Trudnice i sve o njima
Moderator: spacebound
-
Ruana
- Status: Offline
Re: Trudnice i sve o njima
Sreca pa su se ovi ovamo podancili
Meni su uglavnom u bolnicu dolazili, a kuci tu ja nemam problema imam ja cimbistru to je on rjesavao, onda drugi put kad sam rodila raja uglavnom kad on nije kuci
Meni su uglavnom u bolnicu dolazili, a kuci tu ja nemam problema imam ja cimbistru to je on rjesavao, onda drugi put kad sam rodila raja uglavnom kad on nije kuci
U momentima kojih opisujete mi nimalo nije familija falila
Kad sam prvo djete rodila opet srecom nisam zivjela blizu niti mojih niti njegovih ali dovoljno je bilo sto mi je svekrva bila par sedmica u posjeti i zivu me isprepadala. Januar mjesec a djete tri dzempera na sebi, k'o da se ne prehladi a zivjeli na primorju gdje temperatura nikad nije isla ispod nule. Pa onda da je ne iznosim vani da je neko ne urekne, pa kad se trzne u snu neke bi dove ucila, pa je pricala kako je ona tako izgubila troje djece dok su spavali, ja ovako
Jos mi je tad bilo 18 godina i sva sam istraumirana bila. Srecom opet kazem pa smo bili jedno 500km jedno od drugih.
Sina sam ovdje rodila i nisam imala tih problema sa rodbinom ili bilo kim. Moj je spavao na balkonu u kolicima, nije djete moglo vrucinu podnjeti i ja sta cu, ostavim ga na balkonu, finu ushushkam u vunenu vrecu za kolica i on odlomi po 4-5 sati po danu
To nisam nikad smjela govoriti majci, zadavila bi me preko slusalice
Sa svojim drugim djetetom sam pocela negdje oko njegove druge sedmice izlaziti vani. Nisam vidjela nikakav smisao biti unutra, tako da @zagi ne moras biti vani sa njim sat vremena, pet/deset minuta je dovoljno sasvim za poceak, kasnije samo povecavaj.
Sina sam ovdje rodila i nisam imala tih problema sa rodbinom ili bilo kim. Moj je spavao na balkonu u kolicima, nije djete moglo vrucinu podnjeti i ja sta cu, ostavim ga na balkonu, finu ushushkam u vunenu vrecu za kolica i on odlomi po 4-5 sati po danu
Sa svojim drugim djetetom sam pocela negdje oko njegove druge sedmice izlaziti vani. Nisam vidjela nikakav smisao biti unutra, tako da @zagi ne moras biti vani sa njim sat vremena, pet/deset minuta je dovoljno sasvim za poceak, kasnije samo povecavaj.
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"
-
Ruana
I moji su spavali na balkonu, ovdje i u jaslicama spavaju vani.
A zeguljo to 40 dana da ne izlazi vani nema nikakvo uporiste u vjeri, to su babine gatke.
A zeguljo to 40 dana da ne izlazi vani nema nikakvo uporiste u vjeri, to su babine gatke.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
bonaqua,znaju one biti tako suptilne
Zeguljo,rekao mi jedan hadžija
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3912 times
- Been thanked: 2947 times
- Status: Online
prvih 40 dana....Ruana wrote:I moji su spavali na balkonu, ovdje i u jaslicama spavaju vani.
zeni je grob/mezar stalno otvoren....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- gejsha
- Inventar foruma

- Been thanked: 2 times
Nedavno je doktorica mojoj rodici rekla da se tih 40 dana ne odnosi na bebu već na majku..beba može odmah vani..ali majka bi se kao trebala pričuvati nakon poroda..
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
-
Blackhawk
Stav IZ-a prema ovom pitanjuZagorka wrote:bonaqua,znaju one biti tako suptilne![]()
Pitanje:
Selam Alejkum,
Moja surpuga i ja, ako Bog da, očekujemo ubrzo prinovu. U sklopu priprema i edukacije za roditeljstvo, došli smo i do pitanja "40 dana poslije poroda u Islamu". Nažalost, na internet nisam mogao da nađem neki jači dokaz da je po Kur'anu ili Sunnetu, ovo obaveza muslimana, misleći pri tome na boravak majke uz dijete u kući prvih 40 dana. Molim vas da nas uputite šta je ispravno po islamu i da nam date neke argument iz Kur`ana i hadisa, koji će potkrijepiti ovu tvrdnju.
Odgovor:
Esselamu alejkum!
Majka u postporođajnom periodu (nifas) ne može vršiti sljedeće ibadete: klanjati, postiti, učiti i dodirivati Kur'an, činiti tavaf, ulaziti u džamiju i boraviti u njoj, činiti sedždei tilavet te imati spolni odnos. Nifas traje sve dok krv otiđe iz rodnice. To traje približno 40 dana, ali može prestati i ranije. Što se tiče boravka u kući 40 dana, to nije obaveza niti o tome postoje neki šerijatski dokazi. Priča koja postoji o tome u narodu vjerovatno ima korijen u iskustvu, tj. da izlazak s djetetom u tom periodu može uzrokovati neke bolesti i sl. zbog osjetljivosti majke i djeteta u tom prvom periodu nakon porođaja. Period oticanja krvi i iscrpljenosti majke zbog poroda zahtijeva da se ne izlaže teretu izlaska bez potrebe (odlazak ljekaru i sl.). Zabrana izlaska nema vjersko utemeljenje.
Pa i kod nas se dosta pridržavalo tih 40 dana neizlaženja majke sa djetetom u prošlosti...neki i da danas koliko znam...ali mislim da s nijednom vjerom nema veze, nego prije sa ovdašnjim prostorima...
Habibti, ya nour el - ain... 
- Zagorka

Dakle mlade mame,dobili smo grčeve,ili kolike.
Prva dva-tri dana sam mislila da su vjetrovi ili nešto drugo,jer grčeve karakteriše izraženo snažan plač koji traje satima,što kod mog dječaka nije slučaj.
Samo je jedanput snažno zaplakao,i to jučer na minut,ja sam zastala na par sekundi,prvi put sam ga čula da plače (izuzev malo kad je izišo iz mene).
Ima sve ostale stvari koje prate kolike:skupljene šakice,privlači nogice stomaku,nekad maše njima kao da vozi bicikl,nekad je crven u licu ili se grči,i često stenje.
Nekad na tren ispusti (još neartikulisan) zvuk koji nalikuje na:oooo,kao da jaukne......
Ali izuzev jučer na minut,uopće ne plače.....a apsolutno svi kažu da uz grčeve ide i snažan plač
Taj me dio buni,razgovarala sam s osobama od sestre sa rodilišta, do prijateljica što su imale bebe,i svi se slažu da su to grčevi,mada sam ga već mislila i nositi pedijatru,ali mi žao po ovom minusu i snijegu,kontam naći ću više sebi posla
Slabo spava,trza se i budi,stavljam mu tople obloge,masiram stomačić i kapi dajem,i nastojim svim silama da me ne uzme očaj,jer oni to osjete.....
Po danu i odspava,ali noću slabo......odjednom se od onako mirne bebe,koju sam provjeravala diše li,pretvorio u dječaka koji stenje i uzdiše i ne spava.......
Eh,da i povremeno pušta glasne vjetrove.......
Molim vas da mi pišete svoja iskustva,jesu li vaše bebe imale grčeve,koliko dugo i kako ste sa njima izlazile na kraj.......tnx
Prva dva-tri dana sam mislila da su vjetrovi ili nešto drugo,jer grčeve karakteriše izraženo snažan plač koji traje satima,što kod mog dječaka nije slučaj.
Samo je jedanput snažno zaplakao,i to jučer na minut,ja sam zastala na par sekundi,prvi put sam ga čula da plače (izuzev malo kad je izišo iz mene).
Ima sve ostale stvari koje prate kolike:skupljene šakice,privlači nogice stomaku,nekad maše njima kao da vozi bicikl,nekad je crven u licu ili se grči,i često stenje.
Nekad na tren ispusti (još neartikulisan) zvuk koji nalikuje na:oooo,kao da jaukne......
Ali izuzev jučer na minut,uopće ne plače.....a apsolutno svi kažu da uz grčeve ide i snažan plač
Taj me dio buni,razgovarala sam s osobama od sestre sa rodilišta, do prijateljica što su imale bebe,i svi se slažu da su to grčevi,mada sam ga već mislila i nositi pedijatru,ali mi žao po ovom minusu i snijegu,kontam naći ću više sebi posla
Slabo spava,trza se i budi,stavljam mu tople obloge,masiram stomačić i kapi dajem,i nastojim svim silama da me ne uzme očaj,jer oni to osjete.....
Po danu i odspava,ali noću slabo......odjednom se od onako mirne bebe,koju sam provjeravala diše li,pretvorio u dječaka koji stenje i uzdiše i ne spava.......
Eh,da i povremeno pušta glasne vjetrove.......
Molim vas da mi pišete svoja iskustva,jesu li vaše bebe imale grčeve,koliko dugo i kako ste sa njima izlazile na kraj.......tnx
-
Ciklama
Moji nisu imali velike napade grčeva, ali prije svega pitala bih paziš li na ishranu, obzirom da dojiš bebu (predpostavljam da dojiš).
Spominješ vjetrove, a oni mogu biti produkt hrane koju si ti popapla.
Spominješ vjetrove, a oni mogu biti produkt hrane koju si ti popapla.
- Zagorka

Pazim vjeruj mi,ja sam inače osoba oprezna,iako mi sestra u rodilištu rekla da ne budem poreviše oprezna i da maltene mogu sve jesti,samo u rijetko i po malo,ali svejedno,ne jedem mahunarke ni kupus ni crveno meso ni kiselo ni paštetu ne pijem kafu itditd.....ali on je skoro mjesec po mojoj hrani bio super,da mu je šta škodilo,tada bi već......bar mislim.....da,dojim(ne zamjeri,pospana sam).......kažu da hoće u prvorođenih i u muške djece češće......
-
Ciklama
Ne znam šta da ti kažem. Vjerujem da si sasvjesna i odgovorna. Ako imaš nekog sa iskustvom da zovneš da dođe do tebe da obiđe i tebe i bebu, a ujedno otjera strah koji raste u tebi, neko ko ti je ugodno društvo, a ne da te gnjavi i guši. 
- Zagorka

dođe mi sestra,pa mi bude lakše........i uvijek kaže:proći će,ali znaš kako je čekati da ti dijetetu bude bolje....
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
to ti je tako, moras cekat da prodje.. muska djeca zaista imaju vise problema sa grcevima, to mi je rekla djecija doktorica.. kako opisujes, sve radis sto treba da radis... masiranje stomaka je jako dobro. vidi sta mu najbolje pase i to praktikuj. pazi kad sisa da ne jede halapljivo da ne uzima puno zraka.. daji mu cajeve protiv grceva. imaju u apoteci specijalno za to. isto jako dobro je caj od kamilice i stavis 2-3 zrna kima u caj...
sto se tice izlazaka, o tome sam vec pisala... ja se toga poslije drugog poroda nisam pridrzavala i strasno se pokajala... ne samo da djetetu treba da se navikne, treba porodjenoj zeni jos vise... svi hormoni su uzburkani i u tom periodu je imunitet slabiji.. ja se ne bi puno medju svijetom kretala, pogotovo sad kad je vrijeme gripa i infekcija...
ja sam se porodila ljeti i hodala sam vec poslije par dana svugdje a sad ne bi... i na kicmi se osjeti ako ne mirujes to vrijeme poslije poroda.. ja to sve sad osjetim
sto se tice izlazaka, o tome sam vec pisala... ja se toga poslije drugog poroda nisam pridrzavala i strasno se pokajala... ne samo da djetetu treba da se navikne, treba porodjenoj zeni jos vise... svi hormoni su uzburkani i u tom periodu je imunitet slabiji.. ja se ne bi puno medju svijetom kretala, pogotovo sad kad je vrijeme gripa i infekcija...
ja sam se porodila ljeti i hodala sam vec poslije par dana svugdje a sad ne bi... i na kicmi se osjeti ako ne mirujes to vrijeme poslije poroda.. ja to sve sad osjetim
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
-
Ruana
Zeguljo ne znam svegami, moji nisu imali tako cesto, mislim da stariji nije nikad, ali sam ja radila ovo sto Luna kaze od pocetka u caj stavljala kim.
Daji mu malo vode, kazu danci a imaju i neke kapi u apoteci.
Daji mu malo vode, kazu danci a imaju i neke kapi u apoteci.
-
Trepavica
Bas sve da mozes jesti ...Zagorka wrote:Pazim vjeruj mi,ja sam inače osoba oprezna,iako mi sestra u rodilištu rekla da ne budem poreviše oprezna i da maltene mogu sve jesti,samo u rijetko i po malo,ali svejedno,ne jedem mahunarke ni kupus ni crveno meso ni kiselo ni paštetu ne pijem kafu itditd.....ali on je skoro mjesec po mojoj hrani bio super,da mu je šta škodilo,tada bi već......bar mislim.....da,dojim(ne zamjeri,pospana sam).......kažu da hoće u prvorođenih i u muške djece češće......
Nemoj paniciti niti osjecati strah- bebe to vrlo dobro osjete ..
Uzivaj ...
- Zagorka

Ovo za čaj,nije li on mali?
Nije još ni mjesec navršio
Znam da pedijatri inače prolongiraju dodavanje svega,a za ovo nisam pitala.Za sada mu dajem samo kapi.
Znam da pedijatri inače prolongiraju dodavanje svega,a za ovo nisam pitala.Za sada mu dajem samo kapi.
-
Trepavica
Meni su rekli da ne dajem bebi cajeve prije 3 mjeseca...
..
Svi opet savjetuju razlicito...
Znam kod nas daju bebi i meda kad place samo da suti...
Svi opet savjetuju razlicito...
Znam kod nas daju bebi i meda kad place samo da suti...
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
imaju cajevi za tek rodjene bebe.. i kamilicu smije ali ne jaku. pitaj doktora. sto se beba tice, doktori dolaze uvijek do novih saznaja ( il´ misle da dolazeZagorka wrote:Ovo za čaj,nije li on mali?Nije još ni mjesec navršio
![]()
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
Zagi, dojenim bebama ne preporucuje se caj. Ali imas u DM-u kupiti komorac caj protiv grceva i ti ga sto vise pij. Ja nisam imala toliko problema, znalo se jedino desiti kad hoce spavati da pocne stenjati i skupljati nogice i nama su pomagale kapi. Dobro je kad ga uzmes u ruke da ga stavis potrbuske na svoju ruku i tako nosas.
Brzo ce to proci i uglavnom svako dijete slicno reaguje ali nekome pomognu kapi, nekome ne, nekome obloge nekome ne.
Brzo ce to proci i uglavnom svako dijete slicno reaguje ali nekome pomognu kapi, nekome ne, nekome obloge nekome ne.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica