Sve vijesti u BiH

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Sve vijesti u BiH

Post by adacta »

Nove cijene hljeba i brašna u Sarajevu, Zenici i Goraždu: "Klas" pokrenuo val poskupljenja u FBiH
Trenutna cijena tone pšenice na berzi u Budimpešti je 600 KM, a kilograma hljeba košta 2,44 KM • U martu 2008. godine tona pšenice koštala je 570 KM, a kilogram hljeba 1,93 KM

:zid bravo samo tako , dajte narodu manje hljeba ( hleba ili ti kruha ) a vise igara ( samo jadni narod opet sluzi kao igracka )
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7839 times
Been thanked: 18499 times

Post by Maja »

Napokon smijenjena Arzija Mahmutović!

konačno je i zvanično Vlada Kantona Sarajevo, na današnjoj sjednici, jednoglasno razriješila Arziju Mahmutović sa pozicije direktorice Javne ustanove 'Djeca Sarajeva'

Funkciju vršioca dužnosti direktora ove javne ustanove, u narednih šest mjeseci, obavaljat će Vasvija Jajetović.

Tako je, nakon mnogo neuspjelih pokušaja prethodnih godina, novoformirana Vlada Kantona Sarajevo završila dugogodišnju trakavicu vezanu za Javnu ustanovu "Djeca Sarajeva" i sada već bivšu direktoricu.

U narednom periodu se, prema glasinama iz krugova bliskih Vladi KS, mogu očekivati i novi potezi kako bi se situacija u JU „Djeca Sarajeva“ u potpunosti dovela u red.

:ples :ples :ples :ples
komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by komsija »

Vehabijka Arzija hahahah
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
_A_
Na probnom
Na probnom

Post by _A_ »

I dalje umiru ljudi od NOVE GRIPE u Bosni i Hercegovini, jutros u Bihaću jedan čovjek preminuo. :(
komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by komsija »

Sjećanje na masakr na Markalama
Prizore poginulih, ranjenih i uplakanih svi nosimo u duši

Brojne delegacije i članovi porodica položili su u subotu cvijeće na spomen-obilježje poginulim građanima Sarajeva u eksploziji granate na sarajevskoj pijaci Markale.

Toga 5. februara 1994. godine, oko 12.30 sati, s agresorskih položaja na području sela Gornji Mrkovići - Sarajevo ispaljen je minobacački projektil kalibra 120 mm, koji je pao na gradsku pijacu Markale u Sarajevu, uslijed čije eksplozije je poginulo 67, a teže i lakše ranjene 142 osobe.

Prisutnima se obrati premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, kazavši da njih 67 nije poginulo nego je ubijeno te da je vrijeme da se stvari počnu nazivati pravim imenom.

Također, pozvao je prisutne da ovakav zločin nikad ne zaborave, jer je zaborav saučesništvo u zločinu.

Na spomen-obilježje cvijeće je položio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, delegacije Grada Sarajeva, delegacije državnoga, federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa vlasti, porodice i prijatelji ubijenih Sarajlija i brojni građani.

Komemorativna sjednica: Svaki izgubljeni život obavezuje na sjećanje

Zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća s područja KS-a održana je u subotu u znak sjećanja na sve poginule građane Sarajeva od 1992. do 1995. godine i 17. godišnjicu stradanja građana na pijaci Markale.

Toga 5. februara 1994. godine oko 12.30 sati s agresorskih položaja na području sela Gornji Mrkovići - Sarajevo ispaljen je minobacački projektil kalibra 120 mm, koji je pao na gradsku pijacu Markale u Sarajevu, uslijed čije eksplozije je poginulo 67, a teže i lakše ranjene 142 osobe.

Zajedničku sjednicu je vodila predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Mirjana Malić, koja je u izjavi novinarima kazala da je ovo četvrta godina kako se provodi odluka SKS-a o obilježavanju ovog dana.

"Svaki rat je besmislen, a svaki izgubljeni život uzaludan. Iako to sada nije prava poruka jer nas svaki taj izgubljeni život obavezuje da se sjećamo zločina i da ne zaboravljamo ideju odbrane", dodala je Malić.

Prisutnima u Narodnom pozorištu obratio se Berko Zečević, šef Katedre odbrambene tehnologije na Mašinskom fakultetu u Sarajevu i balistički vještak, koji je u kratkoj prezentaciji objasnio slijed događaja na Markalama.

Markale su pokazale da se za istinu treba boriti

Kazao je da o Markalama ima više istina te da je naučio da se za istinu treba boriti, jer ona ne dolazi sama. Naveo je i da su se u toku rata u tvornici Pretis proizvodile velike količine oružja, od kojih je najveći dio odlazio za Sarajevsko-romanijski korpus Vojske RS-a.

Na kraju je kazao da u svom izlaganju nije htio pokazivati slike stradalih građana, ranjenih i uplakanih jer te slike, kaže Zeković, nosimo svi mi u svojoj duši.

