Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9887 times
Been thanked: 11698 times
Status: Offline

Re: Alija Izetbegović

Post by Krokodil Behko »

Ciklama wrote:Meni samo nije jasno, ako su svi znali šta nas čeka dok rah. Alija nije, zašto su svi šutali? :hm

Behko, i ti si znao, šta si poduzeo? :zubi
Kao prvo, ja nisam bio predsjednik države nego građanin. Ali i pored toga, kao što sam već rekao, nešto sam preduzeo., Bio sam spreman cijelih 5 godina prije 92. godine. Momčić sa 19 godinica, znao je kome treba pomoći i odakle će problem doći. Sve što mi je bilo potrebno, jeste malo historijske literature da doznam historijski naziv ovog naroda kao i neke detaljčiće. Tu je i proročanski stih Maka Dizdara kojeg sam već znao napamet i bio je moja religija.

:klanja

PORUKA - Mak Dizdar

Doći ćeš jednog dana na čelu oklopnika sa sjevera
I srušiti do temelja moj grad
Blažen u sebi
Veleći

Uništen je on sad
I uništena je
Nevjerna
Njegova
Vjera

I čudit ćeš se potom kad čuješ kako
Ponovno koračam
Tih po gradu
Opet te
Želeći

Pa tajno ćeš kao vješt uhoda sa zapada
Moje žilište sažeći
Do samog dna
I pada

I reći ćeš onda svoje tamne riječi

Sada je ovo gnijezdo već gotovo
Crknut će taj pas pseći
Od samih
Jada

A ja ću začudo još na zemlji prisutan sniti
Pa kao mudar badac sa istoka
Što drugom brani da bdije i snije
Sasut ćeš
Otrov
U moj studenac
Iz koga mi je
Piti

I smijat ćeš se vas opijen
Kako me više neće
Biti

(Ti ništa ne znaš o gradu u kome ja živim
Ti nemaš pojma o kući u kojoj ja jedem
Ti ne znaš ništa
O hladnom zdencu
Iz koga ja
Pijem)

Sa juga lukav robac prerušen kao trgovac
Vinograd ćeš moj do žile sasjeći
Pod nogama ubogim da
Bude manje hlada
I ponor
Veći

I više glada da ima
U staništima

A ja ću ti ovako iz daljine
Svoju prastaru
I pravu
Istinu
Izreći

(Ti ne znaš ništa o znacima vinograda
Niti vinogradara
Njegovog

Ti ne znaš vrijednost takvoga dara)

Da tavorenje moje na tvrdoj zemlji
Veoma je kratko
Ali opako

Ništeći njegove prave pojave
Utvrđuješ ti
Upravo tako
Njegove
Jave
I
Njegove
Sne

Oružnik si najzad najstroži
I istražnik božiji
Krvav do očiju
Do očaja
Bijesan
Od borbe
Za žive
I mrtve
Robe

Zapalit ćeš me znam na kraju priče

Zapalit ćeš me znam
Na tvojoj presvetoj
I svijetloj
Lomači

Koja
U
Tebi
Eto
Već
Niče

A ja se na tome tvome strasnom
I strašnome
Stratištu
Neću
Niti
Po-
Ma
Ći

I bit ću vjeruj kao stanac kamen
Dok posao svoj ne svršiš
I ne svrši
Posao
Tvoj
Plamen

Taj kraj takav slavit će
Tvoj trikrati
Amen
Amen
Amen

Na mome mjestu
Ležati će pepeo
Za kojim će se otimati žene
- - - - - - - - -

Al ostat će zato poslije mene
Na prvoj kamenoj gromači
Iz nekih dobrih
I bolnih ruka
Procvala
Cvjetna
Poruka

Kada učini ti se da cilj tvoja je
Svrhi tvojoj najbliža -
Znaj da jest
I tijelo to
Njegovo
Bilo
Samo
Častita
Njegova
Hiža
Ti tijelo njegovo tek uze

A tijelo to bijahu za njega -
Zatvor njegov
I njegove
Suze

(Ne rekoh li ti već jednom
Da o meni zaista ne znaš ništa -
Da ne znaš ništa o mome luku i strijeli
Da ništa ne znaš o mome štitu i maču
Da nemaš pojma o tim
Ljutim oružjima
Da ne znaš ništa o mome bijednom tijelu
Niti kakav on žarki plamen
U sebi
Ima)

Čekam te
Jer te znam
Doći ćeš opet jednog dana

(Zakleo si se čvrsto na to
Na kaležu na križu na oštrici mača
Pijan od pojanja prokletstva i dima tamjana)

Pa
Dođi
Navikao sam davno na tvoje pohode
Kao na neke velike bolesti
Što stižu iz daleka

Kao na goleme ledene i strašne vode
Što donosi ih sve jača
Ova noćna rijeka
Tmača

Spanac_113 wrote:@Behko

kako se moglo drugacije? koje smo opcije imali s obzirom na pretenzije hrvatske i nemogucnost ili ogranicenost protoka robe/ logistike?
cisto u smislu SBB/KBB ali hajmo reci i da stvari stvarno krenu u tom smjeru u nekoj daljnoj buducnosti.
Moglo je a na način, kad već udaraš, udri muški. Kao prvo, meni se sukob sa HVO ne bi desio. Rado bih napravio i trideset ustupaka dok se ne riješi situacija istočno. Za BiH je svako rješenje bar polovično dobro osim ovog što sad imamo, etnička podijeljenost i generalno gledano, podjela države. Osim toga, niko me ne može uvjeriti da se nije moglo sići u reon Šepak-Skočić jer smo bili na dominantnoj koti a Drina svega nekih 6 km od nje - vazdušnom linijom. Jeste da to znači izlazak na granicu i jako veliku provokaciju samoj Srbiji ali RS bi bio presječen na pola a nije situacija kao u Brčkom da je ravnica i da oni mogu pružiti tenkove frontalno. Jeste da bi granatirali više nego ikada. Ubili bi svako drvo i svaku travku ali pokušati je trebalo. Pa taj ti je Teočak ionako bio sravnjen sa zemljom baš kao i sva slobodna Zvornička sela.

Ne znam da li si znao, kapetan Hajro je poginuo u pokušaju prodora do Cerske i Kamenice a odatle je šumom moglo do Srebrenice. Nije trebalo mnogo. Tu su posao odradili ovi crveni banditi iz TZ. Garantovano su u proboj išli samo sirotinja iz Teočaka i Podrinjci. Iz TZ ni metka pomoći. I mnoge druge situacije "strateškog čuvanja TZ" od srpskog granatiranja. Rezultat? Svejedno su je granatirali i na kapiji pobili skoro 100 omladinaca.
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Krokodil Behko wrote:
Moglo je a na način, kad već udaraš, udri muški. Kao prvo, meni se sukob sa HVO ne bi desio. Rado bih napravio i trideset ustupaka dok se ne riješi situacija istočno. Za BiH je svako rješenje bar polovično dobro osim ovog što sad imamo, etnička podijeljenost i generalno gledano, podjela države. Osim toga, niko me ne može uvjeriti da se nije moglo sići u reon Šepak-Skočić jer smo bili na dominantnoj koti a Drina svega nekih 6 km od nje - vazdušnom linijom. Jeste da to znači izlazak na granicu i jako veliku provokaciju samoj Srbiji ali RS bi bio presječen na pola a nije situacija kao u Brčkom da je ravnica i da oni mogu pružiti tenkove frontalno. Jeste da bi granatirali više nego ikada. Ubili bi svako drvo i svaku travku ali pokušati je trebalo. Pa taj ti je Teočak ionako bio sravnjen sa zemljom baš kao i sva slobodna Zvornička sela.

Ne znam da li si znao, kapetan Hajro je poginuo u pokušaju prodora do Cerske i Kamenice a odatle je šumom moglo do Srebrenice. Nije trebalo mnogo. Tu su posao odradili ovi crveni banditi iz TZ. Garantovano su u proboj išli samo sirotinja iz Teočaka i Podrinjci. Iz TZ ni metka pomoći. I mnoge druge situacije "strateškog čuvanja TZ" od srpskog granatiranja. Rezultat? Svejedno su je granatirali i na kapiji pobili skoro 100 omladinaca.
Ode ti predaleko, čini mi se.

Gdje je taj Šepak-Skočić, šta bi dobio sa tim? Stvarno misliš da se iz Tuzle moglo uraditi nešto više, nešto što bi promijenilo tok rata?
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Lebowski wrote:
Krokodil Behko wrote:

Ode ti predaleko, čini mi se.

Gdje je taj Šepak-Skočić, šta bi dobio sa tim? Stvarno misliš da se iz Tuzle moglo uraditi nešto više, nešto što bi promijenilo tok rata?

Mogli su bar one 92. sačuvati relej Stolice kojeg je kapetan Hajro osvojio pa im dao na čuvanje. Ovako, utekli ko zečevi a 95. ni cijela divizija ga nije mogla zauzeti. Upravo sam ti sve dokazao a pogotovo onu prvu rečenicu iz mog posta. Udri muški :yessbehko :p
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

@ Behko

slazem se da se odlucinjim stavom moglo postici puno toga. mislim da smo se postavili jace da bi hrvatska strana vidila u nama moguceg saveznika a ne zrtveno jagnje i da bi samim tim situacija na istoku bila olaksana. to je aliji na dusu.
vidim da ti je osto komad tebe na Majevici. znao sam dosta toga za vrijeme rata, dosta mi je familije bilo po ratistu ko i svakom.
znam da je tuzla ispala p.... u nekim stvarima a mogu ti reci da smo vise granatiranja popusili od tih ustupanja nego da smo drzali tvrdji stav. Banj brdo npr, 15 put padalo i vracalo se. bezze raja ginula.

super ti je je ideja proboja i drzanja izlaza na Drinu ali to se nije moglo drzati Behko. jedino u slucaju da se odbije cijeli juzni krak baram do Snagova ako se ne moze uzet Zvornik.
bez toga bi ostali odsjeceni. jel se moglo gurat 94' pa uzet taj potez i kote iznad cesteprema Zvorniku?
rodjak mi je bio kapetan armije, diverzant, mozda ga i znas nema veze, ne prica puno al ono malo sto kaze izgleda da se moglo probit i mozda i lakse drzat nego neke blize kote na Majevici.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Spanac_113 wrote:@ Behko

slazem se da se odlucinjim stavom moglo postici puno toga. mislim da smo se postavili jace da bi hrvatska strana vidila u nama moguceg saveznika a ne zrtveno jagnje i da bi samim tim situacija na istoku bila olaksana. to je aliji na dusu.
vidim da ti je osto komad tebe na Majevici. znao sam dosta toga za vrijeme rata, dosta mi je familije bilo po ratistu ko i svakom.
znam da je tuzla ispala p.... u nekim stvarima a mogu ti reci da smo vise granatiranja popusili od tih ustupanja nego da smo drzali tvrdji stav. Banj brdo npr, 15 put padalo i vracalo se. bezze raja ginula.

super ti je je ideja proboja i drzanja izlaza na Drinu ali to se nije moglo drzati Behko. jedino u slucaju da se odbije cijeli juzni krak baram do Snagova ako se ne moze uzet Zvornik.
bez toga bi ostali odsjeceni. jel se moglo gurat 94' pa uzet taj potez i kote iznad cesteprema Zvorniku?
rodjak mi je bio kapetan armije, diverzant, mozda ga i znas nema veze, ne prica puno al ono malo sto kaze izgleda da se moglo probit i mozda i lakse drzat nego neke blize kote na Majevici.
To sam ti već rekao. Cijeli južni krak, uključno Srebrenica, trebalo je uzeti još 92. U tom pokušaju, poginuo je kapetan Hajro (moj komandant) na Baljkovici a to ti je dobaciti kamen do Snagova. Sa druge strane na Snagovo je već bio udario Naser Orić. I motorolama se čuli. Tad je moglo jer je srpski koridor između nas i Srebreničana bio ne deblji od osam-devet kilometara. Tad da se uradilo, i Srebrenica spojila sa tuzlanskom reghijom, sve bi bilo drugačije. Evo kako je to otprilike izgledalo na karti.

