Dijabetes

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2207 times
Status: Offline

Re: Dijabetis

17 Jan 2014, 23:37

Maja wrote:Jest vala Rum. Dobila sam dosta finih stvari od forumaša, nije samo da ja šaljem kolače.
PS ako doživim kraj godine slat ću vam neka peciva :valja
Calla detalji na pp.

ok,,moze, :cool
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7443 times
Been thanked: 17294 times

17 Jan 2014, 23:41

Odoh sad odmoriti, odgovor na pp čitam sutra.
I akobogda kad se budem osjećala dobro dobićete detaljan izvještaj o svim bolničkim zgodama i nezgodama :oo

Ciklama

18 Jan 2014, 00:16

Napokon sam povezala šta se dešava. Majo čuvaj se, ali se opusti. :cvijece

Ja sam iz porodice dijabetičara. Nana i njena porodica komplet, moj otac je također, a ja živim sa blago povišenim šećerom od zadnje trudnoće. Nisam dijabetičar, ali je uvijek na visokom nivou tj. granici. Moja nana ima 83. godine, od svojih 40-ih godina se s njim nosi, kao i moj tata. Trenutno se osjećam najneodgovornom, jer odgađam trenutak kad ću podvuči crtu u određenim stvarima. Vjerovatno ću jednom morati .... :grana

Calla, divna si osoba, veliki čovjek. Oduševila si me. :cvijece

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

18 Jan 2014, 08:48

Kao što sam već jednom rekao, Calla je zmaj! :plavi

Srećan povratak Majo i uspješnu borbu protiv boljke želim! :respekt
What can change the nature of a man?

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7443 times
Been thanked: 17294 times

24 Jan 2014, 12:39

Calla šta ti misliš koji mi je klinac. Tlak u redu, šećer u redu a meni se stalno manta. Ali 24h dnevno kad stojim/hodam nosa me. Znači stalno. I to sam rekla doktoru a on ništa na to. Može li biti da mi ne odgovoraju tablete.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9158 times
Been thanked: 10874 times

24 Jan 2014, 12:47

E izvinjavam se, samo malo da propametujem. :oo

Da li je to samo vertigo/vrtoglavica ili imaju i prateći efekti poput mučnine, zamora ili nekog žuljanja/bolova u očima?

Neurološke pretrage? Hod na prstima/petama, čučanj?

Naša tema o Rombergovom testu

Ruana

24 Jan 2014, 13:03

Prvo da kazem da se ne razumijem u medicinu
Radila sam sa jednom dankinjom sto je imala iste probleme, a nista joj nisu mogli naci, jedva na kraju otkrili da joj je otisao nekakav centar za ravnotezu i dali su joj neke tablete i nije vise imala problema.
Ali Calla ce to objasniti.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9158 times
Been thanked: 10874 times

24 Jan 2014, 13:06

Pa da.. Maja reče da ima kinetozu.

Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

24 Jan 2014, 13:14

Prije svega Majo dobro dosla :)
A I mni pade na pamet ovo sto ti Ruana rece, trazi da ti provjere centar za ravnotezu jer poremecaj istog ima takve simptome.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 39948 times
Been thanked: 25973 times

24 Jan 2014, 13:20

Vrti se i od ljubavi Leb je uzrok :oklagija
Ako ti ko spomene neku osobu po lošem, ti reci: “Allah da oprosti i nama, i njemu”…i ne dodaji ništa na to.

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

24 Jan 2014, 13:31

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

25 Jan 2014, 00:46

Maja wrote:Calla šta ti misliš koji mi je klinac. Tlak u redu, šećer u redu a meni se stalno manta. Ali 24h dnevno kad stojim/hodam nosa me. Znači stalno. I to sam rekla doktoru a on ništa na to. Može li biti da mi ne odgovoraju tablete.

Maja ,,sasvim je moguce da su tablete prejake jer si i omrsavila
pokusaj sa pola tbl protiv pritiska ,,cini mi se da su ti dali 20 mg..
uzmi samo 10mg(a mozda si to vec i ucinila)??

ja sumnjam na manjak elektrolita ,,,natrijum kalijum,(diuretici ovo znaju poprilicno poremetiti)pitaj ljekara da ti izvadi jos jednom laboratorijski nalaz samo elektrolite
mene interesuje
koliko vode pijes na dan??sada ako mozes nakarikaj na 2,5 L vode dnevno
i koliko i sta jedes??
napisi mi na pp :pivo

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

25 Jan 2014, 01:24

[quote="Ahhhhhhh"]Kao što sam već jednom rekao, Calla je zmaj! :plavi

:ljub

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

25 Jan 2014, 01:30

Ciklama wrote:Napokon sam povezala šta se dešava. Majo čuvaj se, ali se opusti. :cvijece

Ja sam iz porodice dijabetičara. Nana i njena porodica komplet, moj otac je također, a ja živim sa blago povišenim šećerom od zadnje trudnoće. Nisam dijabetičar, ali je uvijek na visokom nivou tj. granici. Moja nana ima 83. godine, od svojih 40-ih godina se s njim nosi, kao i moj tata. Trenutno se osjećam najneodgovornom, jer odgađam trenutak kad ću podvuči crtu u određenim stvarima. Vjerovatno ću jednom morati .... :grana

Calla, divna si osoba, veliki čovjek. Oduševila si me. :cvijece
Hvala Ciklama,,,ja cekam samo da Maja javi da je paketis stigao,,,
da se ne bi zavaravala sa izjavom da ti nisi dijabeticar,,
posto si vec u trudnoci pokazala da pripadas toj tipologiji ,,,taj mehanizam diabetesa je kod tebe prisutan ali imas na srecu jos uvjek sredeni nivo glucoze,,i nece ti naskoditi ako nastavis sa zdravom prehranom do kraja zivota ne bi li zadrzala svoju gusteracu u dobroj kondiciji u ravnomjernom lucenju inzulina,, :pivo

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

25 Jan 2014, 01:57

Calla wrote:i nece ti naskoditi ako nastavis sa zdravom prehranom do kraja zivota ne bi li zadrzala svoju gusteracu u dobroj kondiciji u ravnomjernom lucenju inzulina,, :pivo
Ne zaboravi na vježbu pod opterećenjem/s utezima, jer "zdrava prehrana" sama po sebi nema ni izbliza takav impakt na popravljanje inzulinske senzitivnosti kao kombinacija sređene prehrane & treninga pod opterećenjem (i prije nego što neko "skoči": ne, ovo nije moje "mišljenje", već aktuelni naučni koncenzus, a Google Scholar i PubMed su svačiji prijatelji rofl)! :djed

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

27 Jan 2014, 08:54

Ahhhhhhh wrote:
Calla wrote:i nece ti naskoditi ako nastavis sa zdravom prehranom do kraja zivota ne bi li zadrzala svoju gusteracu u dobroj kondiciji u ravnomjernom lucenju inzulina,, :pivo
Ne zaboravi na vježbu pod opterećenjem/s utezima, jer "zdrava prehrana" sama po sebi nema ni izbliza takav impakt na popravljanje inzulinske senzitivnosti kao kombinacija sređene prehrane & treninga pod opterećenjem (i prije nego što neko "skoči": ne, ovo nije moje "mišljenje", već aktuelni naučni koncenzus, a Google Scholar i PubMed su svačiji prijatelji rofl)! :djed

ma moze i zdrava setnja tri puta u sedmici po sat vremena dobro pomoci..pogotovo kod starijih ili sa diabetoloskim komplikacijama ..

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

27 Jan 2014, 08:54

Neke specijalne napomene Stetoskop -stranica

•Prva i osnovna napomena je da početak bavljenja sportom ili drugim oblikom fizičke aktivnosti, treba učiniti u konsultaciji sa lekarom koji prati vas i vašu bolest .
•Trebate imati uvid u vlastito stanje šećera u krvi pre obroka i pre spavanja kao i u glikolizirani hemoglobin, koji je pokazatelj stanja šećera unatrag mesec dana.
•Treba potražiti bilo kakve znake mikroangiopatije ili neuropatije. Proveriti stanje mrežnjače, urin, ureu i kreatinin, kako bi se uočio početak dijabetesne nefropatije.
•Trebalo bi uraditi EKG u naporu ( ergometrija) u slučaju ako je osoba starija od 40 godina i ako boluje od dijabetesa više od 25 godina ili ima jedan ili više faktora rizika za aterosklerotsku bolest srca.
•Nakon toga lekar će vam pomoći da uđete u ritam vežbanja, ishrane i terapije dijabetesa.

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

27 Jan 2014, 12:03

Calla wrote:ma moze i zdrava setnja tri puta u sedmici po sat vremena dobro pomoci..pogotovo kod starijih ili sa diabetoloskim komplikacijama ..
Može i jedan kreker pomoći čovjeku koji je gladovao 15 dana - ne znači da je to izbliza dovoljno! Stvar je u tome šta je efikasno i u kojoj mjeri, da ne kažem šta je OPTIMALNO, a u tom smislu je utvrđeno izvan svake funkcionalne sumnje da aerobna aktivnost jednostavno nema iste benefite i u istoj mjeri kao trening pod opterećenjem kada je o inzulinskoj osjetljivosti riječ (i nije samo to, ali o tome ovdje govorimo). Ne znači da aerobna aktivnost nije dobra, ali za ovo konkretno, ne, nije dovoljno dobra, naročito u komparaciji sa treningom pod opterećenjem. Jeste, moguće je dovesti se u toliko loše stanje da više ni ono što je efikasan "tretman" ne možeš raditi kako treba ili uopšte, pa je onda "daj šta daš", ali to ne govori ništa o samom tretmanu (u ovom slučaju "tretman"=trening pod opterećenjem). Konkretno, kada je o starijim osobama riječ, potrebno je vrlo malo stimulacije pod opterećenjem za radikalan efekat i starijima to pod mnogim okolnostima treba i znači više nego mlađim. Ta shvatanja da "stariji ne smiju vježbati" je vrlo zastarjelo i zapravo opasno. Naravno, ima izolovanih slučajeva u kojima stanje jeste toliko loše da više jednostavno ne mogu vježbati, ali to uopšte ne oslikava opšti prosjek, čak ni kada je o starijim osobama sa dijabetesom riječ.

I apropos ovog što si napisala o tome da će "ljekar pomoći oko uvođenja u ritam vježbanja i ishrane". Prvo, ne samo kod nas (ali posebno kod nas), ljekari po pravilu znaju jako malo i o fizičkoj vježbi i o nutricionizmu i posljednja osoba koja je U PROSJEKU kvalifikovana (ne govorim da nema onih koji nisu sjedili na ušima od završetka fakulteta) da o tome daje savjete jeste npr. ljekar opšte prakse, endokrinolog, internista i slično. Ovi predmeti ili ne postoje na medicinskim fakultetima ili se uglavnom svode na jednosemestralni kurs i skripte (o sličnom ili gorem statusu metodologije i statistike, koji su neophodni za razumijevanje nalaza primarnih naučnih izvora, tj. članaka da i ne govorim, kao ni o poslovično lošem poznavanju engleskog kod nas). Za ove stvari se treba konsultovati sa nutricionistom, fizijatrom, fizioterapeutom, specijalistom sportske medicine itd. Romantičarsko shvatanje da je prosječan ljekar "supermen" jednostavno nije tačno. Ne govorim da se ne treba konsultovati sa ljekarom, govorim upravo suprotno: treba se konsultovati, ali sa adekvatno obučenim licem, što ljekar koji "propisuje dozu inzulina" u 99% slučajeva nije. Damn, I am on fire! :plavi :djed

Ciklama

27 Jan 2014, 12:34

Hajoj, Ahhhhhh brete, postovi su ti maratonski. :zubi

Pošto mi je termina, obaveza prepun svaki dan u sedmici, u slobodno (nekad jednom sedmično, nekad tri puta) vrijeme maltretiram steper i traku kući, i koristim se ovom stranicom za dodatne vježbe.

http://www.fitmama.com.hr/vjezbe/ :disko2

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

27 Jan 2014, 12:36

ahhhhhh imam pitanje, al me nemoj ispaliti odmah :oo duuuugo nisam vježbao na spravama, pa ako si ( a vjerojatno jesi) negdje postavio neki program za ponovno kretanje sa aktivnom vježbom , ako imaš link ili nešto ....vidio si na slici kakvu mašinu imam + spinner bike....pa ako ti se da koje su vježbe i u kojim serijama preporučljive...a možda još kome bude od koristi :cudi
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Post Reply

Return to “Zdravlje”