Zeković je uradio analizu 18 slučajeva masakra na području Kantona Sarajevo, zbog čega je svjedočio na brojnim suđenjima ratnim zločincima među njima i Slobodanu Miloševiću i Stanislavu Galiću.

Komemorativnoj sjednici prisustvovao je i direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", prim. dr. Bakir Nakaš, koji ja u izjavi novinarima kazao da je period agresije na BiH bio najteži period njegovog života i onih koji su radili na braniku zaštite i očuvanja zdravlja.

Heroji u bijelom

"Naboj volje i želje za pružanjem pomoći u tim teškim trenucima ne može se izmjeriti. Zahvaljujući tim herojima u bijelom, medicinskim sestrama i volonterima pacijenti koji su dolazili u bolnicu sada su svjedoci strašnih zločina", naglasio je Nakaš.

Mirko Pejanović, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, također je prisustvovao sjednici, a u obraćanju novinarima podsjetio je da je u toku rata u Sarajevu stradalo oko 12.000 civila. Zbog toga je Sarajevo dužno da se prisjeća i cijeni žrtve, a svi oni koji su sada na vlasti i koji će tek doći treba da osiguraju multikulturni život svim građana, kazao je.

(FENA)
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/110205042
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Nakon nafte u BiH "otkriveno" i bogato nalazište hroma

Britanska kompanija "Mineral Mining" objavila je da je pronašla veliko nalazište hroma u sjevernoj BiH vrijedno nekoliko stotina miliona eura.

Prema istraživanjima te kompanije, kako prenosi portal "Newswire Today", nalazište bi moglo proizvoditi između 10.000 i 12.000 tona hroma godišnje. Britanci su, takođe, kako se navodi, izrazili namjeru za izgradnju malog postrojenja u kojem bi bila proizvođena hromska kiselina, a koje bi, prema izjavama direktora kompanije, moglo proraditi krajem 2012. godine.

"Ovim otkrićem BiH postaje značajan igrač u rastućom i unosnom tržištu hroma zajedno sa Turskom", ističe se u informaciji, prenose "Nezavisne".

eee ako je ovo istina onda će 2012 smak svijeta :lol
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci »

Svjetska poštanska unija dodijelila međunarodni kod i Poštama Srpske: Uvod u destrukciju države BiH?

Dodjela koda Poštama Srpske je direktno miješanje u političku situaciju i unutarnje uređenje države • HP Mostar ranije je dobio ovaj kod, navodno, uz obrazloženje da je to nužno zbog pošiljki NATO-a

Svjetska poštanska unija (UPU) od 1. januara 2011. nakon silnog lobiranja iz Republike Srpske dodijelila je međunarodni kod (IMPC) Poštama Srpske. Oslobođenje doznaje da je lobiranje RS-a za ovaj kod došlo čak do UN-a.

Naš izvor tvrdi da ovo što je RS dobio kod je izuzetno krupna stvar, a može biti i podloga za mnogo veće promjene.

Teške posljedice

U maju 2000. UPU je IMPC kod dodijelio direktno Kosovu, dakle, u periodu kada je Kosovo bilo u sastavu Srbije.

- Ne bi ovo što se desilo sa RS-om bilo čudno da princip UPU-a nije jedan kod - jedna država. I tako je u svim slučajevima zemalja članica, a ima ih 192, uključujući i BiH. Jedino je iznimka, odnosno promišljeni i unaprijed planirani ustupak učinjen u slučaju Kosovo i sada RS. I to što su ga dodijelili Kosovu nije bilo nikakva slučajnost, već podloga za otcjepljenje, tvrdi naš sugovornik.

IMPC kod je izmjenična pošta u koju dolazi sva pošta iz bilo koje zemlje. Može biti samo jedan izmjenični ured zbog obračuna. Ovaj ured ima i BH Pošta koja ga je dobila prijemom u UPU još 1993, kada su se druga dva operatera izjasnila da pripadaju Hrvatskoj i Srbiji.

izvor/preuzeto sa: oslobodjenje.ba

Na Facebook-u je formirana grupa pod naslovom \"Zahtjev za povratak u život Ustava RBiH.\"
Ako se izborimo za taj zahtjev, otići će i RS i njene pošte i taj kod u vražju mater :oo :laugh

Priključite se,

Code: Select all

http://www.facebook.com/home.php?sk=group_188566434511083#!/home.php?sk=group_188566434511083&ap=1
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9652 times
Been thanked: 11389 times

Post by Krokodil Behko »

