Hidžab, nikab, burka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Locked
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Većina muslimana ne podržava potpuno pokrivanje žena

10 Jan 2014, 16:05

..ni hrvata... :sjedi
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8220 times
Been thanked: 19343 times

10 Jan 2014, 16:32

Pa normalno kad se to nametnulo naknadno i nema veze s vezom.

laganini
Spamer
Spamer

10 Jan 2014, 16:34

..ok mi je i svatljivo di je to dio tradicije..ja do ovog rata nisam vidio takvu muslimanku..a pri je pet godina u zagrebu...meni je ružno to vidit..

Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

10 Jan 2014, 18:09

Pa normalno da ne podržavaju kad neće imat u šta gledat :kafa :plavi

laganini
Spamer
Spamer

10 Jan 2014, 18:11

Bambi wrote:Pa normalno da ne podržavaju kad neće imat u šta gledat :kafa :plavi
..ko da je manja vjernica ona u miniću... :pusi kad blek ovo vidi biće elaborata.. :plavi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9982 times
Been thanked: 11863 times

10 Jan 2014, 18:22

Ovdje se neke stvari miješaju.
Anketirani muslimani su imali priliku da odgovore na pitanje koja od ovih žena je najadekvatnije pokrivena u skladu s islamskim učenjima, odnosno obučena za izlazak u javnosti i komunikaciju s vanjskim svijetom.
Ne mora svaka žena u državi biti obučena onako kako to nalaže neka vjera. Pitanje je pogrešno postavljeno. Da su pitali bez onog "U skladu sa islamom", procenat onih koji se protive pokrivanju, bio bi i veći.

Ako neke baš žele, hidžab već može lijepo izgledati. Za neupućene, to izgleda ovako.

Image

Ako se ne varam, i u kršćanstvu stoji da žene trebaju pokrivati kosu. Nekako se to zadržalo samo po selima kod nekih baba sa vječito crnim maramama na glavama, a čini mi se da to nije praksa samo na balkanskim prostorima.

laganini
Spamer
Spamer

10 Jan 2014, 18:27

kod nas još uvik najstarije žene to nose..ali mislim da je to više stvar mode....stari momci kažu da ni gaćice prije nisu nosile..he,he,

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Hidžab, nikab, burka

27 May 2014, 10:26

tim vašim ženama da ne vidiš u kom pravcu idu ne bi znao de joj dupe... naravno ako prekrije i lice...
bezveze... ali postujem, nema ko da ti zvirka u guzu drage... nije to lose...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 May 2014, 00:47

Maja wrote:

šta osjetite kad vidite na ulici pokrivenu ženu
mislite li da one to nose svojom voljom ili su prisiljeno od strane muža, oca

mislite li da svako ima pravo da nosi šta hoće ili ste za to da im se zabrani da se pojavljuju na ulici u ovim nošnjama. mislite li da žena s burkom koja radi u javnim ustanovama utiče negativno na ljude npr ostavlja djeci traume
Imam alergiju na njihA. Laze svaka koja kaze da nosi svojom voljom, i to odgovorno tvrdim. Ili je natjerao babo ili dilber. Manjak licnih prava pravda time sto se "busa" vjerom. Prde metla puce stap. Nemam ni zrno postovanja za one kojima samo oci vire ko kod mumije. A razlog sto nemam je taj sto ce i od sopstvene djece napraviti imbecile kao sto su i same, koji ce da trpe nekog drugog imbecila da se izivljava nad njima.

A hidzab definitvno nije olicenje "nase bosanske zene". Nije od 1800 i neke. Nasa bosanska zena se oblacila, i oblaci iskljucivo kako ona hoce. A one druge, oh well, ne spadaju pod zene. Sorry ko god se nadje, ali vala da nije malo teza ubleha za luzere, jes'.
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

28 May 2014, 00:52

Jagodo, prije 70 i manje godina je to normala bila meni se cini..
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 May 2014, 01:07

Lebowski wrote:Jagodo, prije 70 i manje godina je to normala bila meni se cini..
Cini ti se ;) Kako gdje, opet, na selima je mozda i bilo. U carsijama bome jok. Ovo je moja majka rahmetli. I sve njene kolegice se ovako oblacile. Ova fotka ti je iz 1920-i neke.

Image
D.I.L.L.I.G.A.F.

krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

28 May 2014, 01:51

Mati ti ovdje ima šeširić koji joj pokriva oko 2/3 glave. Danas recimo u Iranu većina djevojaka i mladih žena pokriva glavu na ovaj način. :hm

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 May 2014, 02:02

krhotina wrote:Mati ti ovdje ima šeširić koji joj pokriva oko 2/3 glave. Danas recimo u Iranu većina djevojaka i mladih žena pokriva glavu na ovaj način. :hm
Nije mi to mati, nisam bas toliko stara hahahahahahahahaha To je tad moda bila, pitala sam je:) Ovu sam sliku obozavala ko dijete, pa sam je svasta i ispitivala. Ima jos nekih slicica iz drugih perioda, al u 10tak godna, iskopacu, pa postaviti - svugdje po "posljednjoj modi" dusa moja:)

Da bi se zena osjecala pristojno, ne mora da se zamota ko mumija. I iako sam za sve moguce slobode, recimo zgrazama se i na ovoj danasnjoj golotinji. Zena je dama, i tako treba prvo sama sebe da tretira. Kao sto se ne bih zamotala zarad nekog, tako se sigurno ne bih ni razgolitila.
D.I.L.L.I.G.A.F.

krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

28 May 2014, 02:40

Vidjeh ti napisa 'majka rahmetli'. Izvini, vidiš, nisam ni ja nepogrešiv. A isto sam svoju nenu s majčine strane zvao majka...
Mudro zboriš oko pokrivanja. :rumenko

Blackhawk

28 May 2014, 09:02

Jagoda wrote:
Maja wrote:

šta osjetite kad vidite na ulici pokrivenu ženu
mislite li da one to nose svojom voljom ili su prisiljeno od strane muža, oca

mislite li da svako ima pravo da nosi šta hoće ili ste za to da im se zabrani da se pojavljuju na ulici u ovim nošnjama. mislite li da žena s burkom koja radi u javnim ustanovama utiče negativno na ljude npr ostavlja djeci traume
Imam alergiju na njihA. Laze svaka koja kaze da nosi svojom voljom, i to odgovorno tvrdim. Ili je natjerao babo ili dilber. Manjak licnih prava pravda time sto se "busa" vjerom. Prde metla puce stap. Nemam ni zrno postovanja za one kojima samo oci vire ko kod mumije. A razlog sto nemam je taj sto ce i od sopstvene djece napraviti imbecile kao sto su i same, koji ce da trpe nekog drugog imbecila da se izivljava nad njima.

A hidzab definitvno nije olicenje "nase bosanske zene". Nije od 1800 i neke. Nasa bosanska zena se oblacila, i oblaci iskljucivo kako ona hoce. A one druge, oh well, ne spadaju pod zene. Sorry ko god se nadje, ali vala da nije malo teza ubleha za luzere, jes'.
Koja si ti tuka, da izvines...
Vrijedjas zene samo zato sto ne oblace se kao ti...
Licno znam dosta zena, koje su bez muza, bez oca, zive same svoj zivot kako ga zele zivjeti, ali su pokrivene i nose hidzab... Tako da ti to tvoje da ih neko tjera ne stoji...

Ciklama

28 May 2014, 09:18

Jagoda wrote: Imam alergiju na njihA. Laze svaka koja kaze da nosi svojom voljom, i to odgovorno tvrdim. Ili je natjerao babo ili dilber. Manjak licnih prava pravda time sto se "busa" vjerom. Prde metla puce stap. Nemam ni zrno postovanja za one kojima samo oci vire ko kod mumije. A razlog sto nemam je taj sto ce i od sopstvene djece napraviti imbecile kao sto su i same, koji ce da trpe nekog drugog imbecila da se izivljava nad njima.

Otac moje mame je rahmetli, a moj tata je odrastao u porodici ateista, nije se puno maknuo od njih ni danas, a mati mi je HAADŽIJA, odjevena po propisima. Nije u vjeri od juče, nego oduvjek. Niko nju nije natjerao niti nagovorio.

Moja mati nije nepismena, ima svoja lična i društvena prava, čak i veća nego mnoge druge žene koje poznajem, ima poštovanje cijele porodice, prijatelja, poznanika i katolika i pravoslavaca i muslimana i ateista , a osoba poput nje je masa u našoj dragoj BiH, i neka ih, Allah im dao svako dobro u životu.

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 May 2014, 09:47

Jagoda wrote: Laze svaka koja kaze da nosi svojom voljom, i to odgovorno tvrdim. Ili je natjerao babo ili dilber.
Skoro sam srela poznanicu i iznenadilo me da se pokrila. Nedugo poslije toga me pozvala na kafu pa smo porazgovarale i o njenoj promjeni. Od svoje pete godine na zapadu, tu se skolovala, zavrsila fakultet nedavno. Odrasla u porodici "tipicne" bosanke porodice. Nema trenutno momka, roditelji su sto se tice vjere prilicno liberalni, tj. kao i kod mnogih bosanskih muslimana - vjera=Bajram, klanje kurbana, muslimansko ime... Njeno pokrivanje ih je sve iznenadilo a najvise sestru i brata koji smatraju "da joj to nije trebalo" -da s maramom ovdje na zapadu nece daleko dogurati (sto se tice trazenja posla). Ali, ona kaze da je to njena odluka i rezultat dugogodisnje borbe same sa sobom.

Kako ovo objasnjavas?
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

28 May 2014, 09:50

Ideja wrote:
Jagoda wrote: Laze svaka koja kaze da nosi svojom voljom, i to odgovorno tvrdim. Ili je natjerao babo ili dilber.
Skoro sam srela poznanicu i iznenadilo me da se pokrila. Nedugo poslije toga me pozvala na kafu pa smo porazgovarale i o njenoj promjeni. Od svoje pete godine na zapadu, tu se skolovala, zavrsila fakultet nedavno. Odrasla u porodici "tipicne" bosanke porodice. Nema trenutno momka, roditelji su sto se tice vjere prilicno liberalni, tj. kao i kod mnogih bosanskih muslimana - vjera=Bajram, klanje kurbana, muslimansko ime... Njeno pokrivanje ih je sve iznenadilo a najvise sestru i brata koji smatraju "da joj to nije trebalo" -da s maramom ovdje na zapadu nece daleko dogurati (sto se tice trazenja posla). Ali, ona kaze da je to njena odluka i rezultat dugogodisnje borbe same sa sobom.

Kako ovo objasnjavas?
ispričavam se na upadu, ali ako od dotične očekuješ neko racionalno objašnjenje, bez salve omalovažavanja, podsmijeha i hrpe smajlija....u zabludi si :)
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

28 May 2014, 09:53

Ideja wrote:

Kako ovo objasnjavas?
Mislim da je tu negdje veza između "nema trenutno momka" i pokrivanja, možda razočarana u ljubav.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Ciklama

28 May 2014, 09:54

Leb, ti se šališ, je l' da? :)

Locked

Return to “Religija”