Skupoća životnih namirnica

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times
Status: Offline

Re: Skupoća životnih namirnica

02 Jul 2013, 12:17

Konsultant wrote:
Nela wrote:Sto je najtuznije kod nas oraha na pasja preskakala ima
Nema dovoljno za vecu industrijsku proizvodnu. Ima pojedinacnih sadnica, ali ne i pravih plantaza. Po svim definicijama, cijenu diktira odnos ponude i potraznje.

No sikiriki. :D.
Tihicev sin je tu expert.
On orahe uvozi iz Turske,i tako uradi 2x,jedne te iste.
Treci ih put pusti u slobodnu prodaju po realnim cjenama. :puca :puca
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Ruana

02 Jul 2013, 12:41

Ja znam jedno mjesto u Hercegovini pored Trebisnjice gdje ima gratis oraha. Ako nekom treba bujrum.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11848 times
Status: Online

02 Jul 2013, 15:04

I ja znam jedno mjesto pored Bosne gdje ima gratis oraha. Sad sam upravo otuda. Bujrum i vi :D

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8210 times
Been thanked: 19309 times

03 Jul 2013, 02:01

Orasi su lani bili 22KM za Bajram. Po toj cijeni smo mi kupili ali su stvarno bili kvalitetni. Bilo je njih i po 16 KM ali užegli, ne valjaju ništa. Problem je što se za ramazanski bajram prodaju prošlogodišnji orasi, a za kurban b. već budu friški.

Ove godine najbolje ide krompir. Načula sam da je neko zabranio uvoz krompira i da mu je zato otkupna cijena dobra. Jesi li ti Kons čuo nešto o tome?

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

03 Jul 2013, 05:53

Maja wrote:Ove godine najbolje ide krompir. Načula sam da je neko zabranio uvoz krompira i da mu je zato otkupna cijena dobra. Jesi li ti Kons čuo nešto o tome?
Nisam, imas li link? Nadjoh ovo. Ono sto se desilo prije dvije godine je uvoz kropira iz Egipta koji je imao virusna oboljena i obustavljen je uvoz. Nemamo potrebe za uvozom krompira. Ako zagusti moze se uvoziti iz okolnih zemalja uz prethodno testiranje. Ako ista povratnici mogu saditi to je krompir i sl. kulture koje se mogu lako uzgojiti, a za sta trzista ima.
Opet kao papagaj, cijena oraha je definisana ponudom i potraznjom. Vec se X puta desilo, poskupi u vrijeme Bajrama. Vasa kontra mjera je bar mjesec-dva prije pogledati ponudu na trzistu i kupiti najbolji.

bagra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 492 times
Been thanked: 1077 times

03 Jul 2013, 09:25

Glede skupoce ove....
:tamo http://www.bportal.ba/index.php?option= ... &Itemid=61
Neznam jel ko posto ovo vec, al
nevidjo Jusufa - na zadnje dvje-tri.
POSAVLJAK wrote:E pa neka mi još jednom utrpa čungu-lungu ili onu čokoladicu bananicu umjesto kusura !!
[ytube][/ytube]
Odlicna. :cool

Maja
Administrator
Administrator

04 Jul 2013, 00:55

Konsultant wrote:
Maja wrote:Ove godine najbolje ide krompir. Načula sam da je neko zabranio uvoz krompira i da mu je zato otkupna cijena dobra. Jesi li ti Kons čuo nešto o tome?
Nisam, imas li link? Nadjoh ovo. Ono sto se desilo prije dvije godine je uvoz kropira iz Egipta koji je imao virusna oboljena i obustavljen je uvoz. Nemamo potrebe za uvozom krompira. Ako zagusti moze se uvoziti iz okolnih zemalja uz prethodno testiranje. Ako ista povratnici mogu saditi to je krompir i sl. kulture koje se mogu lako uzgojiti, a za sta trzista ima.
Opet kao papagaj, cijena oraha je definisana ponudom i potraznjom. Vec se X puta desilo, poskupi u vrijeme Bajrama. Vasa kontra mjera je bar mjesec-dva prije pogledati ponudu na trzistu i kupiti najbolji.
Nema linka. Nije to što ti govoriš. Pitaću sutra tatu ako se sjetim.
A za orahe, moguće da pred bajram skoče koju marku ali oni su uvijek preskupi. Bademi su još skuplji.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Brašno za 50 posto jeftinije, uskoro i cijene hljeba niže

20 Jul 2013, 22:21

Image

U Bosni i Hercegovini, u moru visokih cijena osnovnih životnih namirnica, potrošače su iznenadile nove cijene brašna.

