Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Trepavica
Status: Offline

Re: Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?

Post by Trepavica »

Samo da ne pada kiša i " sve " mogu - snijega kod mene skoro da nikad i nema .. A trenutno vrijeme proljetno šteta biti u zatvorenom ... :oo
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Mrzim te iz dubine duše!!! :plavi :plavi :plavi

Šala, šala, smiri se, opušteno! :kiss Ma, Banjaluka je kotlina i ovdje je vječito "kenjkavo" vrijeme, tako da je ovaj dio godine tradicionalno neupotrebljiv, zato sam "ljubomoran"... :hihi
What can change the nature of a man?
Trepavica

Post by Trepavica »

:bla

Ahhhh a danas je nebo je tako lijepe plave boje .... :ooo da ga ni zamisliti nemožeš ... :plavi

I nisam ja kriva sto vam je takvo vrijeme .... :oo ne ide mi se raditi popodne po ovakvom vremenu ....
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Ovdje je cijelo jutro padala/pljuštala kiša, a sad je takođe tmurno & oblačno, gunđ, gunđ, gunđ... :tuga
Zubic vila
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Zubic vila »

svugdje je zimsa depra, kiša magla smor smor
SVA PITANJA MOŽETE PITATI I PREKO FACEBOOK PROFILA "ORDINACIJA MARKOVIĆ" BRČKO
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Zato predlažem osnivanje kluba mrzitelja Trepavice, jer kod nje je lijepo, a ljubomora je vrlo gadna stvar! :haha
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Usput, posla mi ortak odličnu gym fail kompilaciju: (ja nemam FB, pa nikada na takve stvari ne bih ni izbasao, da mi ne pošalju lol)!
Trepavica

Post by Trepavica »

:plavi :plavi

Ahhhhhhh wrote:Zato predlažem osnivanje kluba mrzitelja Trepavice, jer kod nje je lijepo, a ljubomora je vrlo gadna stvar! :haha
(Nisi jedini !!!!! ) :ooo

Od "brige" ce mi sve trepavice otpasti... :D. :D.

:trepka
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Gledaj ovako: bolje trepavice nego kosa (i za zapisnik: ja imam više brade nego kose rofl)! :D.
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Omg, EPSKI trolling:

[ytube][/ytube]
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

A jel istina da je dovoljno neke vježbe vizualizirati u glavi i da mišići rastu sami od sebe. Čuo sam prije da može i tako, snaga uma.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Zapravo, da, zaista postoje određeni nalazi da je vizualizacijom moguće ostvariti nekakav procenat benefita kao i od stvarnog treninga! Loša vijest jeste da je ta vizualizacija praktično jednako "teška" kao i samo vježbanje (tj. nije dovoljno samo "maštati" o vježbanju. već moraš zaista vizualizovati svaki detalj u vezi sa tim).
Trepavica

Post by Trepavica »

Ahhhhhhh wrote:Gledaj ovako: bolje trepavice nego kosa (i za zapisnik: ja imam više brade nego kose rofl)! :D.
Ma gusto je sve kod mene i ako otpadne koja nije neka steta ... :oo

:ha a ako ti kazem da imam kose za četiri glave...a brade nemam i zato ces biti ljubomoran... :plavi
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Nemaš bradu?! Nja-nja-nja-nja-nja! :plavi
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Ahhhhhhh wrote:Zapravo, da, zaista postoje određeni nalazi da je vizualizacijom moguće ostvariti nekakav procenat benefita kao i od stvarnog treninga! Loša vijest jeste da je ta vizualizacija praktično jednako "teška" kao i samo vježbanje (tj. nije dovoljno samo "maštati" o vježbanju. već moraš zaista vizualizovati svaki detalj u vezi sa tim).
Kako misliš jednako teško kao i vježbanje? Koliki je taj procenat benefita? Stekao sam dojam čitajući ovih par tema da je vježbanje dobro za sve ljude, hoću reći...svi bi to trebali raditi a ako je tako onda to nije teško, nema opravdanja ni za koga.
Nekom bi možda bilo lakše da to radi mislima, ima li kakve literature za početak? :ovaj Može i PDF.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Poenta je da ne možeš vizualizovati čučanj u sitne detalje ako nisi radio čučanj i ne znaš ga u sitne detalje. "Sjedim na kauču i razmišljam o vježbanju" nije to na šta su se ti nalazi odnosili. A, moguće je "emulirati" relativno mali procenat mišićne aktivacije, tj. jasno da time ne možeš zamijeniti trening. Žao mi je, nije tako jednostavno!
Zubic vila
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Zubic vila »

