Pa da nece moci spavati, vidis da je vec otisla da spava , sada se nece buditiNela wrote:sto smo je isprepadale boga ti?Rum wrote:Sto isprepadaste zenu

Moderator: spacebound
Pa da nece moci spavati, vidis da je vec otisla da spava , sada se nece buditiNela wrote:sto smo je isprepadale boga ti?Rum wrote:Sto isprepadaste zenu
Rum wrote:Pa da nece moci spavati, vidis da je vec otisla da spava , sada se nece buditiNela wrote:sto smo je isprepadale boga ti?Rum wrote:Sto isprepadaste zenu
Peggy Sue wrote:Zagorka, nisi u pravu.Zagorka wrote:porodiljski dopust tece od dana poroda,sve ostalo je trudnicko bolovanje......porodiljski dopust treba biti plaćen,naravno to kod nas kao i sve drugo malo škripi,ali tako je kako je......Bonaqua wrote:Cekaj sad, nista ne kontam. Zar ti nemas prava na placeno porodiljsko od otprilike 8 sedmica prije poroda pa dok djete ne navrsi nekoliko mjeseci, eventualno godinu?
Po našem zakonu, porodiljski dopust uz ljekarski nalaz moze poceti 45 dana prije predvidjenog termina. A OBAVEZAN porodiljski dopust pocinje 28 dana prije predvidjenog termina. Porodiljski dopust traje jednu godinu neprekidno, ali porodilja na vlastiti zahtjev moze i mnogo ranije da se vrati na posao (ali ne ranije od 42 dana). Ukoliko dobijes blizance, odsustvo ne traje godinu, nego 18 mjeseci. A tih 18 mjeseci porodiljskog traje i onda kada rodis svoje 3. dijete (pa cetvrto... peto..)
Sto se tice trudnickog bolovanja, tu nema nikakvog refundiranja. Ako sada odes na bolovanje, dobices 80 % plate i neces dobiti topli obrok (to sam ja koristila). Ukoliko nalazi dokazu da si u rizicnoj trudnoci (nedajBoze), onda ces dobiti 100% svoje plate, opet naravno bez toplog.
Zagi i ja sam se sikirala oko toga sto rucku ne mogu prebaciti na tu stranu da beba gleda u mene. Ali nije bilo potrebe, a evo i zasto. Ja imam ona 3u1 i vjeruj da su fakat potrebna. Prvo je onaj tzv. lavor u kojem beba lezi (sad moze neko reci da beba moze lezati i u obicnim kolicima, da, moze ali puse sa svih strana i neudobna su za male bebe). Poslije tzv. jaje, mislim da si ti sliku te nosiljke i postavljala ovdje, beba je u polulezecem polozaju i opet se taj dio kao i lavor montiraju na kolica tako da je beba okrenuta prema tebi. Negdje ood 8-9 mjeseci bebu stavljas u standardni polozaj u kolica bez tih dodataka i tu mislis da je problem jer beba nije okrenuta prema tebi. Ali, beba u tom periodu cesto nece u kolica, a ako i hoce onda hoce da razgleda okolo, tako da joj uopste nisi interesantna i ako hoces mirnu setnju ona mora okolo svrljatiZagorka wrote:Cure hvala za inf.,osim one da neću narednih 5 god spavati,tu ste mogle prešutati![]()
Da vas pitam,vezano za kolica:dvoumim se između dvoje,ova druga su mi bolja,ali imaju problem,ne moze se ona ručka za guranje prebaciti pa da se naprave ona u kojima je dijete okrenuto ka tebi......tako dođu jednostavno,bez te opcije(valjda me kontate)da li vam je to predstavljalo problem,koji su vaši kriteriji bili za odabir kolica i koliko ste njima zadovoljne?
Jasno mi je sad ono za plaćanje. Poenta je izbjeći, jer si sam svoj gazdaZagorka wrote:Cure hvala za inf.,osim one da neću narednih 5 god spavati,tu ste mogle prešutati![]()
Da vas pitam,vezano za kolica:dvoumim se između dvoje,ova druga su mi bolja,ali imaju problem,ne moze se ona ručka za guranje prebaciti pa da se naprave ona u kojima je dijete okrenuto ka tebi......tako dođu jednostavno,bez te opcije(valjda me kontate)da li vam je to predstavljalo problem,koji su vaši kriteriji bili za odabir kolica i koliko ste njima zadovoljne?
Bonaqua wrote:Ja sam imala ona duo kolica (mislim da su se tako zvala). Dakle bila je ona korpa gdje bebica moze biti do 3-4mjeseci u lezecem polozaju i onda skines tu i ubacis ovu drugu koju mozes namjestati kako zelis. Na tim se onaj dio(rucka) mogla prebacivati pa kad sam htjela da bebu gledam okrenula bi je sebi, kad je bebica htjela da malo razgleda, onda na suprotnoj strani. To su najzahvalnija kolica ja mislim.
Za spavanje ostajem pri onome sto sam rekla. Taman kad pocne spavati po 7sati,desi se drugo djete i opet sve isto
te s velikim tockovima i ovdje vecina svabica vozi, jer je prijatnije za dijete.. to sto ima sjedalica za auto je ok, ali za setnje s kolicima nije preporucljivo dijete dugo u toj sjedalici vozit.. to samo ako ides autom negdje, pa dijete izvadis onako sa sjedalicom i malo provozas u kolicima.. a ako bas hoces setat i da dijete bude n azraku, onda prava kolica...Zagorka wrote:Jedva ja vas skontah koja korpa,to ovo da se skopča kad mu je hladno?Gledam ova od 0 mjeseci pa na dalje,da lezi naravno,i kontala sam kupiti 3 u 1,2 u 1,svasta nesto,ali naletjeh na ovu nosiljku koja je i sic(sjedalica) za auto,pa tako tata odluči kupiti,iako ima kolica gdje to dođe uz njih.........
Idu dakle ova sto se moze rucka prebacivati.To sa velikim tockovima ima smisla,samo sad imaju nekakva sa oogromnim točkovima,ko svemirska izgledaju,beba je skroz visoko gore,u Zg vidim bas popularna,a meni preruzna,navodno mozes trcati s njima(vjezbati),e pa vala cu bas pičiti sa bebom kroz grad,da neko nazove ludaru i kaze da sam ukrala tuđe dijete.......
Bahra wrote: Evo moja Ajsa je ters beba, ali kad se probudi u 12 nahranim je i spava ujutro do 7.