Pad cijene ovog proizvoda je i do 50 posto te, za razliku od ranijih 25 maraka, za 25 kilograma brašna plaćat će se 14 KM.

Sunčani dani

S obzirom na ovako veliko pojeftinjenje, očekuje se uskoro i pojeftinjenje hljeba i pekarskih proizvoda. Proizvođači brašna kazuju da je urod pšenice ove godine veći nego u posljednjih šest godina. Nije bilo mrazeva, grada, a tokom žetve bilo je dosta sunčanih dana. Stoga je neophodno tu pšenicu pohraniti u silose, ali najprije treba potrošiti ranije zalihe. Stoga će bukvalno biti rasprodaja brašna.

Kada se dogodi da pšenica i zvanično na berzi drastično pojeftini, neminovno se postavi pitanje bi li mogla padati i cijena hljeba. Mensud Lakota, direktor potrošačke zadruge "Euro BiH", nije optimista, jer smatra da će proizvođači pekarskih proizvoda alibi za nesnižavanje cijena potražiti u rastu cijena energenata, vode...

- Sve će se to kalkulirati. Nekako proizlazi da je brašno sve manje bitan činilac u maloprodajnoj cijeni hljeba. Ne pamtim da je ikada poslije pojeftinjenja pšenice i brašna uslijedilo i drastično pojeftinjenje hljeba. Ipak, to treba očekivati, a prvo će to uraditi privatne pekare radi konkurentnosti - kaže Lakota.

Reakcija pekara

Rod pšenice u Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, BiH je i iznad očekivanja, a Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, za "Avaz" je kazala da potrošači vrlo brzo očekuju reakciju iz pekarske industrije.

- Očekujemo niže cijene hljeba prvenstveno zbog onoga što je priroda ove godine učinila. Pšenice nikada nije bilo više, a mi ćemo kroz udruženja praviti pritisak na njih. Nije korektno da samo pojedinci osjete blagodati prirode, i krajnji potrošač mora osjetiti dobar urod pšenice - kaže Bulić.

Cijene brašna (25 kilograma) u avgustu

2009. 15 KM
2010. 20 KM
2011. 22 KM
2012. 23 KM
2013. 14 KM

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Brašno za 50 posto jeftinije, uskoro i cijene hljeba niž

20 Jul 2013, 22:53

2009. 15 KM
2010. 20 KM
2011. 22 KM
2012. 23 KM
2013. 14 KM
Zanimljivo kretanje cijena.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

20 Jul 2013, 22:54

Ljudi posteno kazu da je godina bila dobra (sto i jeste) e sad mi nije jasno zasto je voce i povrce skuplje nego ikad, oni se samo zale i dizu cijene, a niko ih ne kontrolise
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

20 Jul 2013, 23:41

Sad će pekari zadržati stare cijene jer je voće skupo :DD
Prilično sam skeptičan oko pojeftinjenja hljeba. Trebao bi pojeftiniti za 50% obzirom na ovu informaciju. Bilo bi dovoljno i 30% ako uračunamo poskupljenje energenata i raznih usluga ali se ni to neće desiti.

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

21 Jul 2013, 07:49

Al bas sto kazes, s obzirom da najavljuju poskupljenje plina ostace na istom ako ne i da ce samo poskupiti. Joj treba ovaj narod da se digne pa jednom za sva vremena ovoj bagri stane u kraj.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Re: Banja Luka: Grah košta i do 25 maraka po kg

25 Sep 2013, 22:03

Zagorka wrote:ne slušajte voćnog,vuče vodu na svoj mlin,kak'a realna cijena,kakvi bakarači :jok :oo
Image

Evo Grah kukuruzar ,ovogodišnja berba može se nabaviti po 15 km za kilogram.Sutra ga probamo pa ćemo vidjeti...
kažu da se dobar grah daleko čuje. ;)
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

25 Sep 2013, 22:04

Može li se to skuhati za dva sata? :D

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

25 Sep 2013, 22:06

Krokodil Behko wrote:Može li se to skuhati za dva sata? :D
Ako ne izbaci osigurač na termoelektrani..
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti

Trepavica

25 Sep 2013, 22:07

Krokodil Behko wrote:Može li se to skuhati za dva sata? :D
Moguce !
Ako ga potopis u vodu noc prije.. i kuhas u pretis / expreso loncu !:)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Dramatično će poskupiti kafa

22 Feb 2014, 22:36

Image

Zbog suše u Brazilu, veći dio potrošača širom svijeta mogao bi u narednih nekoliko tjedana osjetiti višu cijenu kafe.

