Kuda ide ova naša država?

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Kuda ide ova naša država?

10 Feb 2014, 13:33

Kako je krenulo, nadati se da ide prema kraju tunela.
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Idemo dalje Bosno i Hercegovino, kako?

10 Feb 2014, 13:54

Krhotina
Dobro rece, nista od ove price. Sve se opet svelo na Sarajevsku, carsijsku pricu. Raja ko raja, lakse ogovarat nego stat iza neceg punim bicem.

Kantoni
Zasto je ovo pocelo gdje jeste i na ovakav nacin. U Tuzli gdje je kantonalna uprava u ratu sa gradskom upravom vec 20 godina. I gdje je sve sto je bilo pod upravom kantona propalo i prodano u bescjenje. Sva politicka moc kantona se usmjeravala na izbijanje moci iz nacelnikovih ruku a zahtjevi birakog tijela su ignorisani jer, sta ce narod?
Kantoni su glomazno i neucinkovito tijelo nize vlasti po dejtonu, potpuno ukopano u birokratske zavrzlame medjupartijskih dogovora mimo organa izabrane vlasti. Po hotelima u Mostaru, Sarajevu itd itd su se nacionalne stranke dogovarale o podjeli ovlasti mimo izbornih rezultata.
Kako gopodin Behko rece, ne moze se dejton/ ustav mijenjati bez 2/3 u oba kantona.
To je jedan nacin, medjutim dejton takodjer ima aneks 4 kojim bi se trebalo usmjeravati i dogradjivati. To od nacionalnih i kvazi socijalnih stranaka ne mozemo ocekivati.
Zato imamo visokog predstavnika.
Logican smijer nastavka protesta treba usmjeriti uredu VP jer jedino odtud se moze zaustaviti daljnje cijepanje zemlje.

FBIH i RS
Dejton nije trebalo potpisati ali sto je tu je. Nase vodstvo u to doba nije imalo muda za jos jedan trzaj mada znamo da se niko ne bi mijesao da su krenuli dalje.
Smisao dejtona je bio zaustavljenje sukoba i prelazna faza u izgradnji nove BIH. To se petvorilo u potpunu odvojenost RS i zahtjeva, neustavnih, za cijepanjem FBIH iliti legalizacijom herceg-bosne.
To se i sada nimalo zaklonjeno gura i iz evropskog parlamenta.
Protest treba biti usmjeren u pravcu zaustavljanja ovog smjera kretanja.

Visoki Predstavnik i njegov ured ako nisu sposobni vidjeti, a jesu, kojim smjerom se krece politika u FBIH nakon usvajanja presude SF trbaju ili odstupiti u potpunosti i proglasiti se nesposobnim za daljne odrzavanje drzave po dejtonu, ili nastupiti odlucno i sankcionirati punom zabranom politickog djelovanja svakoj stranci ciji predstavnici pozivaju na cijepanje BIH tj. pozivaju na rat i time staju izvan okvira dejtona.
Protest treba jasno oglasiti da je ovo jedna od bitnih stavki koje treba korigovati.

Srbija i Hrvatska, se u zadnje vrijeme ponasaju sve bahatije prema BIH in a to treba reagovati. Setanje po teritorju BIH bez najave i tzv ‘smirivanje strasti’ (sic) otvorenim podrzavanjem i obracanjem samo jednom narodu u BIH je opet odstupanje od onog na sto su se kao potpisnice dejtona, obje zemlje obavezale. Agresija na bih se izvrsila iz oba pravca i ovakvi diplomatski ispadi su cisti znak cemu vanjska politika SR i HR vodi i stremi. Samo se Komsic oglasio u vezi ovoga i bivsi HR predsjedink Mesic u vezi dejtona.

Oni koji su izvana odgovorni za ocuvanje dejtona moraju reagovati i usmjeriti stvari u pravom smjeru.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

10 Feb 2014, 17:07

To za Milanovića..otkako je SDP pobijedio u Hrvatskoj dolaze u posjetu isključivo tamo gdje žive Hrvati a u Sarajevo samo zalutaju. Može mu se, šta ćeš, možda ga niko i ne zove tamo.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

10 Feb 2014, 17:18

Nisi u toku. Oni ne priznaju Komšića pa zbog njega neće ni da dolaze u SA.
Isto bi bilo i da je HDZ na vlasti u HR.
Čini mi se da je znatno jeftinije da Hrvati imaju svog legitimnog predstavnika u predsjedništvu.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

10 Feb 2014, 17:21

Dobro, dolazio je, sastajao se sa Bevandom, znam da ga ne priznaju ali ga i ovi iz Sarajeva "ne vole". Sa nekim je imao i svađu preko medija.

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

10 Feb 2014, 17:39

To nema nikakve veze. Da li se nekom svidja neki lik ili ne super u privatnom zivotu. Ali kao premijer HR (Dayton, rat bla bla) svaki njegov potez nosi politicku tezinu.

