Maja wrote:E ovako. Dobih paket od storma. Da vas pitam.
IMG_7137.jpg
Broj 2, čokolade s visokim postotkom kakaa. Ostavit ću ih ipak za kasnije dok šećer fino regulišem.
Broj 4, pedometar. Mogu mjeriti koliko koraka napravim prilikom jedne polusatne šetnje (zasad dosta a s vremenom ću povećavati minutažu).
Broj 6, alkoholne gaze za mjerenje šećera.
Broj 7, magnezij i vitamin C, smijem li ja to piti? Kad, koliko?
Brojevi 8 i 9 iglice i trake.
Broj 10, calla ovo su tablete koje je Storm pio pa kad potrošim tvoje smijem li preći na njih onako na svoju ruku?
Na tvojima piše metforminhidroklorid a na ovima metforminklorid, ima li razlike?
Evo o njima
http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/381-05-L-10509.pdf
Broj 11, omega 3 kapsule
Broj 12, nešto od lana, valjda se jede s mlijekom, pa kako, koliko, kada, na koji način?
http://www.ichange.com/nutrition/how-ma ... samen-plus
Dvije stvari.
Prva - SAV benefit koji imaš od čokoladi s puno kakaa jeste od kakaa samog, a npr. u ranije pomenutu kombinaciju ovsene ili prosene + banane dodaj kašiku kakaa i kaščicu cimeta i pomiješaj sa šoljom light jogurta (a ovsene ili prosene prije toga polij šoljom ključale vode i ostavi koji minut) i imaš super slasticu za doručak (koja u toj kombinaciji ne bi trebala praviti problem, ali igraj se s omjerima i ako imaš neki vještačkui zaslađivač, slobodno stavi malo) i ne moraš uopšte posezati za čokoladom. Mislim, pod okolnostima da ti čokolada napravi problem, što je moguće. I pazi - to je i dalje (govorim o čokoladi) jako puno kalorija i relativnog omjera masti, tako da se zaista moraš ograničiti na tipa red dnevno. Bez obzira, probaj svakako recept s početka, jer em je ukusno, em ti vjerovatno rješava problem s bananama, pruža ti hrpu makronutrijenata, vlakana i dobar profil masti, uz solidnu količinu proteina. I ovaj recept nije samo za Maju - ja se nerijetko "davim" tim i ima moju toplu preporuku za bilo koga.
Druga stvar. Pročitaj mi koliko ti omege imaju EPA i DHA (mora pisati na nutritivnoj etiketi), koliko im kapsula i koliko si platila. Zapravo, ako ti se da, hajde pls uslikaj ambalažu ili mi pošalji link ako ga imaš, da ti kažem koliko ti ih treba i koliko su te eventualno "oderali".
Edit: Pardon, zaboravih za vitamin C i Mg! Vitamin C gram do dva dnevno je i više nego dovoljno, ali razdvoji u manje doze tokom dana, a nemoj sve uzeti u komadu. 250-500mg po dozi. Smanji još ako ti bude žestoko za želudac. I kreni prvo od manje doze (1g) i onda povećavaj do 2g. Nije strašno ako nekad uzmeš gram, a nekad dva. Mg ti ne treba previše, jer već uzimaš koštunice i slične stvari. Koliko da "dodaš", zavisi od forme Mg - pročitaj mi koja je forma, jer se bioiskoristivost jako, jako razlikuje i neke forme imaju snažno laksativno djelovanje i ako ih još iskombinuješ sa vitaminom C, put u toalet je garantovan, hehe!
To za lan ne znam šta je, pa ti ne mogu odgovoriti, ali što se čistog lana tiče, kaščica dnevno je više nego dovoljna i zapravo, ako uzimaš riblje ulje, a sad ga imaš, lan ti i ne treba (forme omega 3 iz ribljeg ulja su superiornije od onih iz lana, a ostale benefite koje lan pruža već pokriovaš drugim stvarima, npr. kakaom).