Revizija- spisak lažnih ratnih invalida

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9985 times
Been thanked: 11864 times
Status: Offline

Re: Revizija- spisak lažnih ratnih invalida

02 Oct 2011, 19:41

11 komada? woww pa da te samo 11 puca ubodu iglom, a ne tek ovo
imao sam druga u ratu. Pokupio je i vise od 11 kuglica rucne bombe.
Pola u glavi. pa eto. Doduse malo je "napuko" u glavi ali eto....

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

02 Oct 2011, 20:08

nije to nista.
prijatelj, nesretnim slucajem lovacka sacmarica 12-ka opali i iz blizine ga pogodi. jednom poce pricati o tome, kaze jos ima nekoliko sacmi u sebi, po licu i plucima. odokativno, mislim da mu je izvadjeno sigurno 15-20 sacmi. al sacma i metak se ne mogu porediti.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

02 Oct 2011, 20:19

Pa o tome govorim.. Mi ne znamo,sta se na komisijji za procjenu invalidnosti,tretira kao rana.
Mozda su to tako neke lakse rane,bez tezih posljedica pa su mu ukinuli invaliditet. S tim,da ona Sevla iz prvog posta,bas me zanima,kakve je to ona rane dobila,pa da dobije 5500 maraka mjesecno :hm

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 27 times

02 Oct 2011, 22:29

Krokodil Behko wrote:S tim,da ona Sevla iz prvog posta,bas me zanima,kakve je to ona rane dobila,pa da dobije 5500 maraka mjesecno :hm
Pa posluzila onu dole "ranu" izmedju nogu, jednu jedinu, kome je trebalo i dobila :hihi
Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

27 Nov 2011, 10:03

Na udaru korisnici boračko-invalidske zaštite: Supruga nestalog borca ostala bez naknade

Ž3 = Naši članovi pitaju se zašto se ratnim vojnim invalidima smanjuje stepen invalidnosti kada su do sada prošli pet revizija, kaže Bradić

Ž7 = Bradić: Mišljenje ljekara #zijad bradić#

Rezultati revizije korisnika boračko-invalidske zaštite iz dana u dan sve više uznemiruju porodice šehida i ratne vojne invalide. Na udaru su i ratni komandanti te porodice šehida čiji se najmiliji vode kao nestali.

Između ostalog, ratnom komandantu Zijadu Bradiću, predsjedniku Saveza ratnih vojnih invalida KS, stepen invalidnosti sa 80 umanjen je na 70 posto.

Medicinsko vještačenje

- Meni nije problem što mi je smanjen stepen invalidnosti, ali ima drastičnih slučajeva. Naprimjer, 100-postotnom RVI iz druge grupe nakon revizije invalidnost je smanjena za 20 posto. Mnogima nije jasan rad Instituta za medicinsko vještačenje. Naši članovi pitaju se zašto se ratnim vojnim invalidima smanjuje stepen invalidnosti kada su do sada prošli pet revizija - kaže Bradić.

Ističe da odjednom ne uvažavaju mišljenja ljekara i uvodi se novi pojam prilikom vještačenja, a to je "prenapuhani stepen invalidnosti".

Datumi se ne poklapaju

Bez šehidske penzije ostala je i Fatima Bošnjaković, koja je, kako saznajemo, bivši logoraš i supruga šehida. Njen suprug bio je pripadnik Armije RBiH i vodi se kao nestao. Ona se već žalila Vrhovnom sudu FBiH i očekuje presudu. U njenom slučaju revizori su pronašli da se datumi nestanka supruga nisu poklapali.

Bošnjaković u izjavi za naš list nije željela komentirati postupak revizije, jer, kako sama kaže, svašta je proživjela i ne želi se više upuštati u bilo kakve diskusije.

- Neka bude šta će biti, ja više nemam snage - poručila je Bošnjaković.

Politički potez

Kako kaže Bradić, revizija korisnika boračko-invalidske zaštite isključivo je politički potez, čiji je cilj da što više korisnika bude izvedeno iz prava.

- Navodno, državi trebaju pare. Tačno je da smo mi tražili reviziju, ali da budu otkriveni oni kojima nije mjesto među nama, a ne mi koji smo 16 godina nakon rata s još težim dijagnozama - pojašnjava Bradić.

milokrad
Sitna buranija
Sitna buranija

27 Nov 2011, 11:13

Pun je Bec takvih papaka iz Druge becke motorizovane koji idu dole da dignu penziju svaki mjesec a nisu metka opalili.
Ti ljudi mi se pravo gade.
Bosna zauvjek

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

27 Nov 2011, 11:17

To samo znači ; neko je plaćen za posao, kojeg ne obavlja
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

28 Nov 2011, 13:43

mrki62 wrote:To samo znači ; neko je plaćen za posao, kojeg ne obavlja
Hajd,nekad pojasnis ovo,da nam ne stopas temu :kafa

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: Revizija

17 Apr 2012, 11:30

I jest bilo glupo što su penzije svi dobili koji su podnijeli zahtjev, preciznije, koji su platili par milja.
Da je ostalo tako i Švicarska bi na našem mjestu propala, a ne mi.
Takvima neće ni ukinuti. Oni uvijek imaju ili pare ili štelu.
Znam ovdje čovjeka koji ima neku deformaciju kičme, jedva hoda i sa štapom, a sirotinja teška. Rekoše mu kako mu se ukida penzija jer se "od toga ne umire". Pa hebo te život kako će zaraditi za život tako nepokretan??
Ovakvima bi već mogli poukidati, svima redom. Oni nisu bitni nikome.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

17 Apr 2012, 11:33

Moj otac ide godinama iako ima papire još od prije rata ,pa ratni staž ,logoraš itd i nije je još dobio jer nije htio da plati. Nešto ganjaju još od posle rata sa advokatima jer navodno imaju pravo na odštetu za svaki dan logora i da to isplaćuje međunarodni fond neki ...iako ništa još od toga
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

17 Apr 2012, 12:11

Nešto sam ja već pisao o tome al mene velika većina konta kako ja mrzim BiH i sve što je vezano za nju pa čak i da sam mrzac Bošnjaka, islama itd itd.
Da bi se plaćala ratna odšteta, logorovanje i sl. ,........ treba imati para za to a pare se dobiju od počinioca a u BiH počinioca nema - jer je tako dogovoreno.
Da me bolje shvatite , ako ja kopam nekakvu rupu po vašem dvorištu , vi mene tužite i ja dobijem neku osudu a kad to isto rade komunalci, vi valjda tužite komunalu i ne one radnike.
Tako je bilo i sa ratnim zbivanjima u BiH i kad ja ukažem na nepravilnosti, jave se dušebriznici koji pišu ; ovaj je osuđen , pa onaj je osuđen al šta ko od toga ima ?
Pa ne smije se zaboraviti, pa da se ne zaboravi, pa vaka parola pa naka parola - jer vas je tako vlast naučila a vlast je kao pastir a njihovi sljedbenici kao ovce a ovce se između ostalog i šišaju.
Dakle, narod se redovno šiša na više načina i za divno čudo to još i stoički podnosi.
Jopet sam ja kriv , jel :pusi
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

17 Apr 2012, 13:43

Kod nas kažu da je 50km po satu ,ne po danu i ja mislim da će se to naplatiti kad-tad ,a to ide sporo zato što je tu situacija pravno vrlo komplexna. Recimo moj otac je bio u abdićevom logoru i on je poražen ,osuđen ,a njegova tvorevina ne postoji i od koga da se naplate ?
Međutim u ovom i sličnim sluačjevima to se desilo u zoni koja je bila pod međunarodnom zaštitom tj ženevskom konvencijom je to bila zaštićena enklava i dakle iz ženevskog fonda se mora isplatiti odšteta. Što se tiče onih koji su bili u logorima rs-a kao i oni kojima su kuće i imovina uništeni ,a bilo je pod kontrolom rs-a ,to će oni morati isplatiti kad-tad ,kao što će morati platiti odštetu za vjerske objekte.
Njemci su isplaćivali ratnu odštetu i 30 i više godina nakon rata ali to ne može nikad zastariti i njihovoj djeci bude isplaćena ako oštećeni u međuvremenu umre
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

