Dijabetes

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Status: Offline

Re: Dijabetis

Post by Ahhhhhhh » 14 Feb 2014, 20:14

Julia-Klara wrote: ima :ideja kad nesto pitas on napise roman :valja sala Ahhhhhh, nemoj zamjeriti :pusa
nego, sta bi od one ankete sa hororCima???
Biće jako brzo (izvještaji mislim - radovi će ići polako tokom godine, jer em tu ima dosta kolaboracija sa nekim inostranim autorima malo jačeg ranga - a kolaboracije su uvijek duže u odnosu na samostalno autorstvo, em je odabir časopisa i recenzentski proces mukotrpna stvar; sam članak o hororu prirodno dolazi na samom kraju; prvi rad će se vjerovatno ticati metodoloških problema u vezi sa konceptualizacijom pitanja o religijskom izjašnjavanju). Jako brzo znači: krajem ovog ili samim početkom sljedećeg mjeseca. I izvinjavam se za off-topic, ali samo odgovaram na pitanje. :respekt
What can change the nature of a man?

Awenary
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Awenary » 15 Feb 2014, 05:34

Moja majka ima, al' se ne lijeci bas onako kako bi trebalo. Jede cokoladice, torte, bombone. Kad pokusavam da joj ne dam odmah vice :|
Ponekad, kad se sjeti, pije nesto, sto pravi tetka, nekakvu biljku, a to stvarno snizuje secer. Ne znam tacno sta je.
Sto se tice rana - kod nje tesko zarastu. Nekoliko godina prije je bila saobracajna nesreca, majka je dobila ranu na nozi, dosad je tamo tanka koza.
Sta da kazem, to je teska bolest i ne daj je Boze nikom.
Pitacu kako se zove ono sto pije majka, mozda nekome pomogne.
I'm to busy to be charmed (c)

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 15 Feb 2014, 09:27

Strašno...

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14441 times
Been thanked: 9989 times

Post by Julia-Klara » 17 Feb 2014, 09:29

stigle iglice Call :jupi hvala :pusa
sta je ono crveno,i gdje se montira ako se montira :ovaj

i da, 114 mi je, prije dorucka :jupi ko curica sam (to bi trebalo biti 6,3 otprilike)
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7860 times
Been thanked: 18582 times

Post by Maja » 17 Feb 2014, 10:26

Kao što rekoh na chatu, od kako mjerim prvi put da mi je ujutro ispod 7. Jest da je 6,9 al bolje i tako nego 7,0 (ono psiha ko cijene 99,99). Možda će mi sutra opet biti preko 7 ali važno mi je da se maaaalko bolje osjećam pa sam zadnjih dana mogla šetati i po kilometar. Proći će još dosta vremena dok mognem prevaliti 8 km kao nekad ali hajde doći će valjda i to nekad.
Što se ishrane tiče pazim da što zdravije jedem, puno boja na tanjiru, sardine, pilećih prsa. Jedino nekolika dana ne jedem voće, osim 10 badema dnevno jer vidim da mi od voća skače. Jabuka i naranča su još ok ali mi je jednom od banane skočio s 8 na 11 :cudi
Sad pijem i drugi čaj, možda je on bolji od onog starog ali jao jao kako je goooooorko pa to je nešto najgorče što sam u životu probala!!!!!!!!!!!! Pokušala sam sa umjetnim zaslađivačem i samo sam postigla onaj osjećaj da ti je istovremeno i slatko i gorko.
Radi se o ovom čaju

http://www.pharmamed.ba/index.php?optio ... 57&lang=en

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 17 Feb 2014, 10:36

Summa summarum, napredak: veliki! U odnosu na brojke s početka, to je nebo & zemlja! :aplauzz

P.S. Yup, banana je "zlo" za mnoge dijabetečare, posebno ako je uzmu "u izolaciji". Drži se jabuka i narandzi za sada (svakako nije baš doba godine u kojem imaš nekakav silni izbor).

