Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times
Status: Offline

Re: Islam

Post by carobnjak N »

paparaci wrote:i mene to vuce. samo da mi je savladati malo lijenost i nefs :oo
Ti to da savladaš ,pogotovu nefs, ti bi odmah postao evlija :D Tesavuf i jeste put prevladavanja nefsa
De slijedeći put kad budeš tražio ajete koji govore o nekoj temi ,pronađi neke koji govore o zulumćarima - nasilnicima, ne bilo ti zapoviđeno
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci »

Mislim da sam već nekoliko naveo. Ali će ih biti sigurno još. Idem redom.
carobnjak Nurudin wrote: Ti to da savladaš ,pogotovu nefs, ti bi odmah postao evlija :D Tesavuf i jeste put prevladavanja nefsa
:D.
Zato i rekoh malo :oo
Biće ako Bog da. ;) :ruke
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue »

carobnjak Nurudin wrote:Ja sam nakon više godina intenzivnog izučavanja islama i dugogodišnjeg praktikovanja shvatio da je
sufizam /tesavuf islamsko srce
odnosno disciplina u islamu (,dakle ne sekta već disciplina, ) koja je izvor ljepote i oplemenjuje sve ostale grane islama svojim nurom (svijetlom). Kao što čovjek bez srca ne može funkcionisati odnosno u prenešenom značenju svi znamo šta je to kad se kaže da neko "nema srca" ,tako i oni koji se iz neznanja bore protiv sufizma , bore se protiv svoga srca .
Jedna od metoda kako se fokusira na zikr ,objašnjava rahmetli šejh Kibrisi od 4 : 50 . Zikr je glavni način buđenja srca iz gafleta (nemara) u tesavufu
[ytube][/ytube]

Je li ovo ono što derviši praktikuju? Ono huktanje?
Image
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Pa...da , odprilike . HU je arapska zamjenica ON ,a u Kur'anu se često koristi za Allaha dž.š.
Hu je i zvuk dubokog izdaha ,na svim jezicima svijeta ,to je išaret na Allaha koje dah stalno radi i zadnji izdah svakog čovjeka kaže
huuuu :D
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

Zekat

Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku. Allah je odredio tako! – A Allah sve zna i mudar je. (Sura 9: 60)

----------------------------------------------------------------------------

Ovaj Kur'an nije izmišljen, od Allaha je – on potvrđuje istinitost prijašnjih objava i objašnjava propise; u njega nema sumnje, od Gospodara svjetova je!
A oni govore: "On ga izmišlja!" Reci: "Pa, dajte vi jednu suru kao što je njemu objavljena, i koga god hoćete, od onih u koje mimo Allaha vjerujete, u pomoć pozovite, ako istinu govorite."
Oni poriču prije nego što temeljito saznaju šta ima u njemu, a još im nije došlo ni tumačenje njegovo; tako su isto oni prije njih poricali, pa pogledaj kako su nasilnici završili!
(Sura 10: 37 - 39)

Tijelo faraona

I Mi prevedosmo preko mora sinove Israilove, a za petama su im bili faraon i vojnici njegovi progoneći ih ni krive ni dužne. A on, kad se poče daviti, uzviknu: "Ja vjerujem da nema boga osim Onoga u kojeg vjeruju sinovi Israilovi i ja se pokoravam!"
"Zar sada, a prije si neposlušan bio i razdor sijao?!
Danas ćemo izbaviti samo tijelo tvoje da bi bio poučan primjer onima poslije tebe" – ali mnogi ljudi su ravnodušni prema Našim poukama.
(Sura 90 - 92)

------------------------------------------------------------------

Ako sumnjaš u ono što ti objavljujemo, upitaj one koji čitaju Knjigu*, prije tebe objavljenu. Tebi Istina od Gospodara tvoga dolazi, i nikako ne budi od onih koji su u sumnji. (Sura 10: 94)

Liječenje sljepila

Ovu košulju moju odnesite i na lice moga oca je stavite, on će progledati, i svu čeljad svoju mi dovedite!"
A kad glasonoša radosne vijesti dođe, on stavi košulju na lice njegovo i on progleda. "Zar vam ne rekoh" – reče – "da ja znam od Allaha ono što vi ne znate?"
(Sura 12: 93, 96)

Sklad svega

Allah zna šta svaka žena nosi i koliko se materice stežu, a koliko se šire; u Njega sve ima mjeru; (Sura 13: 8)

I Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnoga i Sveznajućeg.
I Mjesecu smo odredili položaje; i on se uvijek ponovo vraća kao stari savijeni palmin prut.
(Sura 36: 38, 39)

---------------------------------------------------------------

Uz svakog od vas su meleki, ispred njega i iza njega – po Allahovu naređenju nad njim bdiju. Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni. A kad Allah hoće jedan narod kazniti, niko to ne može spriječiti; osim Njega nema mu zaštitnika.