Naime Business Insider prenosi da je suša u Brazilu, čija proizvodnja kafe pokriva trećinu svjetskih potreba, bila toliko velika ove zime da se očekuje čak i 30 posto manji rod nego prethodne godine u istom razdoblju, navode agencije.

Najsuši januar u poslijednjih 30 godina i očekivani gubici će zato podići cijenu proizvodnje kafe na koje će sasvim sigurno morati reagirati i veletrgovci širom svijeta, posebno kada je u pitanju najpopularnija vrsta kave – “arabica”.

Analitičari očekuje da će poskupljenja prvo pogoditi supermarkete, a u drugoj fazi i horeca sektor.

Ruana

Re: Dramatično će poskupiti kafa

22 Feb 2014, 22:38

Kod nas je vec poskupila Gevalia/arabica, sad kosta 300 gr, 70 kruna. Ne znam kad, ali zadnji put sam tu istu kesu platila 48 kr.

Maja
Administrator
Administrator

22 Feb 2014, 23:45

Hoće li Zlatna džezva poskupiti :D.
Nevjerovatno kako se ta kafa transformisala. Kad se tek pojavila bila je užasno bljutava a sad meni najbolja od ovih naših, mada ne volim kafu inače.

Maja
Administrator
Administrator

22 Feb 2014, 23:50

Auuuuuuuuuuu.... Ja godinama pijem nes 3 u 1 ali zadnjih mjeseci samo 1 kesica dnevno, hajde nije neki bauk.

Kafe iz vrećice: Što se nalazi u "3 u 1" instant napicima?

Prekomjerno uživanje može izazvati simptome psihofizičke ovisnosti i nepoželjne učinke na zdravlje, obična “turska” kava ima i niz prednosti. Bogata je mineralima, prvenstveno manganom i magnezijem, te B3 vitaminom, ima jaka antioksidativna svojstva te pridonosi zdravlju moždanih stanica, štiti od ateroskleroze i nekoliko vrsta karcinoma.

Za instant napitke to ne možemo tvrditi. Sadržaj zrna kafe u njima je minimalan, a korišteno zrno lošije je kvalitete jer se većina pozitivnih svojstava gubi tijekom termičke obrade. Pri odabiru kafe treba uzeti u obzir da je glavni sastojak ovih napitaka šećer, koji u kombinaciji s biljnom masti, glukoznim sirupom, aromom i ostalim dodacima daje privlačan okus. Hidrogenirana biljna mast može biti izvor štetnih transmasnih kiselina, a polifosfati koji su regulatori kiselosti imaju loš utjecaj na zdravlje kostiju.

Kofein, alkaloid koji uzrokuje budnost, nalazi se u većoj koncentraciji u instant, nego u običnoj kavi. Nije preporučljivo da dnevni unos kofeina prelazi 300 miligrama, a šalica instant kafe ima pribilžno 100 miligrama kofeina. Instant kava može uzrokovati i prekomjerno izlučivanje kiseline.

Nescafe ima najmanje kafe :oo
Kave je devet posto. Uz prirodne regulatore kiselosti, natrijeve soli limunske kiseline, sadrži i fosfate, a česta konzumacija se ne preporučuje. Prirodno sredstvo protiv zgrudnjavanja. Nije naveden udio šećera.

Alergičari: Oprezno!
Anamaria ima kalijeve i kalcijeve fosfate. Smjesa karotena je prirodno antioksidativno bojilo. Sadrži mliječne bjelančevine pa bi alergičari trebali biti oprezni. Ima 40 posto šećera i samo 12 posto kafe.

Ima najviše šećera...
Alergični na mlijeko i laktozu trebaju je izbjegavati zbog mliječnih bjelančevina i mliječnog šećera. Sadrži polifosfate, hidrogeniranu biljnu mast i umjetnu aromu. U Gloriji je 44 čak posto šećera i 10 posto kafe.

U Jacobsu je najviše kafe
Najviši udio kafe, 17 posto, a najmanje šećera 38 posto. Uz glukozni sirup, ima i umjetna sladila, aspartam te acesulfam K, koji su desetljećima predmet rasprava zbog sumnji u kancerogenost.

Prirodno bojilo
Ne piše koliko je šećera. Sadrži samo kalijeve fosfate kao regulatore kiselosti. Ima kvalitetno karotensko bojilo, prirodne emulgatore i sredstvo protiv zgrudnjavanja. Ima samo 14 posto kafe.

24sata.hr

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”