Maja wrote:Jest vala Rum. Dobila sam dosta finih stvari od forumaša, nije samo da ja šaljem kolače.
PS ako doživim kraj godine slat ću vam neka peciva
Calla detalji na pp.
ok,,moze,

Moderator: Krokodil Behko
Maja wrote:Jest vala Rum. Dobila sam dosta finih stvari od forumaša, nije samo da ja šaljem kolače.
PS ako doživim kraj godine slat ću vam neka peciva
Calla detalji na pp.
Maja wrote:Calla šta ti misliš koji mi je klinac. Tlak u redu, šećer u redu a meni se stalno manta. Ali 24h dnevno kad stojim/hodam nosa me. Znači stalno. I to sam rekla doktoru a on ništa na to. Može li biti da mi ne odgovoraju tablete.
Hvala Ciklama,,,ja cekam samo da Maja javi da je paketis stigao,,,Ciklama wrote:Napokon sam povezala šta se dešava. Majo čuvaj se, ali se opusti.![]()
Ja sam iz porodice dijabetičara. Nana i njena porodica komplet, moj otac je također, a ja živim sa blago povišenim šećerom od zadnje trudnoće. Nisam dijabetičar, ali je uvijek na visokom nivou tj. granici. Moja nana ima 83. godine, od svojih 40-ih godina se s njim nosi, kao i moj tata. Trenutno se osjećam najneodgovornom, jer odgađam trenutak kad ću podvuči crtu u određenim stvarima. Vjerovatno ću jednom morati ....![]()
Calla, divna si osoba, veliki čovjek. Oduševila si me.
Ne zaboravi na vježbu pod opterećenjem/s utezima, jer "zdrava prehrana" sama po sebi nema ni izbliza takav impakt na popravljanje inzulinske senzitivnosti kao kombinacija sređene prehrane & treninga pod opterećenjem (i prije nego što neko "skoči": ne, ovo nije moje "mišljenje", već aktuelni naučni koncenzus, a Google Scholar i PubMed su svačiji prijatelji rofl)!Calla wrote:i nece ti naskoditi ako nastavis sa zdravom prehranom do kraja zivota ne bi li zadrzala svoju gusteracu u dobroj kondiciji u ravnomjernom lucenju inzulina,,
Ahhhhhhh wrote:Ne zaboravi na vježbu pod opterećenjem/s utezima, jer "zdrava prehrana" sama po sebi nema ni izbliza takav impakt na popravljanje inzulinske senzitivnosti kao kombinacija sređene prehrane & treninga pod opterećenjem (i prije nego što neko "skoči": ne, ovo nije moje "mišljenje", već aktuelni naučni koncenzus, a Google Scholar i PubMed su svačiji prijatelji rofl)!Calla wrote:i nece ti naskoditi ako nastavis sa zdravom prehranom do kraja zivota ne bi li zadrzala svoju gusteracu u dobroj kondiciji u ravnomjernom lucenju inzulina,,
Može i jedan kreker pomoći čovjeku koji je gladovao 15 dana - ne znači da je to izbliza dovoljno! Stvar je u tome šta je efikasno i u kojoj mjeri, da ne kažem šta je OPTIMALNO, a u tom smislu je utvrđeno izvan svake funkcionalne sumnje da aerobna aktivnost jednostavno nema iste benefite i u istoj mjeri kao trening pod opterećenjem kada je o inzulinskoj osjetljivosti riječ (i nije samo to, ali o tome ovdje govorimo). Ne znači da aerobna aktivnost nije dobra, ali za ovo konkretno, ne, nije dovoljno dobra, naročito u komparaciji sa treningom pod opterećenjem. Jeste, moguće je dovesti se u toliko loše stanje da više ni ono što je efikasan "tretman" ne možeš raditi kako treba ili uopšte, pa je onda "daj šta daš", ali to ne govori ništa o samom tretmanu (u ovom slučaju "tretman"=trening pod opterećenjem). Konkretno, kada je o starijim osobama riječ, potrebno je vrlo malo stimulacije pod opterećenjem za radikalan efekat i starijima to pod mnogim okolnostima treba i znači više nego mlađim. Ta shvatanja da "stariji ne smiju vježbati" je vrlo zastarjelo i zapravo opasno. Naravno, ima izolovanih slučajeva u kojima stanje jeste toliko loše da više jednostavno ne mogu vježbati, ali to uopšte ne oslikava opšti prosjek, čak ni kada je o starijim osobama sa dijabetesom riječ.Calla wrote:ma moze i zdrava setnja tri puta u sedmici po sat vremena dobro pomoci..pogotovo kod starijih ili sa diabetoloskim komplikacijama ..
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest