Di su nestali Hrvati iz BiH..
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Re: di su nestali hrvati iz bih..
kako da ne...ostavit sve svoje nije to ništa..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
..već odgovorio na njen post...
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
- Status: Offline
nije kao izbjeglice. izbjeglice su bili u njemackoj i onda bio neki program da se vrate u hr. masa hrvata iz srednje bosne je tako naselila pogotovo hrvatsku krajinu. dobili srpske kuce na par godina na koristenje.. iksnije je to drzava nekako napravila pa su otkupili posve jeftinolaganini wrote:...misliš kao izbjeglice...
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
..ne može država otkupit privatno vlasništvo..ako neko ne želi prodat kuću...ok jedan dio je tako osta..ko što su srbi kupovali hrvatske...meni rodica u zemunu prodala kuću..
-
Blackhawk
Moze Srbin dati buzasto jer se ne planira vracati, na isti nacin je dobio kucu negdje u RS.u i tako u krug...
Poslije rata se je moglo tako za bagatelu kupiti i zemljiste i posjedi i kuce...
Poslije rata se je moglo tako za bagatelu kupiti i zemljiste i posjedi i kuce...
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3907 times
- Been thanked: 2942 times
...iz mog mjesta otislo je par fam. u hr. ...tamo kupili kuce i nesto zemlje...
bili su na teritoriju gdje nije bilo nikakvih ratnih dejstava,znaci pod kontrolom njihovih snaga....da tako kazem...
bili su na teritoriju gdje nije bilo nikakvih ratnih dejstava,znaci pod kontrolom njihovih snaga....da tako kazem...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9681 times
- Been thanked: 11423 times
Cifre ne griješe. Možemo to jednostavno analizirati.laganini wrote:po neslužbenim rezultatima iz popisa stanovništva u odnosu na 1991.godinu u bih je 208 000 (bio bi jedan veći grad u bih) manje što čini oko 14 posto ukupnog pučanstva..i ostali nacionalnosti je manje ali u i relativno a posebno u postocima je najviše nestalo hrvata..ok znam sad će većina graknuti da je sve to produkt ekonomski migracija ..a jeli baš...
Po popisu iz 1991.g, u BiH je živilo 760.852 Hrvata.
Po popisu iz 2013.g, u BiH živi oko 528.000 Hrvata.
Konstatujem UKUPNI minus od 232.000 Hrvata.
Znam da si zaveden od strane nekih medija u Hr koji su stalno pisali pogrešne stvari. Npr ovaj citat iz prošle godine, objavljen u Slobodnoj Dalmaciji
Kao što vidiš, lažu i svećenici i novinari jer UKUPNI minus je oko 232.000 Hrvata.Hrvati nestali iz Sarajeva
U nedavno objavljenoj monografiji o stanju katoličkih župa u Bosni Hercegovini od 1991. do 2011.god, stoji da je s područja Federacije BiH tijekom rata protjerano 230.000 Hrvata, dok je s teritorija Republike Srpske prognano 152. 856 Hrvata. Brojke su nemilosrdne, tako se navodi da je u Dodigovu entitetu ostalo još samo 11.924 Hrvata. Najviše hrvatskog stanovništva u odnosu na popis iz 1991. god nestalo je s područja današnje Vrhbosanske biskupije, a posebno iz Sarajeva, Zenice, Kaknja, Vareša, Travnika, Bugojna, Kotor Varoša, Jablanice i Konjica.
Prije rata na području današnje RS, živjelo je oko 170.000 Hrvata a danas ih po najnovijoj (današnjoj) vijesti, živi svega 32.000.
Dakle, tamo fali 140.000 Hrvata a u FBiH oko 90.000 Hrvata.
Nego, jesi li primjetio, dok si čitao taj citat gore, da se nigdje ni ne spominje onaj veći dio "nestalih" Hrvata a koji je nestao iz RS?
..dobro behko nećemo cjepidlačit...
-
Spanac_113
- Inventar foruma

Sokci su sastavni dio bosanskog duha i volio bi da brojevi prestanu opadati. Inace suhi sir na pijaci nije dobar.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3907 times
- Been thanked: 2942 times
laganini wrote:..dobro behko nećemo cjepidlačit...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Ne cjepidlačim ja ništa. Samo navodim cifre koje su mi bile samo uvod u diskusijulaganini wrote:..dobro behko nećemo cjepidlačit...
Naslov teme sadrži pitanje "Di su?". Sad kad smo rastumačili na koje se Hrvate i sa kojih teritorija mislim, možemo nastaviti sa traganjem.
Obišimo sve gradove pomenute u onom citatu i uporedimo cifre.
DC Sarajevo:
Po popisu iz 91. u Sarajevu je živjelo 34.700 Hrvata.
Danas ih po podacima katoličke crkve živi 16.793.
ZENICA:
1991. godine - 22.651
2013. godine 12.000
KAKANJ:
1991. godine 16.000
2013. godine 3000
VAREŠ:
1991. godine 8900
2013. godine 4000
TRAVNIK:
1991. 26.000
2013. 13.500
BUGOJNO:
1991. godine 15.400
2013. godine 6000.
KOTOR VAROŠ
Nije u Federaciji
JABLANICA:
1991. godine 2250
2013. godine 500
KONJIC:
1991. godine 11.400
2013. godine 2000
Sa izuzetkom Sarajeva i Zenice, kod svih ostalih općina, riječ je o teritorijama koje su bile zahvaćene sukobom ARBiH i HVO. U neku ruku, i Zenica je bila zahvaćena tim sukobom ali hajde de.. Pomaknuti su ratnim djelovanjima vojski i to možda i nije najgore. Najgora je propaganda koja je uslijedila nakon tih djelovanja a traje i danas. Pomaknuti su i Bošnjaci sa nekih drugih općina i tako počne taj začarani krug.
Eh sad, gdje su? Najveći pad bio je u općini Kakanj i sigurno ih možeš pronaći u Z. Hercegovini jer su se tamo nastanili. Vjerovatno su i ovi iz ostalih općina, koji god su mogli nastanili se na toj strani. Dok s druge strane, oni Bošnjaci koji su živjeli u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni, sada su ili pomaknuti u srednju Bosnu ili su ko zna gdje. Čini mi se da smo na istom. Duplo golo.
Varaš se ako misliš da je nekome stalo da se tu nešto popravi. Manipulira se izbjeglicama svih nacionalnosti i nema šta se ne radi da bi tog povratka, bilo što manje a preko ono malo što se samo vratilo, da se ostvari što više vlasti i novca.
..meni je tragedija to sa srednjom bosnom baš takav egzodus...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Naravno da je tragedija. Detoniran je eksploziv u srcu Bosne i još uvijek ne mogu da vjerujem da je neko bio toliko kratkovid. Još uvijek se pred samim sobom pozivam na to da je to sigurno učinio KOS preko svojih ljudi u W Hercegovini. Nekako je ovo Srbima najviše išlo na ruku.
Nemoj zaboraviti da je bilo i bježanije čisto bježanije radi. Bježali su svi a ne samo Hrvati. Poprilično sam siguran da je sarajevskih Bošnjaka, tokom rata pobjeglo izvan BiH duplo više nego Hrvata. Bježao je ko je stigao. Ovi sa pominjanih općina su tu još imali i olakšavajuću okolnost da pobjegnu. Hrvati su najveći gubitnici iz razloga što su sve pomenute općine ostale pod kontrolom ARBiH a HVO je zauzeo samo Drvar, Glamoč i tako još par nekih nedođija, plus "prečišćavanje" nekih hercegovačkih općina.
Da ti ispričam priču iz TZ?
Tamo nije bilo nikakvih sukoba sa HVO a ipak ih je kidnulo i jednih i drugih kamara. Sve što treba, jeste potvrda o pripadnosti HVO i pičiš s njom kroz Hercegovinu do Hrvatske a dalje kud možeš i koliko para imaš. Sasvim sigurno znam da su tu potvrdu dobili i neki moji zemljaci za koje se baš i ne može reći da su Hrvati. Jednostavno, za cener-dva, ama i stoja ako treba, sve se to sredi.
Iza onih koji su živjeli u TZ prije rata, ostajale su kuće i stanovi koje su čuvali neki drugi u njihovo ime a ovi su im slali donacije za to.
Lično sam bio u situaciji da mi je netom nakon rata, trebao stambeni smještaj u TZ. Tuzla je u tom periodu, bila dupke puna i nisi mogao ni za pare pronaći slobodnu sobu. Na kraju, negdje iznad Slobodinog stadiona, unajmio sam sobu sa zasebnim ulazom i kupatilom. Kako to obično kod nas u Bosni biva, nikome na čelu ne piše ni ko je ni šta je, pa tako ni mojim stanodavcima. Bio je to period vjerskog budalasanja i romantizma pa pošto mi je soba bila prijeko potrebna, jer sam podnio zahtjev za demobilizaciju, nakon što sam svima u svom bataljonu zaključio ocjenu iz ratovanja (personalac), da me ne bi odbili, pomislivši da sam neki drski bezbožnik, ja fino pozvonim na vrata i kažem im "selam alejkum". Vrata otvoriše dvoje starih ljudi i u glas odgovoriše "Alejkum selam!!"
Pomislih...
sva sreća pa sam im nazvao selam. Liče mi na neke prave muslimanske vjernike i garant su i do ćabe stigli
JA: Došao sam povodom oglasa za iznajmljivanje sobe.
ONI: Oooo bujrum! Soba je još uvijek slobodna.. Izvoli na kafu.
Izvolim im ja na kafu kad djed dovikuje toj svojoj ženi: Hajde Zdenkice idi i donesi momku ključ od sobe pa nek vidi"
Helem, živjeli su na spratu, dvije donje sobe sa posebnim ulazima izdavali pod kiriju a na čuvanju su imali ključeve od tri kuće u naselju Husino kod TZ od nekih Hrvata koji su džalnuli u Australiju. I nisu baš bili ugroženi, zar ne? A kao što sam rekao, TZ je bila dupke puna i kao što vidiš i pored toga, provaljivanja i naseljavanja u hrvatske kuće nije bilo. Ne zato što ih je neki senilni djed čuvao nego ih je čuvala i TZ policija a oni nisu baš senilni.
Nemoj zaboraviti da je bilo i bježanije čisto bježanije radi. Bježali su svi a ne samo Hrvati. Poprilično sam siguran da je sarajevskih Bošnjaka, tokom rata pobjeglo izvan BiH duplo više nego Hrvata. Bježao je ko je stigao. Ovi sa pominjanih općina su tu još imali i olakšavajuću okolnost da pobjegnu. Hrvati su najveći gubitnici iz razloga što su sve pomenute općine ostale pod kontrolom ARBiH a HVO je zauzeo samo Drvar, Glamoč i tako još par nekih nedođija, plus "prečišćavanje" nekih hercegovačkih općina.
Da ti ispričam priču iz TZ?
Tamo nije bilo nikakvih sukoba sa HVO a ipak ih je kidnulo i jednih i drugih kamara. Sve što treba, jeste potvrda o pripadnosti HVO i pičiš s njom kroz Hercegovinu do Hrvatske a dalje kud možeš i koliko para imaš. Sasvim sigurno znam da su tu potvrdu dobili i neki moji zemljaci za koje se baš i ne može reći da su Hrvati. Jednostavno, za cener-dva, ama i stoja ako treba, sve se to sredi.
Iza onih koji su živjeli u TZ prije rata, ostajale su kuće i stanovi koje su čuvali neki drugi u njihovo ime a ovi su im slali donacije za to.
Lično sam bio u situaciji da mi je netom nakon rata, trebao stambeni smještaj u TZ. Tuzla je u tom periodu, bila dupke puna i nisi mogao ni za pare pronaći slobodnu sobu. Na kraju, negdje iznad Slobodinog stadiona, unajmio sam sobu sa zasebnim ulazom i kupatilom. Kako to obično kod nas u Bosni biva, nikome na čelu ne piše ni ko je ni šta je, pa tako ni mojim stanodavcima. Bio je to period vjerskog budalasanja i romantizma pa pošto mi je soba bila prijeko potrebna, jer sam podnio zahtjev za demobilizaciju, nakon što sam svima u svom bataljonu zaključio ocjenu iz ratovanja (personalac), da me ne bi odbili, pomislivši da sam neki drski bezbožnik, ja fino pozvonim na vrata i kažem im "selam alejkum". Vrata otvoriše dvoje starih ljudi i u glas odgovoriše "Alejkum selam!!"
