Grof i Grofica - dilema

Dio foruma koji se ne cenzuriše

Moderator: VIP

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3945 times
Been thanked: 7293 times
Status: Online

Re: Grof i Grofica - dilema

Post by Matan »

Niko se nije bunio za uloge osim grofice i prijateljice.. :123
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
Koraci_u_noci
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 9492 times
Been thanked: 10306 times

Post by Koraci_u_noci »

Pravom grofu se to ne bi moglo desit
Pobjeci sad od svega zelim
Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 31385 times
Been thanked: 29104 times

Post by Morgen »

Matan wrote: 03 Sep 2023, 22:30 Niko se nije bunio za uloge osim grofice i prijateljice.. :123
Pa igrajte se dalje :) nema veze, nego sam iznela samo svoj stav
ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5261 times
Been thanked: 7455 times

Post by ina »

Svi ukupno i zajedno su načinili veći grijeh i moralni propust nego li ona sama.
A to, ili slično.. se zna dešavati i dan danas. I u raznim okvirima življenja nekih zajednica. Političkih potkovanosti, školama, poslu itd
Svijest ima sidrište.
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15099 times
Been thanked: 14878 times
Status: Offline

Post by Dori »

Koraci_u_noci wrote: 03 Sep 2023, 22:31 Pravom grofu se to ne bi moglo desit
:D.
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”
Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 24452 times
Been thanked: 10613 times

Post by Nice »

Ne znam evo, na prvu bih okrivila grofa, ostali su mi za nijansu manje krivi, čak i ubica
Ne treba tako strogo suditi ni grofici i njenom ponašanju jer su se tada brakovi, naročito među velikašima, sklapali iz čistog interesa. Nije bilo lako biti vjeran u takvom braku, a čovjek se zapita i čemu tu treba biti vjeran?
Čak mislim da je bilo sasvim društveno prihvaćeno i da oba supružnika imaju nekoga sa strane.
Tako da, grof je pretjerao u svojim zahtjevima i sve dodatno okovao svojom strogošću s ciljem kažnjavanja.
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe »

Dori wrote: 03 Sep 2023, 08:21 Image

Skoro smo na poslu imali diskusiju, pa da je podjelim i sa Vama....Da vidimo razlike u razmisljanju Sveda i Bosanaca :D.
(izvinjavam se na brzom preovodu- ako ima nekih gresaka)

Priča "Grof i grofica" koristi se na mnogo različitih načina. Svrha može biti da razgovaramo o tome koliko smo različiti kada je u pitanju moral, da istaknemo moć ili da pokažemo koliko sami na koje nacine razmisljamo i samim tim priču učinimo zanimljivom. Priča se može koristiti i za diskusiju o ljudskim pravima (imajte i to na umu prije nego sto donesete "presudu").

"Ljubomorni grof se jednog dana spremao da krene na daleki put i upozorio je svoju mladu zenu: „Ne smiješ napustati zamak dok sam ja odsutan. Ako to učiniš, kazniću te kad se vratim kuci!”

Kako su dani prolazili, grofica se počela osjećati sve više usamljenom i napuštenom, te je uprkos prijetnjama muža odlučila posjetiti svog ljubavnika, koji je živio u maloj kolibi malo dalje od zamka. Veliki dvorac bio je na ostrvu u velikoj širokoj i brzoj rijeci. Pokretni most je povezivao ostrvo s kopnom na najužem dijelu rijeke.
"Mislim da se moj muž neće vratiti prije sumraka", pomislila je i spustila pokretni most. Nakon što je nekoliko sati provela sa svojim ljubavnikom, grofica se vratila u dvorac. Pronašla je pokretni most prepriječen stražarom s isukanim mačem. Povikao je iz sveg glasa:

-Ne pokušavajte da pređete preko pokretnog mosta Vaše Visočanstvo. Ako to uradite, moraću da Vas ubijem. Tako je Grof je to naredio!

Grofica je drhtala od užasa. Šta sad da radi?

Shvatila je da ako samo pređet preko vode, možete se popeti kroz prozor u stražnjem dijelu zamka. Otišla je do skelara na rijeci, objasnila mu je situaciju i zamolila ga da je prevede preko rijeke u svom čamcu.

- Voljan sam da vam pomognem, ali košta pet srebrnjaka, rekao je skelar.

- Ali sada nemam novca sa sobom. Pusti me da ti platim kasnije, molila je grofica.

- Takva su pravila, odgovorio je skelar. Ne prevozim ljude iz zabave. Imam ženu i djecu koje izdržavam od ovog posla.... Bez novca ne mogu vas voziti.

Grofica se vratila svom ljubavniku i zamolila ga za novac.

- Ne mogu ti pomoći. Naravno da imamo neku romansu, ali neću se upropastiti zbog tebe, odgovorio je.

