Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?
Moderator: Krokodil Behko
-
- Status: Offline
Re: Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?
Samo da ne pada kiša i " sve " mogu - snijega kod mene skoro da nikad i nema .. A trenutno vrijeme proljetno šteta biti u zatvorenom ... 

-
- Poneki mu pročitamo
Mrzim te iz dubine duše!!!
Šala, šala, smiri se, opušteno!
Ma, Banjaluka je kotlina i ovdje je vječito "kenjkavo" vrijeme, tako da je ovaj dio godine tradicionalno neupotrebljiv, zato sam "ljubomoran"... 

Šala, šala, smiri se, opušteno!

What can change the nature of a man?
-

Ahhhh a danas je nebo je tako lijepe plave boje ....

I nisam ja kriva sto vam je takvo vrijeme ....

-
- Poneki mu pročitamo
Ovdje je cijelo jutro padala/pljuštala kiša, a sad je takođe tmurno & oblačno, gunđ, gunđ, gunđ... 

- Zubic vila
- Sitna buranija
svugdje je zimsa depra, kiša magla smor smor
SVA PITANJA MOŽETE PITATI I PREKO FACEBOOK PROFILA "ORDINACIJA MARKOVIĆ" BRČKO
-
- Poneki mu pročitamo
Zato predlažem osnivanje kluba mrzitelja Trepavice, jer kod nje je lijepo, a ljubomora je vrlo gadna stvar! 

-
- Poneki mu pročitamo
Usput, posla mi ortak odličnu gym fail kompilaciju: (ja nemam FB, pa nikada na takve stvari ne bih ni izbasao, da mi ne pošalju lol)!
-

(Nisi jedini !!!!! )Ahhhhhhh wrote:Zato predlažem osnivanje kluba mrzitelja Trepavice, jer kod nje je lijepo, a ljubomora je vrlo gadna stvar!

Od "brige" ce mi sve trepavice otpasti...

-
- Poneki mu pročitamo
Gledaj ovako: bolje trepavice nego kosa (i za zapisnik: ja imam više brade nego kose rofl)! 

-
- Poneki mu pročitamo
Omg, EPSKI trolling:
[ytube][/ytube]
[ytube][/ytube]
A jel istina da je dovoljno neke vježbe vizualizirati u glavi i da mišići rastu sami od sebe. Čuo sam prije da može i tako, snaga uma.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
-
- Poneki mu pročitamo
Zapravo, da, zaista postoje određeni nalazi da je vizualizacijom moguće ostvariti nekakav procenat benefita kao i od stvarnog treninga! Loša vijest jeste da je ta vizualizacija praktično jednako "teška" kao i samo vježbanje (tj. nije dovoljno samo "maštati" o vježbanju. već moraš zaista vizualizovati svaki detalj u vezi sa tim).
-
Ma gusto je sve kod mene i ako otpadne koja nije neka steta ...Ahhhhhhh wrote:Gledaj ovako: bolje trepavice nego kosa (i za zapisnik: ja imam više brade nego kose rofl)!

-
- Poneki mu pročitamo
Nemaš bradu?! Nja-nja-nja-nja-nja! 

Kako misliš jednako teško kao i vježbanje? Koliki je taj procenat benefita? Stekao sam dojam čitajući ovih par tema da je vježbanje dobro za sve ljude, hoću reći...svi bi to trebali raditi a ako je tako onda to nije teško, nema opravdanja ni za koga.Ahhhhhhh wrote:Zapravo, da, zaista postoje određeni nalazi da je vizualizacijom moguće ostvariti nekakav procenat benefita kao i od stvarnog treninga! Loša vijest jeste da je ta vizualizacija praktično jednako "teška" kao i samo vježbanje (tj. nije dovoljno samo "maštati" o vježbanju. već moraš zaista vizualizovati svaki detalj u vezi sa tim).
Nekom bi možda bilo lakše da to radi mislima, ima li kakve literature za početak?

Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
-
- Poneki mu pročitamo
Poenta je da ne možeš vizualizovati čučanj u sitne detalje ako nisi radio čučanj i ne znaš ga u sitne detalje. "Sjedim na kauču i razmišljam o vježbanju" nije to na šta su se ti nalazi odnosili. A, moguće je "emulirati" relativno mali procenat mišićne aktivacije, tj. jasno da time ne možeš zamijeniti trening. Žao mi je, nije tako jednostavno!
- Zubic vila
- Sitna buranija
treba veliki broj ponavljanja radi automatizacije, hiljadu sam puta ponovio jedan udarac na boksu i na karaTEU i njega mogu da vizuelizujem, dok npr ima još mnoštvo drugih udaraca koje nisam toliko ponavljao i njih je jako tesko "zamisliti"
SVA PITANJA MOŽETE PITATI I PREKO FACEBOOK PROFILA "ORDINACIJA MARKOVIĆ" BRČKO
-
Hoćeš ti da osjetiš štiklu ...Ahhhhhhh wrote:Nemaš bradu?! Nja-nja-nja-nja-nja!

Nego jedno pitanje ....za tebe...
Osoba koja redovno diže trgove , redovno ide u teretanu i jedna druga koja redovno trči par km...
Da li su im iste fizičke kondicije?
Sad ne znam da li sam pitanje dobro postavila...

-
- Poneki mu pročitamo
Shvatiću ovo kao obećanje i držim te za riječ!Trepavica wrote:
Hoćeš ti da osjetiš štiklu ...

Nego jedno pitanje ....za tebe...
Pretpostaviću za potrebe primjera da su sve druge stvari iste, samo se razlikuje modalitet fizičke aktivnosti. Prije svega, "kondicija" u nekakvom generalnom smislu ne postoji (to je šarena laža), već postoji bolja adaptacija na konkretnu aktivnost. Dakle, ako više trčiš, bićeš bolja u trčanju. Ako više voziš bicikl, bićeš bolja u vožnji bicikla. Ako igraš tenis... Kontaš već. Postoji nekakav transfer, ali uopšte nije velik i zapravo je prije manifestacija nekih drugih faktora. Dakle, ako uzmeš elitnog maratonca i staviš ga na bicikl, on neće biti nešto spektakularno dobar, dok se "ne utrenira", kao što ni elitni biciklista, koji može da pedala od jutra do sutra, vjerovatno neće biti u stanju da istrči maraton. U skladu s tim, osoba koja diže tegove biće bolja u dizanju tegova, a osoba koja trči biće bolja u trčanju. Svaka će imati "bolju kondiciju" u svom individualnom modalitetu treninga.Trepavica wrote:Osoba koja redovno diže trgove , redovno ide u teretanu i jedna druga koja redovno trči par km...
Da li su im iste fizičke kondicije?
Sad ne znam da li sam pitanje dobro postavila...
Ako je pitanje bilo koja će od njih imati bolji efekat na opšte zdravlje, odogovor je da će osoba koja diže tegove vjerovatno imati nešto više zdravstvenih benefita, jer trening pod opterećenjem u sebe već uključuje neke od kardio-vaskularnih benefita trčanja, ali trčanje ne uključuje u sebe mnogo od benefita koje imaš "dizanjem željeza". Naravno, zavisi i od modaliteta samih aktivnosti, jer da si npr. rekla sprint, a ne trčanje, tu bih već rekao da će razlika između dva vježbača biti malo manja, jer sprint podrazumijeva i neke hipertrofijske efekte, koje "obično trčanje" ne podrazumijeva. Ali, na nekakvom najširem planu, trening pod opterećenjem je ipak sa zdravstvene tačke gledišta malo bolji. Što ne znači da je trčanje loše. Pazi, ovo je vrlo nepotreban "a šta ako scenario", jer ova dva modaliteta treninga zapravo uvijek treba kombinovati za optimalan efekat i međusobno se nadopunjuju. Ako 2-3 puta sedmično vježbaš cijelo tijelo pod opterećenjem i trčiš 2-3 puta sedmično (jednom bi idealno bilo da to bude sprint), imaš idealnu kombinaciju. Stvarno nije i ne bi trebalo da bude "ili-ili".
P.S. Za zapisnik, brzi hod je moj omiljeni vid "svakodnevne cardio aktivnosti" - preferiram to i u odnosu na trčanje i bilo šta drugo.