Osjecaj moralne superiornosti - religija i ateizam
Re: Osjecaj moralne superiornosti - religija i ateizam
cak i bezobrazno
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
Pa hajde prebci onda tamo....blento59 wrote:pa vec sam napisao
"Moralom i njegovim vrijednostima bavi se etika- filozofija morala- praktična filozofska disciplina."
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
nisam moderator
carobnjak Nurudin wrote:Harlekin nije ništa više religiozan od tebe ,a inače smo mi rođaci i prijatelji. Hoću da kažem da kod njega znam sigurno da nema nikakve transformacijeString wrote:Ja se sit nagledah sinoc ovdje kako se neki pretvorise iz religioznog u ateistu i vice versa...
Toliko gnjeva i psovki od vjernika nigdje nisam cuo.
Prvo harlekin...izvrijedja covjeka k'o psa...nema sta nije navaljao...
Onda dodje neka sancezo i meni napisa "Neka se srami svako ko pretresa kosti rahmetli covjeka"
Pa na to jos doda meni licno "najebao se ti svoje matere za svoje ponasanje".
Takve transformacije u zivotu nisam vidio.![]()
Za ove ostale ne znam ,nisam bio tu ,a i ne poznajem ih ni sa foruma toliko
tako je gospon Nurudin
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 844 times
- Status: Offline
moral nužno nema veze s religijom
a prema ljudima koji se po defaultu postavljaju kao moralniji, bolji, ili u bilokojem smislu superiorniji nad drugima zbog svoje (ne)pripadnosti nekoj religiji nemam nimalo poštovanja
a prema ljudima koji se po defaultu postavljaju kao moralniji, bolji, ili u bilokojem smislu superiorniji nad drugima zbog svoje (ne)pripadnosti nekoj religiji nemam nimalo poštovanja
somehow I manage
ova tema mi sve vise lici na ono
"hvalila se kurva postenjm"
ili tako nekako
"hvalila se kurva postenjm"
ili tako nekako
-
dacina_curica
Moze li se ova tema prebaciti u pdf Filozofija?
Hvala
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9941 times
- Been thanked: 11805 times
2. Ne govorite da ste ateist
Ako ste ateist, a takvih je sve više diljem planeta, nemojte to govoriti drugima, pa čak ni drugim ateistima. Znanstvenici sa Sveučilišta British Columbia proveli su istraživanje, u Sjedinjenim Državama doduše, koje je pokazalo da većina ljudi ne bi zaposlila ateistu na mjestu koje znači odgovornost, jer jednostavno ne bi imala povjerenja u njega. Ono što je zanimljivo jest da su čak i ljudi koji se sami izjašnjavaju kao ateisti skloniji vjerovati vjernicima.
Vrijedi li istraživanje i za Hrvatsku, u kojoj je za predsjednika države izabran agnostik dok većina Amerikanaca u istraživanjima kaže da ne bi glasala za predsjedničkog kandidata ako nije vjernik, ne znamo, ali nije loše znati - ne ističite da ste ateist ako baš ne morate, naravno ako se želite ljudima svidjeti.
-
dacina_curica
Behkoni, odakle si preuzeo ovaj dio clanka? 
Koliko me pamcenje sluzi (dugo nisam mijenjala radno mjesto) u SAD je protiv zakona pitati nekoga za religijsku pripadnost (za razliku od etnicke kojom se ispunjava kvota na radnom mjestu). No uopste me ne cudi ova "preporuka" jer u ovoj drzavi punoj "superiornih" (bijelaca, hriscana i sl.) sve sto nije "njihovo" ne valja.
Koliko me pamcenje sluzi (dugo nisam mijenjala radno mjesto) u SAD je protiv zakona pitati nekoga za religijsku pripadnost (za razliku od etnicke kojom se ispunjava kvota na radnom mjestu). No uopste me ne cudi ova "preporuka" jer u ovoj drzavi punoj "superiornih" (bijelaca, hriscana i sl.) sve sto nije "njihovo" ne valja.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

-
dacina_curica
Ma ne fali nista ali vidim da je isjecak pa me interesovalo u kojem kontekstu je ovo skuckano. 
-
Spanac_113
- Inventar foruma

Čudno mi je kako u americi prolazi sve, bilo kakva vrsta spiritualnosti, dok god vjerujes u nešto pa makar vile u redu si. Samo ne ateizam.
-
dacina_curica
Pa to nekako bas pogadja u srz ove teme....dokle god vjerujes u bilo sto "bolji si". 
-
Spanac_113
- Inventar foruma