Pošto je ovo off ja ću ove postove prebaciti na temu o tim stvarima :)

Image
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by Spanac_113 »

ok, prvo, gdje si naso ovu kartu i drugo koji je ovo period?

-mislim da je sarajevo ponistavalo 'svaku' inicijativu iz tuzle ili od lokalnih kamandi da se radi na proboju prema srebrenici.
sad jesul' to glupe price ili je to bilo tako, ne znam. isto tako mislim da je 'strateska' odbrana tuzle bila manji problem od 'strateskog' statusa kvo u sarajevu koji je kocio svaki pomak.
znas da je drugi korpus uvijek bio zadnja rupa bas zato sto je u tuzli bila 'crvena banda' a po aliji je bilo bolje da nas nema nego da smo crveni.
Last edited by Spanac_113 on 23 Dec 2013, 13:55, edited 1 time in total.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Kartu sam na brzinu iscrtao sam a to je period iz 92. godine. To bi ti bile slobodne teritorije koje smo držali te godine. da se probilo 92. sve bi to bilo pod kontrolom.
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Behko, ne zaboravi i kad izađeš na Drinu 92. ne čeka te Hrvatska nego Srbija. Presjekao si šta? Mislim, super je osloboditi teritoriju al mi smo se borili za opstanak, neke veće operacije oslobađanja teritorije nisu bile moguće dok nisi skupio nešto oružja, imao saveznike. Oko 70% teritorija je bilo okupirano.

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

Zato smo I poceli ovu priču na aliji. Da je bilo odlučnije vođstvo i da se mogla smirit priča na jugu u pocetku, presjecenje istočnog poteza i drzanje granice na drini (dijelom) ne bi bio problem. Srbi su imali oružje ali nisu bili baš toliko odlučni borci. Moglo se. Jebiga sad.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3927 times
Been thanked: 2953 times

Post by Pasaga »

Spanac_113 wrote:Zato smo I poceli ovu priču na aliji. Da je bilo odlučnije vođstvo i da se mogla smirit priča na jugu u pocetku, presjecenje istočnog poteza i drzanje granice na drini (dijelom) ne bi bio problem. Srbi su imali oružje ali nisu bili baš toliko odlučni borci. Moglo se. Jebiga sad.
U samom ratu bilo je mnogo primjedbi na efekat drugog korpusa,Tuzlanskog.
Citao sam jedne prilike zustre polemike,u skladistima je bilo i previse sredstava(MTS)
koje nikad nisu stavljene u funkciju.Odgovor niko nezna,zasto.
Ljudstva i morala nije falilo da se izidje na Drinu i tako presjece ta tvorevina.
Samim presjecanjem agresor bi moralno pao,tim bi i sit. oko SA bila mnogo povoljnija.
Dejton nam nebi nikad trebao,drzava bi bila cjela i niz problema bi bio proslost.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Lebowski wrote:Behko, ne zaboravi i kad izađeš na Drinu 92. ne čeka te Hrvatska nego Srbija. Presjekao si šta? Mislim, super je osloboditi teritoriju al mi smo se borili za opstanak, neke veće operacije oslobađanja teritorije nisu bile moguće dok nisi skupio nešto oružja, imao saveznike. Oko 70% teritorija je bilo okupirano.
Bilo je i takvih razmišljanja. Da je po onima koji razmišljaju kao i ti, ili su bar tako razmišljali 92. ne bi bilo ni ovakve BiH. U to sam uvjeren. Također, uvjeren sam da ni Teočak, kao ni sve teritorije na zvorničkoj općini, ne bi ostali slobodni da je po sljedbenicima takvih "razumnih" razmišljanja.

