Islamska vojska je zauzela Bagdad i unistila feudalni sistem..
Mozel se znati koji su sistem uveli.. i to neka zvanicna i normalna efinicija po mogucnosti?

Iiiiiii,........... Kuvajtcarobnjak_iz_voza wrote:Bagdad je tad bio prijestolnica Perzije(dansnji Irak i Iran)ispravi me ako grijesimmrki62 wrote:Ti malo brkaš pojmove, pišeš o Bagdadu![]()
Haman želiš vratiti vrijeme u Mesopotamiju o kojoj ja mnogo znam i to vrijeme nema veze sa vjerom već nadvladom - kao i u sadašnje vrijeme - sve države , bez iznimke
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
Uveden je serijat normalno sa svojim zakonima o porezima na luksuz,zastiti onih koji su priznali taj zakon i zastiti privatnosti i privatne imovine o kojem sam nesto napisao na temu serijat.U 10vijeku vecina stanovnistva je preslo na islam,iskljucivo nenasilno.Medjutim plemstvo Perzije nije nikad oprostilo Omeru r.a. ukidanje njihovih statusa,povlastica nad drugima i monarhije a tako i njihovi dotadasnji zooroastrolski vracevi koji su prihvatili islam ali nikad se nisu odrekli mnogih paganskih obicajasistaba wrote:Da vidim da li sam dobro razumio![]()
Mozel se znati koji su sistem uveli.. i to neka zvanicna i normalna efinicija po mogucnosti?

.carobnjak_iz_voza wrote:Uveden je serijat normalno sa svojim zakonima o porezima na luksuz,zastiti onih koji su priznali taj zakon i zastiti privatnosti i privatne imovine o kojem sam nesto napisao na temu serijat.U 10vijeku vecina stanovnistva je preslo na islam,iskljucivo nenasilno.Medjutim plemstvo Perzije nije nikad oprostilo Omeru r.a. ukidanje njihovih statusa,povlastica nad drugima i monarhije a tako i njihovi dotadasnji zooroastrolski vracevi koji su prihvatili islam ali nikad se nisu odrekli mnogih paganskih obicajasistaba wrote:Da vidim da li sam dobro razumio![]()
Ma ok Kuvajt,ali kazem ti govorimo o istom dualizmu koji postoji i dan danas izmedju bivsih perzijskih drzava i arapskog poluostrva,to je politicki dualizam koji su siiti prenijeli na islam potpuno nakaradno i bezpotrebno.To imas i u evropskoj historiji na mnostvu primjera npr Engleska i Francuskamrki62 wrote:Iiiiiii,........... Kuvajtcarobnjak_iz_voza wrote:Bagdad je tad bio prijestolnica Perzije(dansnji Irak i Iran)ispravi me ako grijesimmrki62 wrote:Ti malo brkaš pojmove, pišeš o Bagdadu![]()
Haman želiš vratiti vrijeme u Mesopotamiju o kojoj ja mnogo znam i to vrijeme nema veze sa vjerom već nadvladom - kao i u sadašnje vrijeme - sve države , bez iznimke
Serijat je posebno drustveno uredjenje i ne uklapa se potpuno u sliku niti jednog gore sto si naveo uredjenja,ali npr podrzava pravo na privatno vlasnistvo i slobodu trgovine kao u kapitalizmu ,medjutim zabranjuje kamatu.Robovlasnistvo je dokinuto sunnetom 1000g prije nego su ga dokinuli npr amerikanci.Serijat ima jako izrazenu socijalnu stranu kao u komunizmu,ali zabranjuje napad na privatnost i sama je suprotnost komunizmu zbog svoje vjerske osnovesistaba wrote:.carobnjak_iz_voza wrote:Uveden je serijat normalno sa svojim zakonima o porezima na luksuz,zastiti onih koji su priznali taj zakon i zastiti privatnosti i privatne imovine o kojem sam nesto napisao na temu serijat.U 10vijeku vecina stanovnistva je preslo na islam,iskljucivo nenasilno.Medjutim plemstvo Perzije nije nikad oprostilo Omeru r.a. ukidanje njihovih statusa,povlastica nad drugima i monarhije a tako i njihovi dotadasnji zooroastrolski vracevi koji su prihvatili islam ali nikad se nisu odrekli mnogih paganskih obicajasistaba wrote:Da vidim da li sam dobro razumio![]()
Robovlasnistvo
Feudalizam
Kapitalizam
Komunizam
Anarhija .. Sta od toga ???

Samo malo , islam je jako složena znanost i onaj ko uzdiže selefije/vehabije a omalovažava šiite on je veliki otpadnik svega,pa tako i vjere.carobnjak_iz_voza wrote:Ma ok Kuvajt,ali kazem ti govorimo o istom dualizmu koji postoji i dan danas izmedju bivsih perzijskih drzava i arapskog poluostrva,to je politicki dualizam koji su siiti prenijeli na islam potpuno nakaradno i bezpotrebno.To imas i u evropskoj historiji na mnostvu primjera npr Engleska i Francuska
To sto si ti procitao u nekom novinskom clanku,ne znaci da je istina.Istina je da su bili atentatori na Omera r.a i da su to uradili iz osvete jer je Omer pokorio Perziju,zatim su iskoristili guzvu nakon atentata na Osmana r.a treceg halifu i kasnije sukobe izmedju Alije r.a. i Muavije namjesnika Sirije te se ponovo vratili u svoj nacionalizam i pod utjecajem istog ubacivali neprovjerene hadise ,pa tako i dan danas na dzumi svakog petka proklinju prvu trojicu halifa,a uzdizu Aliju (koji u biti nikad nije im dao povod za to)Vremenom su vratili neke svoje obicaje poput samokaznjavanja bicem koje i dan danas gledamo na tv i grozimo se toga,da ih Allah uputimrki62 wrote:Samo malo , islam je jako složena znanost i onaj ko uzdiže selefije/vehabije a omalovažava šiite on je veliki otpadnik svega,pa tako i vjere.carobnjak_iz_voza wrote:Ma ok Kuvajt,ali kazem ti govorimo o istom dualizmu koji postoji i dan danas izmedju bivsih perzijskih drzava i arapskog poluostrva,to je politicki dualizam koji su siiti prenijeli na islam potpuno nakaradno i bezpotrebno.To imas i u evropskoj historiji na mnostvu primjera npr Engleska i Francuska
Ko su šiiti ?
Jesul šiiti nastali poslije smrti Pejgambera a.s. ?
Jesu.
I to zato što se jedna grupa odvojila i krenula za Pejgamberovim a.s. najboljim prijateljom a druga sa rođakom Pejgambera a.s. i šiiti su jednaki svim ostalim granama islama, ko to ne može shvatiti i prihvatiti - njemu nek je Allah na pomoći

carobnjak_iz_voza wrote:To sto si ti procitao u nekom novinskom clanku,ne znaci da je istina.Istina je da su bili atentatori na Omera r.a i da su to uradili iz osvete jer je Omer pokorio Perziju,zatim su iskoristili guzvu nakon atentata na Osmana r.a treceg halifu i kasnije sukobe izmedju Alije r.a. i Muavije namjesnika Sirije te se ponovo vratili u svoj nacionalizam i pod utjecajem istog ubacivali neprovjerene hadise ,pa tako i dan danas na dzumi svakog petka proklinju prvu trojicu halifa,a uzdizu Aliju (koji u biti nikad nije im dao povod za to)Vremenom su vratili neke svoje obicaje poput samokaznjavanja bicem koje i dan danas gledamo na tv i grozimo se toga,da ih Allah uputimrki62 wrote:Samo malo , islam je jako složena znanost i onaj ko uzdiže selefije/vehabije a omalovažava šiite on je veliki otpadnik svega,pa tako i vjere.carobnjak_iz_voza wrote:Ma ok Kuvajt,ali kazem ti govorimo o istom dualizmu koji postoji i dan danas izmedju bivsih perzijskih drzava i arapskog poluostrva,to je politicki dualizam koji su siiti prenijeli na islam potpuno nakaradno i bezpotrebno.To imas i u evropskoj historiji na mnostvu primjera npr Engleska i Francuska
Ko su šiiti ?
Jesul šiiti nastali poslije smrti Pejgambera a.s. ?
Jesu.
I to zato što se jedna grupa odvojila i krenula za Pejgamberovim a.s. najboljim prijateljom a druga sa rođakom Pejgambera a.s. i šiiti su jednaki svim ostalim granama islama, ko to ne može shvatiti i prihvatiti - njemu nek je Allah na pomoći