17 Apr 2012, 19:29

carobnjak Nurudin wrote:Kod nas kažu da je 50km po satu ,ne po danu i ja mislim da će se to naplatiti kad-tad ,a to ide sporo zato što je tu situacija pravno vrlo komplexna. Recimo moj otac je bio u abdićevom logoru i on je poražen ,osuđen ,a njegova tvorevina ne postoji i od koga da se naplate ?
Međutim u ovom i sličnim sluačjevima to se desilo u zoni koja je bila pod međunarodnom zaštitom tj ženevskom konvencijom je to bila zaštićena enklava i dakle iz ženevskog fonda se mora isplatiti odšteta. Što se tiče onih koji su bili u logorima rs-a kao i oni kojima su kuće i imovina uništeni ,a bilo je pod kontrolom rs-a ,to će oni morati isplatiti kad-tad ,kao što će morati platiti odštetu za vjerske objekte.
Njemci su isplaćivali ratnu odštetu i 30 i više godina nakon rata ali to ne može nikad zastariti i njihovoj djeci bude isplaćena ako oštećeni u međuvremenu umre
Ja sam citala da ce se vrsiti isplata ostete logorasa unistene imovine zakon jos valjda nije usvojen ali mnogi su vec i naplatili tuzbama na Strazburg :D
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

18 Apr 2012, 01:05

U roku od mjesec dana i ja izlazim na reviziju s tim, da ja neću imati
problema. A i glumim dobro. Što jes-jes :D
Prošle godine, briljirao sam. Svakako mi je i Nermina rekla, da neće biti
problema. Volim kad sam informisan :cvike

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8222 times
Been thanked: 19360 times

18 Apr 2012, 01:25

Prošle godine, briljirao sam.
Koji je tvoj recept?
Kako se sve odvijalo :oo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

18 Apr 2012, 01:37

Ma ništa.. To je jednostavno. :cudi
Doneo sam pred komisiju, koja se sastojala od samo jednog doktora,
hrpu nalaza. Bilo ih je sigurno 12. Uzme tip sve nalaze i 9 odvoji
i kaže "Ovo ti je sve bezveze, posto su to nalazi specijaslista iz domova
zdravlja. Mi pikamo samo koševske nalaze" :sok

Imao sam dva neurološka i jedan ORL. Ispitivao me pa sam lagao
da imam jake bolove, da su mi prepisali svakakve tablete..bla..bla..
A mene nikada ništa nije ni bolilo :plavi Prilikom izvodjenja testa
prst-nos, fulim nos namjerno. :valja
Sva sreća pa sam izgubio malo
mase u nogama i to je vizuelno, izgledalo cool. Taman toliko, da sam
mogao reći, da ne mogu da stojim na nogama...bar ne dugo.
Zatim sam prešao na glumu lošeg sluha. Sve što mi doktor kaže,
ja ga pitam: Haa?!! :andjeo

Plus posebni efekti. Svi "kandidati" došli su u pratnji nekoga. Tobože,
svi nepokretni i sve sami invalidi. Samo sam ja došao sam.. To jeste,
dojezdio pred komisiju sa kolima i samo sam ja i dobio penziju :plavi
Dakle, kominacija realne situacije sa vještim trikovima..

Ah......da! Tvrdio sam i da gubim pamćenje :valja

Johny
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

13 Dec 2013, 20:59

I ja sam bio na reviziji i cudom li cuda,,skoro ispade da nisam ni ranjen,,da su mi geleri oko kicme(4 kom) u tudjim ledjima ili cak da su mi pomogli da budem sposobniji..zdraviji,jaci
Ukinuse mi luksuznu invalidninu od cijelih 47 KM,,,
Bruka sto rece Maja...ali ......ako ce ta suma pogurati nasu bajnu drzavu,,nek im bude

