Citala sam na dugo i na siroko raspravu o ateizmu na drugom mjestu i ova tvoje prvo receno ne moze biti tacnije.Spanac_113 wrote:Malo je teško biti ateista u tom smislu. Jer ne pripadas grupi. Mozes bit u skupini od 5 ateista i ne dijeliti niti jednu zajedničku osobinu.
Protestanti su malo razvalili taj osjećaj 'pripadanja' kroz pogled na vjeru u duhu veze između boga i čovjeka kao jedinke. Luterani i jos više. Možda je prevodom knjiga izgubila dio misticizma koji očarava.
Nekako bliže ateizmu jer dobrim dijelom oduzima taj osjećaj prividne povlastenosti koji dolazi od te pripadnosti grupi koja se očituje liturgijom, ritualima i tradicijom.
Lično, osjećaj je uvijek bio suprotan. Od malena mi je bilo u neku ruku zao (!) osoba koje bi ispred svega stavljale tu pripadnost određenoj skupini. Možda zato što mi se čini da ne možemo pustiti mašti na volju u istom stepenu zbog ograda koje nameće vjera.
Mislim da je to prva greska koju ljudi, teisti a i kvazi-ateisti alike, prave - nasilno grupisanje ljudi koje ne ujedinjuje ideja poput one koja ujedinjuje vjernike. A grupe nema. Odatle i toliko stupnjeva zbunjenosti kada se pokrene diskusija. Valjda. :jonas (jao kako mi je tesko pisati o ovome na nasem, izgubih se sva u prevodu