Pomislih...
sva sreća pa sam im nazvao selam. Liče mi na neke prave muslimanske vjernike i garant su i do ćabe stigli
JA: Došao sam povodom oglasa za iznajmljivanje sobe.
ONI: Oooo bujrum! Soba je još uvijek slobodna.. Izvoli na kafu.
Izvolim im ja na kafu kad djed dovikuje toj svojoj ženi: Hajde Zdenkice idi i donesi momku ključ od sobe pa nek vidi"
Helem, živjeli su na spratu, dvije donje sobe sa posebnim ulazima izdavali pod kiriju a na čuvanju su imali ključeve od tri kuće u naselju Husino kod TZ od nekih Hrvata koji su džalnuli u Australiju. I nisu baš bili ugroženi, zar ne? A kao što sam rekao, TZ je bila dupke puna i kao što vidiš i pored toga, provaljivanja i naseljavanja u hrvatske kuće nije bilo. Ne zato što ih je neki senilni djed čuvao nego ih je čuvala i TZ policija a oni nisu baš senilni.
..i to sve gradovi pod kontrolom armije bih...baš me zanima kako je s muslimanimaKrokodil Behko wrote:Ne cjepidlačim ja ništa. Samo navodim cifre koje su mi bile samo uvod u diskusijulaganini wrote:..dobro behko nećemo cjepidlačit...
Naslov teme sadrži pitanje "Di su?". Sad kad smo rastumačili na koje se Hrvate i sa kojih teritorija mislim, možemo nastaviti sa traganjem.
Obišimo sve gradove pomenute u onom citatu i uporedimo cifre.
DC Sarajevo:
Po popisu iz 91. u Sarajevu je živjelo 34.700 Hrvata.
Danas ih po podacima katoličke crkve živi 16.793.
ZENICA:
1991. godine - 22.651
2013. godine 12.000
KAKANJ:
1991. godine 16.000
2013. godine 3000
VAREŠ:
1991. godine 8900
2013. godine 4000
TRAVNIK:
1991. 26.000
2013. 13.500
BUGOJNO:
1991. godine 15.400
2013. godine 6000.
KOTOR VAROŠ
Nije u Federaciji
JABLANICA:
1991. godine 2250
2013. godine 500
KONJIC:
1991. godine 11.400
2013. godine 2000
Sa izuzetkom Sarajeva i Zenice, kod svih ostalih općina, riječ je o teritorijama koje su bile zahvaćene sukobom ARBiH i HVO. U neku ruku, i Zenica je bila zahvaćena tim sukobom ali hajde de.. Pomaknuti su ratnim djelovanjima vojski i to možda i nije najgore. Najgora je propaganda koja je uslijedila nakon tih djelovanja a traje i danas. Pomaknuti su i Bošnjaci sa nekih drugih općina i tako počne taj začarani krug.
Eh sad, gdje su? Najveći pad bio je u općini Kakanj i sigurno ih možeš pronaći u Z. Hercegovini jer su se tamo nastanili. Vjerovatno su i ovi iz ostalih općina, koji god su mogli nastanili se na toj strani. Dok s druge strane, oni Bošnjaci koji su živjeli u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni, sada su ili pomaknuti u srednju Bosnu ili su ko zna gdje. Čini mi se da smo na istom. Duplo golo.
Varaš se ako misliš da je nekome stalo da se tu nešto popravi. Manipulira se izbjeglicama svih nacionalnosti i nema šta se ne radi da bi tog povratka, bilo što manje a preko ono malo što se samo vratilo, da se ostvari što više vlasti i novca.
Last edited by paparaci on 12 Jan 2014, 02:06, edited 1 time in total.
Reason: Ispravljeno citiranje.
Reason: Ispravljeno citiranje.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Katastrofalno jeste a za Hrvate pogotovo. Da ponovim, sve su te općine ostale pod kontrolom ARBiH nakon borbi a godinama se čekalo da se situacija smiri i iz tog ugla gledano, i to što se vratilo ne izgleda loše. Treba imati u vidu da ljudi u takvih situacijama, obične ne donesu odluku da godinama čome u nekoj baraci u izbjeglištvu, čekajući pogodno vrijeme da se vrate i da će se vratiti ama baš nakon prvog poziva na povratak.
Ako od ovih cifri oduzmemo one iz SA i ZE, to će biti skoro pa 40% manje. Tu je navedeno negdje oko 78.000 skupa. Dakle, do one cifre od 90.000 fali još svega 12.000 ili jednostavno rečeno, iz ostalih općina pomalo ali možda i nikako. Zaboravljamo natalitetski minus među Hrvatima u BiH.
Ukratko, što se Federacije tiče, mnogo je veći gubitak teritorija nego samog hrvatskog puka. S druge strane HVO je, kao što sam već rekao, zauzeo te neke nedođije tipa Drvar, Glamoč..etc, ali naravno, tamo niko normalan neće da živi. Da stvar bude još gora, nekima to ni dan danas nije jasno nego po forumima piskaraju kako Hrvati drže puno teritorije u BiH. Pa jbt, zar nije mnogo važnije za njih same, biti u velikim centrima i razvijenim općinama nego napustiti sve to pa se diviti prostranstvima općine Glamoč?
Ili recimo, postaviti pitanje ako je po popisu iz 1991. godine u Banja Luci živjelo oko 30.000 Hrvata, nije li mnogo veći minus da sada na području cijele RS živi samo toliko Hrvata?
Ako od ovih cifri oduzmemo one iz SA i ZE, to će biti skoro pa 40% manje. Tu je navedeno negdje oko 78.000 skupa. Dakle, do one cifre od 90.000 fali još svega 12.000 ili jednostavno rečeno, iz ostalih općina pomalo ali možda i nikako. Zaboravljamo natalitetski minus među Hrvatima u BiH.
Ukratko, što se Federacije tiče, mnogo je veći gubitak teritorija nego samog hrvatskog puka. S druge strane HVO je, kao što sam već rekao, zauzeo te neke nedođije tipa Drvar, Glamoč..etc, ali naravno, tamo niko normalan neće da živi. Da stvar bude još gora, nekima to ni dan danas nije jasno nego po forumima piskaraju kako Hrvati drže puno teritorije u BiH. Pa jbt, zar nije mnogo važnije za njih same, biti u velikim centrima i razvijenim općinama nego napustiti sve to pa se diviti prostranstvima općine Glamoč?
Ili recimo, postaviti pitanje ako je po popisu iz 1991. godine u Banja Luci živjelo oko 30.000 Hrvata, nije li mnogo veći minus da sada na području cijele RS živi samo toliko Hrvata?
..da ti teritoriji su osvajani kao logistička baza za oslobođenje knina i krajine...ali iritantno je da na ovaj članak nitko ne reagira nego ti..zanemarićemo one koji to laički komentiraju u stilu čekala je ih putovnica i ko ih jebe nek idu di im je bolje..a onaj ko napušta svoje zna da to nije tako jednostavno...jel tako paša..više meni znači moj kamen nego svi zagrebački trgovi....znači sve u svemu ovo se može karakterizirat kao etnički genocid uz sva moguća olakšavajuća objašnjenja...
Šta je sad etnički genocid?laganini wrote:..da ti teritoriji su osvajani kao logistička baza za oslobođenje knina i krajine...ali iritantno je da na ovaj članak nitko ne reagira nego ti..zanemarićemo one koji to laički komentiraju u stilu čekala je ih putovnica i ko ih jebe nek idu di im je bolje..a onaj ko napušta svoje zna da to nije tako jednostavno...jel tako paša..više meni znači moj kamen nego svi zagrebački trgovi....znači sve u svemu ovo se može karakterizirat kao etnički genocid uz sva moguća olakšavajuća objašnjenja...
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
etnički genocid je kad iz ovog ili onog razloga nestane jedna etnička skupina ili se svede na minimum..ali ok znaš ti to..
Ja to nikako ne mogu okarakterizirati kao "etnički genocid" a ti slobodno. Bilo je protjerivanja a i zločina.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
..nisam isključiv po pitanju krivca ali stojim kod kostatacije......