Prilog izučavanju ratne hrabrosti:
Kapetan Hajro je odbranio Teočak sa grupicama ljudi koji su uglavnom, bili naoružani lovačkim naoružanjem. Nakon toga, probio je koridor preko okupiranih zvorničkih i kalesijskih mjesta i spojio sve to sa Tuzlom. Šta misliš, da li Tuzla ima neke veze sa tom akcijom, popularno nazvanom "pustinjska oluja"?
Bitke biju ratnici a ne neki likovi koji stalno nešto preračunavaju i mudruju. Da su bar Havlija&co nešto pametno smudrovali pa hajde de, nego nam uvijek pravili gore i gore. U sred rata, našli da kenjkaju sa religijskim pitanjima i pokvarili su nam oslobodilački duh vojske. Džaba što je neko heroj sa mudima do zemlja ako su ga nekakvi pačići ošacovali da ponekad cugne.. Nema mu opstanka na oficirskoj dužnosti. To vojska??? fuuuuuujjj! Pretvorili su vojsku u nekakve domobrane i samo arlauču preko medija "teško nama, žrtve smo" .. Tako ti je to kad ti je predsjednik žena u dimijama.

Spanac_113 wrote:Zato smo I poceli ovu priču na aliji. Da je bilo odlučnije vođstvo i da se mogla smirit priča na jugu u pocetku, presjecenje istočnog poteza i drzanje granice na drini (dijelom) ne bi bio problem. Srbi su imali oružje ali nisu bili baš toliko odlučni borci. Moglo se. Jebiga sad.
Ne bi bio problem jer je brdovit kraj. Mogu oni granatirati trista godina ali dok im pješadija tu ne zakorači, koridora im nema. Garantujem da se malo bolje organiziranom akcijom moglo do Srebrenice te 92. godine. Ne bi mogli uzeti Zvornik ali sigurno bi tu Bratunac bio oslobođen. To je već velika teritorija a sve je u brdima.

Poređenja radi, koja je to teritorija koju je zauzela srpska vojska a da to nije bilo odmah na prepad, na početku rata? Sjećam se samo Posavine koju je branio HVO i Jajca u jesen te iste godine. I ništa više pod milim bogom! Na proljeće 93. silnu vojsku su digli na Brčkom i još je tu ravnica ali su zauzeli tek dva-tri sela. I gdje se tu vidi ta neka srpska superiornost? Šta je to što su zauzeli? Srebrenica 95.? To neki veliki vojni pothvat?
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

Ne bi bio problem jer je brdovit kraj. Mogu oni granatirati trista godina ali dok im pješadija tu ne zakorači, koridora im nema. Garantujem da se malo bolje organiziranom akcijom moglo do Srebrenice te 92. godine. Ne bi mogli uzeti Zvornik ali sigurno bi tu Bratunac bio oslobođen. To je već velika teritorija a sve je u brdima.

Poređenja radi, koja je to teritorija koju je zauzela srpska vojska a da to nije bilo odmah na prepad, na početku rata? Sjećam se samo Posavine koju je branio HVO i Jajca u jesen te iste godine. I ništa više pod milim bogom! Na proljeće 93. silnu vojsku su digli na Brčkom i još je tu ravnica ali su zauzeli tek dva-tri sela. I gdje se tu vidi ta neka srpska superiornost? Šta je to što su zauzeli? Srebrenica 95.? To neki veliki vojni pothvat?[/quote]

nisu nista zato sam i reko da nisu fajteri mada su imali oruzje.

kolona na brcanskoj je imala prilicnu ulogu u omogucivanju odbrane dalje na istoku. namjera je bila da se rezervne jedinice i naoruzanje ostave na vec uspostavljenim srpskim busijama pozarnica-simin han- caklovici sto im nasrecu nije uspjelo.