Malo je teško biti ateista u tom smislu. Jer ne pripadas grupi. Mozes bit u skupini od 5 ateista i ne dijeliti niti jednu zajedničku osobinu.
Protestanti su malo razvalili taj osjećaj 'pripadanja' kroz pogled na vjeru u duhu veze između boga i čovjeka kao jedinke. Luterani i jos više. Možda je prevodom knjiga izgubila dio misticizma koji očarava.
Nekako bliže ateizmu jer dobrim dijelom oduzima taj osjećaj prividne povlastenosti koji dolazi od te pripadnosti grupi koja se očituje liturgijom, ritualima i tradicijom.
Lično, osjećaj je uvijek bio suprotan. Od malena mi je bilo u neku ruku zao (!) osoba koje bi ispred svega stavljale tu pripadnost određenoj skupini. Možda zato što mi se čini da ne možemo pustiti mašti na volju u istom stepenu zbog ograda koje nameće vjera.
Protestanti su malo razvalili taj osjećaj 'pripadanja' kroz pogled na vjeru u duhu veze između boga i čovjeka kao jedinke. Luterani i jos više. Možda je prevodom knjiga izgubila dio misticizma koji očarava.
Nekako bliže ateizmu jer dobrim dijelom oduzima taj osjećaj prividne povlastenosti koji dolazi od te pripadnosti grupi koja se očituje liturgijom, ritualima i tradicijom.
Lično, osjećaj je uvijek bio suprotan. Od malena mi je bilo u neku ruku zao (!) osoba koje bi ispred svega stavljale tu pripadnost određenoj skupini. Možda zato što mi se čini da ne možemo pustiti mašti na volju u istom stepenu zbog ograda koje nameće vjera.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Možda skupini pripadaš i kad si ateista?
Možda nije svejedno ako si ateista iz ove ili one religije.
Upravo ti španac reče da nema toga što povezuje ateiste, ne postoji nikakav kodeks, knjige. Ima tek pomalo na kojekakvim skupovima ili npr. forum ateista. ni blizu povezanost kao kod religije.Krokodil Behko wrote:Možda skupini pripadaš i kad si ateista?
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Ja kažem suprotno. Ti ne razumiješ. Svojoj vjerskoj skupiuni, pripadaš i kad si ateista.Lebowski wrote:Upravo ti španac reče da nema toga što povezuje ateiste, ne postoji nikakav kodeks, knjige. Ima tek pomalo na kojekakvim skupovima ili npr. forum ateista. ni blizu povezanost kao kod religije.Krokodil Behko wrote:Možda skupini pripadaš i kad si ateista?
-
Spanac_113
- Inventar foruma

Ne znam Behko.
Ako je neko ateista meni nije po defaultu 'moj'. Sam ateizam je definicija ne-pripadanja.
To opet ne ograničava moju privrzenost nasljedstvu vjere po imenu.
Tj, na vjeru gledam pozitivno u vidu folklora/narodnih običaja i kao i svako drugi osjećam se povrijeđenim kad je isti izložen pogrdi ili napadu.
Misliš da ima veze od kojeg boga si se 'odbio'? Baš mi nikad nije to palo na pamet.
U vezi tvog quota gore, ovde je baš u potpunosti drugačije. Ne otvoreno naravno, ali većina poslovnih organizacija gleda na vjeru kao na nešto čemu nije mjesto u biznisu. Po paroli 'u svoje slobodno vrijeme'. I to mi je sve više ok kad vidim koliko se ugadja vjeri u drugim zemljama.
Ako je neko ateista meni nije po defaultu 'moj'. Sam ateizam je definicija ne-pripadanja.
To opet ne ograničava moju privrzenost nasljedstvu vjere po imenu.
Tj, na vjeru gledam pozitivno u vidu folklora/narodnih običaja i kao i svako drugi osjećam se povrijeđenim kad je isti izložen pogrdi ili napadu.
Misliš da ima veze od kojeg boga si se 'odbio'? Baš mi nikad nije to palo na pamet.
U vezi tvog quota gore, ovde je baš u potpunosti drugačije. Ne otvoreno naravno, ali većina poslovnih organizacija gleda na vjeru kao na nešto čemu nije mjesto u biznisu. Po paroli 'u svoje slobodno vrijeme'. I to mi je sve više ok kad vidim koliko se ugadja vjeri u drugim zemljama.
mastati mozes koliko hoces. ali pustiti joj se na volju u istom stepenu neces, jer znas da nije ispravno.Spanac_113 wrote:
ne mozes reci da nemate bas nista zajednicko. najveci zajednicki sadrzilac je bas to da ne vjerujete u Boga ili u neku vecu silu - te da vjernike smatrate ogranicenim.
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

Ateizam = individualizampaparaci wrote:mastati mozes koliko hoces. ali pustiti joj se na volju u istom stepenu neces, jer znas da nije ispravno.Spanac_113 wrote:
ne mozes reci da nemate bas nista zajednicko. najveci zajednicki sadrzilac je bas to da ne vjerujete u Boga ili u neku vecu silu - te da vjernike smatrate ogranicenim.
Tačnije, mislim da je ateizam dio individualizma.
Mislim da je bolje kad čovjek vjeruje u nešto ili makar pokušava povjerovati nego da ne vjeruje.
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place