I tako smo te poslali narodu prije kojeg su bili i nestali drugi narodi, da im kazuješ ono što ti objavljujemo, jer oni u Milostivog ne vjeruju. Reci: "On je Gospodar moj, nema boga osim Njega, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam!"
(Sura 13: 11, 30)

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40963 times
Been thanked: 27519 times

Post by Rum »

Image
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Image
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Image 7 :cool :klanja :klanja
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Image
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja »

Što je ono gore 'la hawle we la'? Ima li to kakve veze s onim izrazom 'vela havle' ili je to slučajnost? :D
Blackhawk

Post by Blackhawk »

La hawle we la kuwwete illa billah - Nema snage niti moći osim Allahove...

Ima veze, dolazi to od ovih rijeci, ali malo ko i kad kaze to zna sta znaci...
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja »

Onda bi izraz velahavle trebao imati veze sa snagom ili? Ne mogu iz ovog što si napisao izvući u kojem smislu ljudi upotrebljavaju taj izraz..
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

pa kad se ibrete :oo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja »

Bla wrote:pa kad se ibrete :oo
Vavek šegav :roll , leh počekaj, forši ti vrnem kako ti meni aš ti bude rabilo špjegat keh besed mog zajika, ma ti se neće pjažat. :ble
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

Katja wrote:Onda bi izraz velahavle trebao imati veze sa snagom ili? Ne mogu iz ovog što si napisao izvući u kojem smislu ljudi upotrebljavaju taj izraz..
Kad neko kaže velahavle to bi značilo kao kad u čudjenju kažeš svašta. Velahavle ljudi, velahavle svakaka svijeta, velahavle šta mi je danas, velahavle dana i slično. :D
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue »

Rockefeller wrote:
Katja wrote:Onda bi izraz velahavle trebao imati veze sa snagom ili? Ne mogu iz ovog što si napisao izvući u kojem smislu ljudi upotrebljavaju taj izraz..
Kad neko kaže velahavle to bi značilo kao kad u čudjenju kažeš svašta. Velahavle ljudi, velahavle svakaka svijeta, velahavle šta mi je danas, velahavle dana i slično. :D
Blizu si...
Nije bas "svašta"... Nego se cudis pri tom govoreci da niko drugi sem Allaha nesto takvo nije mogao dati... Ispravno je govoriti velahavle ve la kuvvete illa billahi onda kad se vidi neko Allahovo cudo ili nesto sto je neobicno...
Mis mo pomalo "komercijalizirali" tu postapalicu, pa za svaku sitnicu govorimo ve la havle...
Image
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

Mi, uistinu, Kur'an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!* (Sura 15: 9)

Vaš Bog je – jedan Bog! Srca onih koji u onaj svijet ne vjeruju poriču, oni se ohološću razmeću,
nema sumnje da Allah zna i ono što oni taje, a i ono što javno iznose; On doista ne voli one koji se ohole.
A kada ih neko upita: "Šta to Gospodar vaš objavljuje?" – oni odgovaraju: "Naroda drevnih izmišljotine!"
da bi na Sudnjem danu nosili čitavo breme svoje i dio bremena onih koje su, a da oni nisu bili svjesni, u zabludu doveli. A grozno je to što će oni nositi!
(Sura 16: 22 - 25)

On vam zabranjuje jedino strv, i krv, i svinjsko meso, i onu stoku koja je zaklana u nečije drugo, a ne u Allahovo ime. A onome ko bude primoran, ali ne iz želje, samo toliko da utoli glad – pa, Gospodar tvoj će, zaista, oprostiti i samilostan biti.
I ne govorite neistine jezicima svojim: "Ovo je dopušteno, a ovo je zabranjeno", da biste tako o Allahu neistine iznosili. Oni koji o Allahu govore neistine – neće uspjeti,
kratko će uživati, i njih će strašna patnja čekati.
(Sura 16: 115 - 117)

Ako hoćete da na nepravdu uzvratite, onda učinite to samo u onolikoj mjeri koliko vam je učinjeno; a ako otrpite, to je, doista, bolje za strpljive. (Sura 16: 126)

Odnos prema roditeljima

Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: "Uh!" – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim.
Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: "Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!"
(Sura 17: 23 - 24)

Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi, i odbija ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni će se svi vratiti.
A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj i prema njima se, na ovome svijetu, velikodušno ponašaj, a slijedi put onoga koji se iskreno Meni obraća; Meni ćete se poslije vratiti i Ja ću vas o onome što ste radili obavijestiti.
(Sura 31: 14 - 15)