Groficin strah je sve više rastao. Otrčala je svojoj prijateljici i očajnički molila da pozajmi novac kako bi mogla platiti skelaru.

- Da nisi bila neverna svom mužu, ovo se nikada ne bi dogodilo, rekla je prijateljica. Ne mogu da ti pozajmim novac. Dovela si se sama u ovu situaciju i sama moras izaći iz nje.

Pao je sumrak i grofica je shvatila da je iscrpila sve svoje mogućnosti. Odlučila je da se vrati u zamak i učini poslednji očajnički pokušaj da uđe. Napravila je nekoliko brzih koraka da prođe pored čuvara, ali on je bio spreman. Njegov mač je probio groficu i ona je pala mrtva na pokretni most."

Ko je najviše kriv za groficinu smrt i kojim redom? Grof, Grofica, Ljubavnik, Čuvar, Skelar ili Prijateljica? Od 1 do 6
:Zanimljivo.... :hm

Ajmo na prvu onu našu plitku, ku...va, šta je tražila dobila je. :baba

Odoh još jednom pročitati.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9701 times
Been thanked: 9895 times

Post by Zana »

Chloe wrote: 04 Sep 2023, 13:11
Dori wrote: 03 Sep 2023, 08:21 Image

Skoro smo na poslu imali diskusiju, pa da je podjelim i sa Vama....Da vidimo razlike u razmisljanju Sveda i Bosanaca :D.
(izvinjavam se na brzom preovodu- ako ima nekih gresaka)

Priča "Grof i grofica" koristi se na mnogo različitih načina. Svrha može biti da razgovaramo o tome koliko smo različiti kada je u pitanju moral, da istaknemo moć ili da pokažemo koliko sami na koje nacine razmisljamo i samim tim priču učinimo zanimljivom. Priča se može koristiti i za diskusiju o ljudskim pravima (imajte i to na umu prije nego sto donesete "presudu").

"Ljubomorni grof se jednog dana spremao da krene na daleki put i upozorio je svoju mladu zenu: „Ne smiješ napustati zamak dok sam ja odsutan. Ako to učiniš, kazniću te kad se vratim kuci!”

Kako su dani prolazili, grofica se počela osjećati sve više usamljenom i napuštenom, te je uprkos prijetnjama muža odlučila posjetiti svog ljubavnika, koji je živio u maloj kolibi malo dalje od zamka. Veliki dvorac bio je na ostrvu u velikoj širokoj i brzoj rijeci. Pokretni most je povezivao ostrvo s kopnom na najužem dijelu rijeke.
"Mislim da se moj muž neće vratiti prije sumraka", pomislila je i spustila pokretni most. Nakon što je nekoliko sati provela sa svojim ljubavnikom, grofica se vratila u dvorac. Pronašla je pokretni most prepriječen stražarom s isukanim mačem. Povikao je iz sveg glasa:

-Ne pokušavajte da pređete preko pokretnog mosta Vaše Visočanstvo. Ako to uradite, moraću da Vas ubijem. Tako je Grof je to naredio!

Grofica je drhtala od užasa. Šta sad da radi?

Shvatila je da ako samo pređet preko vode, možete se popeti kroz prozor u stražnjem dijelu zamka. Otišla je do skelara na rijeci, objasnila mu je situaciju i zamolila ga da je prevede preko rijeke u svom čamcu.

- Voljan sam da vam pomognem, ali košta pet srebrnjaka, rekao je skelar.

- Ali sada nemam novca sa sobom. Pusti me da ti platim kasnije, molila je grofica.

- Takva su pravila, odgovorio je skelar. Ne prevozim ljude iz zabave. Imam ženu i djecu koje izdržavam od ovog posla.... Bez novca ne mogu vas voziti.

Grofica se vratila svom ljubavniku i zamolila ga za novac.

- Ne mogu ti pomoći. Naravno da imamo neku romansu, ali neću se upropastiti zbog tebe, odgovorio je.

Groficin strah je sve više rastao. Otrčala je svojoj prijateljici i očajnički molila da pozajmi novac kako bi mogla platiti skelaru.

- Da nisi bila neverna svom mužu, ovo se nikada ne bi dogodilo, rekla je prijateljica. Ne mogu da ti pozajmim novac. Dovela si se sama u ovu situaciju i sama moras izaći iz nje.

Pao je sumrak i grofica je shvatila da je iscrpila sve svoje mogućnosti. Odlučila je da se vrati u zamak i učini poslednji očajnički pokušaj da uđe. Napravila je nekoliko brzih koraka da prođe pored čuvara, ali on je bio spreman. Njegov mač je probio groficu i ona je pala mrtva na pokretni most."

Ko je najviše kriv za groficinu smrt i kojim redom? Grof, Grofica, Ljubavnik, Čuvar, Skelar ili Prijateljica? Od 1 do 6
:Zanimljivo.... :hm

Ajmo na prvu onu našu plitku, ku...va, šta je tražila dobila je. :baba

Odoh još jednom pročitati.
Pročitaj vala.
Čuj ok je ubiti ženu jer se švalerala.
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe »

Fakat ne znam kako bih posložila. Obzirom da sam se načitala knjiga iz tog perioda .. Ništa neobično nije bilo ni da kraljica i kralj imaju ljubavnike/ljubavnice.
I tad su postojali su nekakvi zakoni, nisu mogli oduzimati živote kako se kome prohtije.posebno ne plemići medjusobno, ako i jesu bile su i posljedice po njih
. Brakovi sklapani iz političkih i materijalnih interesa, grofica potiče iz plemićkie obitelji, ona mlada on star, lako moguće da je svojim brakom spašavala i oca koji je mogao biti u krizi... Opcija je x. Ljubavi sigurno ni u priči.

Grof, izmanipulisao cijelu situaciju, znajući da ona ima ljubavnika, iako je imao i druge mogućnosti da riješi s njom problem a Bog zna šta je on radio ... :D.

Ljubavnik, muškarac sa malim m.
Prijateljica, moralna nekakva, malo morgen, ko najviše morališe najgori je
Stražar, u strahu za sebe..na kraju joj učinio uslugu svojom odanošću grofu, al nije nikakav insan nego čisti poslušnik, ipak je ona Grofica
Skelar, on mi je licemjerni ju od stražara, ako je grof tiranin i njemu su slijedili problemi, ali za pare bi i dupe svoje rizikovao, prodana duša
Grofica, pa ili je bila hrabra pa prkosila grofu i otišla ili naivna kad nije skontala grofovu zamku, ali prije naivna dok je izabrala takve ljubavnika i prijateljicu :(

Ma ona se sama ubila. Svi u strahu od grofa, odbačena od ljubavnika, od prijateljice, skrşita i slomljena razočarenjem i strahom, otišla u smrt. :cudi

Posložiti :lupa fakat ne znam, da li da je stavim na broj jedan ili šest :D.

Grof
Grofica
Ljubavnik
Prijateljica
Skelar
Stražar
Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana »

Žrtva je kriva?
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe »

Zana wrote: 04 Sep 2023, 13:51 Žrtva je kriva?
Najbolje rješenje joj i jeste bila smrt. Slažeš se... :ooo
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe »

Mister No wrote: 03 Sep 2023, 11:01 1. Ljubavnik
2. Grofica
3. Grof
4. Prijateljica
5. Skelar
6. Čuvar
Oohoo... Pazi Mistera... :hm

Zanimljiv redosljed od muškarca. :ok
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe »

Koraci_u_noci wrote: 03 Sep 2023, 22:31 Pravom grofu se to ne bi moglo desit

100 % :ooo
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe »

Matan wrote: 03 Sep 2023, 22:30 Niko se nije bunio za uloge osim grofice i prijateljice.. :123

U podjeli uloga Mistera ako stavite za ljubavnika neće biti kraj kao u priči :hm
Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana »

Chloe wrote: 04 Sep 2023, 13:57
Zana wrote: 04 Sep 2023, 13:51 Žrtva je kriva?
Najbolje rješenje joj i jeste bila smrt. Slažeš se... :ooo

Ne slažem se :auf
Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana »

Ne znam što komplikujete? Pitanje je bilo: Ko je najviše kriv za groficinu smrt i kojim redom?
Grofica je kriva za preljubu, nije niti može biti kriva za svoju smrt.
Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana »

Podsjetila me ova priča na sedam smrtnih grijeha :hm

Oholost - prijateljica
Škrtost - skeledžija
Bludnost - grofica
Zavist - ljubavnik
Neumjerenost u jelu i piću - e ne znam :D.
Srditost - grof
Lijenost - stražar
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe »

Zana wrote: 04 Sep 2023, 14:10 Ne znam što komplikujete? Pitanje je bilo: Ko je najviše kriv za groficinu smrt i kojim redom?
Valjda onaj zbog kojeg je sve i rizikovala. :hm
Sex je mogla imati i u zamku, da je išla za sirovim strastima, a ne srcem. :hm
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22755 times
Been thanked: 20838 times

Post by Masamune »

Neumjerenost u jelu i piću - Narator tj. Dori
Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana »

Chloe wrote: 04 Sep 2023, 14:21
Zana wrote: 04 Sep 2023, 14:10 Ne znam što komplikujete? Pitanje je bilo: Ko je najviše kriv za groficinu smrt i kojim redom?
Valjda onaj zbog kojeg je sve i rizikovala. :hm
Sex je mogla imati i u zamku, da je išla za sirovim strastima, a ne srcem. :hm
Ama isključi emocije, i ko je šta trebao, mogao.
Post Reply

Return to “Pričaona”