BiH: Popis stanovništva 2013.

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times
Status: Offline

Re: U BiH popisane 3.791.662 osobe

Post by Bla » 06 Nov 2013, 00:37

Maja wrote:
Bla wrote:zavisi jel' pitaš sa ili bez istočnog starog grada.
Šta sad istočni stari grad :??
Ja znam samo za Sarajevo i Istočno Sarajevo koje je srpsko.
Mislim, kako nema podataka za grad kao što ima za Banja Luku npr ili sam ja nešto pobrkala i onih 9 manje od 200 000 je opština :hm
Misliš onih 809 manje od 200 000. :)
Da to je opština. Piše u nazivu kolone.
Nisu prikazani podaci po mjesnim zajednicama, ako misliš na razdvajanje prikaza na urbane i ruralne dijelove opština.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7894 times
Been thanked: 18665 times

Post by Maja » 06 Nov 2013, 00:49

Krokodil Behko wrote:Banja Luka ima 199.991 stanovnika ?

Prema podacima potvrđenim iz više izvora, protekli popis stanovništva pokazao je da najveći grad RS-a ima neuporedivo manji broj stanovnika nego što se do sada vjerovalo, piše list.

Kako stvari trenutno stoje, rezultati popisa ruše ustaljenu tvrdnju da u Banjaluci ima 250.000 stanovnika, što je i zvanična procjena kojom barataju lokalne vlasti, s tim da su neki išli toliko daleko da su pominjali čak i 300.000 Banjalučana.

Sve do sada te procjene uzimane su zdravo za gotovo, prije svega zbog percepcije o velikoj ratnoj i poslijeratnoj migraciji prema najvećem gradu manjeg bh. entiteta.

Međutim, obavješteni izvori iz Agencije za statistiku BiH, piše "Pres", tvrde da je u proteklom popisu na cijelom području grada upotrebljena tačno 199.991 popisnica, što znači da je 1. oktobra Banjaluci nedostajalo samo devet žitelja da bi bila probijena psihološka granica od 200.000 stanovnika.

S obzirom na to da, po pravilima popisa, u broj stanovnika nisu uračunata novorođenčad koja su rođena poslije 1. oktobra, za pretpostaviti je da je u proteklih mjesec dana broj Banjalučana, ipak, probio tu barijeru, piše "Pres".
:cudi

Zato sam rekla 9. Nisam ni gledala gore spisak.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9729 times
Been thanked: 11469 times

Post by Krokodil Behko » 06 Nov 2013, 00:51

Za SA kažu da je prije rata imalo oko 600.000 stanovnika ali boga pitaj šta su tu još uračunavali osim Vogošće i Ilidže. Mora da su računali i Pale i sve komplet u krugu 30 kilometara oko grada jer je nemoguće da je to baš prepolovljen br stanovnika. Grad je dupke pun kao i obično. Znači, fazon je u preraspodjeli na entitete i kantone kao i na te neke gluposti "jes-nije u SA".
Ima tu i nešto dobro. Svega 10% stanovnika živi u glavnom gradu. Mislim da nije ni dobro da glavni grad bude veći a u vezi postotaka stanovništva.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 06 Nov 2013, 02:28

Prije rata je Sarajevo bilo organizvano kao grad od užih i širih gradskih opština. Pored sadašnjih (Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad Sarajevo) u uže su ulazile Ilidža i Vogošća a u šire Trnovo, Pale, Hadžići i Ilijaš. Sve to skupa je bilo oko 500 000 stanovnika.
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 06 Nov 2013, 02:57

Malo se poigrah s podacima pa evo i rezultata.
U koloni F su prikazane razlike između popisa iz 2013. i popisa iz 1991. godine.
Ako je broj negativan tj. polje crveno, onda je broj stanovnika sada manji nego 1991. a veći je ako je broj pozitivan, tj. polje zeleno.

Ako je polje bijelo i broj nedostaje, to znači da je ta opština 1991. bila u sastavu neke druge opštine čije ime je prikazano u koloni C
a ukupan zbir tih iscjepkanih opština potražiti u koloni D imenovane opštine.

Podaci za opštine Odžak i Modriču su jedino netačni jer je u sastav opštine Vukosavlje ušlo nekoliko MZ iz Modriče i nekoliko iz Odžaka,
a ja sam Vukosavlje dodao samo Modriči, tako da je njena razlika nešto veća u odnosu kako bi trebalo biti, a isto tako razlika za Odžak je shodno tome manja.
Ali ako ih posmatramo sve tri skupa, onda je OK.
Popis 2013-page-001 (2).jpg
Popis 2013-page-002 (2).jpg
Popis 2013-page-003 (2).jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 06 Nov 2013, 03:04

Haj da dodam i neki zaključak. Manje nas je za više od onog što se prije rata smatralo za grad Sarajevo u širem smislu (kako navedoh par postova iznad).
Ili još bolje, vratili smo se na nivo iz 1971. kada je bilo 3.746.111 stanovnika po tadašnjem popisu.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: BiH: Popis stanovništva 2013.

