Koji predmeti treba da se izučavaju u školama?

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9660 times
Been thanked: 11398 times
Status: Offline

Re: Koji predmeti treba da se izučavaju u školama?

Post by Krokodil Behko »

dacina_curica wrote:
mrki62 wrote:Vidiš , ako je neko završio arhitekturu i počne raditi recimo neku statiku kod novogradnje i zayebe se al ne namjerno u matematiki, pogrešno izračuna i građevinci dobiju njegova upustva u pismenom obliku ; koliko željeza ide za temelj, ploču , preklade - cerklaž i sl.
Onda se neko od građevinara javi tom arhitektu - zbog upotrebe logike i pojasni tom arhitekti da nešto ne štima, jer , ako ga budu ispoštovali, kuća će se srušiti.
Dakle, građevinar, bez računanja i bez škole al s upotrebom logike je došao do spoznaje da nešto nije u redu.
Ako zaposlis arhitektu da ti radi staticke proracune onda odmah skontaj da ce se sve srusiti. :oo Zato i postoje gradjevinski inzinjeri :naklon pa jos nekoliko karika koje provjere sve prije nego sto baustelac (ovo od miloste :)) LOGIKOM uoci problem. Osim toga, to o cemu ti sada konkretno pricas se zove ISKUSTVO, ne logika. :cudi
E morala si ti sve da mu kažeš. Šta ću ja sad napisati? :123
Upravo tako. Arhitekta radi projekat i neki je običaj da se radi timski u prisustvu građ. inžinjera, koji ovo sve oko materijala fino normiraju.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Pa moram braniti struku misa mu mekinjasa. :oo Nismo svi nesposobni. :djed
Ti brani istoriju kad dodje na red. :oo
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ma nema teorije. Niko nije dao pravu sliku u vezi historije. Vidi Rocketa :D
Rockefeller wrote: Ali ne kaže se džaba "historija je učiteljica života". Historija bi mogla biti jako upotrebljiva nauka ukoliko bi se potenciralo važnost historijskog toka.
Dragi Rock,
Šta se podrazumijeva pod pojmom "historijski tok"?
Ja sam suprotnog mišljenja. Historija se mora akceptirati i znati kako bi se znalo zbog čega su se neke stvari dešavale u prošlosti. ne možemo neke greške iz prošlosti ni popraviti ako ih ne želimo akceptirati.

međutim, apsolutno sam protiv toga da nam historijski balasti, određuju trenutne tokove u kojem se naše društvo kreće jer to nas vuče nazad. Bit će bitno šta je bilo prije trista godina i "ko je koga" i znajući naš mentalitet, to ne bi izašlo na dobro. Navodim ti za primjer srpska pretjerivanja u historiji. E vidiš, to se desi kad svima namećeš historiju i nema tu ispravna verzija ili ne, jednostavno je pogrešan princip.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Haha, iskustvo izjednačavati sa logikom, ma niđe logike.
Dalje, arhitektu sam pomenuo u kompletu a ne samo ono što ste vi vidjeli - da pravi samo statikiu.
A šta to po vaše radi arhitekta i po čemu se to razlikuje od građevinskog inžinjera- haj da se i ja naučim :)
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 27 times

Post by String »

Ma ne radi nista ba...eno ga sjedi u fotelji i prima debele pare a zgrada stare opstine samo sto se nije srusila.
Image
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

Treba svašta učiti a ne ograničavati se. Čuj nepotrebni predmeti. :ccc Zašto nekog u startu ograničavati. A nek' poslije briljira gdje mu ćeif ili mogućnosti dozvoljavaju.
Ne dobija se inflacija samo prekomjernim štampanjem novca, može se dobiti i kada se čovjek suzdržava da prdne. :oo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
dacina_curica

Post by dacina_curica »

mrki62 wrote:Haha, iskustvo izjednačavati sa logikom, ma niđe logike.
Dalje, arhitektu sam pomenuo u kompletu a ne samo ono što ste vi vidjeli - da pravi samo statikiu.
A šta to po vaše radi arhitekta i po čemu se to razlikuje od građevinskog inžinjera- haj da se i ja naučim :)
Joj mrki :grana Ja sam gradjevinski inzinjer i vjeruj da znam sta pricam. Radim u struci od svoje 21. godine, znaci punih 16 i malo kusura vec.

Arhitekt ti da svoju viziju zgrade/mosta/cegavecgod a na gradjevinskom inzinjeru je da provjeri da li je ova zamisao izvodljiva. Da, arhitekte imaju statiku na faksu ali bar kod mene je bio jedan semestar i kapak, dok mi, gradjevinci, imamo nekih 5-6 semestara statike (povezane sa materijalima ali i gradjevinskim strukturama). Znaci na NAMA je da utvrdimo sta je to zbog cega se most/zgrada nece srusiti a ne na arhitekti.

Dalje, kazem iskustvo, ne logika. Kad inzinjer dodje i da listu potrebnih materijala onome ko ce graditi to na papiru znas sta taj kaze? Eh, posto je to i to doba godine, posto je materijal takav i takav, posto je ovo na papiru tako a u prirodi je trunku drugacije, trebali bi dodati ovo, oduzeti ovo, zamijeniti ovo za ono..To se zove iskustvo...Ti ga zoves logikom a ja ti kazem da onaj ko 30 godina nesto radi zna u bobu kako se sta treba uraditi jer ima ISKUSTVO.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Bla wrote:Ne dobija se inflacija samo prekomjernim štampanjem novca, može se dobiti i kada se čovjek suzdržava da prdne. :oo

Zar ovo nije infRAkt? :jonas :oo
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

dacina_curica pa zbog logike su mnoge ideje došle, zbog logike su mnogi izumi postali.
Zbog logike, je mnogi qurvar uspješan u qurvanju ( zna šta je logično kad se treba lagat ženama ) , zbog logike su nekada žene znale plesti i čarape i džempere, mada nisu imale nikakavu shemu ili kakvu osnovnu školu itiditd.
String
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 27 times

Post by String »

Logicno... :ooo
Image
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Nela wrote:
mrki62 wrote:Sad sam se sjetio, po mom u svim školama svijeta fali jedan predmet a to je logika, džaba ti sto fakulteta - ako ne znaš logiku upotrebljavati.
Jesi li ti imao u skoli logiku? Mislim da nisi jer da jesi znao bi da taj predmet nema nikakvog smisla. ;)
Smisao u onom..
Kad ja kazem da lazem, da li lazem ili govorim istinu :)

Ili da li zrno pijeska cini gomilu...
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela »

Blackhawk wrote:
Nela wrote:
mrki62 wrote:Sad sam se sjetio, po mom u svim školama svijeta fali jedan predmet a to je logika, džaba ti sto fakulteta - ako ne znaš logiku upotrebljavati.
Jesi li ti imao u skoli logiku? Mislim da nisi jer da jesi znao bi da taj predmet nema nikakvog smisla. ;)
Smisao u onom..
Kad ja kazem da lazem, da li lazem ili govorim istinu :)

Ili da li zrno pijeska cini gomilu...
I sta je tu premisa :p
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

Krokodil Behko wrote:Ma nema teorije. Niko nije dao pravu sliku u vezi historije. Vidi Rocketa :D
Rockefeller wrote: Ali ne kaže se džaba "historija je učiteljica života". Historija bi mogla biti jako upotrebljiva nauka ukoliko bi se potenciralo važnost historijskog toka.
Dragi Rock,
Šta se podrazumijeva pod pojmom "historijski tok"?
Ja sam suprotnog mišljenja. Historija se mora akceptirati i znati kako bi se znalo zbog čega su se neke stvari dešavale u prošlosti. ne možemo neke greške iz prošlosti ni popraviti ako ih ne želimo akceptirati.

međutim, apsolutno sam protiv toga da nam historijski balasti, određuju trenutne tokove u kojem se naše društvo kreće jer to nas vuče nazad. Bit će bitno šta je bilo prije trista godina i "ko je koga" i znajući naš mentalitet, to ne bi izašlo na dobro. Navodim ti za primjer srpska pretjerivanja u historiji. E vidiš, to se desi kad svima namećeš historiju i nema tu ispravna verzija ili ne, jednostavno je pogrešan princip.
Pa i ja mislim isto što i ti. Potpuno se slažemo. :ooo

Historija treba biti i proučavati se onakva kakva jeste, kakva se stvarno dogodila, biti potpuno iskren prema sebi. Ja sam protiv svake mitomanije. Kao i sve što se radi... popravljaš stolicu pa analiziraš neuspjele pokušaje.... ne lažeš sebe da si je popravio. :ooo

"Šta se desilo prije trista godina" nije naš problem.
dacina_curica wrote:Roki, kao I obicno :oo, propagira teoriju da bi svi ljudi na svijetu, kao sva djeca ne svijetu tralalalala, htjeli biti Steve Jobs ili Donald Trump. Ne bi, ima nas sto volimo graditi mostove, a tu ti ne treba govornistvo. :oo
Koje mostove? :ooo

Mislim da govorništvo nije samo javno nastupanje, iako bi i to trebalo biti. Postoje velike razlike izmedju ljudi kad su u pitanju govorne sposobnosti. To nam je potrebno u svakodnevnici.

Recimo evo prva asocijacija mi je kod razgovora za zapošljavanje.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

dacina_curica wrote:
Bla wrote:Ne dobija se inflacija samo prekomjernim štampanjem novca, može se dobiti i kada se čovjek suzdržava da prdne. :oo
Zar ovo nije infRAkt? :jonas :oo
inflacija = nadimanje
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Ma znam to ba :grana
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Historiju treba proučavati,........... pa ipak po mom je treba zakonski zabraniti, jer je sve prekrajaju - tumače po svoje.
Nikad u Federaciji neće biti isto tumačena kao u RS.
To je kao primjer.
Evo, primjer u Sloveniji, bjelogardisti haman preko noći postaju neki dobro ljudi, samo ih je bivši sistem tumačio pogrešno, pa imate u vezi čeettnniikkaa pa uussttaaššaa i ostalih idi mi dođi mi.
Vi možete zagovarati Historiju a kako god krenete , pristransko je u igri.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

mrki62 wrote:Historiju treba proučavati,........... pa ipak po mom je treba zakonski zabraniti, jer je sve prekrajaju - tumače po svoje.
Nikad u Federaciji neće biti isto tumačena kao u RS.
To je kao primjer.
Evo, primjer u Sloveniji, bjelogardisti haman preko noći postaju neki dobro ljudi, samo ih je bivši sistem tumačio pogrešno, pa imate u vezi čeettnniikkaa pa uussttaaššaa i ostalih idi mi dođi mi.
Vi možete zagovarati Historiju a kako god krenete , pristransko je u igri.
ovo sa bjelcima u sloveniji guraju sam JJ i njegova ekipa, ali izbliza nisu glorificirani poput ovih č i u , u drugim exyu držaavama...marginalci bili i ostali
povijest a ovim prostorima, realno možeš ocijeniti samo čitanjem i proučavanjem svih strana, pa ako imaš nešto u glavi , donijeti svoj zaključak :123 i strani autori koje sam dosad čitao zauzimaju neku stranu...
a to s logikom kao predmetom, neznam...
npr moj sin već od prvog razreda ima u smislu kružoka (krožek, mrki zna šta je krožek :ooo ) jedan puta tjedno, nakon nastave tu logiku, i dobro mu koristi...ide na natjecanja i svi koji sudjeluju u tome, jako su dobri i kod ocjena kod ostalih predmeta...
meni fali u našim školama predmet koji bi djecu pripremio na život u financijskom smislu...svi odreda pa čak i ekonomisti, iz srednjih škola izlaze financijski nepismeni ...neznam, poduzetništvo i financije...to neka djecu uče, a ne da budu fah idioti koji znaju sve o struci i imaju ogroman potencijal, a neznaju naći svoje mjesto na tržištu rada...
Habibti, ya nour el - ain... :srce
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

..povijest je učiteljica života..tu nema nikakve diskusije..uzeću primjer hrvatske u stvaranju države samo je velika sreća da je državu vodio povijesničar+vojnik a ne na primjer arhitekt...i kad pogledaš pa i u našim krajevima povijest se često ponavlja a ko bolje pozna povijest bolje se snalazi...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

storm, dobro pa makar ti znaš šta je logika, jer nije ni čudo što su Crnogorci lijeni, rekao im Bosanac; stani bolan da ti objasnim i dok je on objasnio, Crnogorci se ulijenili.
U svakom slučaju bi povijest trebali ukinuti a nešto poput logike i snalažljivosti bi trebali unijeti u obrazovanje - yebeš mlaćenje prazne slame
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

laganini wrote:..povijest je učiteljica života..tu nema nikakve diskusije..uzeću primjer hrvatske u stvaranju države samo je velika sreća da je državu vodio povijesničar+vojnik a ne na primjer arhitekt...i kad pogledaš pa i u našim krajevima povijest se često ponavlja a ko bolje pozna povijest bolje se snalazi...
Njega niko živi ne drži za ozbiljnog historičara.
Da si rekao Klaićka ili Vego, pa hajde-de.. :hihi
Zbilja, uvjeren sam da ni na zagrebačkom sveučilištu, njegove knjige nisu česta pojava.
Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”