Čovjeka smo zadužili da roditeljima svojim čini dobro; majka njegova s mukom ga nosi i u mukama ga rađa, nosi ga i doji trideset mjeseci. A kad dospije u muževno doba i kad dostigne četrdeset godina, on rekne: "Gospodaru moj, dozvoli Mi da Ti budem zahvalan na blagodati koju si darovao meni i roditeljima mojim, i pomozi mi da činim dobra djela kojima ćeš zadovoljan biti, i učini dobrim potomke moje; ja se, zaista, kajem i odan sam Tebi."
Eto, od takvih ćemo Mi dobra djela koja su radili primiti, a preko ružnih postupaka njihovih preći; od stanovnika Dženneta će oni biti, istinito obećanje koje im je dano ćemo ispuniti.
(Sura 46: 15 - 16)

-------------------------------------------------------------

I reci: "Gospodaru moj, učini da umrem, a da si Ti zadovoljan mnome i učini da iz mrtvih ustanem, a da si Ti zadovoljan mnome, i daruj mi od Sebe snagu koja će mi pomoći!"
Reci: "Svako postupa po svom nahođenju, a samo Gospodar vaš zna ko je na Pravome putu."
Reci: "Kad bi se svi ljudi i džini udružili da sačine jedan ovakav Kur'an, oni, takav kao što je on, ne bi sačinili, pa makar jedni drugima pomagali."
(Sura 17: 80, 84, 88)

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

Ako Bog da

I nikako za bilo šta ne reci: "Uradiću to sigurno sutra!" – ne dodavši:
"Ako Bog da!" A kada zaboraviš, sjeti se Gospodara svoga i reci: "Gospodar moj će me uputiti na ono što je bolje i korisnije od ovoga."
(Sura 18: 23 - 24)

Mi smo ih na kušnju stavili, kao što smo vlasnike jedne bašče na kušnju stavili kad su se zakleli da će je, sigurno, rano izjutra obrati
a nisu rekli: "Ako Bog da!"
I dok su oni spavali, nju od Gospodara tvoga zadesi nesreća
i ona osvanu opustošena.
(Sura 68: 17 - 20)

Mašallah

A zašto nisi, kad si u vrt svoj ušao, rekao: 'Mašallah! – moć je samo u Allaha!' Ako vidiš da je u mene manje blaga i manje roda nego u tebe,... (Sura 18: 39)

Isa a.s. / Isus

"Ja sam Allahov rob" – ono reče – "meni će On Knjigu dati i vjerovjesnikom me učiniti
i učiniće me, gdje god budem, blagoslovljenim, i narediće mi da dok sam živ molitvu obavljam i milostinju udjeljujem,
i da majci svojoj budem dobar, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan.
I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvih ustajao!"
To je Isa, sin Merjemin – to je prava istina o njemu – onaj u koga oni sumnjaju.
Nezamislivo je da Allah ima dijete, hvaljen neka je On!
Kad nešto odluči, On za to rekne samo: "Budi!" – i ono bude.
Allah je, uistinu, i moj i vaš Gospodar, zato se klanjajte samo Njemu! To je Pravi put.
(Sura 19: 30 - 36)

Oni govore: "Milostivi je uzeo dijete!" –
Vi, doista, nešto odvratno govorite!
Gotovo da se nebesa raspadnu, a Zemlja provali i planine zdrobe
što Milostivom pripisuju dijete.
(Sura 19: 88 - 91)

Allah nije uzeo Sebi sina, i s Njim nema drugog boga! Inače, svaki bi bog, s onim što je stvorio – radio što bi htio, i jedan drugog bi pobjeđivao. – Hvaljen neka je Allah koji je daleko od onoga što oni iznose;
koji zna i nevidljivi i vidljivi svijet, i On je vrlo visoko iznad onih koje Njemu ravnim smatraju!
(Sura 23: 91 - 92)

------------------------------------------------------------------

Od zemlje vas stvaramo i u nju vas vraćamo i iz nje ćemo vas po drugi put izvesti.
Reci: "Svi mi čekamo, pa čekajte i vi, a sigurno ćete saznati ko su bili sljedbenici prave vjere i ko je bio na Pravome putu."
(Sura 20: 55, 135)

----------------------------------------------------------------

Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?
Mi smo po Zemlji nepomične planine razmjestili da ih ona ne potresa, i po njima smo staze i bogaze stvorili da bi oni kuda žele stizali.
I to što je nebeski svod osiguran Naše je djelo, a oni se ipak okreću od znamenja koja su na njemu.
I noć i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec, i svi oni nebeskim svodom plove.
(Sura 21: 30 - 33)

----------------------------------------------------------------

Svako živo biće smrt će okusiti! Mi vas stavljamo na kušnju i u zlu i u dobru i Nama ćete se vratiti. (Sura 21: 35)

Strpljivost

I Ejjubu se, kada je Gospodaru svome zavapio: "Mene je nevolja snašla, a Ti si od milostivih najmilostiviji!"
odazvasmo i nevolju mu koja ga je morila otklonismo i vratismo mu, milošću Našom, čeljad njegovu i uz njih još toliko i da bude pouka onima koji se Nama klanjaju.
I Ismailu, i Idrisu, i Zulkiflu, a svi su oni bili strpljivi.
(Sura 21: 83 - 85)

---------------------------------------------------------

I Zekerijjau se – kada zamoli Gospodara svoga: "Gospodaru moj, ne ostavljaj me sama, a Ti si jedini vječan!"
odazvasmo i, izliječivši mu ženu, Jahjaa mu poklonismo. Oni su se trudili da što više dobra učine i molili su Nam se u nadi i strahu, i bili su prema Nama ponizni.
(Sura 21: 89 - 90)
NeK pUkNu DuSmAnI...

Ciklama

Post by Ciklama »

Ibn Mes’ud veli da je Muhammed a.s. rekao: “Nije pravi vjernik onaj koji napada i vrijeđa, koji proklinje, koji je bezobrazan, niti onaj koji je bestidan.” (Ahmed, Buharija u “Edebu”, Ibn Hibban i Hakim, -Sahih)

Hazreti Aiša veli da je Muhammed a.s. rekao: “Allahu je najmrži onaj čovjek koji se najžešće prepire i svađa.” (Buhari i Muslim, muttefekun alejhi)
Blackhawk

Post by Blackhawk »

#‎Žena‬ koja umre na porođaju ima stepen šehida ‪
#‎Onoga‬ ko poslije svakog namaza prouči Ajeti-kursijju, samo smrt dijeli od ulaska u Džennet
‪#‎Djevojka‬ se ne smije udati bez očeve dozvole
#‎Dijete‬ bez žive majke se ne smatra siročetom, nego samo kada otac umre
‪#‎Musliman‬ ne smije sjediti za stolom na kojem se nalazi alkohol ‪
#‎Supružnicima‬ je dozvoljeno da okupaju jedno drugo (prilkom smrti jednog od njih)
#Musliman na putovanju može izostavljati namaske sunete - izuzetak su sabahski suneti koje je lijepo klanjati i kao musafir
#‎Razvod‬ braka u islamu je dozvoljen tri puta, poslije toga su supružnici haram jedno drugom ‪
#‎Smijanje‬ naglas kvari namaz
#"La havle ve la kuwete illa billah" - su riječi koje liječe od 99 bolesti, od kojih je najlakša briga
#‎Kada‬ muž i u šali kaže ženi da joj daje rastavu braka, ona je prema islamskim propisima zaista razvedena od njega
#‎Ljude‬ u namazu predvodi ko pamti (zna naj) više iz Kur'ana ‪
#‎Nema‬ namaza ukoliko je jelo gotovo i postavljeno (prvo jesti pa onda namaz), niti ukoliko se trpi mala ili velika nužda (prvo to obaviti pa onda namaz) ‪
#‎Vrijeđanje‬ nečije časti je najveća kamata
‪#‎Svaka‬ stvar koja žalosti vjernika je iskušenje ‪
#‎Ko‬ prouči svake večeri deset ajeta iz Kur'ana neće biti upisan među nemarne
#Ko prouči svake večeri stotinu ajeta biće upisan među bogobojazne
#‎Allahov‬ Poslanik,saws, je prokleo onoga ko kamatu uzima i onoga ko je daje
#Nema zabrane ženidbe/udaje između dva bajrama ‪
#‎Sadaka‬ sprječava ružnu ili zlu smrt, gasi Allahovu, swt, srdžbu i pomaže liječenju bolesnih članova porodice
‪#‎Najvrjedniji‬ namaz nakon propisanih-fraz namaza je noćni namaz ‪
#‎Većina‬ islamske uleme smatra muziku (muzičke instrumente) haramom
#Ko ukaže na dobro, ima nagradu kao i onaj koji uradi to djelo
#Ko prouči Kul-huvallahu ehad deset puta, Allah će mu u Džennetu sagraditi dvorac ‪
#‎Sudbinu‬ ne može sprječiti ništa osim dove
#‎Kur‬'anska sura El-Mulk štiti i spašava od azaba (patnje) u kaburu
#Žena ne treba uzimati muževo prezime prilikom udaje ‪
#‎Najbolje‬ što je dato čovjeku, vjerniku je lijepa narav
#‎Muslimanima‬ je zabranjeno da čestitaju nevjernicima njihove praznike.
Post Reply

Return to “Religija”