Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
VIDEO/ IMAO ČAK 200 KILOGRAMA: Iznenada preminuo 'čovjek tenk', divovski bilder
Tužna vijest pogodila je svijet bodybuildinga. U 44. godini života preminuo je poznati bilder Greg Kovacs.
Srčani udar bio je koban za bivšeg kanadskog bildera Grega Kovacsa koji se od profesionalnih nastupa oprostio 2005. kako bi se posvetio privatno poslu i treniranju.
Ovaj snagator za neke je bio poznat i pod nadimkom 'čovjek tenk', jer je izvan sezone natjecanja imao nevjerojatnih 200 kilograma te se nije isticao savršenom figurom i mišićima nego fantastičnom masivnošću.
Svoje bicepse razvio je čak do 70 centimetra, a uz njegovo ime vezivale su se brojne rekordne brojke.
Srčka - čudo pa nije otkaz bubrega, pošto češće od toga umiru (zbog zloupotrebe diuretika, koji su mnogo opasniji od anabolika)! Elem, znam za njega i saznao sam da je mrtav sinoć, iako sam se iznenadio, pošto sam mislio da je već mrtav lol, jer ga znam u kontekstu priče da je pred kraj karijere fasovao Palumboizam (pogledajte sličice na http://sicktracks.com/forums/showthread ... Palumboism). Riječ je o bolesti/sindromu (nisam ni sam siguran šta je konkretno) od koje obole neki profi bodybuilderi, kao rezultat ultra-mega-giga zloupotrebe anabolika, vjerovatno u kombinaciji sa genetskom predispozicijom (iako se o dozama i konkretnim anabolicima potrebnim da indukuju Palumboizam još uvijek špekuliše, mada sam čitao da mnogi "optužuju" specifično inzulin, koji je svakako najopasnii hormon, iako je potpuno legalan). Šta je taj čovjek radio od sebe vjerovatno bi mogla biti tema za horor film, jer situacija u koju se doveo definitivno je "čudovišna" (opet, pogledajte slike na linku). Ružno je reći, ali rana smrt je potpuno očekivan ishod - rekoh, ja sam bio ubijeđen da je već mrtav (istini za volju, ne znam o njemu ama baš ništa mimo te priče o Palumboizmu).
To je forma linearne progresije, koja je potpuno prikladna početnicima (iako je ovdje riječ o primitivnoj i vrlo loše programiranoj linearnoj progresiiji). Međutim, za početnike, frekvencija je prevelika, jer malo ko ima disciplinu da vježba 6/7 dana (to je uglavnom kapacitet koji se mora izgraditi tokom vremena), a ta frekvencija nije ni potrebna - vježbanje iste mišićne grupe 2-3 puta sedmično je savršeno dovoljno za 99% ljudi. A, na stranu to što struktura setova nije specifikovana, već se samo gleda ukupni broj ponavljanja (što je, u principu, besmisleno), pošto je riječ o vježbama s tjelesnom masom i (pre)visokim brojem ponavljanja, bez dodavanja opterećenja, ovo će se pretvoriti u cardio već u drugoj sedmici, a broj ponavljanja je jednostavno nepotrebno velik, a da pri tome ne indukuje praktično nikakvu hipertrofiju nakon možda malog inicijalnog boosta - bez dodavanja mase, usudim se reći da je skoro riječ o gubljenju vremena, a toliki broj ponavljanja je besmislen pod bilo kojim okolnostima. Opterećenje nije dovoljno da izazove značajnu (ili bilo kakvu hipertrofiju), a broj ponavljanja je prevelik čak i u prvom danu prve sedmice. Bolje bi bilo raditi 5x5 čučanj sa šipkom na leđima 3x puta sedmično i dodavati po nekoliko kila svaki put (a kad ne uspiješ, resetuješ masu i pokušaš ponovo drugi put) i da vidiš onda kako se guza oblikuje! A ovo priloženo služi samo razvoju kardiovaskularnog kapaciteta (i ne radi to efikasno - postoje bolji načini) i primarno stimuliše spora mišićna vlakna, koja imaju vrlo, vrlo mali kapacitet za rast i jačanje. Ne gubi vrijeme imho.
P.S. I ovo je stvarno "exercise science 101" - ultra veliki broj ponavljanja u principu ne radi ama baš ništa korisno, kontra "popularnom mišljenju".