..ironija je fina stvar ali ne virujem da bi baš bio oduševljen tom verzijom..Tempy wrote:Sad će nam biti mnogo, mnogo , mnogo bolje. Sad će ekonomija expresno procvijetati.
Tražili rješenje da Bošnjaci Hrvatima ne biraju člana predsjedništva. Većina Bošnjaka bi potpisalo da bošnjačkog člana biraju Hrvati, kao da bi nam bilo bolje koga god da izaberu.
Dejtonski ustav - ustroj BiH i alternativni preustroj
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Re: BH političari se nešto dogovorili
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
- Status: Offline
Ovo što Laganini kaže, bez obzira koliko je ta funkcija "nebitna", kad bi bila obrnuta situacija, svi bi se na glavu nasadili i zatezali na sve moguće načine da se to riješi. Treba biti realan ponekad. 
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
hajde eto govorim u svoje ime i siguran sam da bi mi bilo svejedno.laganini wrote:..ironija je fina stvar ali ne virujem da bi baš bio oduševljen tom verzijom..
Uostalom skoro sam siguran da ću bojkotovati izbore i lokalne i opšte, pa neka biraju bez mene. Da si u BiH znao bi da je ista nacionalistička priča i Bakiru i Čoviću .
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9729 times
- Been thanked: 11469 times
Valjda samo budale ne shvataju da je jedini način da se članovi predsjedništva biraju u Parlamentu. Ovo sve ostalo ili će biti preglasavanje ili cjepkanje na neke etničke izborne jedinice kako ne bi bilo preglasavanja. Ja bih odavno potpisao indirektni izbor.
Re: Dejtonski ustav - ustroj BiH i alternativni preustroj
Ne znam gdje bih postavio ovu poruku od Sefera Halilovića , jučer sam tražio pa zaboravio - pa eto , ovdje ću.
Na današnji dan 1995.godine potpisana je kapitulacija RBIH,potpisao ju je Alija Izetbegović i samim tim činom odbacio sve ono što smo sanjali - CJELOVITA NEZAVISNA SUVERENA REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA,Republika svih njenih građana.Republika bez unutrašnjih granica i republika za koju smo se borili,krv prosipali i život davali.Tim sramnim potpisom u dnu papira izdat je svaki borac,svaka majka koja je 4 godine noći uplakane provodila,svaki šehid koji je svoju krv dao isvako izgladnjelo dijete koje je djetinjstvo izgubilo.Ali ako misle da smo se predali i nestali,tu su najviše pogriješili.I domaći izdajnici i agresori.Borba još nije gotova - DO KONAČNOG CILJA !
POZDRAV DOMOVINI !
R E P U B L I K A - B O S N A I H E R C E G O V I N A
Na današnji dan 1995.godine potpisana je kapitulacija RBIH,potpisao ju je Alija Izetbegović i samim tim činom odbacio sve ono što smo sanjali - CJELOVITA NEZAVISNA SUVERENA REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA,Republika svih njenih građana.Republika bez unutrašnjih granica i republika za koju smo se borili,krv prosipali i život davali.Tim sramnim potpisom u dnu papira izdat je svaki borac,svaka majka koja je 4 godine noći uplakane provodila,svaki šehid koji je svoju krv dao isvako izgladnjelo dijete koje je djetinjstvo izgubilo.Ali ako misle da smo se predali i nestali,tu su najviše pogriješili.I domaći izdajnici i agresori.Borba još nije gotova - DO KONAČNOG CILJA !
POZDRAV DOMOVINI !
R E P U B L I K A - B O S N A I H E R C E G O V I N A
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
Prilično je naivno misliti da o nekim krupnim stvarima odlučuju oni maleni.
:
Bla, prilično je glupo misliti kao ti a još gluplje je to što vas još uvijek ima masa ljudi - koji misle tako i zato i jeste u BiH tako - kako je.
Međutim, ja odgovorno tvrdim sljedeće; da se je sav svijet potpisao u Dejtonu za takvo nakaradno uređenje BiH al da se Alija nije potpisao, onda Dejton ne bi važio.
Kontaš?
Da se Alija nije potpisao, Dejton ne bi važio ?
Davno je rahmetli Safet Isović rekao da bi se radije ubio, nego potpisao legalizaciju podjele BiH , link http://www.islambosna.ba/forum/historij ... n%27/?wap2
Bla, tvoj ili Vaš cilj je skinuti odgovornost sa Alije i yebe vam se i za državu i za narod - to sam ja odavno shvatio.
Međutim, ja odgovorno tvrdim sljedeće; da se je sav svijet potpisao u Dejtonu za takvo nakaradno uređenje BiH al da se Alija nije potpisao, onda Dejton ne bi važio.
Kontaš?
Da se Alija nije potpisao, Dejton ne bi važio ?
Davno je rahmetli Safet Isović rekao da bi se radije ubio, nego potpisao legalizaciju podjele BiH , link http://www.islambosna.ba/forum/historij ... n%27/?wap2
Bla, tvoj ili Vaš cilj je skinuti odgovornost sa Alije i yebe vam se i za državu i za narod - to sam ja odavno shvatio.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
Pa možda je glupo misliti kao ja, al' sam, kako vrijeme odmiče, sve uvjereniji u to što govorim zato što se lagano kockice slažu i nije mi um zamračen nikakvom ideologijom i bijesom prema nečemu. Uostalom, zaboli me Majina patka za te tvoje ciljeve i tzv. "zaključke". 
:
Bla, nisu to nikakvi moje zaključci, to su samo činjenice a to je velika razlika jer ja nisam ništa zaključio već samo iznio činjenice.
Doduše, to je ono što vas muči al to više nije moj problem
Doduše, to je ono što vas muči al to više nije moj problem
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
Malo si mi kontradiktoran u 2 posta zaredom. De se odluči, jesil' samo shvatio ili si samo iznio, il' si po malo oboje. 
:
Ma shvati kako želiš al nemoj pominjati zaključke, kao u predhodnom postu 
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
Shvatiti u datom kontekstu je sinonim od zaključiti. 
Razni događaji se mogu na razne načine protumačiti zavisno od toga koliko vremensko razdoblje posmatraš i koje sve činjenice uzmeš u obzir.
Istorijski gledano, što šire, odnosno duže i što više činjenica, rezultat bude tačniji, mada to ne garantuje da će u potpunosti biti tačan jer možda fale neki ključni segmenti čijeg postojanja nismo ni svjesni.
Npr. ako pomiješaš šećer i vodu dobiješ slatku vodu. Da, ako zanemariš npr. temperaturu. Al' ako i nju uzmeš u obzir onda možda dobiješ pošećereni led ili ih ne uspiješ ni pomiješati ako je voda u obliku pare itd... Ja ne želim da zanemarujem stvari da bi dokazivao nešto, jer nemam cilj kakav ti imaš.
Tako da, ako posmatram sva dešavanja npr. od 60ih na ovamo, Alija mi tu dođe kao neka totalno marginalna ličnost. A ako izvadim iz konteksta i posmatram npr. samo čin potpisivanja Daytona, znači tih par sekundi, onda je "jedna od ključnih" ličnosti.
Pošto ja nemam potrebu da se ograničavam na tih par sekundi a i naprosto ne želim da se ograničavam, onda nemam potrebu ni da izvlačim stvari iz konteksta. Želim da shvatim suštinu a ne da potkrepljujem svoja ili bilo čija uvjerenja.
Suština kako je danas vidim jeste da se stvari ne dešavaju slučajno i da se na nivou država malo šta može promijeniti bez da to ne želi neko od velikih koji ili daju podršku ili su izakulisni pokretači cijele predstave. Ostali su piuni. Da su bile tako bitne karike, npr. ne bi Milošević okončao u Hag-u. Tamo neće nikada završiti neki od tih koji stvarno odlučuju na geopoloitičkoj sceni.
