Dok ja "štrebam" ostali polažu uz pomoć ''bubice''

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

dacina_curica
Status: Offline

Re: Dok ja "štrebam" ostali polažu uz pomoć ''bubice''

Post by dacina_curica » 31 Jan 2014, 21:19

Maja wrote:P.S. - Predlažem uvođenje uređaja za ometanje u salama u kojima se obavljaju pismeni ispiti, na svim fakultetima Univerziteta u Tuzli.
K'o da gledam da mu matori ima neki biznis sto dila ovim uredjajima. :roll

On topic: nema te bube ni puskice koja je za mene mogla poloziti statiku (a ovo je materijal iz prvog semestra) a to je i dan danas predmet od kljucne vaznosti u mojoj struci. Nama je na faksu na ispitima bio omogucen pristup udzbenicima, tabelama, formulama, "pametnim" digicima, sve ti da ali ako ti ne znas materijal, ako ga nisi makar nekoliko puta procitao, nema sanse da ces na ispitu raditi ista drugo osim listanja knjige trazeci formule. I neces poloziti jer je kod nas za prolaznu ocjenu potrebno vise od 60% a i tih od 60% si mogao imati samo dvije u cijelom skolovanju (koliko me pamcenje sluzim). Na magistarskom radu se ne priznaje nista ispod 80%.

Jeste, reci cu "nepravedno" sto jedni varaju a drugi ne ali na profesoru je da kao #1 ZNA sta mu se radi na ispitu i #2 opskrbi svoje studente znanjem na taj nacin da im nije potrebno da posezu za ovim metodama. A puskica ce uvijek biti, ko tu kome cini magarecu uslugu valjda pocinilac zna.

A da smo se svi korisitili necim tokom skolovanja - jasta smo. Ako ne bubama na ispitima onda se posudjivala necija vec ispisana lektira, stari kontrolni i ine slicne "preradjevine". Prva godina faksa u Njemackoj, nas 4 na ispitu iz matematike okruzili jednog kolegu kojem matematika nikako nije isla od ruke (a za cudo skroz solidan student inace) i svako mu uradio po zadatak. Pa sta, u nevolji se poznaju prijatelji. :oo

Mene licno mnogo vise brinu kupljene diplome i kupljena ili nasljedjena radna mjesta. A takvih je svugdje na dunjaluku samo sto kod nas nepotizam ima malo jacu tradiciju pa se vise niko i ne obazire. :cudi

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini » 31 Jan 2014, 21:22

nije stvar u čemu smo se koristili..u tome sam bio maher...već u stavu da se to gleda sa simpatijom..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

dacina_curica

Post by dacina_curica » 31 Jan 2014, 21:31

Pa ja ne kazem da se TREBA gledati sa simpatijom vec da je do PROFESORA i asistenta i inih likova ciji je posao da nadgledaju studente da znaju sta se desava na ispitima.

Medjutim, takodjer sam misljenja da se studentima treba omoguciti pristup literaturi, znaci udzbenicima, tabelama, materijalu koji se koristi za spremanje ispita jer bubanje formula napamet nema ama bas nikakve svrhe (govorim sad za svoju struku jer je to jedina koju detaljno poznajem). Jer odgovorno tvrdim da onaj koji nije ni pokuaso spremiti ispit nema sanse da ga polozi pa ni sa 3756 puskica i otvorenih knjiga.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 31 Jan 2014, 21:33

ovisno kojem faksu je rič..nije isto tehnički fakulteti ili pravo..

dacina_curica

Post by dacina_curica » 31 Jan 2014, 21:38

Pojasni :naklon

Ja sam primarno zavrsila gradjevinu, specijalizacija ekologija, sekundardno fiziku. I kazem nema puskice koja je ista od ovoga mogla za mene poloziti. :cudi

A i onaj ko "na guzove" zavrsi pravo kad dodje u radni odnos mora proliti podosta znoja dok obradi jedan slucaj. Zato ako je odlucio zavrsiti faks sa bubom u uhu svojom krivicom ce sve to iskihati kad bude radio neplaceno prekovremeno da nadomjesti nedostatke u svom obrazovanju. :123

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 31 Jan 2014, 21:43

ti na građevini moraš imat progutana predavanja i predavanja na nekom predmetu..ne može neko bacit knjigu predate da se snađeš bez toga..a u pravu ekonomiji prepisivanje ima drug dimenziju uglavnom su odgovri textualni i time pročitan text je i odgovor..neznam dal i sam jasan..

dacina_curica

Post by dacina_curica » 31 Jan 2014, 21:55

Jasan si ti iako bih te nekad izudarala knjigom pravopisa ne bi l' sta osmozom u tebe uslo. :grana
A imala sam ja u sklopu gradjevine i pravo par semestara, i ekonomiju, sve obavezni predmeti. Imala sam bilesi i 3 semestra literature, evo me ubih se svaki dan pisanjem hvalospjeva i haiku poezije o najnovijem tipu betona i crnilu asfalta. :lud

No, opet tvrdim da ako ne znas gdje ces nesto traziti u knjizi neces ga znati ni naci u toku ispita. Znaci da bi bio iole uspjesan student (ne mora svako biti student i po) moras imati osnovno poznavanje materijala pa makar to bilo i poznavanje udzbenika. U nastavku cak i za najobicnije prepisivanje teksta iz knjige direktno moras poznavati knjigu sto znaci da si u neko doba ipak uzeo tu istu u ruke i prelistao. Medjutim uvodjenjem ove stavke o dostupnosti materijala pri ispitima dajes svim studentima istu mogucnost za uspjeh. Jer ne pisu se puskice ISKLJUCIVO da bi neko zajebao sistem, ima ljudi koji se ubise uceci i sve znaju pa dodju na ispit i blokiraju k'o telad pred klanje. :cudi

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 31 Jan 2014, 21:57

..nedam i se više..evo ovako ako imaš integral a ti tribaš izračunat kakvo ti šaptanje može pomoć..a ako polažeš povijest neko ti šapne da je seljačka buna bila 1573..

dacina_curica

Post by dacina_curica » 31 Jan 2014, 22:04

Ako si student povijesti/(h)istorije onda te treba udariti nogom u glavu zato sto ne znas vazne detalje iz oblasti koju si odlucio studirati. Jer koji ces klinac na fakultetu koji te ne intersuje, da trosis mamine i tatine pare? :jonas

Ako si student ekonomije/matematike/elektrotehnike/medicine - koga boli ona stvar kad se rodio Napoleon (osim ako si u po' takmicenja Trivial Pursuit-a i velika lova stoji na stolu)? Stvari koje nisu od kljucne vaznosti za tvoj fah i koje u SAD npr. sluze samo kao mamipara i filovanje transkripta ne zasluzuju da im se posvecuje ista kolicina paznje kao one koje ce ti cijelog zivota trebati.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 31 Jan 2014, 22:11

pa fakulteti su tako koncepirani..barem ja mislim...jedino za vrime yuge smomorali polagat tipps i opće narodnu obranu svi..:haha

dacina_curica

Post by dacina_curica » 31 Jan 2014, 22:17

Nisu svi fakulteti tako koncepcirani. Dok sam studirala u Njemackoj (birvaktile) imali smo obavezne predmete i JEDAN izborni...A i ti izborni su bili tipa - tehnicki engleski, istorija arhitekture itd.

Ovdje dosla nakon godinu strukturiranog studiranja i nisam mogla sebi doci kad su mi rekli da mi je Americka Istorija obavezan predmet NA GRADJEVINI. Kontam neko nekoga ne razumije, oni pricaju americki a ja britanski engleski, lost in translation :grana Ali jok brate, valja se zgrnuti love pa ti Daco sjedi (dangubi) i slusaj predavanje o pilgrimima a Svojstva Materijala nek cekaju dok Andrew Jackson ne kihne. :123

