Na redakcijski e-mail: tuzlanski.ba@gmail.com od jednog ''zabrinutog'' ali marljivog studenta dobili smo molbu da njegovo pismo objavimo na našem portalu i tako dporinesemo ravnopravnijem odnosu među ''poštenim'' i ''nepoštenim'' studentima. Pismo anonimnog sudenta prenosimo u cijelosti:
Student sam na Univerzitetu u Tuzli, i imam 20 godina. Na univerizet sam upisan samo na osnovu svog znanja, i mukotrpnog učenja godinama. Kada sam došao na fakultet, naravno da sam tako i nastavio, ali neće se svi svoga znoja napiti, niti mukotrpno raditi i truditi se da što bolji stručnjaci izađu u svijet.
Mnogi od nas nisu još uvijek čuli za takozvane „bubice", koje mnogim studentima omogućavaju da polože ispite samo slušanjem na ispitu. Svaki test ima par tih studenata koji na ovaj zaista prljav način da polože ispite, i imaju odlične ocjene, naravno sve to kada je pismeni ispit, međutim na usmenim niko ne smije rizikovati. Da pojasnimo šta je „bubica"." Bežične bubice su uređaji za diskretnu komunikaciju. (Našle su vrlo široku primjenu u detektivskim agencijama, agencijama za fizičko tehničko obezbeđenje.)
Nisam cinkaroš i ne želim nikom od mojih kolega da ovom molbom naudim, samo želim da svi jednako pristupamo ispitima, jednako polažemo, i da dobijemo onoliko koliko i zaslužujemo, a ne na prevaru.
Svi smo svjesni da se prevari na ispitima može teško stati u kraja, puškice gotovo svi koriste ali one su vidljive fizički, dok je „bubica" toliko mala da može ući u uho. Smatram da je ovo jako veliki problem, možda ne sada, ali za jedno 10 godina će sigurno biti. Sve se dešava u dugom roku, i nosi jako velike posljedice. Ako se čini da u moru problema u Bosni i Hercegovini ovaj nije najveći, nameće se pitanje šta ukoliko nas liječi doktor koji je na "bubicu" polagao ispite ili ako živimo u zgradi koju je gradio inženjer, sa diplomom, ali bez potrebnog znanja.
Ovdje je pitanje o budućnosti ove zemlje i ovog naroda. U tom slomu vrijednosti sada je važno da se vi snađete, a na koji način ćete se snaći, niko ne pita. Međutim, mora se razmisliti koja se sredstva koriste kako bi se neki cilj ostvario. Ovo su nečasna sredstva, ovo su opasna sredstva i po onoga ko to čini i po druge, ako sutra dobiju neko značajno mjesto.
Zato vas molim da objavite ovaj problem i pomognete da imamo bolju i kvalitetniju budućnost. Nadam se da će ova vijest stići do svih nadležnih univerzitetskih kadrova, koji će nama studentima pomoći da imamo jednake uslove i jednake mogućnosti da postanemo stručnjaci koji će ovu zemlju voditi ka oporavku.
P.S. - Predlažem uvođenje uređaja za ometanje u salama u kojima se obavljaju pismeni ispiti, na svim fakultetima Univerziteta u Tuzli.
S poštovanjem, Student.
tuzlanski.ba