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla » 17 Feb 2014, 11:10

Maja ,posto si caj vec kupila popij ga do kraja ali se ne muci predugo sa gorkim ukusima ..

ponavljam,,sigurna sam da ce i ostali cajevi sa ljepsim ukusom ,,sipak,,nana,,kopriva,,lipa,
isto tako pokazati dobre rezultate...
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 17 Feb 2014, 11:15

Julia-Klara wrote:stigle iglice Call :jupi hvala :pusa
sta je ono crveno,i gdje se montira ako se montira :ovaj

i da, 114 mi je, prije dorucka :jupi ko curica sam (to bi trebalo biti 6,3 otprilike)

:cvijece ,,sad znas ,,i molim te budi njezna prema crvenoj :oo :plavi

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 17 Feb 2014, 11:33

sto se tice voca,,
ako stignem pokazem veceras slikice i varijacije sa porcijama voca,,
pa ako su rezultati jos poviseni kada je odvojeno pojedes u meduobroku onda pokusaj vocku za dorucak pojesti uz mjesavinu ovsenih pahuljica ,,,
Last edited by Calla on 17 Feb 2014, 22:21, edited 1 time in total.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 17 Feb 2014, 12:49

E ovako. Dobih paket od storma. Da vas pitam.
IMG_7137.jpg
Broj 2, čokolade s visokim postotkom kakaa. Ostavit ću ih ipak za kasnije dok šećer fino regulišem.
Broj 4, pedometar. Mogu mjeriti koliko koraka napravim prilikom jedne polusatne šetnje (zasad dosta a s vremenom ću povećavati minutažu).
Broj 6, alkoholne gaze za mjerenje šećera.
Broj 7, magnezij i vitamin C, smijem li ja to piti? Kad, koliko?
Brojevi 8 i 9 iglice i trake.
Broj 10, calla ovo su tablete koje je Storm pio pa kad potrošim tvoje smijem li preći na njih onako na svoju ruku?
Na tvojima piše metforminhidroklorid a na ovima metforminklorid, ima li razlike?
Evo o njima http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/381-05-L-10509.pdf
Broj 11, omega 3 kapsule
Broj 12, nešto od lana, valjda se jede s mlijekom, pa kako, koliko, kada, na koji način?
http://www.ichange.com/nutrition/how-ma ... samen-plus
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 17 Feb 2014, 14:30

Calla wrote:sto se tice voca,,
ako stignem pokazem veceras slikice i vrijacije sa porcijama voca,,
pa ako su rezultati jos poviseni kada je odvojeno pojedes u meduobroku onda pokusaj vocku za dorucak pojesti uz mjesavinu ovsenih pahuljica ,,,
Upravo tako. A umjesto ovsenih, možeš probati npr. i prosene (gotovo ista stvar, ali nekim ljudima su manje "teške za stomak", pa ako ti ovsene ne odgovaraju, probaj ovo). U principu, dok god uzmeš s bilo kojim drugim izvorom vlakana (a preferabilno i proteina), imaćeš radikalno manji impakt na šećer.

P.S. Ako ti banane uprkos tome ne odgovaraju, probaj ovo: http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanim ... stim-ocima :plavi

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 17 Feb 2014, 14:41

Maja wrote:E ovako. Dobih paket od storma. Da vas pitam.
IMG_7137.jpg
Broj 2, čokolade s visokim postotkom kakaa. Ostavit ću ih ipak za kasnije dok šećer fino regulišem.
Broj 4, pedometar. Mogu mjeriti koliko koraka napravim prilikom jedne polusatne šetnje (zasad dosta a s vremenom ću povećavati minutažu).
Broj 6, alkoholne gaze za mjerenje šećera.
Broj 7, magnezij i vitamin C, smijem li ja to piti? Kad, koliko?
Brojevi 8 i 9 iglice i trake.
Broj 10, calla ovo su tablete koje je Storm pio pa kad potrošim tvoje smijem li preći na njih onako na svoju ruku?
Na tvojima piše metforminhidroklorid a na ovima metforminklorid, ima li razlike?
Evo o njima http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/381-05-L-10509.pdf
Broj 11, omega 3 kapsule
Broj 12, nešto od lana, valjda se jede s mlijekom, pa kako, koliko, kada, na koji način?
http://www.ichange.com/nutrition/how-ma ... samen-plus

Dvije stvari.

