da neko nazove ludaru i kaze da sam ukrala tuđe dijete.......
te s velikim tockovima i ovdje vecina svabica vozi, jer je prijatnije za dijete.. to sto ima sjedalica za auto je ok, ali za setnje s kolicima nije preporucljivo dijete dugo u toj sjedalici vozit.. to samo ako ides autom negdje, pa dijete izvadis onako sa sjedalicom i malo provozas u kolicima.. a ako bas hoces setat i da dijete bude n azraku, onda prava kolica...
hajdi sta si se stisla, kupuj najsukplja :D

ovo je korpa koja je bas optimalna
Image
unutra ima pravi madrac i dijete moze svaki dan lezat satima u kolicima... svabice kupe ova i onda kolica maximalno koriste.. drze dijete i u kuci u kolicima ili ako nije previse hladno tako ostave da napolju spava, na balkonu ili u dvoristu
Image
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka »

Ne dipr,nisam isla na pijacu polovno razgledati,nego u specijalizirane baby shopove.....i ovako mi svijet kod nas govori da nisam normalna......jest da se nećemo o'ma vozati,jer kad še mi lodimo biće veejki šnjeg......ali nek su špremna :)
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja »

Bahra wrote: Evo moja Ajsa je ters beba, ali kad se probudi u 12 nahranim je i spava ujutro do 7.
:aplauz

Ne dojiš? Ili si to već spomenula...

Obično su dojene bebe puno nemirnije i kraće spavaju.

Zagi, nemaš nekoga čija su djeca prerasla kolica pa da ti ih posudi? Znaš kako to ide...od jednog do drugog do trećeg. :oo

Mnoge žene viđam nosaju bebice u tzv. Sling marami

Image

Ili pak klokanici

Image

I to je praktično kad ti se ne daju vući kolica...
Post Reply

Return to “Brak & Porodica”