Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times
Status: Offline

Re: Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?

Post by Calla »

Ahhhhhhh wrote:Ko je rekao da je čučanj "primitivna vježba"? :hm Ako bi iz nekog razloga morala raditi samo jednu vježbu, bio bi to čučanj - ono što je pogrešno jeste raditi besomučan broj čučnjeva već dodavanja opterećenja, ali svaki izgovor je dobar izgovor, ahm... :123
a gdje je pohvala izostala za deset cucnjeva po danu :oo zdrava ishrana,,i duboko spavanje :D. ??
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

OK je sk, bez brige!
What can change the nature of a man?
Psicologo
Na probnom
Na probnom

Post by Psicologo »

Zubic vila wrote:pre dva mjeseca prije blahinog 5x5 programa, radio sam 5x5 propadanja, jedva, umirao sam sad radim nakon trening 20 komada iz cuga sto bi rekli čisto da vidim koliko sam napredovao i zaista ne treba je koristiti naspram ovih propisanih vježbi...bitno je da skal krašer može da nije neka brou modifikacija, ljuti se Ivan, on to neće dok ne pita. elem u staroj teretani postojala je mogućnost da se na sajlu tj na onu ručicu što se umeće na određenu težinu, postojala je mogućnost da se na nju postavi teg ali u ovoj novoj teretani ne znam da li to može... a skal krašers mi djeluje okej vježba...
Ne treba Ivanu još nikakav krašer, ima on još dosta pločica koje su ''viška''.
"Can you look around this world and believe in goodness of a god who rules it?! Famine, pestilence, slaughter, disease and death... They rule this world. If a god of love and life ever did exist, he's long since dead. Someone... Something... rules in his place..."
-Prince Prospero-
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Lol!
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40731 times
Been thanked: 27144 times

Post by Rum »

Trening u teretani, odnosno trening sa opterećenjem mogu primjeniti svi, kako rekreativci tako i profesionalni sportaši...

- Ovaj oblik vježbanja podrazumijeva korištenje slobodnih utega,
mašina i sprava za vježbanje, kao i vlastite težine tijela...

- Trening u teretani pozitivno utiće na tonus i izgled tijela, povećava snagu mišića i kostura...

- Ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju, pomaže kontrolu visokog pritiska i holesterola...

- Pomaže u prevenciji srčanih oboljenja i određenih vrsta raka, utiče na prevenciju dijabetesa...

- Utiče na raspoloženje i na osjećaj samopoštovanja, a samim tim unapređuje kvalitet života...

Trenirajte...

Image
Ne traži savjet od zavidnika, niti pomoć od škrtice, niti obećanje od lažljivca.
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Ma jok, od toga će ti otići srce i jetra, a ako se time baviš ili imaš nisku inteligenciju ili si gay ili oboje! Kontra-trolovanje ftw! :haha
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Ahhhhhhh wrote:Ma jok, od toga će ti otići srce i jetra, a ako se time baviš ili imaš nisku inteligenciju ili si gay ili oboje! Kontra-trolovanje ftw! :haha
:ha ili ces umreti u 35 od silnog praska
Ne traži savjet od zavidnika, niti pomoć od škrtice, niti obećanje od lažljivca.
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

E, e, e, da, to sam zaboravio - jeste, naravno i to! ;)
Zubic vila
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Zubic vila »

Ne treba Ivanu još nikakav krašer, ima on još dosta pločica koje su ''viška''
ne brini sine trebaće ti dok malo porasteš :respekt
uostalom, malo sam se zaneo ima druga sprava u teretani gdje ima vise pločica na kojima se može raditi triceps bez ikakve modifikacije, brou :ok

elem Ahhh pita jedan brou uzima kreatin i kofein, neki koncentrovani, za i protiv mišljenje?!
SVA PITANJA MOŽETE PITATI I PREKO FACEBOOK PROFILA "ORDINACIJA MARKOVIĆ" BRČKO
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Ako ne zna zašto uzima, ne bi trebao to uzimati, makar to bile i tako bezazlene stvari, zar ne? Kreatin i kafein ne interferiraju jedno drugo (iako je to u jednom trenutku bila hipoteza), ali uzimati ih u kombinaciji nije pametno iz drugog razloga - kreatin bi trebao uzimati svaki dan, a kafein je koristan samo u povremenoj upotrebi (u protivnom se javlja vid ovisnosti i povećanje tolerancije, tj. više ne dobijaš od njega benefite, već ga uzimaš da bi se "osjećao normalno"). Ako ih deka u kombinaciji svaki dan, pretjeruje s kafeinom. Ako to uzima povremeno, ne unosi dovoljno kreatina. Ukratko, nema nikakvog razloga da budu kombinovani (jer kreatin nema nikakvo akutno djelovanje, uprkos tome što ga trpaju u svaki mogući pre-workout, jer je jeftin, a svi znaju za njega, pa je istovremeno i filer i marketinški trik). A kladim se i da plaća skuplje nego da kupi oboje posebno. Ali, velim opet, ako ne zna ništa o tome zašto nešto koristi, bolje mu je da se prvo informiše...
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Kreatin sam osjetio ali ne odmah ,kako vrijeme prolazi sve te bolje lupa :ok ali zato jel ofulas dan nije to to nema one moci + samo 5gr uzimati sve preko je bacanje visak , eh po mogucnosti 5 prije treninga i 5 poslije evo ovaj pravo dobar otvoris i samo istreses u usta odmah se topi u ustima i ulazi u krvotok :ok fin ukus poput onih bombona sto su pucketale u ustima nema nus pojava evo me zdrav kao bukva :p