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

13 Dec 2013, 21:21

Sinoć gledah nekakvu emisiju pod nazivom "Djeca rata". Neka mostarska raja koji su kao 15-16 godišnjaci otišli u vojsku i sada nemaju nikakva prava jer država ne smije zbog poštovanja opšte deklaracije o ljudskim pravima da prizna da su bili u vojsci sa toliko godina, i nikakav ih zakon ne tretira.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8222 times
Been thanked: 19360 times

01 Jun 2015, 00:53

Penziju izgubilo 356 korisnika

BANJALUKA - Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS), zaključno sa 23. aprilom, završilo je reviziju 4.952 od ukupno 7.431 sumnjivog rješenja za boračko-invalidske penzije. Na osnovu toga 356 korisnika izgubilo je pravo na njih.
Revizijom su do sada pravo na boračko-invalidsku penziju (ličnu invalidninu) izgubila 233 korisnika, dok su pravo na porodičnu invalidninu izgubila 123 korisnika.
"Revizija je naša zakonska obaveza koju sprovodimo u kontinuitetu", istakla je za "Nezavisne" Branka Šljivar, šef Odsjeka za informisanje i opšte poslove resornog ministarstva.
Ukupno 1.623 osobe, koje su ranije proglašene ratnim vojnim invalidima (RVI), nakon sprovedene revizije su prešle iz više u nižu kategoriju. Iz niže u višu kategoriju invalidnosti na ovaj način je prešao 151 RVI.
"Kao rezultat revizije, ukidanja prava duplim korisnicima i otklanjanja grešaka prvostepenih organa u informacionom sistemu oslobođena su sredstva u iznosu od oko 729.690 KM", precizirali su u Ministarstvu.
Duško Miletić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS, navodi da nije zadovoljan procesom, ni rezultatima revizije boračkih prava.
"Na reviziju se pozivaju RVI koji su ranjeni, amputirci, ljudi koji su u ratu ostali bez dijelova tijela i njima je smanjivana kategorija invalidnosti", navodi Miletić.
On dodaje da je cilj BORS bio i jeste da se otkriju slučajevi lažnih RVI, koji nemaju dokumentaciju o ranjavanju tokom rata, koji su status stekli nečasno, na osnovu "nekakvog oboljenja iz lažnih ljekarskih uvjerenja". Međutim, kako navodi, već godinama se dovodi u pitanje status istinskih boraca kojima nedostaje kopija nekog dokumenta.
"Dosadašnjim procesom revizije ogorčeni su istinski borci jer se stvorila slika da vlasti žele doći do ušteda sredstava za isplatu po osnovu boračkih prava, a ne do lažnih korisnika istih. Tu nama nije bitan novac koji se gubi zbog tih lažnih korisnika. To je pitanje časti", istakao je on.
Miletić je dodao da je ovakvo stanje neobjašnjivo i neodrživo i da će uskoro tražiti po ko zna koji sastanak sa resornim ministrom na temu revizije.
"Brojne su primjedbe RVI koji su na ovaj način oštećeni. Imamo slučajeve da RVI dobiju sudsku presudu u svoju korist, ali resorno ministarstvo ne postupa po toj presudi", istakao je Miletić.
Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, istakao je da ima dosta prijava koje se odnose na slučajeve lažnih korisnika porodičnih invalidnina.
"Ima dosta prijava za korišćenje prava na stambeno zbrinjavanje po osnovu tog lažnog statusa. Međutim, oni su i dalje korisnici tih prava", istakao je on.
Prevara koju je otkrio Fond PIO RS
Fond PIO nedavno je MUP-u RS podnio krivičnu prijavu protiv tri lica koja su na osnovu lažne medicinske dokumentacije tražila povećanje penzije po osnovu invaliditeta, koji su, navodno, stekli u ratu.
"Sumnjamo da je i medicinska dokumentacija, na osnovu koje su ostvarili pravo na penziju još prije 8-10 godina, lažna. Ukoliko se to utvrdi, oni će u potpunosti izgubiti pravo na penziju, a sredstva koja su do sada primali moraće vratiti Fondu", istakao je Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO.

Post Reply

Return to “BiH”