POSAVLJAK
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha

10 Feb 2014, 17:55

ORAŠJE - 10. veljače 2014. godine u zgradi Vlade Županije Posavske u Orašju s početkom u 9,00 sati održana je proširena izvanredna sjednice Vlade kojoj su nazočili: članovi Vlade, policijski Komesar, direktor uprave civilne zaštite Županije Posavske i načelnik općine Orašje.
Analizirana je sigurnosna situacija u Županiji Posavskoj u svjetlu aktualnih prosvjeda građana diljem BiH i najavljenih sličnih aktivnosti i u ovoj Županiji. Tom prigodom istaknuta je potpuna svjesnost Vlade o ukupnoj društvenoj situaciji i zaključeno slijedeće:

1. Vlada Županije Posavske prihvaća prosvjede građana kao njihovo legitimno pravo za izražavanje mišljenja i stavova na miran i dostojanstven način. Članovi Vlade podržavaju svaki demokratski oblik borbe građana za svoja prava i izražavanje neslaganja sa stanjem u društvu kako je to bilo i u petak 07. veljače .2014. godine.
2. Neprihvatljivi su svi destruktivni i nedemokratski oblici borbe za građanska prava u kojima se narušava Ustavni poredak BiH, javni red i mir, uništavanje imovine i ugrožavanje života drugih građana kako smo tome svjedočili u nekim gradovima u BiH ovih dana.
3. Daje se puna potpora MUP-u u naporima koje čini kako bi osigurali javni red i mir i jamčili sigurnost svim žiteljima Županije Posavske. Vlada je zaključila kako će u suradnji s MUP-om Županije Posavske i Civilnom zaštitom učiniti sve i odgovoriti na nedemokratske metode izražavanja nezadovoljstva i na taj način zaštiti oko 2.000 radnih mjesta zaposlenika u tri općine u svim institucijama.
4. Nećemo dopustiti uništavanje infrastrukture, institucija i dokumentacije, kako to neki prizivaju preko društvenih mreža, jer bi to bio nenadoknadiv gubitak za sve žitelje ovoga prostora a posebno za ovu županiju.
5. Pozivaju se svi žitelji Županije Posavske da ne nasjedaju na provokacije inicijatora prosvjednih skupova i da se ne odazivaju na pozive s društvenih mreža nego da svoje zahtjeve i konstruktivne prijedloge dostave u Vladu Županije Posavske kako bi isti bili uzeti u razmatranje.

:hihi prpa :oklagija

krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

10 Feb 2014, 19:37

Pominju se vanredni izbori, i Izetbegović na to poziva, i još malo pa skoro sva kriminalna bulumenta.
Pitam se koga on i oni zajebavaju i nije mi jasno da uopšte nema reakcija naših umnih analitičara? Mi do sada nismo imali odvojenih izbora u Federaciji i ta je ideja krajnje destruktivna. Ako bi se provela, onda ne vidim razloga da RS ubuduće ima zajedničke izbore sa FBiH, ili na nivou BiH.

Znači, trenutno je jedina normalna stvar da smijenjene kantonalne pa i federalnu vladu nadomjeste tzv. ekspertne vlade, koje bi radile do oktobarskih izbora. Ključni su dakle kriteriji za sastavljanje ovih prelaznih vlada a nakon toga dolaze sva ostala otvorena pitanja i zahtjevi demonstranata. Da bi se zahtjevi, ma kako umni ili bezumni bili, rješavali mora postojati ova kvalitetna, spremna na djelovanje i u najvećoj mjeri neovisna grupa(vlada) koja će kvalitetno odrađivati posao.

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

10 Feb 2014, 23:55

Pa ja sam već dao konkretan prijedlog kako dalje. Privatizovati i napraviti reviziju privatizacije (3-5 godina) i onda dobijene pare usmjeravati. Kako? Otkud znam, ne znam ja napamet. Moja bi želja bila da se firme oslobode poreza na npr. dvije godine i za svakog dodatnog zaposlenog država subvencionira uplatu penzionog i zdravstvenog recimo 40%.

Oformio bih i stručni tim koji bi subvencionirao razvoj poduzetništva na osnovu inovacija. Mislim da odatle potiče dobra ekonomija društva.

Smanjiti birokratiju. Mnoge stvari nam ne trebaju, neke stvari koje rade dva tijela može raditi jedno, negdje se sve može raditi na jednom mjestu... To treba dobro proučiti. Komunikaciju vrh-dno ubrzati koliko je god moguće. Ideal bi bio država-ljudi ali ne mora, može i na ovoj osnovi ali uprostiti na mnoge načine na koje je to moguće.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

10 Feb 2014, 23:56

A otkud ti pare? Šta će zamijeniti novac od poreza?