treba veliki broj ponavljanja radi automatizacije, hiljadu sam puta ponovio jedan udarac na boksu i na karaTEU i njega mogu da vizuelizujem, dok npr ima još mnoštvo drugih udaraca koje nisam toliko ponavljao i njih je jako tesko "zamisliti"
SVA PITANJA MOŽETE PITATI I PREKO FACEBOOK PROFILA "ORDINACIJA MARKOVIĆ" BRČKO
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Upravo tako!
Trepavica

Post by Trepavica »

Ahhhhhhh wrote:Nemaš bradu?! Nja-nja-nja-nja-nja! :plavi
Hoćeš ti da osjetiš štiklu ... :ha

Nego jedno pitanje ....za tebe...

Osoba koja redovno diže trgove , redovno ide u teretanu i jedna druga koja redovno trči par km...

Da li su im iste fizičke kondicije?

Sad ne znam da li sam pitanje dobro postavila...:ooo
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Trepavica wrote:
Hoćeš ti da osjetiš štiklu ... :ha
Shvatiću ovo kao obećanje i držim te za riječ! :zao

Nego jedno pitanje ....za tebe...
Trepavica wrote:Osoba koja redovno diže trgove , redovno ide u teretanu i jedna druga koja redovno trči par km...

Da li su im iste fizičke kondicije?

Sad ne znam da li sam pitanje dobro postavila...:ooo
Pretpostaviću za potrebe primjera da su sve druge stvari iste, samo se razlikuje modalitet fizičke aktivnosti. Prije svega, "kondicija" u nekakvom generalnom smislu ne postoji (to je šarena laža), već postoji bolja adaptacija na konkretnu aktivnost. Dakle, ako više trčiš, bićeš bolja u trčanju. Ako više voziš bicikl, bićeš bolja u vožnji bicikla. Ako igraš tenis... Kontaš već. Postoji nekakav transfer, ali uopšte nije velik i zapravo je prije manifestacija nekih drugih faktora. Dakle, ako uzmeš elitnog maratonca i staviš ga na bicikl, on neće biti nešto spektakularno dobar, dok se "ne utrenira", kao što ni elitni biciklista, koji može da pedala od jutra do sutra, vjerovatno neće biti u stanju da istrči maraton. U skladu s tim, osoba koja diže tegove biće bolja u dizanju tegova, a osoba koja trči biće bolja u trčanju. Svaka će imati "bolju kondiciju" u svom individualnom modalitetu treninga.

Ako je pitanje bilo koja će od njih imati bolji efekat na opšte zdravlje, odogovor je da će osoba koja diže tegove vjerovatno imati nešto više zdravstvenih benefita, jer trening pod opterećenjem u sebe već uključuje neke od kardio-vaskularnih benefita trčanja, ali trčanje ne uključuje u sebe mnogo od benefita koje imaš "dizanjem željeza". Naravno, zavisi i od modaliteta samih aktivnosti, jer da si npr. rekla sprint, a ne trčanje, tu bih već rekao da će razlika između dva vježbača biti malo manja, jer sprint podrazumijeva i neke hipertrofijske efekte, koje "obično trčanje" ne podrazumijeva. Ali, na nekakvom najširem planu, trening pod opterećenjem je ipak sa zdravstvene tačke gledišta malo bolji. Što ne znači da je trčanje loše. Pazi, ovo je vrlo nepotreban "a šta ako scenario", jer ova dva modaliteta treninga zapravo uvijek treba kombinovati za optimalan efekat i međusobno se nadopunjuju. Ako 2-3 puta sedmično vježbaš cijelo tijelo pod opterećenjem i trčiš 2-3 puta sedmično (jednom bi idealno bilo da to bude sprint), imaš idealnu kombinaciju. Stvarno nije i ne bi trebalo da bude "ili-ili".

P.S. Za zapisnik, brzi hod je moj omiljeni vid "svakodnevne cardio aktivnosti" - preferiram to i u odnosu na trčanje i bilo šta drugo.
Post Reply

Return to “Zdravlje”