Image
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Nema apsolutno nikakve veze "da li odmah ulazi u krvotok" ili ne - kreatin se akumuliše u muskulaturi (i još ponegdje, ali je to nebitno) i potrebno je određeno vrijeme da se dostigne stanje zasićenja - da li će do toga doći za 15 ili 25 dana je sasvim irelevantno (jer ga svakako nema razloga ciklirati), jer jednom kad to dostigneš, održavaš ga i nema ama baš nikakve veze kad tu dozu za održavanje uzmeš i koliko brzo se apsorbuje. 3-5g dnevno je više nego dovoljno i za dostizanje i za održavanje saturacije. Jeste, malo brže ćeš to stanje dostići ako ga u inicijalnoj fazi uzmeš nakon treninga, ali govorimo o nekoliko dana razlike, tako da je zaista nebitno kad ga uzimaš, tj. x prije i x poslije je čist bro science, a sve preko 5g je krajnje beskorisno, jer samo razbacuješ novac. Kreatin mono, 3-5g dnevno, kad god hoćeš, s čim god hoćeš, bez punjenja, bez cikliranja i Zevs te veselio!
Zubic vila
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Zubic vila »

E sad ću ja malo opet da gnjavim, AHHHHHH, kad budeš imao vremena Sini molim ta da podrobno mi objasniš i skoro nacrtaš neke stvari koje mi nikako nisu jasne, sa kolegom dolazim u sukob mišljenja, blaha ništa ne pominje vezano za progresiju, naime....
gledajući blahin 5x5 video, tri puta evo šta sam zapamtio i to pokušavam da primjenim, tebe molim da pregledaš video pa da me ispravis, uglavno treba mi vodič, dakle
A-PROGRAM pišem samo o onome što me buni
vježba za triceps, blaha kaže da da umjesto izolovane vježbe na sajli može da se radi scull crash sa ramenom ekstenzijom iza glave a ne na čelo, (da ili ne i zašto)
vježba za biceps curls ili chinups, on kaže da ako se može i chinup 3x5-8, 3x8 radim bez problema zapnem na osmom on mi je težak i radim ih sa gurtnama(da il ne, zašto), chinups kaže da se radi jedino u A programu, u B ide curls
Trbušnjaci cable crunches kod njih mislim da griješim jer radim savijanje tj rotaciju u kuku, prilikom čega su mi ledja prava tj u onom pravilnom luku, ovakvom vježbom više trpe leđa nego trbuh, nedavno sam probao da se u ledjima savijam tj da savijanje ide iz kičme, i sva vuča iz trbuha, a da rotacija kukova bude odsutna i da su kukovi non-stop na podkoljenicama i ne odizu se!?(da ne zasto)
za progresiju me zanima sledeće, kod 5x5 progresija ide do 2,5 kg a za 3x8 ide do 1,5 kg (da ili ne, zašto), tu sam najviše i griješio jer sam podizao sve vjezbe za 5 kg, jer u teretani imamo najmanje ploče od po 2,5 kg pa sam zato ove sedmice nazadovao, jer su mi press-a i benč došli glave ali ne bukvalno, morao sam da smanjim opterećenje za 15-20% jer sam previše podizao kilažu a nisam u mogućnosti tako brzo da se razvijem...
pojas sam skinuo jedino što imam od opreme su gurtne i rukavice, čak sa gurtnama radim i chinups, to mi je najvažnije da mi objasniš jer mi mnogo bolje izgleda ubaciti u A program to nego curls, na curls dižem manje skoro duplo, jer ovamo dižem sopstvenu kilazu sto je bolje nego 47 kg što naredam na sipku, e sad šta je tu bolje, ja navijam za chinups(POMAGAJ) :zid
za šta sluzi pojam one rep max http://www.exrx.net/Calculators/OneRepMax.html mislim znam engleski,ali me buniza šta je to, je l to za početno određivanje kilaže kad se kreće sa programom ili šta???
i za kraj ISHRANA
zadnje dvije sedmice pazio sam na unos samo količine kalorija, 2200 mi je max da bih bio u deficitu, problem je sto sam dosta od toga uneo masti i šećera a jako malo proteina, sve se svodilo na mlijeko sa sirutkom tj whey-em da li to utiče na performans u teretani, da li mišići slabe od toga??? toliko od mene :djed
Zubic vila
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Zubic vila »