Post by Krokodil Behko » 29 Nov 2013, 21:03

Na Pik.ba prodaje zaradu od popisa stanovništva u BiH

zgleda da ljudskoj domišljatosti nema kraja. Naime, ovih dana je jedan Žepčak na popularnoj bh. online prodavaonici Pik.ba objavio veoma zanimljiv oglas u kojem, zamislite, prodaje svoju zaradu od Popisa stanovništva u BiH.

Njegov oglas prenosimo u cijelosti:

“Naime, zaradio sam preko 1250 km kao popisivač u popisu stanovništva u BiH 2013. godine. Isplata još nije bila, priča se da će ubrzo. Spreman sam ponuditi svoju karticu od banke (na koju će leći novac) za 500 KM. Znači, vi meni sada 500 km, a vi, za 10,15,30 dana dobijete na račun 1250 km. S moje strane ponuda je poštena :)”, stoji u oglasu kojeg potpisuje pod ''nickom'' Mayerski, prenosi Pogled.ba.

(Vijesti.ba)

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7894 times
Been thanked: 18665 times

Post by Maja » 30 Nov 2013, 00:44

Pa nego kako Džek, Bošnjo i ostali dolaze do podataka za svoje statistike nego na taj način :D

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 30 Nov 2013, 00:48

Maja wrote:Pa nego kako Džek, Bošnjo i ostali dolaze do podataka za svoje statistike nego na taj način :D
:plavi
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 30 Nov 2013, 00:57

Ama samo odeš do portala statističkih zavoda,
pa ako ti nije mrsko crtati karte i sheme, eto fine forumske statistike.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 07 Dec 2013, 09:56

POPISANA 1.326.991 OSOBA: Evo šta kažu rezultati popisa u RS-u?

U bh. entitetu Republici Srpskoj je, tokom popisa koji je obavljen u Bosni i Hercegovini u oktobru ove godine, popisana 1.326.991 osoba, 414.847 domaćinstava i 588.241 stan

Republika Srpska - dobrodošli U bh. entitetu Republici Srpskoj je, tokom popisa koji je obavljen u Bosni i Hercegovini u oktobru ove godine, popisana 1.326.991 osoba, 414.847 domaćinstava i 588.241 stan.

Ovo su preliminarni podaci navedeni u biltenu entitetskog Zavoda za statistiku.

Najviše osoba popisano je u Banjoj Luci, 199.191. U tom gradu ukupan broj popisaih domaćinstava iznosi 65.226, a stanova 87.986.

U Bijeljini su popisom obuhvaćene 114.663 osobe, 34.651 domaćinstvo i 48.280 stanova.

Preliminarni statistički podaci pokazuju da su u Doboju popisane 77.223 osobe, Istočnom Sarajevu 64.966, u Prijedoru 97.588 osoba, a u Trebinju 31.433 osobe.

Kada su u pitaju općine, najviše stanovnika je popisano u Zvorniku, njih 63.686, u Gradišci 56.727, Tesliću 41.904, Laktašima 36.848, Prnjavoru 38.399 osoba..., a najmanje u najmanjoj općini u RS Istočnom Drvaru, svega 109.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova BiH obavljen je od 1. do 15. oktobra 2013. godine.

U skladu s zakonima o popisu u BiH i u RS-u, Zavod za statistiku Republike Srpske, u roku od 90 dana nakon završetka popisivanja, objavljuje preliminarne rezultate popisa za teritoriju RS, općina i naseljenih mjesta.

Korisnicima ovih podataka napominju da su preliminarni i da su podložni promjenama, s obzirom da u narednom periodu slijedi obrada prikupljenih podataka.

Konačni rezultati popisa će biti publikovni sukcesivno, nakon završetka obrade podataka i to od 1. jula 2014. do 1. jula 2016. godine.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 20 Dec 2013, 23:23

Svim popisivačima Bajram šerif mubarek olsun. Stižu pare!

Danas je stigla vijest po kojoj Federalni zavod za statistiku obavještava sve učesnike u Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine da je proslijedio naloge za plaćanje popisivača i općinskih instruktora u Trezor FBiH na realizaciju, za općine koje su kompletirale dokumentaciju.

Image

- Time je Federalni zavod za statistiku ispunio svoju obavezu vezano za isplate učesnika Popisa. Isplata će se vršiti iz dva izvora financiranja (budžeta FBiH i sredstava granta). Datum uplate sredstava na račune popisivača i općinskih instruktora ovisi isključivo od Federalnog ministarstva financija.

Nalozi za plaćanje za ostale općine će se dostavljati sukcesivno Trezoru FBiH na plaćanje kako općinske popisne komisije budu kompletirale dokumentaciju – navodi se u priopćenju.

Dostavljen je i spisak općina za koje su proslijeđeni nalozi za isplatu, a jedan naš čitatelj na zanimljiv se način našalio sa ovim popisom – pogledajte i kako, uz konstataciju “Sretan Božić i Nova godina, a nama uplatite za Bajram 2014….”

