'Republika' Bosna i Hercegovina i Dayton

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Status: Offline

Re: 'Republika' Bosna i Hercegovina i Dayton

Post by krhotina » 21 Jan 2014, 20:13

Pasaga wrote:
krhotina wrote:
Spanac_113 wrote:Pa šta je ekonomija nego politika? S kim se i kako dogovoriti o standardima robe, porezu, izvoznim cjenama, uvozu itd itd.
Sve pitanja koja se moraju riješiti na državnom nivou a za to treba, ko što reče Behko, riješiti okvirna pitanja granica, državnih okvira zakona.....

Ovo što nabrajaš su opći problemi svih ex yu država. Ne vidim u cemu je tu Dejton problematičan?
Naš stvarni problem je što imamo Državu, ali nemamo svijest o njoj, a to je opet postdejtonski doprinos političara.
Bolje da kazem....zaobilazis istinu.
Ko je pravio ovu nakaradu od Deytona.....znas...ili neznas... a...?

Istina je da je Dejtonom kreirana ovakva država BiH kakvu danas imamo. Ja i ti nemamo veze s tim, ali živimo u tome i s tim. Meni kao muslimanu jedino je trebalo da se pomirim sa postojanjem RS-a. I pomirio sam se druže, davno! A znaš li zašto, zato što je taj Dejton toliko dobar sporazum da čuva BiH kao državu unatoč najbezočnijim vanjskim i unutrašnjim dezintegrativnim pritiscima. Ako je tebi to nakaradno, meni nije. Pljuvati po Dejtonu po meni je morbidno, izuzev ako nisi političar pa imaš dobre koristi od toga.

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 21 Jan 2014, 20:30

ne se uzrujavati bezze. niko ne pljuje ni po cemu.
iznosimo misljenja i poglede a ne definisticke zakljucke. ako mi fino pokazes zasto nam je ovoliko godina poslije rate potreban mirovni sporazum umjesto ustava osim za sektarenje i foteljasenje ja svoj stav mozda i promijenim.

krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by krhotina » 21 Jan 2014, 23:52

Ne, ovo o pljuvanju nisam spočitavao kolegi forumašu nego sam govorio uopšteno, ali izvinjavam se ako je izgledalo neprilično.

Dejtonski sporazum je poodavno odradio svoju postratnu misiju. Njime smo dobili Ustav koji podržava i štiti Državu BiH sa dva entiteta i distriktom. Ali konsolidaciju BiH kao Države nije samo pokrivao taj ustav nego i ostali aneksi Dejtona pa je tim dejtonskim mehanizmima u institucionalnom smislu na državnom nivo uspostavljeno ono što je ratom bilo uništeno. Kad naši mudri političari kažu da je 'Dejton isrpljen' to znači da je, on a ne oni, u državnom smislu za BiH odradio sve što je bilo nužno, pa sad to treba razjebati.
I onda dođe čika analitičar i u uvodnom tekstu u podnaslov stavi 'Dejtonski Ustav Protiv Izgradnje Države'.
Znači, mi apsolutno nemamo problem sa ustavom nego sa našim političkim diletantima. U prethodnoj diskusiji neko je spomenuo turizam kao ogroman bh. potencijal. Mi smo jedina turistička zemlja koja nema državno ministarstvo turizma, a za to nije kriv ustavni aneks Dejtona.

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 22 Jan 2014, 01:57

Da je Izrael u pitanju PC bi već odavno bio zbrisan sa lica zemlje a počinioci zločina pravom mjerom kažnjeni. Ovako, miran i povučen narod, nit' se umijemo igrati politike, nit' umijemo kažnjavati.

PC se može u roku od 10 godina izbrisati sa lica zemlje kao da nikad nije ni bio, al' hajd ti to dokaži stoki. Trebalo bi kakvih para sakupiti, pa uplatiti našim političarima kakav kurs na temu strategije i taktike, pa da malo nauče. Ako ništa makar su mogli pogledati kakav ratni film, pa da skontaju šta je to i kako se radi.