Ne vjerujem da ce nesto biti od secesije.. Svi znamo da to nece proci bez nove tarapane.. A j.... ti i taj svijet kad seoska posta ima svoj medjunarodni kod.. Doduse,nisam nikada ni mislio da je ta famozna Evropa iskrena prema nama.. Nije nikada ni bila.. Pocevsi od Kulina bana pa do danas.. Sve sto se odvijalo u BiH,ide njima na dusu.. Stvarno su jad i cemer.. Ovo malo Bosne ne mogu ni poslije 1000 godina da uniste.. A fino sam govorio... bolje da se uclanimo u africku nego u evropsku uniju.. Uostalom,cemu da se nadamo kad nas vode ljudi koji su Siraku dali titulu pocasnog gradjanina Sarajeva. Dakle,opet se vratimo na staro. Nije taj djilkos Dodik ni toliko opasan koliko su ovi nasi idioti i kriminalci.. Ne gledam vise ni bajram namaz.. U prvim saffovima sve sami goli kriminalac.. Na celu sa babinim upisankom sto je pokrao glasove u metropolama puracici dinji i Cardacine gornje.. Ja mislim da je to cetnicka stranka :cvike
komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by komsija »

sistaba, odlican komentar
zao mi je da samo kazem slazem se ali sta drugo reci kada je tvoj komentar sve rekao
I, obratno!
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

marinac eto i ti sa svojim komentarom kazujes i nadopunjijes puno vise nego sto kazes... jer je to stvarno tako kod nas... aferim..
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Rasim Omerović primio osobe koje je privodila SIPA
Subota, 12 Februar 2011 12:29
E-mail Ispis PDF
kalesija_bracaSamir Šehić – Šeha, Meho Đedović, Rasim Zulić i Mustafa Đedović, kojima je Sipa u prekjučerašnjoj akciji vršila pretres kuća zbog sumnje da su povezani s terorizmom, jučer su posjetili kalesijskog načelnika Rasima Omerovića. Žele, kako kažu, da stvar istjeraju na čistac, a na tom putu će ići, ako treba i do Strazbura...

Samir Šehić – Šeha, koji je u toku rata pet puta ranjavan, ogorčen je zbog upada u njegovu kuću.

- Svu svoju krv sam dao za ovu državu. Bez ruke sam ostao na Visokoj glavici i ne žalim, ali neću niko da mi govori da sam ja protiv svoje države. Neko izgleda hoće da mi napravimo neki incident, ali mi to nećemo učiniti. Prije bih sebi štrik oko vrata, nego da tako nešto napravim. Ne znam šta da radim. Imam petero djece, jedno od njih je bolesno, ima rak. Preplašeni su. Ne smiju u školu da idu. Sinoć u 2 sata iza pola noći sam i sam išao u Hitnu, pričao je Šehić, kojem su iz kuće izuzeli 540 CD-ova i sablju.

Potpisat ću da dobrovoljno idem na dživotnu robiju

- Kada su ušli u kuću, rekao sam im da mogu sve dirati i uzimati, samo neka mi ne diraju štapove za pecanje. Često odem na pecanje, bježim od ljudi. Sablju koju su mi oduzeli sam zarobio na Visu. To sam im i rekao. Rekao sam im i da pristajem da potpišem izjavu da ću bez suđenja ići na doživotnu robiju samo ako će ovoj državi biti bolje. Ali znaju oni da mi nismo krivi. Od nas žele napraviti teroriste po svaku cijenu. Kasnije će i svi ostali Bošnjaci doći na red. Koga budu htjeli da smaknu, samo će ga povezati sa terorizmom, govorio je Samir.

Na ovome se neće završiti

Slično su pričali i Rasim Zulić i Meho Đedović, koji su također, kao i Samir Šehić, bili privođeni.

- Zar smo krivi samo zato što nosimo brade i što klanjamo. Neka svi znaju, uvijek ćemo je nositi i uvijek klanjati. A, ako bude trebalo opet Bosnu braniti, prvi ćemo biti. Na ovome se neće završiti, tužit ćemo one koji su krivi što su nas proglasili teroristima. Ako treba, ići ćemo do Strazbura da dokažemo da smo čisti , kazivao je Rasim Zulić.

Prema onom što su saznali tokom ispitivanja, Mehu Đedovića je bio osumnjičen da je pravio eksploziv, a Šehić i Zulić su prevozili.

- Prije nekoliko dana kupio sam dvije tone vještačkog đubriva jer se bavim poljoprivredom. Imam sedam krava u štali i dva plastenika po 400 kvadrata. Obrađujem blizu stotinu duluma zemlje, a oni me pitaju što će mi đubrivo. Misled a ga koristm za pravljenje eksploziva, pričao je Meho Đedović, dodajući das u zabrinuti za svoju sigurnost jer, kako kaže, sad kad sui h proglasili teroristima, sutra ih neko može pokupiti i odvesti u Gvantanamo.

Sve ove ljude dobro poznajem i garantujem da su čisti

Načelnik Rasim Omerović je izrazio žaljenje zbog svega što je učinjeno ovim ljudima.

- Sve ove ljude dobro poznajem i garantujem da su čisti. Kada je riječ o doprinosu za ovu državu, ja se ne mogu nporediti sa Samirom Šehiće i sa onim što je on urdaio za državu. Znam i da su Meho Đedović i Rasim Zulić vrijedni ljudi, da se bave poljoprivredom i da nemaju kad dići glavu od posla. Ovime je nanesena velika šteta i Kalesiji jer su jučer svi mediji u zemlji i inostranstvu pričali i pisali da u Kalesiji ima terorista. Imaju moju podršku i u namjeri da tuže odgovorne za bol i uznemiravanje koje su pretrpjeli i oni i njihove porodice, kazao je Rasim Omerović.

Među onima koji su jučer bili privođeni je i Zihnija Bošnjaković, direktor Zemljoradničke zadruge Voćar Kalesija. Jučer nam je kazao da je još uvijek u šoku i da bi najradije da ga se uopće ne spominje. U Kalesiji su mnogi iznenađeni da se Zihnija Bošnjaković, koji uopće nema bradu i kojeg se ćešće viđa u kafani nego u džamiji, uopće dovodi u vezu sa ljudima koji imaju bradu i za koje govore da pripadaju tzv. vehabijskom pokretu.

kalesijske novine
Last edited by adacta on 19 Feb 2011, 15:01, edited 2 times in total.
Reason: post premjesten - sa teme Islam
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Mostar: Grafit "Smrt fašizmu" na spomeniku hrvatskim braniteljima

Image

Nepoznati vandali išarali su spomenik hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Na spomeniku je ispisano "Smrt fašizmu RAM 81", što je skraćenica navijača FK Velež "Red Army Mostar 81".

Dan ranije spomenik šehidima i poginulim borcima Armije Republike BiH, HVO-a i HOS-a, koji se nalazi u Liska parku u Mostaru, 200-tinjak metara dalje od spmenika hrvatskim braniteljima osvanuo je išaran kukastim krstevima.

Istraga o ovim vandalskim događajima je u toku, piše "Dnevnik". Neslužbeno se saznaje kako je moguće da je ista osoba ili ista vandalska grupa ispisala i jedan i drugi grafit.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Koalicija na pomolu ??

redsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je danas u Sarajevu da je došlo vrijeme da Bosna i Hercegovina nakon 20 godina, koliko je bila isključivo nacionalna država, bude i građanska država.

- To prije svih zaslužuje 300.000 birača, koji su i Srbi i Hrvati i Bošnjaci, a koji su svoje povjerenje na izborima poklonili upravo SDP-u BiH. Ako se ta činjenica uvaži, onda će sve stvari u BiH biti mnogo lakše provesti, rekao je Lagumdžija novinarima.

On je potvrdio da je sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem danas u Sarajevu razgovarao o prioritetima uspostavljanja vlasti u Federaciji BiH, a potom i u BiH.

- Čović i ja smo se usaglasili o metodologiji programskog djelovanja novih vlasti u kantonima, entitetima i na nivou BiH, naveo je lider SDP-a BiH.

Lagumdžija je dodao da su tokom sastanka konstatovali i evidentan problem u Federaciji, a to je nekonstituisanje Doma naroda u federalnom parlamentu, što je direktna posljedica njihovih različitih viđenja konstituisanja vlasti. On je izrazio uvjerenje da će HDZ BiH, ipak, učestvovati u konstituisanju Doma naroda Parlamenta FBiH.

Prema njegovoj procjeni, najgore što se može desiti jeste da 31. marta Federacija ne bude imala budžet.

- SDPBiH neće dozvoliti raspad sistema, niti haos u državi, nego će dati sve od sebe da u narednih sedam do deset dana bude ispoštovana izborna volja građana i da vlast bude konačno uspostavljena, istakao je Lagumdžija.

On je najavio da će za desetak dana SDP odlučno krenuti u konstituisanje Doma naroda federalnog Parlamenta i izbor predsjednika FBiH.

Čović: Vlast u BiH treba biti odmah formirana

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da vlast u BiH treba biti odmah formirana, ali da se ne može "gaziti volja niti jednog naroda".

Čović je ovo izjavio novinarima nakon sastanka sa izvršnim direktorom za Evropu i centralnu Aziju pri zajedničkoj Službi vanjskih poslova EU Miroslavom Lajčakom, naglašavajući da je o tome danas razgovarao i sa predsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatkom Lagumdžijom.

- Kazali smo da možemo imati razumijevanja za sve ideje, ali da one ne mogu biti na bilo koji način potcjenjivačke prema predstavnicima hrvatskog bloka, kazao je Čović, dodajući da će razgovori sa SDP-om biti nastavljeni.

Čović je rekao da je na sastanku sa Lajčakom istaknuto da vlast treba formirati odmah i da je evropski put neupitan, ali da na njemu treba raditi.

- Ako želimo potporu EU, presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura mora doći u prvi plan, kao i popis stanovništva i ostala poznata pitanja koja nisu uopće teška za BiH, kazao je Čović.

Prema njegovim riječima, na sastanku je istaknuta zabrinutost jer vlast nije formirana pet mjeseci nakon općih izbora, te je ukazano na sve složeniju ekonomsku i socijalnu situaciju.

- Ako brzo ne napravimo vlast, onda smo u teškoj situaciji, i kazao sam da ćemo učiniti sve sa svoje strane da napravimo jasne projekte za evropsku BiH. To možemo uraditi već idući tjedan, kazao je on.

Istaknuo je da je za ova pitanja potrebna vlast, kako bi do kraja godine BiH došla u poziciju da potpiše pristupni put u EU.

