Slike vaše hrane
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14698 times
- Been thanked: 10229 times
- Status: Offline
Re: Slike vaše hrane
jufcice-razvijas kao pitu, peces tanke kore na platni od sporeta, pa ih umaces u supu od domace koke, malo zapeces, i ubijes se ko mala budala (na spavanje se ide sa flasom kisele vode
)
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9979 times
- Been thanked: 11851 times
U mojoj mahali se ovo peklo po šporetima ali jako davno. Bila je to era kad su takve stvari bile delikates, zajedno sa bundevom ili krompirom iz rerne.
-
dacina_curica
Aferim! Moja majka A.r. je pravila jufcice da na dupe padnes, nimad vise nisam tako dobre jela. Jos na sporetu na drva, ma joooooj. 
-
Ruana
Sad sam se sjetila, tvojoj mahali se ovo peklo i sjeklo na male komade ali sam zaboravila kako je ovo tetka zvala. Mozda dolma ili tako nekako.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Jeste. Ispeče se velika okrugla na platini pa se reže u kriške. Bosanska proto-pizzaRuana wrote:Sad sam se sjetila, tvojoj mahali se ovo peklo i sjeklo na male komade ali sam zaboravila kako je ovo tetka zvala. Mozda dolma ili tako nekako.
U mojoj kući to nije imalo neki poseban naziv. Čini mi se da smo ih zvali lepinice sa platine
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
eh, pravili smo i "kolac na platni"...zamjesi se tijesto za hljeb, napljeska tanko ko lepina,i lagano se pece na sporetu na drva
mi smo vam malo poguzije, i volimo pojest ova starinska jela

- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Ih, pa to nije ništa.Trepavica wrote: Nosam otprilike uvijek isto 58-59kg..
Moraš malo više pomašćivati sarmu.
-
Ruana
Ovdje to djeci u vrticu prave i uce ih kako se to pravi, samo sto oni naloze vatru na vani, nabiju tijesto na stap i onda peku kao mi nekad kukuruze.Julia-Klara wrote:eh, pravili smo i "kolac na platni"...zamjesi se tijesto za hljeb, napljeska tanko ko lepina,i lagano se pece na sporetu na drva
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
nama mama to pece, uglavnom navece, pa mazemo maslacem i pobiberimo...aman!
-
Ruana
Kad sam bila mala, voljela sam jesti hljeba kad se prepece i kavade. Nekad se i danas toga sjetim. Nama bi rahmetli nena namjerno ostavila hljeb da se prepece.
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
evo,,Trepavica wrote:Calla ,vala mogla si i recept staviti, kad vec ovako lijep rolat nam poklanjas....!
za koru rolat koji se pece u rerni
je potrebno
8 jaja
8 kasika bjelog brasna
4 kasike ulja
1 prasak za pecivo
1 mala kasisikica soli
250 grama spinata
ja sam ubacila jos 100 gr oguljenih kozica (scampi)
sve namirnice mikserom kratko promijesati , masni papir za pecenje na tepsiju prostrijeti tekucu umucenu smjesu istresti i peci na 200°c,20min,,
jednu kuhinjsku krpu smocite skroz u hladnu vodu ocjedite je ispecenu koru odmah odvojite sa masnog papira i prostrite je na vlaznu krpu smotajte kao u rolat ,,
kasnije kada se kora rolata ohladi mozete filovati cim god hocete,,,ajvarom,,pastetom,,,salamama sirevima kajmakom,,,ja sam odabrala ovaj put svjezi losos,,svjezi paradajz i ostatak spinata!prijatno
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
-
Ciklama
Julia-Klara wrote:morala sam podijeliti s vama-2 puta bilo za rucak dok sma bila kuci - JUFCICE (mlinci)
Nikad vidjela nikad jela, al' rado bih probala. I hoću aBd. Ove jufkice koje veličine trebaju biti, debljine?????
Ima li nešto na šta treba posebno paziti prilikom pripreme? JK, je li ovo naša domaća hrana ??
Trepka, u subotu sam i ja lonac, ma nije lonac nego bure sarmica uvila (za prije). Nisam ih mogla ni vidjeti nakon kuhanja a kamo li jesti. Sad mi tvoja fotka otvori apetit na sarme a nema ih. Što je insan proklet.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
@Ciklama
jeste, to je nasa domaca hrana
razvijes jufku preko stola,onako ko za pitu, i onda sjeces na kocke cca.20x20 ... posto su tanke (sto tanje to bolje) moras stojati sve vrijeme kraj sporeta da ne izgore
ako budu predebele budu gnjecave kad se jedu, previse debelo tijesto nije dobro... imaju se gotove za kupiti (bar kod nas), ali nisu ni blizu domacima
i da, gledaj da kokos/biba bude domaca, bolje je ako supa u kojoj se kuha kokica bude masnija,posto tijesto nije
kokica se kuha dugo, u vecoj serpi, tako da jufcice mozes umakati/potapati u serpi, i onda ih nekom velikom kasikom vadis i redas u tepsiju
jeste, to je nasa domaca hrana
i da, gledaj da kokos/biba bude domaca, bolje je ako supa u kojoj se kuha kokica bude masnija,posto tijesto nije
kokica se kuha dugo, u vecoj serpi, tako da jufcice mozes umakati/potapati u serpi, i onda ih nekom velikom kasikom vadis i redas u tepsiju
-
Ciklama
Hvala, hvala JK
... sve sam shvatila, domaću koku ću od svekrve da "maznem" čim bude prilika ... 
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
to se kod nas zove tirit...Julia-Klara wrote:@Ciklama
jeste, to je nasa domaca hranarazvijes jufku preko stola,onako ko za pitu, i onda sjeces na kocke cca.20x20 ... posto su tanke (sto tanje to bolje) moras stojati sve vrijeme kraj sporeta da ne izgore
ako budu predebele budu gnjecave kad se jedu, previse debelo tijesto nije dobro... imaju se gotove za kupiti (bar kod nas), ali nisu ni blizu domacima
kad se kokos skuha, meso se odvoji od kosti i iskida na zalogaje i posipa po umocenim jufkama. red jufki, red mesa... na kraju se sve zapece i zalije ostatkom supe, pa jos malo vrati u rernu...
zahmetli je pravit jufke, al´ je dobro pravo... ja rijetko pravim, haman cu morat preko vikenda... navuce me julija
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
tirit je kod nas nesto drugo,pravi se jednako sa kokosijom supom,ali se kida hljeb,i prekriva se kuhanom rizom, pa se to sve skupa zalije supom i mesinom
ali to nisam nikad jela, niti bih 
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
e tp sa rizom ne znam... u nas ima potkriza, stari hljeb se prelijepiletinom u saftu s mnogo luka i zapece.. to valja.. a ovo s rizom nine moj ukus. ne bi ni probalaJulia-Klara wrote:tirit je kod nas nesto drugo,pravi se jednako sa kokosijom supom,ali se kida hljeb,i prekriva se kuhanom rizom, pa se to sve skupa zalije supom i mesinomali to nisam nikad jela, niti bih
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- Julia-Klara
- Forum [Bot]