nemoj takodjer zaboravit da je do 15/05 tuzla bila demobilisano podrucje gdje niko nije nosio oruzje osim TO Tuzla i policije.
tako da su ljudi imali priliku vidjeti PL, HOS, rezerviste JNA u 2-3 kafica na korzu u isto vrijeme. niko nije bio organizovan.
Hajro kao i ekipa u Srebrenici su se morali sami uvezat. i nakon 15. nekih dvije sedmice je organizacija bila u haosu. ljudi su morali u grupama dolazit iz okolnih mjesta, Teocak Sapna Obodnica itd, da bi im se dodjelilo ikakvo naoruzanje na revers. mada su u to vrijeme linije ostajale gotovo nebranjene.
al' opet kazem, i slazem se s Behkom iako on cita sta sam napiso, da se trebalo mozda probit i uzet sta se moglo pa tek onda trazit odobrenje od sarajeva.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Spanac_113 wrote:

Poređenja radi, koja je to teritorija koju je zauzela srpska vojska a da to nije bilo odmah na prepad, na početku rata? Sjećam se samo Posavine koju je branio HVO i Jajca u jesen te iste godine. I ništa više pod milim bogom! Na proljeće 93. silnu vojsku su digli na Brčkom i još je tu ravnica ali su zauzeli tek dva-tri sela. I gdje se tu vidi ta neka srpska superiornost? Šta je to što su zauzeli? Srebrenica 95.? To neki veliki vojni pothvat?
nisu nista zato sam i reko da nisu fajteri mada su imali oruzje.

kolona na brcanskoj je imala prilicnu ulogu u omogucivanju odbrane dalje na istoku. namjera je bila da se rezervne jedinice i naoruzanje ostave na vec uspostavljenim srpskim busijama pozarnica-simin han- caklovici sto im nasrecu nije uspjelo.

nemoj takodjer zaboravit da je do 15/05 tuzla bila demobilisano podrucje gdje niko nije nosio oruzje osim TO Tuzla i policije.
tako da su ljudi imali priliku vidjeti PL, HOS, rezerviste JNA u 2-3 kafica na korzu u isto vrijeme. niko nije bio organizovan.
Hajro kao i ekipa u Srebrenici su se morali sami uvezat. i nakon 15. nekih dvije sedmice je organizacija bila u haosu. ljudi su morali u grupama dolazit iz okolnih mjesta, Teocak Sapna Obodnica itd, da bi im se dodjelilo ikakvo naoruzanje na revers. mada su u to vrijeme linije ostajale gotovo nebranjene.
al' opet kazem, i slazem se s Behkom iako on cita sta sam napiso, da se trebalo mozda probit i uzet sta se moglo pa tek onda trazit odobrenje od sarajeva.[/quote]

Ama čitam ja sve, samo što je kvaka u tome, da se to odobrenje, nije moglo tražiti ni od 2. korpusa. Fino se sjećam proljeća 93. kad je moja brigada, ponovo zauzela Ban brdo. Dogovor je bio da dođu jedinice iz TZ da ga preuzmu. Naši čekali satima ali tih jedinica nije bilo. U izvlačenju, poginuo je komandir našeg IDV i osta dvoje djece siroto. Igrom slučaja, tog dana sam se zatekao u TZ. Bilo je tačno 10h kad su tri granate pale na TZ. samo tri i ništa više. Nakon nekog vremena, ponovo sam začuo tri detonacije. Bilo je tačno 11h. I tako po treći put kad sam čuo tri detonacije u nizu, nisam ni morao pogledati na sat. Znao sam da je tačno 12h. Zaključke izvuci sam. S jedne strane Alija a sa druge Bešlagić i Šadić. Nijedna od te dvije ekipe, nije bila naročito obradovana bilo kakvim planom za prodor u Podrinju. Kasnije su izuzeli moju brigadu i pridružili je tuzlanskoj diviziji a do tada, bili smo podrinjska divizija.
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Krokodil Behko wrote:
Lebowski wrote:Behko, ne zaboravi i kad izađeš na Drinu 92. ne čeka te Hrvatska nego Srbija. Presjekao si šta? Mislim, super je osloboditi teritoriju al mi smo se borili za opstanak, neke veće operacije oslobađanja teritorije nisu bile moguće dok nisi skupio nešto oružja, imao saveznike. Oko 70% teritorija je bilo okupirano.
Bilo je i takvih razmišljanja. Da je po onima koji razmišljaju kao i ti, ili su bar tako razmišljali 92. ne bi bilo ni ovakve BiH. U to sam uvjeren. Također, uvjeren sam da ni Teočak, kao ni sve teritorije na zvorničkoj općini, ne bi ostali slobodni da je po sljedbenicima takvih "razumnih" razmišljanja.

Nisi realan, izgubio si više od pola države, imaš glavni grad u totalnoj blokadi i još par enklava a ti bi oslobađao neka mjesta od kojih realno nemaš nikakve koristi. Ne bi presjekao RS na dva dijela, imali su logistiku iz Srbije i Crne gore, imali su koridor Brčko, ništa značajno ne bi dobio.

Trebalo se poduzeti nešto više, mislim da se moglo ponegdje i ranije al zadnja stvar mi je u toj situaciji izlaziti na Drinu iz nekih strateških razloga. OK, spasiti ljude od gladi i smrti. Ali valjda je o tome odlučivao neko u vrhu, najvišem vrhu, nije odlučivao Hajro i njemu slični.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

U dejtonu Milosevic veli,nek Alija uzme SA,zasluzili su,mnogo su patili.
Tad su LAGALA obojica.
Hakija Meholjic javno kaze da je jos pocetkom 93. SA razmjenjeno za Srebrenicu.Treba samo pogledati gdje se naselio taj narod,dovoljno je to.
On je licno bio tu,iz protesta ta ekipa je napustila pregovore i vratili se u Srebrenicu.
Iz tih razloga nije nikad bilo velikih planova o ratnim dejstvima u Podrinju,nema sta drugo.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

Pasaga wrote:
U samom ratu bilo je mnogo primjedbi na efekat drugog korpusa,Tuzlanskog.
Citao sam jedne prilike zustre polemike,u skladistima je bilo i previse sredstava(MTS)
koje nikad nisu stavljene u funkciju.Odgovor niko nezna,zasto.
Ljudstva i morala nije falilo da se izidje na Drinu i tako presjece ta tvorevina.
Samim presjecanjem agresor bi moralno pao,tim bi i sit. oko SA bila mnogo povoljnija.
Dejton nam nebi nikad trebao,drzava bi bila cjela i niz problema bi bio proslost.
ne znam odkud ta kafanska prica o ogromnim sredstvima u skladistima 2.K. bezze.
ljudi duzili po 13 metaka sedmicno 93', raketni sistemi Orkan rezani napola da bi se moglo pokrivati vise terena, neki poslije upoterebe unistavani zbog nedostatka municije itd. sta je to mogo drugi korpus bez sarajeva?
izricito zabranjeni letovi helikoptera prema srebrenici, svaki put kad bi uzeli neki vazniji kurac iz SA kazu da se vrati, pola sposobnog kadra smjenjeno u korpusu itd.
lako je nama sad srat i lako je bit general poslije bitke.
ima u struci nesto sto se naziva 'magla rata' i ima puno veci ucinak koji je nevidljiv kad gledamo unazad.
i nemojte mi pizdit protiv 2. K koda je drugdje bilo bolje.
jebo nas je alija sve redom zato sto je htio bit gandi, nabjem ih obadva.
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Drug,razumijem tvoj gnjev.
Nisam tad bio u TZ. Te info. sam pokupio sa BH tv,stampe.
Tamo ti koji su vodili i planirali ratne operacije....zasigurno imaju pune dzepove oraha
bas kao i u MO.
A to o MTS koji su bili zapecaceni,to je istina.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Dakle prvo si rekao ovo:
Lebowski wrote: Nisi realan, izgubio si više od pola države, imaš glavni grad u totalnoj blokadi i još par enklava a ti bi oslobađao neka mjesta od kojih realno nemaš nikakve koristi.
A zatim ovo:
OK, spasiti ljude od gladi i smrti. Ali valjda je o tome odlučivao neko u vrhu, najvišem vrhu, nije odlučivao Hajro i njemu slični.
Eto, to bi bila ta korist. Spasiti ljude od gladi i smrti. Ne iznenađuje me da čovjek sa takvim postavkama, ignoriše humanu stranu koja znači golgotu upravo njegovih sunarodnjaka. Osim toga, to nije bila samo nejač. Naser je imao cijelu diviziju i da su bili uvezani s nama imao bi ko i držati te teritorije. Kao što vidiš, nije problem u držanju teritorije. Strateški, lakše je izaći na Drinu i na taj način obezbjediti da mogu napadati samo uskim prolazima sa sjevera ili juga ali ne i ovako kako je bilo, frontalno po dužini cijelog fronta jer je putna komunikacija uz Drinu bila na njihovoj strani. Kad je Naser sam uspio osloboditi teritoriju dugačku 80 kilometara, početkom 93. onda sigurno ne bi trebali brinuti o odbrani iste a u slučaju da je teritorij integrisan.

