Julia-Klara wrote:
meni moje prezime lijepo... jos i ime, pa me niko ne moze nigdje svrstat, a sramota ih pitati sta sam
volim gledati kako se kontrolisu kada hoce vrijedjati "one druge"-neprocjenjivo
nego, nesto sam razmisljala o selu Bosnjaci... prvi put se spominje 1400-i neke,sto implicira mogucnost da su taj dio hrvatske naselili ljudi iz Bosne-Bosnjaci,pa je i naselje/selo po tome dobilo ime

Dobro je što si pomenula to mjesto - Bošnjaci.
Sjajna prilika da razbijem Mrkijevu glupu priču o tome, kako oni koji su prešli u Islam, nemaju pravo da budu Bošnjaci.
Historija je komplicirana samo za one koji ne razmišljaju logično. Ti si na dobrom putu da riješiš to jednostavno. Slijedi citat
Prvi se put selo spominje 1476. godine i to kao desetak naselja povezanih u cjelinu ušoravanjem.
Bosna je padala pod osmansku vlast mnogo duže nego što se to kaže u udžbenicima. U udžbenicima je to pojednostavljeno, da bi djeca mogla lakše naučiti bar neki osnov.
Kratak flash:
Osmanlije napadaju 1463. Mađarska vojska forsira Savu i pomaže nam isto onako kao i Staljin Poljskoj 1939. godine. Zaposjeli su naš zavičaj i ostale dijelove sjeverne Bosne. Tek tada, kad su eliminisali Kotromaniće nastupa pravi rat između osmanlija i Mađarske. Katolički dio stanovništva iz sjevernijih krajeva, seli se ispred udara osmanlija u Slavoniju.
Tamo osnivaju to mjesto a evo i dokaz iz osmanlijskog popisa stanovništva (u tom mjestu) nakon osmanlijskog prodora u Hrvatsku, oko 1570. godine.
Boşnak ( Bošnjaci): 2200 akči poreza, 11 kuća, kućedomaćini: Gaza Hıjrit', Vuk Lukşa, D'urko Lukşa, Tomaş Bojit' (Božić), Martin Dopalovit', Şimun Dopalovit', Antol Kumirit'(?), Andıriyaş Yagit', Marko Radivoy, Kila(?) Istamirit'(?), Nikola Feza,
Buçiye (Buče) i Karaş (napušteno selište Karaševo): 2200 akči poreza, 6 kuća, kućedomaćini: Berta Çivoviçit' (?), Antol Vuçeta, Petar Vuk, D'urko Bratoşevit', D'urad' ....(?), Iliya Vitkovit' (Vitković),
Salanik, Islaniçi (selo Slanik, drugim imenom Slanić): 3222 akče poreza, 8 kuća, kućedomaćini: Antol Vukmir, D'ura - doselaç (doseljenik), D'ura Dorit'(Dorić), Nikola Ivko, Mihal Iştfan, Petar Mate, Matiyaş Vuk, Tomaş Klarit' (Klarić) , bive (udovica)- Kata.
Najviše je poreza i ušura plaćano od pšenice, prosa, košnica, ovaca, svinja, a stanovnici
Slanić sela su imali i 4 vodenice na rijeci Savi. Selo Županje Blato (Jupaniye Blata) u isto vrijeme ima 23 kuće, plaća 6390 akči poreza, ali nema zabilježenih vodenica.
Popis je zabilježio i selo Novi Varoş s 10 kuća, na zemljištu napuštenog selišta Orljak (Orlak) što bi se moglo nalaziti u području prema Podgajcima.
Veoma je važno znati da u momentu prodora osmanlija u Bosnu, najveći dio stanovništva
nije imao nikakvu vjeru.
Dodvoravanja Vatikanu radi, predzadnji kralj, Stepan Tomaš Ostojić Kotromanić
ukida Crkvu Bosansku te ognjem i mačem prisiljava stanovništvo da jednom i napokon postanu katolici. Naravno, takve stvari kod nas u Bosni ne prolaze. Samo je dobio gomilu kripto-katolika koji su i dalje mimo znanja kralja obavljali bosanske obrede. Izdati svoju vjeru, značilo je
izdati Bosnu. Ali, petnaestak godina nakon tih dešavanja učenje CB slabi jer je to ipak dug period bez svećenstva koje je kralj protjerao.
Poprilično sam siguran oko toga da u momentu prodora osmanlija, Kotromanići nisu bili mnogo omiljeni u narodu zbog ukidanja CB, što je bio akt veleizdaje i kapitulacije pred Vatikanom i Ugarskom.
Ukratko, narod je bio sluđen i nije imao percepciju ko je tu sada agresor, Mađarska (poduprijeta Vatikanom) ili Osmanlije.
Desio se momenat svih momenata
Katoličanstvo je bilo prisutno u nekoj (manjinskoj) mjeri. malo je bilo prisutnije u sjevernoj Bosni ali u srednjoj je bilo jedva prisutno u narodu.
Zbog svih navedenih okolnosti, narod kojem je dinastija ukinula vjeru i kojemu su strani osvajači na kraju, ukinuli i tu dinastiju ZAUVIJEK se cijepa na muslimanski i katolički dio.
I dan- danas, traju bitke i optužbe
KO JE IZDAO BOSNU?
To je pitanje na koje je kao što se vidi, veoma teško dati odgovor. Svaki potez, kojeg su učinili i domaći dinasti i domaća vlastela, pa i sam narod, razumljiv je.
Ono što zlonamjernici i razne budale ne žele razumjeti, jeste da su okolnosti bile vrlo kompleksne a na njih nismo sami uticali.