- Lajčaka sam informirao da činimo sve kako bi vlast bila uspostavljena odmah i da zadovoljimo osnovne kriterije legitimnosti predstavnika tri konstituivna naroda ili svih onih stranaka koje su dobile potporu na proteklim izborima. Vjerumo da ta vlast mora biti napravljena po istom koneceptu na razini BiH, entiteta i nižih razina, jer je to uvjet da odluke možemo brzo donositi. Nama treba vlast koja već danas može na razini države imati dvotrećinski način odlučivanja u Parlamentu, jer se bez toga ne trebamo veseliti da ćemo promijeniti Ustav i donijeti druge stvar, kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Zao mi SDP-ovih glasaca.. A i drzave u cjelosti. Nikako da se otmemo od ovih nacionalnih dusebriznika.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Jafa keks opasan za zdravlje

Agencija za sigurnost hrane BiH je, nakon saznanja da je u Sloveniji identificiran potencijalni rizik za zdravlje porijeklom iz pojedinih vrsta proizvoda "Jaffa cakes", proizvođača Jaffa fabrika biskvita a.d. Crvenka iz Srbije, na osnovu člana 8. Zakona o hrani, dostavila obavijest o identificiranom potencijalnom riziku nadležnim inspekcijskim organima Federacije BiH (FBiH), Republike Srpske (RS) i Brčko Distrikta BiH, sa zahtjevom za preduzimanje mjera iz njihove nadležnosti i dostavljanja povratne informacije.

Navedene mjere Agencija je poduzela shodno principu predostrožnosti, koji je definisan Zakonom o hrani, a s ciljem zaštite zdravlja i interesa proizvođača, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Prema informacijama Zdravstvenog inspektorata Republike Slovenije, riječ je o sljedećim vrstama proizvoda: Jaffa biskvit od naranče u pakovanju od 150 i 300 grama, Jaffa biskvit od naranče u pakovanju od 150 grama, Jaffa biskvit od trešnje u pakovanju od 150 grama i Jaffa biskvit od limuna u pakovanju od 150 grama sa rokom upotrebe do 26. februara 2011. godine.

Naime, rezultati analize kartonske kutije navedenih proizvoda, koje je izvršio slovenački Zavod za javno zdravstvo, pokazali su da ona sadrži visoke nivoe benzofenona i 4-metilbenzofenona, koji kroz plastičnu foliju migriraju u proizvod.

Po njihovim podacima ukoliko navedeni spojevi uđu u hranu keksi su opasni za zdravlje djece i odraslih.

S druge strane, Jelena Jurić, operativna direktorica u 'Jaffa AD Crvenka' u pismenom saopštenju izjavila je da se svi Jaffa proizvodi pakuju u ambalažu koja zadovoljava najviše standarde kvaliteta:

- Jaffa AD Crvenka je kompanija koja više od 30 godina uspešno radi na svim tržištima bivše Jugoslavije . Nikada ni jedan naš proizvod ni na jednom tržištu na kome smo prisutni nije ugrozio zdravlje ili bezbednost potrošača zato što Kompanija posluje po najsavremenijim standardima kako srpskog tako i ostalih tržišta na kojima smo prisutni.
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

"Iskre" okončale projekat izgradnje kuće porodici Keškić
Nedjelja, 27 Februar 2011 08:10
E-mail Ispis PDF

RabijinaKucaBihacIslamBosna.ba - Ženska edukativna organizacija Iskre iz Bihaća je, 25.02.2011. godine, svečanim otvorenjem kuće proslavila sretno okončanje socijalnog projekta „Prikupljanje pomoći za rješavanje stambenog pitanja Rabije Keškić“.

Podsjećamo da su Iskre pokrenule ovaj projekat u septembru 2007. godine. Rabija Keškić je samohrana majka dvije kćerke. Živjele su u baraci u MZ Luke koju im je privremeno dodijelio Centar za socijalni rad. Cilj projekta je bio omogućiti im bolje uslove za život, obezbijediti trajno rješenje stambenog pitanja, okupiti što veći broj dobrih ljudi u realizaciju projekta ali i pokazati da našim zajedničkim humanim djelovanjem i angažmanom ni ova misija nije nemoguća.

U ovom periodu od 3,5 godine sakupili smo 47.285,14 KM. Učešće u akciji je uzelo preko 250, što fizičkih što pravnih lica, kojima se ovom prilikom svim srcem zahvaljujemo.

Realizacija projekta pokrenuta je u aprilu 2010. godine kupovinom građevinskog zemljišta veličine 580 m2 u novom naselju kod pilane Pogy (prema Vedrom polju). Nakon toga smo krenuli sa izgradnjom objekta i sagradili kuću veličine 7 x 6,5 metara. Za ovaj novčani iznos smo kupili zemljište, izgradili kuću, osigurali svu potrebnu dokumentaciju koja podrazumijeva urbanističku i građevinsku dozvolu i vlasništvo Rabije Keškić 1/1, kupili namještaj ali i uz pomoć ljudi dobre volje prikupili brojne donacije u materijalu, namještaju, tehnici, itd. Vanjski radovi na kući će biti završeni kada vremenski uvjeti to budu dozvoljavali.

