imam jednu gospodu koja voli nase serije gledati i njih skida uvjek na svoj leptop i gleda ih,,Blackhawk wrote:Malo za dijeliti...
moze li to biti razlog usporavanja interneta kod ostalih da ne mogu u to doba konekciju skype koristiti !!

imam jednu gospodu koja voli nase serije gledati i njih skida uvjek na svoj leptop i gleda ih,,Blackhawk wrote:Malo za dijeliti...

Ne da oni postavljaju dodatne routere, nego da ti sebi postaviš dodatni router tako da se "odvojiš" od njih.Calla wrote:Bla wrote:Uradi onaj speedtest da znamo o kojim vrijednostima pričamo.
Idealno bi bilo da razdvojiš te "ostale" zasebnim routerom ili VLAN-om od svog LAN-a tako da se ne moraš sekirati za one "loše" stvari koje eventualno oni mogu kod sebe nakupiti. A u svakom slučaju neka je na tvom računaru firewall uvijek pokrenut.
ja znam samo da nemam najbrzi promet,,,ne znam ti ja to spedati u mG bitima ili gigabitima mjeriti
znam da mi je ovaj eksperta koji je pripojio internet govorio o nekoj srednjoj brzinskoj zalosti i,
i u diskusiji sam shvatila da ovdje na mjestu zivljenja zasigurno ga ne mogu povecati ili ubrzati,,,bez obzira koliko placala mjesecno najskuplji ili najjeftiniji
znaci ipak bi bilo pametnije da oni sebi zasebni router instaliraju,,!!
ok,hvala

Na tako mali broj korisnika, istovremeno korištenje je se tako rijetko dešava (govorim o paketnom prenosu podataka) da čisto sumnjam da bi osjetili neke veće poteškoće u surfanju na 5Mbps.Calla wrote:imam jednu gospodu koja voli nase serije gledati i njih skida uvjek na svoj leptop i gleda ih,,Blackhawk wrote:Malo za dijeliti...
moze li to biti razlog usporavanja interneta kod ostalih da ne mogu u to doba konekciju skype koristiti !!

reha69 wrote:Sve zavisi koja ti je brzina neta i sta ti koristis od surfanja.Ako si ti spojena lan kablom na reuter a ostali imaju wifi konekciju bice dosta sporiji od tebe jer lan konekcija radi na brzini vecoj od wifi.
Znaci prosto receno sto je vise konekcija net je sporiji ali opet ponavljam zavisi sta ti koristis od surfanja i kolika je ukupna brzina neta.
A sto se tice virusa nemas ti nista s tim virusima i sto oni kupe na svoj racunar odlaskom na sumnjive sajtove itd.I jos nesto da dodam ;Kad bi se desilo da neko nesto negativno uradi i ostavi trag tvoje IP adrese onda se trazi i MAC adresa a ne samo IP adresa,u svakom slucaju nema sta da brines.

Kod mene je nešto i sporijiCalla wrote:,,eh Da Croci,,evo ovako moj frankfurtski ,,upload Download speed iznosi 5,71 Mbps,
upload speed 0,52 Mb ps,,
#treba li jos sta??

genijalac,,, sematski prikaz ,sa slikom monitora i routera je najlaksa metoda za shvatiti:pusaBla wrote:Na tako mali broj korisnika, istovremeno korištenje je se tako rijetko dešava (govorim o paketnom prenosu podataka) da čisto sumnjam da bi osjetili neke veće poteškoće u surfanju na 5Mbps.Calla wrote:imam jednu gospodu koja voli nase serije gledati i njih skida uvjek na svoj leptop i gleda ih,,Blackhawk wrote:Malo za dijeliti...

Ko traži? Gdje traži? Nema MAC nikakve veze s bilo čim što je izvan LAN-a (osim iznimaka koje nisu ni tema ni domen kućnih mreža). MAC adrese učestvuju isključivo samo unutar broadcast domene, čitaj lokalnog switcha. Iste se ne pakuju u IP pakete da bi neko mogao imati bilo kakve veze sa MAC-om osim uređaja koji su u pomenutoj zajedničkoj broadcast domeni. Ili još kraće, ta izjava gore je zabluda ili nevješto sročena rečenica.reha69 wrote:Kad bi se desilo da neko nesto negativno uradi i ostavi trag tvoje IP adrese onda se trazi i MAC adresa a ne samo IP adresa,u svakom slucaju nema sta da brines.

Svaki malo boljiDalia wrote:Zar ima takvih rutera koji to mogu?

o ovome diskutiram sa prijateljem od moje kcerke i on isto potvrduje tvoje sumnje,,i poprilicno je skeptican za djelenje IP adrese sa ostalima na jednom routeruBla wrote:Kako nema, prosječni korisnici obično nisu ni svjesni šta sve dijele sa ostalima u mreži. Poslije se hvataju za glave.

Fritzbox ,,e sad je li dobar ili nije procjeni samRum wrote:Ako imas dobar ruter svasta se moze uraditi , dijelis brzinu koju hoces njima sebi sta ti treba (ovo ono ogranicis znas )
Na drugom sloju OSI modelaBla wrote:MAC adrese učestvuju isključivo samo unutar broadcast domene, čitaj lokalnog switcha. Iste se ne pakuju u IP pakete da bi neko mogao imati bilo kakve veze sa MAC-om osim uređaja koji su u pomenutoj zajedničkoj broadcast domeni. Ili još kraće, ta izjava gore je zabluda ili nevješto sročena rečenica.

Krokodil Behko wrote:Kod mene je nešto i sporijiCalla wrote:,,eh Da Croci,,evo ovako moj frankfurtski ,,upload Download speed iznosi 5,71 Mbps,
upload speed 0,52 Mb ps,,
#treba li jos sta??
Ljetos mi je skoro stalno, bio priključen burazov laptop i par mobitela od bratića ili snahe ali nisam osjetio nikakvo usporavanje.

kOJI broj modelCalla wrote:Fritzbox ,,e sad je li dobar ili nije procjeni samRum wrote:Ako imas dobar ruter svasta se moze uraditi , dijelis brzinu koju hoces njima sebi sta ti treba (ovo ono ogranicis znas )

HvalaBlackhawk wrote:http://www.speedtest.net/
Otvori ovu stranicu i pokreni test... i na kraju postaj rezultate...