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40963 times
Been thanked: 27519 times

Post by Rum » 20 Dec 2013, 23:29

:D.
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.

Blackhawk

Post by Blackhawk » 20 Dec 2013, 23:39

U Bos. Krupoj su vec isplatili.. i popisivacima i instruktorima..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Izgradnja crkve sv.Franje na Dobrinji

Post by Krokodil Behko » 22 Dec 2013, 16:46

Image

Župa sv. Franje Asiškog u sarajevskom naselju Dobrinja najmlađa je u Sarajevu, a temelje crkve kardinal Vinko Puljić blagoslovio je 2011. godine. Od samog početka župnik fra Pero Karajica ukazivao je na slabu podršku institucija Bosne i Hercegovine u gradnji kompleksa crkve i pučke kuhinje. Tako je i danas, iako je pučka kuhinja preselila iz podrumskih prostorija, gdje je godinama unazad djelovala.

Hajduk Behmen

- Irski Caritas preko Međugorja pomogao nam je izgradnju pučke kuhinje, a dio preostalog novca iskoristili smo kako bismo organizirali rad crkve u podrumskim prostorijama dok se kompleks ne završi. Što se tiče pomoći, zakazali su svi nivoi vlasti u BiH. Kanton Sarajevo nam je jedne godine uplatio 500 maraka i šta je to u investiciji od tri milijuna KM? Tadašnji premijer Fikret Musić me povrijedio time, pa više od Kantona nisam ni pokušao tražiti pomoć. I bivši gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je hajduk. Kazao je kako će novom gradonačelniku reći da mi je dužnik. Ove godine Grad i jeste prvi put donirao sredstva za crkvu, a Općina Novi Grad nije nikad, priča nam fra Pero.

Ni federalni nivo vlasti nije se iskazao, pa nam fra Pero kaže kako je prije koju godinu pomoć stigla iz ministarstava kulture i sporta, te izbjeglica, a ovih dana prvi put je došao signal da su se i sa državnog nivoa sjetili crkve.
- Zatraženo mi je da uputim zamolbu Vijeću ministara BiH, pa ćemo vidjeti. Imamo dug prema firmama stotinu tisuća maraka. Meni je to veliko. Nisam htio zadržavati radnike ovdje dok to ne platimo. Oko 1,5 miliona KM nam treba da završimo kompleks, napominje fra Pero Karajica te dodaje da samo Elektroprivreda BiH traži 8.000 maraka da bi kompleksu pojačala struju.
Župa, inače, broji 280 obitelji sa oko 650 članova. Planova ima i za iduću godinu.

Problem je revizija

- Treba završiti krov, a nabavili smo zvono iz Italije. Koštalo je 11 tisuća eura, a kupljeno je od sredstava svih župljana. Postavili smo ga i zazvonit će na polnoćku, a ubuduće i svakog dana od sedam do 22 sata. Bitna nam je funkcionalnost, a fasada kad bude. Pučka kuhinja radi preko Kantona. Da se ja pitam, smanjio bih broj korisnika, jer ima onih koji nisu u stanju potrebe, ali su navikli na gotovo. Kako se može imati za piti i pušiti, a da nema za hranu? No, problem je sa revizijom, kao i u svemu kod nas, napominje fra Pero.
Fra Pero ističe kako je Caritas iz Dublina dao više novca za gradnju crkve u sarajevskom naselju nego sve institucije iz BiH zajedno.

- Ni fening nisam vidio. Oni su sredstva uplatili firmama i došli obići kuhinju i crkvu po završetku radova. Ima još vjernika koji govore kako ne žele ići u podrum i da će čekati dok se crkva ne završi, a ja nikog ne mislim tjerati, zaključuje fra Pero.

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Re: Izgradnja crkve sv.Franje na Dobrinji

Post by laganini » 22 Dec 2013, 20:49

...koliko opće ima hrvata u sarajevu...trideseti godina prošlog stoljeća 70 posto...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 22 Dec 2013, 21:45

To još ne znam tačno ali sigurno je do 10%.
U periodu kojeg navodiš, bilo ih je oko 25%.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 22 Dec 2013, 21:48

Krokodil Behko wrote:To još ne znam tačno ali sigurno je do 10%.
U periodu kojeg navodiš, bilo ih je oko 25%.
..provjerio sam..priznajem da taj podatak izbacio čuvši od jednog kolege.. :(

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit » 22 Dec 2013, 21:49

laganini wrote:...koliko opće ima hrvata u sarajevu...trideseti godina prošlog stoljeća 70 posto...
Ovo što je ostalo sve su funkcioneri... :hihi ili njihovi savjetnici...
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 22 Dec 2013, 21:54

fruit wrote:
laganini wrote:...koliko opće ima hrvata u sarajevu...trideseti godina prošlog stoljeća 70 posto...
Ovo što je ostalo sve su funkcioneri... :hihi ili njihovi savjetnici...
..pametni ljudi.. :cool da nisu ercegovci :haha

Post Reply

Return to “BiH”