Arheologija za pocetnike
Moderator: Krokodil Behko
- bagra
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 492 times
- Been thanked: 1077 times
- Status: Offline
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Re: Jedinstveno otkriće arheologa na lokalitetu Kopilo kod Zenice
Vlasi. Radi se o vlasima. Doveli ih turci. Ok, bilo ih je i prije turaka, ali u nekom zanemarljivom broju.greeneyes wrote: 07 Mar 2023, 21:18 Srbi su nanasim krajevima uvijek zivjeli na brdima, obavezno da nema niko iznad njih. I gore na Klopackom vrhu su oni zivjeli
Budući da se radi o najboljim stočarima na svijetu, age su ih uzimale da im čuvaju stoku i obrađuju zemlju.
Budući da se stoka čuvala u brdima i planinama, logično je da se nameće odgovor zašto su i njihovi potomci živjeli u brdima.
Kod nas po majevici ima tih starih vlaških sela.
Ps.
Kad sam uzimao one ovce, pričao sam sa stočarima. Kažu da su i dan danas srbi najjači u tom poslu.
Svi mi se morete obratit
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41874 times
- Been thanked: 28694 times
Pitagorina teorema" pronađena na glinenoj ploči 1.000 godina starijoj od Pitagore

Iako se popularna i poznata Pitagorina teorema veže za ime grčkog filozofa Pitagore, arheološka otkrića pokazuju da su stari Babilonjani 1.000 godina prije Pitagore bili upoznati sa ovom matematičkom teoremom i naravno oni je nisu tako nazivali.
Iako je Pitagora bio važna historijska osoba u razvoju matematike, nije prvi shvatio jednačinu koja se najviše povezuje s njim (a2 + b2 = c2).
U stvari, postoji drevna babilonska ploča (pod privlačnim imenom IM 67118) koja koristi Pitagorinu teoremu za rješavanje dužine dijagonale unutar pravougaonika. Ploča, koja se vjerovatno koristila za podučavanje datira iz 1770. godine prije Nove ere, stoljećima prije nego što je Pitagora rođen oko 570. godine prije Krista.
Druga ploča iz razdoblja oko 1800. – 1600. pr. Nove ere. ima kvadrat s označenim trouglovima unutra. Prevođenje oznaka s baze 60, sistem brojanja koji su koristili stari Babilonci, pokazalo je da su ti drevni matematičari bili svjesni Pitagorine teoreme kao i drugih naprednih matematičkih koncepata.
"Zaključak je neizbježan. Babilonci su poznavali odnos između dužne dijagonale kvadrata i njegove stranice: d=kvadratni korijen iz 2, ovo je vjerovatno prvi broj za koji se zna da je iracionalan. Međutim, to zauzvrat znači da su bili upoznati s Pitagorinim teoremom – ili, u najmanju ruku, s njegovim posebnim slučajem za dijagonalu kvadrata (d2 = a2 + a2 = 2a2) – više od hiljadu godina prije velikog mudraca po kojem je dobila ime", piše matematičar Bruce Ratner u radu na tu temu.
Pa zašto je to pripisano Pitagori? Nikakav izvorni Pitagorin spis nije preživio. Ono što znamo o njemu prenijeli su drugi, posebice pitagorejci, članovi škole koju je on osnovao u današnjoj južnoj Italiji. Škola, nazvana Pitagorin polukrug bila je tajnovita, ali znanje koje je tamo naučeno ili otkriveno prenosilo se dalje i često se pripisivalo samom Pitagori.
"Jedan od razloga rijetkosti pitagorinih izvornih izvora bio je to što se pitagorejsko znanje prenosilo s jedne generacije na drugu usmenom predajom, jer je materijal za pisanje bio rijedak. Štaviše, iz poštovanja prema njihovom vođi, mnoga otkrića Pitagorejaca pripisana su samom Pitagori; to bi objasnilo izraz 'Pitagorin teorem'", objasnio je Ratner.
Iako Pitagora nije došao s teorijom, njegova ju je škola svakako popularizirala i povezivala se s njim barem sljedećih nekoliko hiljada godina, piše IFLScience.
Pojedino kamenje je mekše od vaših srca.
- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 4028 times
- Been thanked: 7460 times
Re: Pitagorina teorema" pronađena na glinenoj ploči 1.000 godina starijoj od Pitagore
Ove se nekom istopila cokolada..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- ironman
- sirius

- Has thanked: 26964 times
- Been thanked: 27554 times
- Status: Online
Re: Pitagorina teorema" pronađena na glinenoj ploči 1.000 godina starijoj od Pitagore
Mozda je Pitagora prvi pronasao pa sakrio 
dream of spring...
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 57472 times
- Been thanked: 10307 times
Racunali su oni mal ne rekog sta. Kako su brojali s bazom seset? Jedino da su svaki zglob na prstima ruku i nogu koristili u racunanju, ono kad te uciteljica pita kolko je tri vise cetri pa ti pod stolom brojis prste 
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14804 times
- Been thanked: 10305 times
jedina formula iz matematike koju pamtim... ustvari JEDINA formula koju pamtim 
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Koraci_u_noci
- Penzioner

- Has thanked: 9691 times
- Been thanked: 10556 times
I ja sam to nedavno citao, ima jos tako stvari i pronalazaka koje vezemo za odredjene osove, a otkrio ih je i izumio neko drugi
Pobjeci sad od svega zelim
- Vanilla
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 5359 times
- Been thanked: 6865 times
Eeee, sjećam se u stihovima
Kvadrat nad hipotenuzom, to zna svako dijete (
) , jednak je zbiru kvadrata nad obje katete.
Kvadrat nad hipotenuzom, to zna svako dijete (
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 57472 times
- Been thanked: 10307 times
A znas li kosinusov teorem?Julia-Klara wrote: 05 Oct 2023, 09:44 jedina formula iz matematike koju pamtim... ustvari JEDINA formula koju pamtim![]()
Da sam pcela zelja mi je pusta