Evo ovako, da veliki braco nije želio da se mi ovdje krvimo, ne bi se ni krvili, da nije želio da to stane, i dan danas bi se krvili, da nije želio da Dayton bude potpisan, ne bi ni bio, a pošto je htio, zar stvarno misliš da je neki tamo Alija bitan čimbenik, pa da nije on, bio bi neko drugi, isto kao što nije morao tu biti ni Boban ni Karadžić, ni peti ni deseti, da nije želio da se desi npr. Oluja u Hrvatskoj, klinac bi je bilo itd.
Zato sam i napisao da je naivno misliti da mali upravljaju svojom sudbinom. Na žalost, to nije tako.
Razni događaji se mogu na razne načine protumačiti zavisno od toga koliko vremensko razdoblje posmatraš i koje sve činjenice uzmeš u obzir.
Istorijski gledano, što šire, odnosno duže i što više činjenica, rezultat bude tačniji, mada to ne garantuje da će u potpunosti biti tačan jer možda fale neki ključni segmenti čijeg postojanja nismo ni svjesni.
Npr. ako pomiješaš šećer i vodu dobiješ slatku vodu. Da, ako zanemariš npr. temperaturu. Al' ako i nju uzmeš u obzir onda možda dobiješ pošećereni led ili ih ne uspiješ ni pomiješati ako je voda u obliku pare itd... Ja ne želim da zanemarujem stvari da bi dokazivao nešto, jer nemam cilj kakav ti imaš.
Tako da, ako posmatram sva dešavanja npr. od 60ih na ovamo, Alija mi tu dođe kao neka totalno marginalna ličnost. A ako izvadim iz konteksta i posmatram npr. samo čin potpisivanja Daytona, znači tih par sekundi, onda je "jedna od ključnih" ličnosti.
Pošto ja nemam potrebu da se ograničavam na tih par sekundi a i naprosto ne želim da se ograničavam, onda nemam potrebu ni da izvlačim stvari iz konteksta. Želim da shvatim suštinu a ne da potkrepljujem svoja ili bilo čija uvjerenja.
Suština kako je danas vidim jeste da se stvari ne dešavaju slučajno i da se na nivou država malo šta može promijeniti bez da to ne želi neko od velikih koji ili daju podršku ili su izakulisni pokretači cijele predstave. Ostali su piuni. Da su bile tako bitne karike, npr. ne bi Milošević okončao u Hag-u. Tamo neće nikada završiti neki od tih koji stvarno odlučuju na geopoloitičkoj sceni.
Evo ovako, da veliki braco nije želio da se mi ovdje krvimo, ne bi se ni krvili, da nije želio da to stane, i dan danas bi se krvili, da nije želio da Dayton bude potpisan, ne bi ni bio, a pošto je htio, zar stvarno misliš da je neki tamo Alija bitan čimbenik, pa da nije on, bio bi neko drugi, isto kao što nije morao tu biti ni Boban ni Karadžić, ni peti ni deseti, da nije želio da se desi npr. Oluja u Hrvatskoj, klinac bi je bilo itd.
Zato sam i napisao da je naivno misliti da mali upravljaju svojom sudbinom. Na žalost, to nije tako.
:
Upravo si to uradio svojim zadnji postom.Ja ne želim da zanemarujem stvari da bi dokazivao nešto,
Opet ponavljam; čitav svijet sa tim koje ti sakriveno ili otvoreno pominješ se je mogao potpisati al bez Alijinog potpisa DEJTON ne bi važio.
Dakle, zanemaruješ Alijinu ulogu u tome.
Dakle, bez Alijinog potpisa - Dejton ne bi važio a to znači da ni ovakvog nakaradnog uređenja BiH ne bi bilo.
Dakle, Alija je potpisao i Dejton važi a bez njegovog potpisa taj Dejton ne bi važio i da, dobro si primijetio - to s OLUJOM, jer da nije bilo izdajničkog potpisa od strane Alije, onda bi Srbi kapitulirali jer su upravo tada bili u najslabijem mogućem položaju a Alija ih je SPASIO sa svojim potpisom a ujedno je zabranio sa svojim potpisom - zabranio je postojanje RBiH, Ustava RBiH - na kojeg se je zakleo, Himne, Zastave sa ljiljanima, Armije RBiH, zabranio je i bilo kome politički djelovati - sem Bošnjacima, Srbima i Hrvatima.