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

10 Feb 2014, 23:57

Lebowski wrote:A otkud ti pare? Šta će zamijeniti novac od poreza?
Pare od privatizacije.

*nove firme, napravio sam grešku.

krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

11 Feb 2014, 01:45

Evo mislim da nam se priča pomalo uozbiljuje. Dobro bi bilo da više obraćamo pažnju na postove u kojima se konkretno polemiše oko određene stavke, kako bi izvukli srž i oblikovali je u konkretan prijedlog.
Smatram da možemo ovako verbalno brzo skupiti dosta dobrog materijala pa da to s ponosom onako taksativno poredamo.

Samo bi još jednu sugestiju, da idemo od konkretnog političkog trenutka u širinu, ka perspektivi. Mi smo praktično na početku formiranja kantolnalnih vlasti, možda i federalnih. Ali sve dobre ideje, planovi i vizije bez pravih ljudi nisu izvodljive.

Duboko sam ubijeđen da smo trenutno u BiH jako blizu jedni drugima. Znači, nešto što je pozitivno, i u onoj najmanjoj sredini, skoro automatski se prenosi ka prijestolnici i ostalim centrima. I ovo ovdje može biti poticaj, zašto da ne? :ok

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

11 Feb 2014, 02:29

D.I.L.L.I.G.A.F.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

12 Feb 2014, 15:22

Jagoda wrote:Kako je krenulo, nadati se da ide prema kraju tunela.
Kad se izađe biće noć.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

13 Feb 2014, 13:15

KOMESAR wrote:
Kad se izađe biće noć.
Znam da je uzasna situacija tu, ali letargija je ono sto pravi taj mrak.

Priznajem da ne znam puno o aktualnoj politickoj situaciji, msm. ko kome kapu kroji, ko su glavni akteri, etc., ali nesto mora negdje da se mijenja ne?! Sto moj tata kaze: pa majka mu stara, ima li iko da makar lici na lidera?!
D.I.L.L.I.G.A.F.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

13 Feb 2014, 16:50

Jagoda wrote:
KOMESAR wrote:
Kad se izađe biće noć.

Priznajem da ne znam puno o aktualnoj politickoj situaciji, msm. ko kome kapu kroji, ko su glavni akteri, etc., ali nesto mora negdje da se mijenja ne?! Sto moj tata kaze: pa majka mu stara, ima li iko da makar lici na lidera?!
Šta će nam lideri?
Nama su potrebne sudije i tužioci,da provode zakon. :zid
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times

13 Feb 2014, 19:16

Imamo Karikina.... :)
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

14 Feb 2014, 00:09

KOMESAR wrote:
Jagoda wrote:
KOMESAR wrote:
Kad se izađe biće noć.

Šta će nam lideri?
Nama su potrebne sudije i tužioci,da provode zakon. :zid
Tacno. A bez dobrog lidera do tog nece doci u skorijoj buducnosti. Trenutni leadership to ne dopusta.
D.I.L.L.I.G.A.F.

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

14 Feb 2014, 01:35

Nemoj lidere. Kad mi kažeš lider ja pod tim razumijem jedan čovjek. A kad tako postavim stvar odmah me podsjeti na komunizam. A nemoj živa bila, sve može samo komunizam nemoj. :oo

Treba nam obrazovanijih ljudi. Već sam davno rekao, školski sistem u svijetu je u totalnoj banani. Ne treba biti genije da bi to shvatio, evo nam prilike... iskoristimo, napravimo dobar školski sistem koji će praviti ljude boljim i imamo prednost bar 15-tak godina pred drugima na svjetskoj razini, ne samo na domaćoj sceni.

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

14 Feb 2014, 01:44

Rockefeller wrote:Nemoj lidere. Kad mi kažeš lider ja pod tim razumijem jedan čovjek. A kad tako postavim stvar odmah me podsjeti na komunizam. A nemoj živa bila, sve može samo komunizam nemoj. :oo

Treba nam obrazovanijih ljudi. Već sam davno rekao, školski sistem u svijetu je u totalnoj banani. Ne treba biti genije da bi to shvatio, evo nam prilike... iskoristimo, napravimo dobar školski sistem koji će praviti ljude boljim i imamo prednost bar 15-tak godina pred drugima na svjetskoj razini, ne samo na domaćoj sceni.
Zasto mora biti komunizam ako je rijec o jednom covjeku koji ima snagu da bude lider, da vodi primjerom, da ujedini narod.

Da ne bismo ponavljali istoriju nanovo, i nanovo, i sve tako, mozda da naucimo nesto iz nje? Slazem se za skolski sistem, ali to ide poslije pravilnog politickog i ekonomskog uredjenja. A da bi doslo do toga, potreban je lider. Zemlja je trenutno kao troglava azdaja, pride saht za odvod novca. Je li to bolje?!
D.I.L.L.I.G.A.F.

Post Reply

Return to “BiH”