Ako sam dobro upućen, prije rata na teritoriji republike Šumske je živjelo ca. 50% nesrpskog stanovništva. Prosječna budala bi na referendumu za ukidanje PC-a mogla odnijeti pobjedu sa bar 70% glasova ZA.

Ustrajno vraćati svakog na svoje.
Zajedno sa Madjarima i Rumunima štitit nacionalne interese naših manjinskih naroda. Neka politička Srbija cvika.
Gurnuti ih (Srbiju) u ekonomski još težu situaciju, povećavanjem birokratije kroz dodatnu zaštitu nacionalnih manjina, muslimana republike Srbije, tužbama... Oni nas ne mogu dublje.
Kroz novine i nevladine organizacije stimulirati konflikte u Srbiji, neka se biju, protestuju
Iskoristiti i tražiti još svaku novčanu pomoć zapada i tražiti pomoć u svemu od Turske
Ukinuti Federaciju, makar i uz velike povlastice hrvatskog naroda u BiH
Napraviti balon u FBiH (nadprosječnu rast privrede na ime velikog zaduživanja, minimalnih poreza...)
I ukinućeš PC.

Došlo bi do osipanja Srbije i (naizgled, tj. nepokritog) ekonomskog rasta Bosne - tj. onog što se sada zove federacija. Srbija bi izgubila političku moć, a Bosna dobila politički bosanske Srbe, stim da bi za to vremena PC već bio višenacionalan. Izadješ na referendum o ukidanju PC-a i uzmeš pobjedu.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 22 Jan 2014, 12:47

Evropski parlament
Reforma Dejtonskog sporazuma ključ za stvaranje efikasne BiH

Image

Evropski parlament je nakon jučerašnjeg zasjedanja Komiteta za vanjske poslove i usvajanja izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine na putu prema Evropskoj uniji (EU), poručio kako je sve jasnije da bh. političari nemaju jasnu viziju o budućnosti svoje zemlje.

“Poslanici Evropskog parlamenta su duboko zabrinuti zbog nedostatka vizije koju dijele politički lideri tri etničke zajednice te zemlje”, navodi se u saopćenju Evropskog parlamenta te dodaje kako je reforma Dejtonskog sporazuma ključ za stvaranje normalne i demokratske zemlje.

“Evropski parlament smatra kako je ustavna reforma, koja bi pojednostavila kompleksnu i neefikasnu institucionalnu građu koja je dogovorena Dejtonskim sporazumom, od vitalnog značaja kako bi zemlju pretvorila u efikasnu i u potpunosti funkcionalnu državu”, poručuju iz ove evropske institucije.

Također se naglašava kako i Evropska komisija mora mnogo više pažnje i resursa posvetiti BiH u cilju rješavanja problema u ovoj balkanskoj zemlji.

“Evropska komisija bi trebala učiniti više kako bi pomogla postizanju konačnog dogovora kako implementirati presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci iz 2009. godine, a koja se odnosi na diskriminaciju manjina u BiH”, navodi se u saopćenju.

Na kraju se naglašava kako bi BiH trebala biti glavni prioritet za sve naredne zvaničnike koji dođu na čelo EU-a.

“Također, čelnici i vlade EU-a bi trebali pokazati snažniji interes i ličnu posvećenost rješavanju problema u ovoj zemlji. BiH bi trebala biti glavni prioritet za narednog visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost kao i za komesara za proširenje”, poručuju iz Evropskog parlamenta.

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta (EP) jučer je sa 46 glasova za usvojio izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine na putu prema Evropskoj uniji (EU).

Članica Komiteta za vanjske poslove Doris Pack je nakon glasanja kazala da je sada na bh. političarima da usvoje izvještaj.

“Mi smo uradili svoj dio posla iako ne znam da li će državljani BiH prihvatiti ovu rezoluciju. Ja branim obje strane, i to je bila samo moja reakcija na metode koje se primjenjuju u toj zemlji”, kazala je ona.

Na izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine podneseno je čak 116 amandmana poslanika i poslaničkih grupa u EP-u.