Prva - SAV benefit koji imaš od čokoladi s puno kakaa jeste od kakaa samog, a npr. u ranije pomenutu kombinaciju ovsene ili prosene + banane dodaj kašiku kakaa i kaščicu cimeta i pomiješaj sa šoljom light jogurta (a ovsene ili prosene prije toga polij šoljom ključale vode i ostavi koji minut) i imaš super slasticu za doručak (koja u toj kombinaciji ne bi trebala praviti problem, ali igraj se s omjerima i ako imaš neki vještačkui zaslađivač, slobodno stavi malo) i ne moraš uopšte posezati za čokoladom. Mislim, pod okolnostima da ti čokolada napravi problem, što je moguće. I pazi - to je i dalje (govorim o čokoladi) jako puno kalorija i relativnog omjera masti, tako da se zaista moraš ograničiti na tipa red dnevno. Bez obzira, probaj svakako recept s početka, jer em je ukusno, em ti vjerovatno rješava problem s bananama, pruža ti hrpu makronutrijenata, vlakana i dobar profil masti, uz solidnu količinu proteina. I ovaj recept nije samo za Maju - ja se nerijetko "davim" tim i ima moju toplu preporuku za bilo koga. :bali

Druga stvar. Pročitaj mi koliko ti omege imaju EPA i DHA (mora pisati na nutritivnoj etiketi), koliko im kapsula i koliko si platila. Zapravo, ako ti se da, hajde pls uslikaj ambalažu ili mi pošalji link ako ga imaš, da ti kažem koliko ti ih treba i koliko su te eventualno "oderali". :kiss

Edit: Pardon, zaboravih za vitamin C i Mg! Vitamin C gram do dva dnevno je i više nego dovoljno, ali razdvoji u manje doze tokom dana, a nemoj sve uzeti u komadu. 250-500mg po dozi. Smanji još ako ti bude žestoko za želudac. I kreni prvo od manje doze (1g) i onda povećavaj do 2g. Nije strašno ako nekad uzmeš gram, a nekad dva. Mg ti ne treba previše, jer već uzimaš koštunice i slične stvari. Koliko da "dodaš", zavisi od forme Mg - pročitaj mi koja je forma, jer se bioiskoristivost jako, jako razlikuje i neke forme imaju snažno laksativno djelovanje i ako ih još iskombinuješ sa vitaminom C, put u toalet je garantovan, hehe! :D.

To za lan ne znam šta je, pa ti ne mogu odgovoriti, ali što se čistog lana tiče, kaščica dnevno je više nego dovoljna i zapravo, ako uzimaš riblje ulje, a sad ga imaš, lan ti i ne treba (forme omega 3 iz ribljeg ulja su superiornije od onih iz lana, a ostale benefite koje lan pruža već pokriovaš drugim stvarima, npr. kakaom).

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 17 Feb 2014, 15:52

Storme,,,Bravo,legendo,,,:))))

zasjenio si nas sa svojim dobrim izborom,,za Maju ,pokrio si je sa zalihama trakica do sledece godine

@Maja
Broj 2, čokolade s visokim postotkom kakaa. Ostavit ću ih ipak za kasnije dok šećer fino regulišem.#

Ne ostavljaj ih za kasnije,,jedi to odmah danas poslije podne nakon obroka slobodno odlomi dvije velike kocke i zasladi se posle rucka direktno,,

Broj 6, alkoholne gaze za mjerenje šećera.!!

nisu potrebne ,,dovoljno je da prije mjerenja samo ruke dobro operes od ostatka hrane,one se koriste uglavnom samo u klinickim prostorima,,

Broj 10, calla ovo su tablete koje je Storm pio pa kad potrošim tvoje smijem li preći na njih onako na svoju ruku?Na tvojima piše metforminhidroklorid a na ovima metforminklorid, ima li razlike?

mozes slobodno preci i na njegove nema znatne razlike osim da su hidro stabilnije za ostarjeti,
kako ja to znam reci ,,solni konzervansi,..a ako ih trosis svakodnevno te kloridne ,
znaci da te tbl sto ti je Storm poslao i ne mogu ostariti

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 17 Feb 2014, 15:59

Čekaj, on je to poslao "od sebe", tj. Maja nije to "naručila"? Uuu, respect! :respekt

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 17 Feb 2014, 16:08

:hihi
Ja sam Maju jedva natjerala da mi da adresu,,, :respekt

na svu srecu pristade :aplauz

Storme i od mene :ljub

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 17 Feb 2014, 16:11

Ala, nema šta! Ja sam kontao možda dečko radi u nekoj apoteci ili tako nešto i da se znaju, pa da je naručila stvari iz njegove firme. I to bi bilo cool, ali ovo je epski! :klanja

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 17 Feb 2014, 16:44

Ma jock Ahh, storm je samo dobar dečko. A calla mi je poslala aparatić za mjerenje šećera i štošta.