za progresiju smo se složili ja i tvoj kolega, svako treće A ili B ide progresija, bunilo me to što jednu sedmicu dođem u situaciju da podižem i A i B a iduće sedmice nema nikako progresije ja sam mislio da se to ide jedne sedmice A jedne B
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

* Da, može skull crusher, obavezno sa ekstenzijom ramena, tj. iza glave, jer dobijaš duži opseg pokreta i bolju aktivaciju duge glave tricepsa (plus ta varijanta je "blaža" za laktove).
* U A programu može chinup, ali u B mora curl (jer u B formi radiš i DL i row, tako da dodavanje chinsa, koji su vježba i za latisimus dorsi i za biceps, nije baš pametna ideja, jer ubacuješ previše volumena za leđa). Imaj samo u vidu da chinup i curl nisu isto, jer na chinsima dižeš veću masu zbog toga što se pomažeš leđima, dok je curl čista izolacija za biceps; imaju i jedno i drugo svoju funkciju, ali, dakle, chinsi su ok u A formi, ali u B formi ide curl. Chinse radi sa gurtnama dok ne ojačaš do tog nivoa da možeš uredno raditi 8-ce i na zadnjoj seriji sa čistom formom (skroz dolje, djelić sekunde pauze, skroz gore, djelić sekunde pauze) - kad se to dogodi, a onda skini gurtne i probaj da ih radiš tako - kao rezultat toga će ti broj ponavljanja opasti, ali ćeš time zapravo dobiti "progresiju na prevaru". Onda kad ojačaš do te mjere da i bez gurtni možeš raditi čiste 8-ce i na posljednjoj seriji, onda tek počni razmišljati o dodavanju pojasa s opterećenjem.
* Cable crunches - ako ih osjetiš dominantno u leđima, radiš s prevelikom masom! Smanji je do tačke kad ti leđa ne vrište, a onda jednostavno eskperimentiši malo sa pozicioniranjem nogu, kukova i torzoa, dok ne osjetiš optimalnu aktivaciju stomaka - to je pokušaj i pogreška i jednostavno ćeš morati da eksperimentišeš, ali dakle, prvo smanji masu!
* Raditi reset mase je sasvim ok, zapravo, to i moraš raditi kada dva treninga za redom na istoj vježbi omaneš. Naglašavam - na istoj vježbi! Recimo da si počeo sedmicu sa A formom. Primjera radi, čučanj radiš i u A i u B formi - omaneš u prvom treningu (A) i u drugom treningu (B) - u trećem treningu (A) redukuješ masu. Ako gledaš ravni bench, njega radiš samo u A formi, pa ako omaneš u A treningu, B trening ti se ne računa kao drugi, jer tu ravnog bencha nemaš. Dakle, tek ako u dva uzastopna A treninga tu omaneš, onda u trećem A treningu koji dolazi po redu redukuješ masu. Nije komplikovano - samo pratiš istu vježbu i ako dva puta na njoj ne uspiješ povećati masu, treći put je smanjiš.
* Kako izgleda progresija? Ako nemaš tegove manje od 2.5kg, onda fino odeš na internet i naručiš si dvije pločice od po 1.25kg (samo gledaj da je širina odgovarajuća za širinu šipki koje imaš) i nosiš ih sa sobom. Nema govora da svaki put pokušavaš dodati 5kg, to je suludo! Fokusiraj se primarno na progresiju na velikim vježbama (čučanj, DL, bench, veslo...), a na izolaciji jednostavno nije realistično da ćeš moći linearno dodavati nekakvu silnu masu, tako da, kao što Blaha i sugeriše, na manjim vježbama / izolacijama kad osjetiš da ti je postalo lagano raditi dati broj ponavljanja sa datom masom, onda je povećaj za sljedeći inkrement. A, na velikim vježbama treba da pokušaš dodavati 2.5kg svaki trening dok god ide. Ako se desi da omaneš na bilo kom ponavljanju, tu se zaustavi na toj vježbi i sljedeći trening probaj opet tu istu masu - ako omaneš i tada, onda resetuj masu za 10-15% i počni opet s progresijom odatle.
* One rep max ili 1RM je maksimalna masa koju na datoj vježbi možeš podići jedan put. Možeš govoriti i o x rep max, gdje je x bilo koji broj - dakle, imaš i 3 rep max, 5 rep max, 8 rep max itd. - svaki put je riječ o maksimalnoj masi koju na datoj vježbi možeš podići dati broj puta u datom trenutku, prije otkaza. 1RM nećeš testirati direktno, jer umije biti rizično, naročito ako nisi napredan vježbač. Radiš ono što je Blaha sugerisao - testiraš (pokušaj pogreška) npr. na benchu koja ti je maksimalna masa koju možeš podići 5 puta (za vježbe gdje radiš 8 ponavljanja testiraš 8 rep max) i da na petom ponavljanju dostigneš pozitivni otkaz (što znači da nema šanse da možeš odraditi šesto ponavljanje). Onda uneseš tu masu (recimo da je to 100kg) i taj broj ponavljanja (tj. 5) u kalkulator i on ti da okvirnu predikciju kolika bi bila maksimalna masa koju možeš podići jednom i da ti procente od toga. Za primjer od 100kg x 5 to bi bilo 113kg, a npr. 75% od toga je 85kg - to znači da trebaš početi s 5 serija po 5 ponavljanja sa masom od 85kg i podizati je odatle.
* Moraš nekako evidentirati količinu proteina i masti pored ukupnih kalorija i gledati da si ne samo u željenom kalorijskom opsegu, već i da gađaš bar minimume proteina i masti, a ostalo popuniš ugljikohidratima ili kako god (nakon što si pokrpao minimume proteina i masti, nije previše bitno kako ćeš namiriti ostatak kalorija, dok god je glavnina toga iz ugljikohidrata - međutim, da li ćeš jedan dan imati malo više proteina, a drugi malo više masti, nije previše bitno, dok god, opet ponavljam - svaki dan gađaš bar minimume). Na praćenje šećera i razmišljanje o tome zaboravi - potpuno je nebitno da li su ugljikohidrati koje unosiš prosti ili složeni, to sam ti već rekao... A, rekao si i sam - kada si neprecizan, performanse trpe, tako da si odgovorio na sopstveno pitanje - da, ako ne unosiš ono što ti treba u količinama koje ti trebaju, trpiće i performanse i retencija muskulature. Ako si na kalorijskom deficitu, unos dovoljno proteina je apsolutno najvažnija stvar i oko tog nema obilaska. Kada ti je cilj dobijanje mase i jedeš u kalorijskom plusu, tada se možeš "provući" sa manje proteina bez ikakvog rizika (jer sa porastom ukupne količine kalorija, donekle opada potrebna količina proteina), ali na deficitu ili nekakvom održavanju mase, prva stvar o kojoj moraš brinuti je da unosiš dovoljno proteina i to svaki dan.

Toliko od mene, stvarno sad nemam vremena da idem u veće detalje od ovoga, ali nadam se da je i ovo dovoljno... :sjedi
Zubic vila
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Zubic vila »

:respekt ovo je više nego dovoljno, AMIN TO THAT :respekt
SAD JE SVE KONAČNO JASNO, KLISTALNO
opterećenje ću da redukujem i da krenem iz početka, jer sam puno željeza stavljao u dane progresije, tegovie od 1,5, 1,25, 0,5kg nemamo ali imamo osigurače različitih težina pa njima može da se koriguje loading... a što se tiče ishrane valja se vratiti na teku, i vagicu pa iz početka krenuti... :respekt :respekt :respekt
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

[ytube][/ytube]

P.S. Ako ne stignem da postujem više narednih dana, sve najbolje želim i da mi u 2014. svi imate izrezane trbušnjake, hehe! :respekt
Zubic vila
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Zubic vila »

xaxaxaxaxaxa
Psicologo
Na probnom
Na probnom

Post by Psicologo »

Ovaj čokoladni čiko ima 77 godina. Bivši profi bilder, kaže da mui je sunce sinulo kad je postao vegan

Bajdvej, Jason Blaha prešao u vegane. Barem tako kaže, a možda laže, sram da ga bude.... Ahhhh je već pisao o veganstvu, i naravno, znamo svi da je opasno, ali šta se dešava sa ovim bilderima, je l' to neki novi trend? Sad ne valja ni mlijeko, sir, med... ffs. :grana :grana :grana
"Can you look around this world and believe in goodness of a god who rules it?! Famine, pestilence, slaughter, disease and death... They rule this world. If a god of love and life ever did exist, he's long since dead. Someone... Something... rules in his place..."
-Prince Prospero-
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Bez mesine nema mase :jok :jok :jok
Post Reply

Return to “Zdravlje”