Sve je to sračunato i unaprijed dogovoreno - šta i kako al opet,............ bez Alijinog potpisa Dejton ne bi važio.
Toliko za ovaj put.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
Haj zanemariću što si izignorisao sve što sam napisao i opet izvukao iz konteksta samo ono što ti je odgovaralo,
Samo bi te zamolio za jedan konkretan odgovor.
Jel' stvarno misliš da je u tako nečemu, to što si ti usnio jedini mogući rasplet od desetina drugih mogućih?
Da ne budem previše grub evo mala pomoć: ima mogućih raspleta koji nisu baš tako bajkoviti za jednu, ali su bajkovitiji za drugu ili treću stranu, a ima i onih koji nisu uopšte bajkoviti ni za jednu, ni drugu, ni treću a koji su daleko vjerovatniji kada se uzmu one izignorisane činjenice u obzir.
A da se rasplelo i bez Daytonske luđačke košulje, ja iz činjenica koje viđam svakog dana ne vidim tu nikakav garant da bi danas stanje bilo išta bolje.
Dayton nas ne sprječava da se ponašamo normalno i donosimo odluke koje će nam obezbijediti bolje sutra. Sprječava nas lopovluk, a ne Dayton. Dokazujemo to svakodnevno. Ubismo se dokazujući.
Nepostojanje istog nije nikakav garant da ga ne bi bilo, možda bi ga bilo u puno gorem i većem obimu. Puno ga je lakše sprovoditi kad ne moraš dijeliti, kad nema ko da ti se usprotivi ili stavi veto iz svojih razloga, kakvi god oni bili. Ko zna... Svašta je moguće.
Samo bi te zamolio za jedan konkretan odgovor.
Jel' stvarno misliš da je u tako nečemu, to što si ti usnio jedini mogući rasplet od desetina drugih mogućih?
Da ne budem previše grub evo mala pomoć: ima mogućih raspleta koji nisu baš tako bajkoviti za jednu, ali su bajkovitiji za drugu ili treću stranu, a ima i onih koji nisu uopšte bajkoviti ni za jednu, ni drugu, ni treću a koji su daleko vjerovatniji kada se uzmu one izignorisane činjenice u obzir.
A da se rasplelo i bez Daytonske luđačke košulje, ja iz činjenica koje viđam svakog dana ne vidim tu nikakav garant da bi danas stanje bilo išta bolje.
Dayton nas ne sprječava da se ponašamo normalno i donosimo odluke koje će nam obezbijediti bolje sutra. Sprječava nas lopovluk, a ne Dayton. Dokazujemo to svakodnevno. Ubismo se dokazujući.
Nepostojanje istog nije nikakav garant da ga ne bi bilo, možda bi ga bilo u puno gorem i većem obimu. Puno ga je lakše sprovoditi kad ne moraš dijeliti, kad nema ko da ti se usprotivi ili stavi veto iz svojih razloga, kakvi god oni bili. Ko zna... Svašta je moguće.
:
Teško je s tobom komunicirati jer uopšte ne shvaćaš šta je Dejton i to uprkos mom pisanju.Dayton nas ne sprječava da se ponašamo normalno i donosimo odluke koje će nam obezbijediti bolje sutra.
Lijepo sam napisao šta je sa Dejtonom sve zabranjeno, mada ima još mnogo šta , što ja nisam napisao i ti sad meni natucaš kako ja vadim nešto iz konteksta.
Ja vadim jednu rečenicu i s njom se bavim jer sa drugima ne želim iz razloga jer ti onda ne bi mogao a ni htio sve pročitati.
Dakle, to tvoje, što sam citirao je dokaz tvog neshvatanja Dejtona a evo i zašto:
Dejtonom je ZABRANJENO bilo kome politički djelovati - sem; Bošnjacima, Srbima i Hrvatima i otud i ono od skora famozno, kako je bitno biti Bošnjak, kojem sam se ja i te kako protivio a jedan moderator haman šugu zbog toga dobio
Da bolje shvatiš , ovo su tvoje riječi, citat; Dayton nas ne sprječava da se ponašamo normalno i donosimo odluke koje će nam obezbijediti bolje sutra.
