Sportisti i sportski duh..

Košarka, boks, skijanje, atletika, bacanje pogleda u vis itd
User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120539
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 7006 times
Been thanked: 7963 times
Status: Online

Re: Sportisti i sportski duh..

Post by Krokodil Behko » 21 Jun 2022, 00:02

"Današnji fudbaleri igraju balet, dirneš ih, odmah plaču, kao da su pi*ke, a ne muškarci"


Image

Kahn, koji je trenutno direktor Bayerna, je prije nekoliko dana proslavio 53. rođendan. Manje, više svi ljubitelji fudbala su dobro upoznati ko je bio legendarni Nijemac.

Tvrd karakter, tanki živci i hobotnica na golu. Te riječi možda najbolje opisuju popularnog Titana koji je vrlo često znao biti u sukobu sa protivničkim igračima, na svojoj koži su to najbolje osjetili Miroslav Klose i Thomas Brdarić.

Kakav je imao status u Bayernu najbolje govori izjava Bastiana Schweinsteigara koji je na početku karijere dijelio svlačionicu s Kahnom.

"Za prvi tim Bayerna sam debitovao 2002. godine. Moje mjesto u svlačionici je bilo do Olivera Kahna, prvi put je sa mnom progovorio 2005. godine."

"Svaki igrač je u kabini imao svoj ručnik, samo jedan. Ja svoj nisam mogao pronaći. Tad sam pored sebe ugledao Ollija koji ima dva. Jednim je sušio kosu, a drugim rukavice."

Kahn je bio zaista neprikosnoven. Poznata je anegdota sa jedne humanitarne akcije kada su 9-godišnjaci šutirali penale, a na golu je stajao čuveni Nijemac.

Svaki primljeni gol značio bi više prikupljenog novca humanitarnoj organizaciji koja je organizovala cijeli događaj. Kahn nije primio niti jedan gol.

Čudesni čuvar mreže je poznat i po izjavi o modernim fudbalerima o kojim je svojevremeno govorio bez dlake na jeziku.

"Današnji fudbal mi se čini kao balet. Čim ih dodirnete, odmah počnu plakati. Žale se na 'težak život' nakon tri utakmice u nizu, a kad ih novinari ispituju najbolji su glumci na svijetu."

"Volim tipove poput Thomasa Muellera i Zlatana Ibrahimovića. 'Teški' ljudi koji se često bore i svađaju na terenu. Ima onih koji ih preziru, ali oni barem u kamere govore ono što misle."

"Ponekad se pitam jesu li današnji igrači muškarci ili pi*ke."

Igrač kojem se najviše divio bio je brazilski Ronaldo, ali za onog koji ga je najviše nervirao izabrao je Philippa Inzaghija.

"Ronaldo je bio najbolji, ali me najviše iritirao Inzaghi, nije super šampion, ali mi je uvijek davao golove. Uvijek. Sve vrijeme. Kakvi živci su potrebni za njega..."

Golf loptica u glavu

Najružnija scena u Kahnovoj karijeri desila se u aprilu 2000. godine kada je s Bayernom gostovao Freiburgu.

Tada je sa tribina pogođen gol lopticom i glava mu je bila u krvi. Poslije meča je ''poludio'' te je izvrijeđao publiku.

Ispostavilo se da ga je pogodio 16-godišnjak koji je dva dana kasnije nakon nemilog događaja sve priznao.

U karijeri je skupio više od 600 nastupa. Osim za Bayern branio je i za Karlsruhe. Dugo godina je bio i jedinica reprezentacije Njemačke. Osvojio je 22 klupska trofeja.
online

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120539
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 7006 times
Been thanked: 7963 times
Status: Online

Re: Sportisti i sportski duh..

Post by Krokodil Behko » 22 Jun 2022, 10:29

HEROJ NACIJE: Umjesto da ide na luksuzna ljetovanja Sadio Mane jedva čeka da posjeti svoje rodno selo; Za 270.000 eura izgradio školu, a ranije donirao više od 500.000...


Image

Sadio Mane poznat je po tome da često donira novac svom narodu u Senegalu, a to se posebno odnosi na njegovo rodno selo.

Fudbaleri Liverpoola odrastao je u siromaštvu u Senegalu i vrlo dobro zna kroz šta prolazi većina njegovog naroda. Zbog toga ne troši novac na luksuzne stvari kako bi se time hvalio već koristi svaku priliku da nekome pomogne.

Prije nekoliko dana u svom selu Bambaliju je čak organizovao humanitarni meč gdje je doveo mnoge afričke zvijezde, te im nije bio problem da igraju u blatu kako bi zabavili prisutne. Mane je odmah nakon meča obećao da će u narednim mjesecima biti izgrađen na tom mjestu teren s umjetnom travom, te da mještani više neće morati igrati u blatu.



Time je ponovo pokazao o kakvom čovjeku se radi, a to je samo jedna u nizu od donacija. U rodom selu je izgradio i školu za koju je donirao 270.000 eura, a ranije je donirao više 500.000 eura za izgradnju bolnice i džamije.

Na društvenim mrežama pojavile su se i fotografije iz Maneovog sela koje pokazuju da to nisu samo priče i obećanja već da je ovaj fudbaler djelima dokazao koliko voli svoj narod. Osigurao im je i 4G mrežu za internet, te je izgradio još poštu i benzinsku pumpu.

Ono što je posebno sve oduševilo jeste da svakoj porodici u svom selu mjesečno uplaćuje doplatak u iznosu od 70 eura što je zaista fantastičan potez ovog Senegalca.

(SportSport.ba)
online

User avatar
Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Posts: 32206
Joined: 05 Mar 2022, 08:50
Location: Dalekoodočiju
Has thanked: 19499 times
Been thanked: 16891 times
Contact:
Status: Online

Re: Sportisti i sportski duh..

Post by Morgen » 06 Sep 2023, 06:04

To bre sister
Koliko mi dobar video wuuuuaaa


Post Reply

Return to “Ostali sportovi”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest