Slike vaše hrane

Kolači, torte, zimnice, pića
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14698 times
Been thanked: 10229 times
Status: Offline

Re: Slike vaše hrane

Post by Julia-Klara »

jufcice-razvijas kao pitu, peces tanke kore na platni od sporeta, pa ih umaces u supu od domace koke, malo zapeces, i ubijes se ko mala budala (na spavanje se ide sa flasom kisele vode :hihi )
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Ruana

Post by Ruana »

Ja ovo nikad nisam vidjela.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

Post by Krokodil Behko »

U mojoj mahali se ovo peklo po šporetima ali jako davno. Bila je to era kad su takve stvari bile delikates, zajedno sa bundevom ili krompirom iz rerne.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Aferim! Moja majka A.r. je pravila jufcice da na dupe padnes, nimad vise nisam tako dobre jela. Jos na sporetu na drva, ma joooooj. :klanja
Ruana

Post by Ruana »

Sad sam se sjetila, tvojoj mahali se ovo peklo i sjeklo na male komade ali sam zaboravila kako je ovo tetka zvala. Mozda dolma ili tako nekako.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ruana wrote:Sad sam se sjetila, tvojoj mahali se ovo peklo i sjeklo na male komade ali sam zaboravila kako je ovo tetka zvala. Mozda dolma ili tako nekako.
Jeste. Ispeče se velika okrugla na platini pa se reže u kriške. Bosanska proto-pizza :valja
U mojoj kući to nije imalo neki poseban naziv. Čini mi se da smo ih zvali lepinice sa platine :hm
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

eh, pravili smo i "kolac na platni"...zamjesi se tijesto za hljeb, napljeska tanko ko lepina,i lagano se pece na sporetu na drva
mi smo vam malo poguzije, i volimo pojest ova starinska jela :bali
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Trepavica wrote: Nosam otprilike uvijek isto 58-59kg..
Ih, pa to nije ništa.
Moraš malo više pomašćivati sarmu.

:oo
Ruana

Post by Ruana »

Julia-Klara wrote:eh, pravili smo i "kolac na platni"...zamjesi se tijesto za hljeb, napljeska tanko ko lepina,i lagano se pece na sporetu na drva
mi smo vam malo poguzije, i volimo pojest ova starinska jela :bali
Ovdje to djeci u vrticu prave i uce ih kako se to pravi, samo sto oni naloze vatru na vani, nabiju tijesto na stap i onda peku kao mi nekad kukuruze.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

nama mama to pece, uglavnom navece, pa mazemo maslacem i pobiberimo...aman!
Ruana

Post by Ruana »

Kad sam bila mala, voljela sam jesti hljeba kad se prepece i kavade. Nekad se i danas toga sjetim. Nama bi rahmetli nena namjerno ostavila hljeb da se prepece.
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

Trepavica wrote:Calla ,vala mogla si i recept staviti, kad vec ovako lijep rolat nam poklanjas....!
evo,, :D
za koru rolat koji se pece u rerni
je potrebno

8 jaja
8 kasika bjelog brasna
4 kasike ulja
1 prasak za pecivo
1 mala kasisikica soli
250 grama spinata
ja sam ubacila jos 100 gr oguljenih kozica (scampi)
sve namirnice mikserom kratko promijesati , masni papir za pecenje na tepsiju prostrijeti tekucu umucenu smjesu istresti i peci na 200°c,20min,,
jednu kuhinjsku krpu smocite skroz u hladnu vodu ocjedite je ispecenu koru odmah odvojite sa masnog papira i prostrite je na vlaznu krpu smotajte kao u rolat ,,

kasnije kada se kora rolata ohladi mozete filovati cim god hocete,,,ajvarom,,pastetom,,,salamama sirevima kajmakom,,,ja sam odabrala ovaj put svjezi losos,,svjezi paradajz i ostatak spinata!prijatno :)
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Trepavica

Post by Trepavica »

Hvala ! :pusa
Ciklama

Post by Ciklama »

Julia-Klara wrote:morala sam podijeliti s vama-2 puta bilo za rucak dok sma bila kuci - JUFCICE (mlinci)

Image

Image
:rumenko

Nikad vidjela nikad jela, al' rado bih probala. I hoću aBd. Ove jufkice koje veličine trebaju biti, debljine?????
Ima li nešto na šta treba posebno paziti prilikom pripreme? JK, je li ovo naša domaća hrana ?? :)

Trepka, u subotu sam i ja lonac, ma nije lonac nego bure sarmica uvila (za prije). Nisam ih mogla ni vidjeti nakon kuhanja a kamo li jesti. Sad mi tvoja fotka otvori apetit na sarme a nema ih. Što je insan proklet. :grana
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

@Ciklama
jeste, to je nasa domaca hrana :) razvijes jufku preko stola,onako ko za pitu, i onda sjeces na kocke cca.20x20 ... posto su tanke (sto tanje to bolje) moras stojati sve vrijeme kraj sporeta da ne izgore :) ako budu predebele budu gnjecave kad se jedu, previse debelo tijesto nije dobro... imaju se gotove za kupiti (bar kod nas), ali nisu ni blizu domacima

i da, gledaj da kokos/biba bude domaca, bolje je ako supa u kojoj se kuha kokica bude masnija,posto tijesto nije
kokica se kuha dugo, u vecoj serpi, tako da jufcice mozes umakati/potapati u serpi, i onda ih nekom velikom kasikom vadis i redas u tepsiju
Ciklama

Post by Ciklama »

Hvala, hvala JK :cvijece ... sve sam shvatila, domaću koku ću od svekrve da "maznem" čim bude prilika ... :D
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. »

Julia-Klara wrote:@Ciklama
jeste, to je nasa domaca hrana :) razvijes jufku preko stola,onako ko za pitu, i onda sjeces na kocke cca.20x20 ... posto su tanke (sto tanje to bolje) moras stojati sve vrijeme kraj sporeta da ne izgore :) ako budu predebele budu gnjecave kad se jedu, previse debelo tijesto nije dobro... imaju se gotove za kupiti (bar kod nas), ali nisu ni blizu domacima

i da, gledaj da kokos/biba bude domaca, bolje je ako supa u kojoj se kuha kokica bude masnija,posto tijesto nije
kokica se kuha dugo, u vecoj serpi, tako da jufcice mozes umakati/potapati u serpi, i onda ih nekom velikom kasikom vadis i redas u tepsiju
to se kod nas zove tirit...
kad se kokos skuha, meso se odvoji od kosti i iskida na zalogaje i posipa po umocenim jufkama. red jufki, red mesa... na kraju se sve zapece i zalije ostatkom supe, pa jos malo vrati u rernu...

zahmetli je pravit jufke, al´ je dobro pravo... ja rijetko pravim, haman cu morat preko vikenda... navuce me julija :)
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

tirit je kod nas nesto drugo,pravi se jednako sa kokosijom supom,ali se kida hljeb,i prekriva se kuhanom rizom, pa se to sve skupa zalije supom i mesinom :) ali to nisam nikad jela, niti bih :)
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. »

Julia-Klara wrote:tirit je kod nas nesto drugo,pravi se jednako sa kokosijom supom,ali se kida hljeb,i prekriva se kuhanom rizom, pa se to sve skupa zalije supom i mesinom :) ali to nisam nikad jela, niti bih :)
e tp sa rizom ne znam... u nas ima potkriza, stari hljeb se prelijepiletinom u saftu s mnogo luka i zapece.. to valja.. a ovo s rizom nine moj ukus. ne bi ni probala
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

a dje ces peci jufke za jufcice?
Post Reply