Sad sam došla iz šetnje, šetala sam pola sata, napravila 1808 koraka i potrošila 60 kalorija, znači ko jedna mala jabuka :D.
Al dobro, rekla sam da sad pomalo šetam, s vremenom ću povećavati.
Calla šećer prije šetnje je bio 7,4, poslije šetnje 7,6 :cudi
Možda nisam trebala odmah izmjeriti, nego malo sačekati :cudi

Prije nego što postavim slike da vas pitam jedno malo smiješno pitanje. Je li čajeve bolje piti između obroka ili je svejedno ako ih piješ UZ ručak? Možda između obroka tj na nepun želudac imaju veći efekat? Pitam za čajeve uopšte, ne samo ovaj za šećer.

Još nešto. Ahh ja sam više puta čula da ne valja miješati proteine i ugljikohidrate. Kao za jedan obrok jedeš jedno, za drugi drugo a ti se baš zalažeš za suprotno.

E sad slike, sa i bez naljepnice na slovenskom.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
9.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 17 Feb 2014, 16:46

PS calla pola sata nakon šetnje 6,9 :jupi
Znači ne treba mjeriti čim uletiš u kuću.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9678 times
Been thanked: 11418 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 17 Feb 2014, 16:58

Predlažem ti da tokom šetnje popiješ kafu sa puno šlaga i dvije kesice šećera.
Snaga je uvijek potrebna. Kako jaaa :oo

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 17 Feb 2014, 17:38

Maja wrote:
Još nešto. Ahh ja sam više puta čula da ne valja miješati proteine i ugljikohidrate. Kao za jedan obrok jedeš jedno, za drugi drugo a ti se baš zalažeš za suprotno.
To je doslovno najgluplja stvar koju sam čuo u životu. Čak i u konkurenciji tvrdnji da ne smiješ jesti UH poslije t sati jer će se desiti ne znam ni ja kakve metaboličke alhemije koje će misteriozno dovesti do debljanja. Opet: ne zalažem se ja za bilo šta, ovdje je riječ o bazičnoj fiziologiji i metodologiji. Pomenuto je bro science, ili čova-buraz nauka, dakle ortodoksna i demonstrabilno pogrešna tvrdnja koja nema ama baš nikakvo utemeljenje u realnosti. Izazivam bilo kojeg "eksperta" koji tvrdi tako nešto da demonstrira fiziološki mehanizam kojim se tobože nešto loše događa prilikom kombinacije makronutrijenata, odnosno kojim se nešto dobro događa u slučaju razdvajanja i da prikaže makar jedan jedini peer review članak koji to i potvrđuje. Za sve ostale: postoji ravno 0 potvrda takvoj tvrdnji. Za zdravu osobu, pod pretpostavkom da su na kraju dana svi makroi i mikroi zadovoljeni, neće biti nikakve mjerljive razlike u zavisnosti od obrasca kombinovanja, dok za dijabetečara potencijalno može biti opasno, jer šta misliš da će se dogoditi ako "zbombaš" ogromnu količinu UH u izolaciji? Dakle, opušteno i ne obaziri se na to! :hihi

Za Mg ne piše koja je forma, ali su doze razumno niske, tako da po slobodnom nahođenju možeš uzeti nekoliko dnevno bez ikakve brige, ali ne bih uzimao više od dva serviranja u komadu.

Omege su standardne 180mg+120mg EPA/DHA, a s obzirom na to da ti treba bar 1.5g dnevno u kombinaciji (oko 3g idealno, ali ne više od toga), ali i da sad jedeš dosta sardine, hajde za sada idi sa 3x kapsule dnevno (isto bih ih razdvojio, čisto prevencije mučnine radi), pa da ti potraje 20 dana, ali idealno bi bilo da uzimaš i koju više. No dobro, za sada je išta bolje nego ništa.

Ovu zezalicu s lanom možeš uzimati bez problema, ali nemoj više od 50g po serviranju. Predlažem da kombinuješ s jogurtom.

Post Reply

Return to “Zdravlje”