Zvaničnom predajom ključeva Rabiji Keškić i njenim kćerkama u petak se sretno okončala ova tužna priča i zbrinula tročlana porodica Keškić.

Iskreno se nadamo da će ovaj, za Iskre jedinstven projekat, potaći još veću humanost ljudi Bihaća ali i šire i želju da nastave s realizacijom ovakvih projekata.
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Nadleznima dat rok od 15 dana da poboljsaju zivotni standar i uvjete rada ili rudari izlaze na ulice!

.
Ukoliko se u narednih 15 dana ne ispune zahtjevi koji imaju za cilj poboljšanje životnog standarda i uvjeta u kojima rade, rudari će poduzeti radikalnije mjere kao što su organiziranje štrajka te izlazak na ulice, upozorio je Glavni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja BiH (SSRRUBiH).

Zahtjevi rudara upućeni su premijeru FBiH, Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH i "Elektroprivredi BiH" (EPBiH)

Lažna obećanja

Predsjednik SSSRRUBiH Fikret Berbić kazao nam je da na dopis koji su poslali EPBiH još 21. januara niko niti prstom nije mrdnuo, zbog čega su rudari poslali posljednje upozorenje pred izlazak na ulice.

- Već dva mjeseca mi se pripremamo i radimo na tome. Ali još pokušavamo na sve moguće načine da dogovorom ovo riješimo. Štrajkovi su uvijek riskantni, pogotovo rudara, koji su baš radikalni. Ali, ako naši zahtjevi ne urode plodom, mi drugog rješenja nemamo nego da izađemo na ulice - kaže Berbić.

Tokom ovog perioda od 15 dana rudari najavljuju da neće biti radikalnijih mjera te da će učiniti sve da se postigne neki dogovor. No, kako kaže Berbić, dosadašnja iskustva su pokazala da su ti pregovori samo kupovanje vremena te da rudari nikada ništa nisu uspjeli dobiti na lijepe oči.

Rudari, naime, imaju tri zahtjeva: povećanje minimalne satnice na 3,20 KM, jedinstvenu visinu regresa na nivou Koncerna te hitnu realizaciju planiranih investicija za prošlu te nastavak investicija za tekuću godinu, čime bi se omogućio viši standard zaposlenika kao i poboljšanje uvjeta i sigurnosti rada u rudnicima.

- Najniža satnica sada iznosi 2,10 KM u Brezi, a u Zenici 2,30 KM. EPBiH ima 100 posto veći regres nego mi, rudari. S naših leđa uzimaju i dijele naše pare. Najgora je situacija oko humanizacije rada. Znate i sami da rudari svoj dinar krvavo zarade, dok se u EPBiH razmeću tim parama - kaže Berbić.

Cijene struje

On upozorava da sadašnja cijena uglja rudnicima u startu pravi gubitke. Ugalj, naime, nije poskupljivao već tri-četiri godine, dok cijene struje svake godine rastu. Zbog toga Berbić tvrdi da je povećanje plaća moguće samo ako bi uslijedilo povećanje cijena uglja. Milioni koji su bili predviđeni za rudnike bili su samo lažna obećanja.

Koncern sa EPBiH donio samo obećanja

Koncern EPBiH i rudnika, koji je uz veliku pompu napravljen prošle godine, rudarima je donio samo fina obećanja.

- Ja ne kažem da neće biti, ali trenutno nije bolje. Prošla je godina i dva mjeseca, a nikakvi pomaci nisu napravljeni. Imamo samo lijepa obećanja o ulaganjima. Da li nas neko vara, da li je to neka politička igra, ko zna. Činjenica je da rudari ništa nisu osjetili od tog koncerna - kaže Berbić.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Došao sam da vam čestitam :oo

1. mart: Svim građanima Bosne i Hercegovine sretan Dan nezavisnosti

Image

1. marta 1992. godine građani su se opredijelili za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. 19 godina poslije, Dan nezavisnosti BiH obilježava se samo u jednom dijelu ove zemlje.

1. marta 1992. godine bh. građani su se na referendumu opredijelili za nezavisnost BiH. Ovaj datum danas se obilježava samo u Federaciji, dok je u RS-u 1. mart običan radni dan. 1. mart ipak je historijska činjenica. Tog dana 1992. godine 64 posto građana BiH potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje da li ste zato da BiH bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda.

Referendum za nezavisnost BiH održan je na preporuku Arbitražne Komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Kada je Skupština SR BiH usvojila deklaraciju o nezavisnosti, tadašnji lider SDS-a a sada haški bjegunac Radovan Karadžić otvoreno je zaprijetio muslimanskom narodu nestankom: "Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje". Ove riječi nisu bile samo dio neprimjerene skupštinske retorike. U ratu koji je uslijedio stotine hiljada ljudi je ubijeno, više od milion protjerano, a ratnim zločinima i genocidom izmijenjena je demografska struktura BiH.

Nakon rata, nekadašnji predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović odgovorio je na pitanje da li je, umjesto referenduma za nezavisnost, bilo drugog rješenja: "1 mart je bio naša sudbina i neumjesno je pa i griješno pitanje da li je išta moglo biti drugačije. Mi ne bismo bili ono što jesmo da smo tada u ime sumnjive sigurnosti izabrali potčinjavanje".

Redakcija portala 24sata.info svim čitaocima i građanima Bosne i Hercegovine čestita Dan nezavisnosti!
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

LIcno mislim,da bi za stranke koje ova dva bisera ispod predtavljaju,trebalo otvoriti zasebnu temu.. ili temu "politika" jer ovo nije vijest..bar ne najnovija.. Ovo traje 20 godina..

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Niko Lozančić uputio je otvoreno pismo članu Predsjedništva SDA Bakiru Izetbegoviću koje prenosimo u cjelosti:

Poštovani gospodine Izetbegović,

Kako ste ovih dana javno pozvali sve Hrvate u Federaciji Bosne i Hercegovine da „analiziraju prednosti i pogodnosti koje uživaju u Federaciji BiH, nadam se da mi nećete zamjeriti što se odazivam na Vaš poziv, i vrlo rado Vam iznosim rezultate svoje analize stanja i vaših motiva za „brigu“ o Hrvatima, ali i ukupnih pogodnosti i prilika proizvedenih dobrim dijelom i Vašom „brigom“ za takvo stanje i „pogodnosti“.

Iako, za razliku od Vas , nisam veliki ekspert niti za sva hrvatska niti za sva ekonomska pitanja , a pogotovo za pogodnosti koje Hrvati uživaju, poziv mi se učini vrlo interesantnim, pa odlučih da Vam javno i otvoreno, kakav je bio i Vaš poziv iznesem neka svoja promišljanja.

Nemoguće je odmah ne primijetiti kako se Vi u posljednje vrijeme sve češće brinete o Hrvatima i njihovim federalnim pogodnostima, te im ničim izazvani, po svojim kriterijima određujete mjeru i javno iznosite što oni imaju, a što nemaju, što imaju pravo tražiti, a što im Vi nećete dopustiti , što će biti i što neće biti, i tako u nedogled. Pokušavate, ničim izazvani, odrediti nekakvu svoju mjeru za Hrvate i njihova prava. Svako malo, ko o čemu Bakir o Hrvatima.

Malo prečesto , Vi određujete što oni mogu, a što ne mogu, što trebaju, a što ne trebaju. Vi izgleda vrlo dobro znate i šta njima pripada, ili još bolje što im ne pripada. Toliko ste se udubili u Hrvate i njihove federalne pogodnosti , da čak niste žalili truda pa ste ih sve i pobrojali i nepobitno utvrdili da ih je jedva 12 posto u BiH i da je to čak četiri puta manje nego Bošnjaka u tom istom privilegiranom federalnom utočištu za Hrvate. I s pravom se čudite. Njima nikad nije dosta, oni još hoće i u vlasti da budu u Vašoj vlastitoj zemlji.

E vala, ako je i od Hrvata , previše je.
A Vi tako kompromisni, blagonakloni i umiljati. Ko stvoreni za brigu i skrb o Hrvatima.
A i rezultat koji ostvariste na proteklim izborima nekako Vam je „rvacki“. Sa jedva šesnaest posto glasova Vi ste ko stvoreni da predstavljate 12 postotni narod.

Pošto ste ušli u matematičke izračune onda Vam je sigurno jasno da je Željko Komšić dobio duplo više bošnjačkih glasova u takmičenju za istu instituciju.

Znam da Vam je teško prihvatiti da duplo više Bošnjaka želi da ih predstavlja Željko Komšić nego Bakir Bošnjak, pa donekle i razumijem zašto ste se toliko okrenuli brizi o Hrvatima.

Kad već Bošnjaci ne žele da ih Vi predstavljate ,red je da im pokažete da ni Vi to ne želite. A to ćete najbolje učiniti kada im pokažete i dokažete da se Vi svakodnevno brinete samo i isključivo za Hrvate.

Mogu misliti koliko im je krivo što i njima ne rekoste koliko ih je u procentima.
Ne razumiju oni koliko je Vama vremena i truda trebalo da za 12 posto Hrvata izračunate sve pogodnosti koje uživaju.
I dobro je što ste prvo izanalizirali i nepobitno utvrdili sve koristi i privilegije koje Hrvati ni krivi ni dužni uživaju u Vašoj vlastitoj federaciji.

I meni je normalno da je Vama normalno što mislite da Hrvati imaju previše koristi i privilegija u Vašoj federaciji.
U toj istoj federaciji oni ponegdje i rade, primaju i poneki poticaj u poljoprivredi, oni zauzimaju i poneko mjesto u administraciji. Elem, gdje god se okreneš po nekoliko Hrvata previše.