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 31 Jan 2014, 22:32

Ja sam na prvoj godini imala opci predmet Fizicko vaspitanje. :lupa Na kraju, kad sam diplomirala i dobila listu ocjena s prosjekom nigdje tog predmeta jer su ga ukinuli 2-3 generacije iza mene
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

dacina_curica

Post by dacina_curica » 31 Jan 2014, 22:36

Pa to je to. Ti (neko) studiras medicinu a on ti pored anatomije i milion drugih predmeta od kljucne vaznosti uvali iIstoriju likovne umjetnosti kao OBAVEZAN predmet. Pa nos' se u vraga i ti i Monet i Klimt i Rubens kad meni sutra valja polagati tebe i vaditi necije slijepo crijevo. Pa ti vagaj prioritete. :lud

Ah da, ja sam imala Istoriju Rock'n'Roll-a na faksu (izborni ali ipak..) :grana

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 01 Feb 2014, 01:31

dacina_curica wrote:Ako si student povijesti/(h)istorije onda te treba udariti nogom u glavu zato sto ne znas vazne detalje iz oblasti koju si odlucio studirati. Jer koji ces klinac na fakultetu koji te ne intersuje, da trosis mamine i tatine pare? :jonas

Ako si student ekonomije/matematike/elektrotehnike/medicine - koga boli ona stvar kad se rodio Napoleon (osim ako si u po' takmicenja Trivial Pursuit-a i velika lova stoji na stolu)? Stvari koje nisu od kljucne vaznosti za tvoj fah i koje u SAD npr. sluze samo kao mamipara i filovanje transkripta ne zasluzuju da im se posvecuje ista kolicina paznje kao one koje ce ti cijelog zivota trebati.
Mene. :bla

Na fakultetu nikad nisam prepisivao. A kod nas su stroga pravila u pogledu toga. Išlo je kao nešto uhvati te da prepisuješ dobiješ zabranu izlaska na (mislim da) 3 ispitna roka, a ako te drugi put uhvate da prepisuješ počni razmišljati koji drugi fakultet da upišeš. Zbog strogih pravila rijetki su bili dovoljno hrabri da prepisuju.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

dacina_curica

Post by dacina_curica » 01 Feb 2014, 13:20

Roki, hipoteticki, da isti dan imas svoj najvazniji ispit iz ekonomije (ili sta vec studiras) i ispit iz istorije likovne umjetnosti sve se bojim da bi im poklonio istu kolicinu paznje pri pripremi. :rol

I ne kazem ja da nije lijepo biti svestran i znati svasta ali neophodno NIJE.

I da, na mom faksu si morao potpisati "eticki kod" i konsekvence su zaHebane ako ga "slomis". Tako da mi puskice i ina pomagala nisu bile opcija ni u ludilu. Ali sto se skupljanja starih zadaca, starih testova i slicnog tice - e to je vec islo.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9529 times
Been thanked: 11268 times

Post by Krokodil Behko » 12 Oct 2014, 19:32

Student otišao kod ljekara da mu izvadi zaglavljenu bubicu

Image

Prof. dr. Dušan Milisavljević objavio je na svom twitter profilu da je jednom studentu u Nišu iz uva izvadio bubicu, nakon što je ovaj položio ispit.

- Upravo sam vadio iz uva bubicu za polaganje ispita. Juče je položio, ali nije mogao da je izvadi pa došao. Nije on prevario profesora, već sebe, glasio je twit koji je postavio Milisavljević.

Nekadašnji predsjednik Skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu, ali i otorinolaringolog iz KC Niš objašnjava da je u subotu zbog ovog studenta bio u moralnoj dilemi, a prenosi "Blic".

- Kao profesor na fakultetu bio sam spreman da ga odmah prijavim. Međutim, kao doktor ne smem da otkrivam indentitet pacijenta - kazao je Milisavljević.

Image

Student se doktoru obratio odmah nakon što je položio ispit. Priznao je šta je uradio, ali doktoru nije želeo da kaže na kom fakultetu studira.

- Da se ne bi videla i štrčila, bubicu je duboko gurnuo u uvo. Ona je upala dublje u kanal, preko bubne opne. Na taj način mu se i oštetio ušni kanal - objašnjava Milisavljević.

Kada je izvadio bubicu, doktor ju je odmah bacio u kantu za đubre. Student je tad malo burnije odreagovao, jer je bubicu iznajmio za 2.500 dinara i morao je da je vrati. - Ovo je samo pokazatelj pada morala u društvu.

Da nam ništa nije sveto. Ovaj student nije prevario sve nas, već svoju budućnost - zaključio je doktor.

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 195 times
Been thanked: 842 times

Post by gospođa Brams » 12 Oct 2014, 20:18

Ja sam samo jednom varala na testu i to u osnovnoj školi, povijest je bila u pitanju, iako sam naučila ali sam valjda bila nesigurna.
U srednjoj školi se masovno varalo ali meni je uvijek bilo lakše naučit nego se zajebavat s prepisivanjem i varanjem...na fakultetu sam očekivala da toga neće biti, međutim, puno kolega i dalje vara...prepisivanjem sa šalabahtera, mobitela...neke ispite pišemo putem računala pa je očito da se i tu može varat.
Mene to ne interesira, ja znam da je za mene bolje da naučim, a tko oće varanjem doć do diplome, nek dolazi, taj će svakako imat manje znanja jednom kad ju dobije.
Da sam profesor na fakultetu, pazila bi na takve stvari i kad bi netko varao lijepo bi ga uputila da se vidimo sljedeće godine.
somehow I manage

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9529 times
Been thanked: 11268 times

Oglasi: Treba mi diplomski medicine za 8 dana na 40 strana

Post by Krokodil Behko » 07 Sep 2015, 17:35

Image
Javnost u Hrvatskoj je zgrožena jer putem oglasa traže nekoga da im napiše diplomski rad iz medicine. Pravu bujicu komentara izazvao je jedan oglas koji se pojavio u Fejsbuk grupi “Tražim/nudim studentski posao”.

Riječ je grupi u kojoj studenti razmjenjuju informacije o studentskim poslovima, pomažući na taj način jedni drugima doći do pravovremene informacije i mogućnostzi za zaradu.

Ovoga puta pojavio se oglas kojim se traže studenti za pisdanje diplomskih radova!

Konkretno, treba napisati dva diplomska rada u roku od osam dana, svaki mora imati 40 strana, a navedene su i teme koje treba obraditi – “Kineziterapija poslije moždanog udara” i “Zdravstvena skrb gerijatrijskih bolesnika”.

(NN)

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Oglasi: Treba mi diplomski medicine za 8 dana na 40 stra

Post by Biba » 07 Sep 2015, 17:46

Sramota :rol ...ma znam ja i kod mene kome su drugi pisali seminarske radove, a sad je na visokoj funkciji...i kome je mama diplomu kupila :pusi
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

titicha
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Re: Oglasi: Treba mi diplomski medicine za 8 dana na 40 stra

Post by titicha » 07 Sep 2015, 18:22

Javnost je zgrožena! :bua
Šta ima biti zgrožena kad se zna da se takve stvari rade...da uvijek postoji netko tko hoće napisati diplomski i netko kome se to neda! Nažalost!
Skoro svi fakulteti su uveli program za otkrivanje plagijata i ako je samo jedan dio plagijat vraćaju kompletan završni ili diplomski rad nazad i onda studentima ostaje jako malo vremena za ponovno pisanje istog.
A ta ista javnost nije zgrožena ponašanjem profesora na fakultetima koji te iste studente dovode u tu situaciju?!
Ponašaju se kako hoće...profesorica iz Bjelovara npr.neda joj se doći na ispit na fax u Rijeku i onda studenti se moraju pojaviti u BJ U 9h ujutro ako hoće riješiti taj ispit! Nitko ih ne pita koliko košta taj put i to što putuju noću da bi u 10h bili U BJ i izašli na ispit. A da ne govorim o profesorima iz Osijeka koji dolaze u VŽ na ispite na osječku ekonomiju...Bahatost! Užas!
I sad je javnost zgrožena sa studentima!

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”