carobnjak_iz_voza wrote:Imas Kur'an imas sunnet..bujrum gdje god da si,u Americ,Saudiji,Japanu,Bosni ili Sloveniji.Drzi se toga i brini se o svojoj vjeri a ne o tudjim politikama i neces pogrijesiti insallah

Ne,nisam to rekao to si ti upravo izmislio..nije fino da lazes u svojim godinama.Donesi dokaz ako istinu govoris,laz je vrlo ruzna osobina.Da vidimo... Rekao si da ako u Bosni imamo obicaje da se tako trebamo ponasati??
Stvarno zasto lazes?Pa danas svako zna elhamdullilah citati pa evo bujrum ko mi donese citat gdje sam ja to napisao pjeske cu otici odavde do Sarajva i nositi natpis "ja sam lazov",a dok ne donesu taj citat na tebi je taj natpis.Stas tako ti je to.Jel vidis koliko si ti vjest i tak to ?? da ponovim.. rekao si bosanski obicaji..
A to nikako ne mogu biti isto sto i arapski obicaji...
Posto si sebe diskreditovao sasvim nepotrebno lazuci,na ovo nema potrebe ni odgovarati.Iz tebe govori mrznja prema islamu,Allah da ti se smilujeUsput.. nisi ti nikakav vjernik niti slobodar.. obicna usijana glava iz cistog reisovog racuna.. Da..daaaa.. iz racuna reisa kojeg ne volis.. On zeli da vi postojite zbog arapa.. Ako se predomisli,samoprstom mrdne ili .rdne ... nece vas biti nijednog..
Za razliku od tebe,on vrlo dobro zna koji su bosanski obicaji i ponasa se u skladu sa tim.. Vrlo dobro on to zna.. i zna da cemo ga yebati cim pretjera..
Dakle samo ti zivi u predislamskom dobu,ja sam elhamdulillahi muslimansistaba wrote:Dakle,htjelo bi se reci... sljedece..
Sva bosanska dovista,ili bar skoro sva,datiraju iz predislamskog perioda..
pa prema tome... zasto ih ljudi obilaze? valjda treba samo na arapska doista ici ?
Mislis sunniti?Na sliCi ne znam ko je?mrki62 wrote:Ja ba pročitao svašta : al de ti objasni odakle šiiti i suneti![]()
Ko je ovo na sliki ?
Da, suniti,........... to na slici je glavom i bradom Pejgamber a.s.carobnjak_iz_voza wrote:Mislis sunniti?Na sliCi ne znam ko je?mrki62 wrote:Ja ba pročitao svašta : al de ti objasni odakle šiiti i suneti![]()
Ko je ovo na sliki ?

carobnjak_iz_voza wrote:Dakle samo ti zivi u predislamskom dobu,ja sam elhamdulillahi muslimansistaba wrote:Dakle,htjelo bi se reci... sljedece..
Sva bosanska dovista,ili bar skoro sva,datiraju iz predislamskog perioda..
pa prema tome... zasto ih ljudi obilaze? valjda treba samo na arapska doista ici ?