Važna napomena:
Kad malo bolje razmislim, na tu teritoriju, mogli bi udarati samo sa sjevera - iz Semberije. Malo morgen bi s juga, iz pravca Višegrada, kroz sve one džungle, mogli poslati neku veliku organizovanu vojsku.

To što je SA bilo pod blokadom, nije bila želja niti volja ovakvih kao ja, nego nama suprotnih kojima je bilo preće da izigravaju žrtve nego da učine nešto konkretno. Ponavljam, ako već nemaš jake saveznike i diplomatija otpada, to znači da rat treba voditi mudima a ne kmečanjem.
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Pa to kažem zato jer si ti počeo o nekom strateškom značaju tog područja, presjecanju RS-a a toga jednostavno nije bilo tu. Nisam budala da ne bih spasio ljude. :roll

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

Ama čitam ja sve, samo što je kvaka u tome, da se to odobrenje, nije moglo tražiti ni od 2. korpusa. Fino se sjećam proljeća 93. kad je moja brigada, ponovo zauzela Ban brdo. Dogovor je bio da dođu jedinice iz TZ da ga preuzmu. Naši čekali satima ali tih jedinica nije bilo. U izvlačenju, poginuo je komandir našeg IDV i osta dvoje djece siroto. Igrom slučaja, tog dana sam se zatekao u TZ. Bilo je tačno 10h kad su tri granate pale na TZ. samo tri i ništa više. Nakon nekog vremena, ponovo sam začuo tri detonacije. Bilo je tačno 11h. I tako po treći put kad sam čuo tri detonacije u nizu, nisam ni morao pogledati na sat. Znao sam da je tačno 12h. Zaključke izvuci sam. S jedne strane Alija a sa druge Bešlagić i Šadić. Nijedna od te dvije ekipe, nije bila naročito obradovana bilo kakvim planom za prodor u Podrinju. Kasnije su izuzeli moju brigadu i pridružili je tuzlanskoj diviziji a do tada, bili smo podrinjska divizija.
za te detalje na terenu i taktickom nivou ne znam Behko. znam da Ban brdo padalo 15 puta. i isto tako nije samo granatiranje tuzle bilo u pitanju nego su se 93' zatvali i prolazni koridori u srednjoj bosni na svaki pokusaj proboja na istoku il jos gore kad bi uzeli koji zaseok oko Pelagiceva prema brckom.
Sadic je postavljen iz sarajeva a ne znam sta je Beslagic mogo napravit poslije preustroja :cudi
Post Reply

Return to “Historija”