A kako to sprovesti, kad je to u Dejtonu izdajničkim potpisom ZABRANJENO?!
Da bi se to desilo, to što si napisao, onda bi neko trebao da se politički aktivira al da nije ni Bošnjak, ni Srbin a ni Hrvat al upravo je to u Dejtonu smišljeno potpisano i zato i postoji međunarodna presuda u slučaju Sejdić - Finci.
Recimo; Željko Komšić kao BOSANAC u BiH ne može politički djelovati, jer je tako sa Dejtonom ZABRANJENO.
Jel sad šta jasnije ili ti je izdajnički potpis izdajnika draži od svega što je Bosansko a bogami i Hercegovačko ?!
EDIT: malo nas je, al smo dobro raspoređeni
Jučer 14.12.13 članovi Generacije X su izašli na glavni trg Danske protiv Daytonskog sporazuma.

- Bla
- i dva polipa

- Mood:
Ne, on ne brani niti sprječava da se sjedne i promijeni ustav. Druga je stvar što za takvo što nema dovoljno glasova = čitaj, želje i volje.
:
Bla, volio bih napisati da si jedan obični seronja al eto neću 
Al da te podučim; Dejton su vrata sa tri brave i jedan ključ imaju Bošnjaci, drugi Srbi, treći Hrvati i da bi se ta vrata otvorila, onda je potrebno šta?
Da se upotrijebe sva tri ključa, jer ako jedan jedini ključ ne otključa, to znači da se vrata ne otvaraju.
Kako bi to ti mijenjao Dejton?
De pojasni, kako je uopšte moguće mijenjati Dejton, de da i političari znaju hahahahaha
Dejton je planski smišljen i stvaran i to nije trajalo jedan dan, nije se Alija džabe tolike godine iza zatvorenih vrata sastajao sa stranim državnicima; Franjom i Slobom.
Al da te podučim; Dejton su vrata sa tri brave i jedan ključ imaju Bošnjaci, drugi Srbi, treći Hrvati i da bi se ta vrata otvorila, onda je potrebno šta?
Da se upotrijebe sva tri ključa, jer ako jedan jedini ključ ne otključa, to znači da se vrata ne otvaraju.
Kako bi to ti mijenjao Dejton?
De pojasni, kako je uopšte moguće mijenjati Dejton, de da i političari znaju hahahahaha
Dejton je planski smišljen i stvaran i to nije trajalo jedan dan, nije se Alija džabe tolike godine iza zatvorenih vrata sastajao sa stranim državnicima; Franjom i Slobom.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
Pa onog momenta kada većina to bude željela. Fino nađeš još par istomišljenika, napišete program, kandidujete se, dobijete većinu glasova (jer se klima promijenila i većina želi da se isti promijeni), pobijedite i promijenite. A do tada, ja se ne krijem iza nekog Alije da kažem kako mi je on za sve kriv, kad smo krivi sami sebi. 
:
Bla, vidio si koliko je ovdje na forumu onih kojima je bitno biti Bošnjak, sve to svodi na podupiranje Dejtona.
Dalje, ni jedan jedini političar neće pljuvati sebi u tanjur sa mogućnošću da bilo ko drugi ( ostali ) dobije fotelju - sem njega.
Pa zar ne vidiš da su funkcije širom BiH podijeljene po nacio ključu.
Uzmimo primjer Srebrenice, kome je gradonačelnik odgovoran ?
Dodiku ili ????
Dalje, ni jedan jedini političar neće pljuvati sebi u tanjur sa mogućnošću da bilo ko drugi ( ostali ) dobije fotelju - sem njega.
Pa zar ne vidiš da su funkcije širom BiH podijeljene po nacio ključu.
Uzmimo primjer Srebrenice, kome je gradonačelnik odgovoran ?
Dodiku ili ????