Zato ste Vi na vrijeme u Rudniku Kakanj, u svojoj vlastitoj firmi na svojoj vlastitoj zemlji, i postavili svog vlastitog direktora, koji ima mandat da u Rudnik, bez ne daj bože kakvih natječajnih procedura, zaposli samo one slične Vama, i po vjeri i po naciji i po političkoj pripadnosti. I sve samo sa jednim ciljem , da ne daj Bože tamo ne zaluta i neki inovjerac.
I tako redom i u BH telekomu, i u Elektroprivredi BiH i u njihovim organizacijskim jedinicama na terenu.

U školama, javnim ustanovama i javnim poduzećima odavno ste se potrudili da na ovom prostoru koji je već dvadeset godina pod suverenom vlašću Vaše stranke, niti na jednoj čelnoj poziciji nema inovjeraca.

I ljudi Vas opet ne razumiju. Ni sami nisu svjesni da je to rezultat Vašeg velikog smisla za kompromis, uvažavanje i prije svega velike brige za Hrvate, Srbe i druge koji na ovom prostoru nisu odgovarajuće vjere i nacije.
Ja sam na Vaš velikodušni poziv sve to temeljito izanalizirao i sve mi se više dopada Vaša metoda i sadržaj rada. Osobito Vaša temeljitost.

Sada kada ste i javno pokazali koliko se brinete o Hrvatima siguran sam da ćete ih uvjeriti i poštedite od bilo kakve potrebe da uopće žive na prostoru od Sarajeva do Tuzle i Zenice, a što je posebno dobro vidim da to kanite proširiti na cijeloj teritoriji samo Vaše federacije.

Zato im treba ukinuti i podsticaje za poljoprivredu kao što ste odavno ukinuli za industriju, i škole i fakultete na njihovom inovjernom jeziku, kao što ste odavno učinili u Sarajevu, Tuzli i Zenici.
Treba ih, krajnje je vrijeme svesti na razumnu mjeru. Po mogućnosti i ispod 12 posto.

Previše je inovjeraca vala ostalo na ovom Vašem prostoru nakon „prve analize“ iz ranih devedesetih godina. Neki se još i vraćaju u Vašu vlastitu zemlju. Neki bi i na izbore izlazili i neuki birali tko će ih predstavljati. E to neće moći. Vi ste tu da odredite mjeru. Vi ste tu da iz nepresušnog mnoštva inovjeraca u svojoj vlastitoj stranci izabare one najodanije. Ako se slučajno kao nedavno u Zenici desi, da takvih nema onda ide novinski oglas: „SDA traži jednog srbina“. Zar to nije puno ljepše. Što bi se inovjerci uopće zamarali i izlazili na izbore.

Tu je njihov zaštitnik Bakir. On će odrediti i tko će i koliko će sudjelovati u vlasti. On će odrediti i tko će raditi i tko neće i tko će primati podsticaje i tko neće.

Već sutra u novinama očekujem Bakirov oglas: „SDA traži jednog svećenika, po mogućnosti katolika“ radi popune upražnjene pozicije u župi...

Aferim gospodine Izetbegoviću!
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ja ne znam sta ce babin Upisanko odgovoriti na ovo sve.. Ali ja bih tom Lozancicu vec skrenuo paznju na par "detalja" ..Na primjer,Na nivou drrzave,Hrvatski predstavnici,drze vise direktorskih pozicija u drzavnim upravama i agencijama nego Bosnjaci.. A ima toga i na fedralnom nivou.. Dakle,rezime je sljedeci: Ako vec gospodin Lozancic misli da je njegov narod ugrozen,eto ima sve te ljude na celnim funkcijama pa nek rade nesto.. Za to su i placeni.. Ali neeee.. Za narod,kako bosnjacki,tako i hrvatski,oni i ne mare puno.. Oni mare samo za to da se dobro uhljebe na drzavnim jaslama. Primjer eto naveden. Namjerno drze narod u beznadju i bijedi da bi ga lakse kontrolisali. A to vrlo patriotsko pismo od gosp.Lozancica,obicna je farsa.
Naravno da mislim i sljedece: Cak i da je bosnjackih (SDA) predstavnika vise na tim pozicijama,sve bi bilo isto.. Cak sta vise,bilo bi i gore.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Danas razgovarali Covic i Lagumdzija

Na sastanku predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije danas nisu postignuta konkretna rješenja o formiranju vlasti, jer su razlike u pojedinim elementima još velike, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

U saopštenju se navodi da će konačan stav o formiranju vlasti biti poznat za dva dana, kada će rezultati dosadašnjih pregovora proći stranačke organe.

''HDZ BiH ostaje pri stavu da vlast na svim nivoima treba hitno da formiraju stranke koje imaju većinski izborni legitimitet u sva tri konstitutivna naroda, a to su u ime hrvatskog naroda HDZ BiH i HDZ 1990. Samo ovako konstituisana vlast imala bi neophodan politički kapacitet na svim nivoima vlasti kako bi se mogle provesti sve nužne reforme'', navedeno je u saopštenju.
Post Reply

Return to “BiH”