Komitet za vanjske poslove usvojio je i amandman koji se odnosi na podršku EU suverenoj i jedinstvenoj Bosni i Hercegovini.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 22 Jan 2014, 16:53

@ Rocky

:bravo
evo prva pametna na ovu temu. tvrda linija i jeste jedini nacin da se opstane.

krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by krhotina » 23 Jan 2014, 01:12

U gornjem tekstu izdvojeno je sljedeće: “Evropski parlament smatra kako je ustavna reforma, koja bi pojednostavila kompleksnu i neefikasnu institucionalnu građu koja je dogovorena Dejtonskim sporazumom, od vitalnog značaja kako bi zemlju pretvorila u efikasnu i u potpunosti funkcionalnu državu”, poručuju iz ove evropske institucije.

Očito, ovo je srž njihovog palamuđenja. U citatu se vidi da je to 'smatranje', valjda kao neko osmatranje, a iza citata autor dopisuje da je to 'poruka', iako je to 'smatranje', valjda kao neko kibicovanje.
Prava poruka je da 'bh. političari nemaju jasnu viziju o budućnosti svoje zemlje', ali unatoč tome usvojen je Izvještaj o napredku BiH ka EU, sa nekakvim amandmanima, iako se 'ne zna da li će državljani BiH prihvatiti ovu rezoluciju'? Iz navedenog valjda poizilazi da su ovakvi naši političari 'krivi' za napredak BiH prema EU.

Jedino što je normalno u ovom haberu i što je konstanta jeste podrška EU suverenoj i jedinstvenoj Bosni i Hercegovini, naravno ovoj dejtonskoj. Sve ostalo je čisto sranje.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9013 times
Been thanked: 10724 times

U Ljubuški se vratila tek trećina prijeratnih Bošnjaka

Post by Krokodil Behko » 03 Jun 2014, 15:38

Image

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u općini Ljubuški živjelo je 1.592 Bošnjaka. U samom gradu bilo ih je 1.174. Rat je učinio svoje pa je veliki njih napustio svoja ognjišta raselivši se ponajviše po zemljama Evrope i Amerike. U ovaj hercegovački gradić do danas se vratilo tek 583 njih i s tom cifrom povratak Bošnjaka u Ljubuški je stao.

Nema zahtjeva

Predsjednica Udruženja povratnika EHO iz Ljubuškog Memnuna Mahić ističe kako ne očekuje da će se više ijedna bošnjačka porodica više ikad vratiti u Ljubuški.

- Nažalost, dodatnih zahtjeva za povratak nema i oni koji su se vratili prije deset godina su istinski povratnici. Oko 1.000 Bošnjaka je sada u skandinavskim zemljama. Jedan dio je i u Americi i to su odlasci bez povratka. U Ljubuškom, s druge strane, imamo osobe koje se vode kao povratnici, no i oni su poslom vezani za Mostar ili Sarajevo tako da samo vikendom dolaze. Za njih i ne možemo reći da su pravi povratnici - kaže Mahić.

Najveći problem povratka u BiH pa i u ovoj općini jeste njegova održivost. Zbog nemogućnosti zaposlenja povratnici zato ponovo napuštaju svoje domove te odlaze širom Evrope.

Iz Udruženja ističu da im je zato sada prijeko potrebna pomoć u realizaciji većih projekata kojima bi zadržali povratnike zbog čega apeliraju na nadležna federalna ministarstva te Kanton da im u tome pruže pomoć kako bi povratak Bošnjaka u Ljubuški uistinu bio održiv.

Mahić napominje kako je sve što je vezano za održivi povratak uglavnom upućeno u veće centre zbog čega se povratnici u manjim sredinama osjećaju kao da su na margini svih dešavanja.

Obnova kuća

- Nismo imali većih potreba u obnovi kuća, ali je nama problem što ljudi jednostavno nemaju mogućnost zaposlenja, i to ne samo povratnici već je općenito situacija teška, tako da su u Ljubuškom mahom starije generacije i nemamo te neke veće mlađe populacije koja bi mogla da oživi Ljubuški da to bude kao prije rata - kaže Mahić.

1.174

Bošnjaka živjela u Ljubuškom prema popisu iz 1991. godine

583

Bošnjaka su se vratila u ovaj gradić od rata do danas

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: U Ljubuški se vratila tek trećina prijeratnih Bošnjaka

Post by mrki62 » 03 Jun 2014, 16:18

Dobro je da uopšte pišu o tome, mnogi se ne mogu što iz ovih, što iz onih razloga vratiti i to je dio plana vladajuće garniture.
To je njihov cilj, BiH što više etničko očistiti, da se lakše napravi podjela.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3822 times
Been thanked: 2875 times

Post by Pasaga » 03 Jun 2014, 17:24

Iz Udruženja ističu da im je zato sada prijeko potrebna pomoć u realizaciji većih projekata kojima bi zadržali povratnike zbog čega apeliraju na nadležna federalna ministarstva te Kanton da im u tome pruže pomoć kako bi povratak Bošnjaka u Ljubuški uistinu bio održiv.-CITAT

LAZU.
Ljubuski je prije rata imao jednu od najmladjih i najrazvijenijih,najsavremenijih privrednih kapaciteta.
Sve vece Firme iz BH su imale nove pogone i radili su i po 4 smjene.
U vrjeme Bobanova zemana,veliki ako ne najveci dio tih kapaciteta je demontiran i prevezen u Hrvatsku.
Isto se desilo i sa Grudama,cjele linije su demontirane i sleperima se danima vozilo za Hrv.
Ta MAHIC,laze ko kuja da ni lokalno stanovnistvo nema posla.
Prica o pomoci,kojoj pomoci?
I danas su ti isti ljudi na vlasti,zasto ih lokalno stanovnistvo ne pozove na odgovornost.
Sto se tice Bosnjacke imovine u to vrjeme,danonocno se demontiralo i pljackalo jer su bile atraktivne i luksuzno opremljene stambene jedinice na vrlo atraktivnim lokacijama.
Ima toga josssss......
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 801 times

Post by vila » 03 Jun 2014, 17:43

ima toga još...dakako
dajte spisak Hrvata u Bugojnu...ili još bolje onih u Sarajevu...ili ćemo o Konjicu

@paša...znaš gdje živim...potpuno hrvatska općina....svi prijeratni pogoni su ugašeni...svi ti strojevi su većim djelom i ostali u pogonima....tako da priča o preseljenju nekih pogona u Hrvatsku apsolutno nije istinita.
Naravno da se uvik nađe soj ljudi koji u svemu vidi samo svoj interes,naravno da je netko i od devastacije pogoa imao koristi ali ne na način na koji ti prezentiraš.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 03 Jun 2014, 17:53

vila wrote:ima toga još...dakako
dajte spisak Hrvata u Bugojnu...ili još bolje onih u Sarajevu...ili ćemo o Konjicu

@paša...znaš gdje živim...potpuno hrvatska općina....svi prijeratni pogoni su ugašeni...svi ti strojevi su većim djelom i ostali u pogonima....tako da priča o preseljenju nekih pogona u Hrvatsku apsolutno nije istinita.
Naravno da se uvik nađe soj ljudi koji u svemu vidi samo svoj interes,naravno da je netko i od devastacije pogoa imao koristi ali ne na način na koji ti prezentiraš.
Kolegice draga.....
Razumijem tvoju brigu za tvoje sunarodnike...sto je normala...
Necu da navodim imena firmi koje su potovarene,nije col...
Razloge,sto je tako bilo.....suvisno je navodit.
Ne govorim napamet,ti pogoni da su ostali danas bi barem trecina imala sta radit,zaradit platu.
Mozda vise nebi bilo interesantno za trziste ti proizvodi,mogu se programi mjenjat...
Vilo draga,ono je zalosno sta se radilo...bolesno.....
Nekazem ja,bilo je vrjeme idealno za necovjeka....svugdje....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 03 Jun 2014, 17:58

Sto se tice tih spiskova koje pominjes....
Jest,Hrv. se nevracaju tamo....vrlo malo...
Eno ih u Bobanovu i Suskovu selu,na onom kamenjaru.....
...Vilo...... losa socijalna situacija u BiH danas vodi glavnu rijec. eventualna marginalizacija hrvatskog naroda je rezultat dvodrzavne politike hrvata u smislu iskoristavanja otvorenih prilika i mogucnosti..

mislim da nikakva politika osim socijalnog blagostanja nece hrvate zadrzat u BiH. taman da ih sve pod zvono stavimo.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila » 03 Jun 2014, 18:01

ja tebi opet kažem da su se pogoni pogasili i u mom mjestu...čisto hrvatskom mjestu ...devastiralo se u ime nečijeg interesa ali taj interes nije bio u korist RH...znaš ono sitne ribe preko noći postali tajkuni....i to se događalo u svim mjestima i pod svim navodnim nacionalnim bojama

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila » 03 Jun 2014, 18:04

Pasaga wrote:Sto se tice tih spiskova koje pominjes....
...Vilo...... losa socijalna situacija u BiH danas vodi glavnu rijec. eventualna marginalizacija hrvatskog naroda je rezultat dvodrzavne politike hrvata u smislu iskoristavanja otvorenih prilika i mogucnosti..

mislim da nikakva politika osim socijalnog blagostanja nece hrvate zadrzat u BiH. taman da ih sve pod zvono stavimo.
eto sad...Hrvati se ne vraćaju zbog socijalne situacije a maloprije sporiš taj razlog nepovratka Bošnjaka
kao Bošnjaci bi ali ne smiju(što je neistina) a Hrvati ne žele
ja se mogu složiti da je povratak nažalos završena priča...tko je otišao više se neće ni vratiti....ovdje je ekonomska situacija katastrofična..i sad ljudi odlaze..

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 03 Jun 2014, 18:05

vila wrote:ja tebi opet kažem da su se pogoni pogasili i u mom mjestu...čisto hrvatskom mjestu ...devastiralo se u ime nečijeg interesa ali taj interes nije bio u korist RH...znaš ono sitne ribe preko noći postali tajkuni....i to se događalo u svim mjestima i pod svim navodnim nacionalnim bojama
:respekt ..zato sam naveo,zasto lokalno stanovnistvo ne pozove ove mu.donje na odgovornost.
Zna se dobro ko je sta naredjivao.Oni jos i danas vode glavnu rjec.
Zasto ih stite,kome kukumacu.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 03 Jun 2014, 18:08

Mi samo sto se nismo slozili..... :)
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini » 07 Jun 2014, 14:16

Pasaga wrote:Sto se tice tih spiskova koje pominjes....

..jebote patak nisam zna da bobanovo ima više stanovništva nego mostar... :sjedi :cudi :lup
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 07 Jun 2014, 14:26

vila wrote:..svi ti strojevi su većim djelom i ostali u pogonima....tako da priča o preseljenju nekih pogona u Hrvatsku apsolutno nije istinita.
Apsolutno istina, i to saS dokazi. Kako su Srbijanci uz pomoc lokalnog zivlja preselili apsolutno sve kvalitetnije pogone u Srbiju, tako su i Hrvati isto uradili uz pomoc svog lokalnog zivlja. Da ne pominjem lovu iz lokalnih banaka.
Sto se Hrvatske tice citavi konvoji su isli iz Hercegovine, sto sam licno vidjela. Sto se Srbije tice, isto, samo iz Bos. Krajine (opet vidjela). Jelsingrad, Cajavec, Incel, Aluminij, Soko,,,,need I say more?!

Al, nek je "moje", a nije "tvoje" :lupa Oj Tile, u grobu se okreces :zid :zid :zid :zid :zid
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini » 07 Jun 2014, 14:29

..naravno što bi hrvatska bez moderne industrije iz bih :haha....po prirodi posla bi zna o tim konvojima ali osim izbjeglica tehnika mi nije ostala u sijećanju..argumentirano tvrdim..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Post Reply

Return to “Politika u BiH”