Ma daj da se plaća i to..al kad dođeš ispitaj šta imaju i šta će ti raditi i reci hoću TO, TO i to..ako nema nećeš me liječiti i neću ti ništa plaćati. Da ti ne uzimaju pare nizašto.Maja wrote:Kratki razgovori se moraju platitiLebowski wrote:![]()
Ne znam možeš li otići kod više doktora, ona kao da se malo raspitaš pa ujedno da skontaš ko ti odgovara, u koga imaš povjerenja, ko ima bolje uslove u ordinacijama. Naravno, da ne plaćeš te kratke razgovore.
Danas će otići između 30 i 50 KM, vidjećemo. Ne zalim ni feninga ako mi pomogne.
Tip je ŠEF INTERNOG ODJELA pa hebo te ako mi on ne pomogne ne znam ko će.
Ali u tom slučaju potražit ću selamet na zapadnoj strani Mostara gdje je razgovor i do 100 KM
Prije toga ću se dobro raspitati ko je najbolji.
Dijabetes
Moderator: Krokodil Behko
Re: Dijabetis
Naslov: Dijabetis
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
- Status: Offline
Maja wrote:Ma kod nas je 37 temperatura znak upale
Uvijek kažu te od 37-37,5 su gore od ovih visokih. Visoke skineš tabletama a ove su kao pokazatelj neke upale ali eto vidjećemo šta će doktor reći.
Ali kažem ti sve je to začarani krug. Zbog tlaka i šećera bih trebala biti stalno u pokretu i inače sam bila prije, volim to, ne mogu puno sjediti kući ali kad nemam snage. Zato ću kopati nogama i rukama ako treba potrošiti svu ušteđevinu samo da mi daju tačnu dijagnozu jer ne može više ovo ovako jbg. Zamisli da te nosa 24h dnevno punih 40 dana. Pa de ba...
e pa bas i mene sada interesuje sta ce taj tvoj Doctorcic reci od kojeg stepena ,
krece zaista febrilno stanje u Bosni???
znam da nosajuce stanje moze imati i drugih razloga kojeg bez dodatnih nalaza ne mozes svakako dokazati,,ajde neka je sa srecom da pristane da te svu pretumba od glave do pete
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8065 times
- Been thanked: 19073 times
Calla kad sam jednom završila na hitnoj ona sestra mi izmjeri 37,2 i zove doktora kaže doktore pa ona ima i temperaturu 
Odoh doručkovati čekaju me pileća prsa
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Zašto ja imam dojam da ti nikada nisi radila u privatnom sektoru i da se "religiozno" držiš samo i isključivo "državnih institucija" i pravila koja u vezi sa njima važe, a za koje, naravno, svi znamo koliko su efikasne, naročito kada je o zdravstvenoj zaštiti riječ?Calla wrote:A-haaaaaaaa
I ništa od ovog ne tvrdim da je slučaj per se za ovaj primjer od kojeg smo pošli, ali ovo je sve toliko dobro utvrđeno, da me iznenadi svaki put kada neko pristupi tome s "a kako sad to" stavom, jer ja naivno vjerujem da je to već "opšte znanje", ali pojedine ankete pokazuju da većina ljudi ne zna ni da se Zemlja okreće oko Sunca, tako da sam gori ja što se iznenađujem.
Ahhhhh...ja te ipak moram nesto licno upitati ,
zasto ja dobivam osjecaj da ti nisi nikada radio u drustvenom sistemu kao psiholog???
What can change the nature of a man?
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

E, jedna sugestija koja možda nema veze, ali svejedno je vrijedi razmotriti, ako si u prilici. Imaš li drugi toplomjer, da probaš njega? Nisu svi nužno baždareni kako treba i moguće je da dobijaš "falš pozitive".Maja wrote:Calla kad sam jednom završila na hitnoj ona sestra mi izmjeri 37,2 i zove doktora kaže doktore pa ona ima i temperaturu
- Calla
- Legenda foruma

Ahhhhhhh wrote:Zašto ja imam dojam da ti nikada nisi radila u privatnom sektoru i da se "religiozno" držiš samo i isključivo "državnih institucija" i pravila koja u vezi sa njima važe, a za koje, naravno, svi znamo koliko su efikasne, naročito kada je o zdravstvenoj zaštiti riječ?Calla wrote:A-haaaaaaaa
I ništa od ovog ne tvrdim da je slučaj per se za ovaj primjer od kojeg smo pošli, ali ovo je sve toliko dobro utvrđeno, da me iznenadi svaki put kada neko pristupi tome s "a kako sad to" stavom, jer ja naivno vjerujem da je to već "opšte znanje", ali pojedine ankete pokazuju da većina ljudi ne zna ni da se Zemlja okreće oko Sunca, tako da sam gori ja što se iznenađujem.
Ahhhhh...ja te ipak moram nesto licno upitati ,
zasto ja dobivam osjecaj da ti nisi nikada radio u drustvenom sistemu kao psiholog???Sarkazam na stranu, nigdje na planeti zemlji ne možeš pronaći adekvatnu brigu za mentalno zdravlje u okviru državnih institucija (a gotovo da se to može generalizovati na zdravstvenu zaštitu u cjelini) i privatni sektor je, po pravilu, ono gdje u ovoj sferi leži kvalitet. A, nije nikakva tajna da ne radim kao klinički psiholog, rekao sam to do sada bar 20 puta, ne zbog toga što nisam dobar u tome, već ličnim izborom - nije mi dovoljno izazovno i komplikovano.
pa vidis da je moj dojam poprilicno dobar
Ako nisi znao ,ja jos uvjek radim u kvalitetnom privatnom sektoru
privatna klinika,,germanska klinika za diagnostiku "!!!
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Pa, dobro, gdje je problem?
P.S. Moj "dojam" je bio šala lol!
- Calla
- Legenda foruma

Ahhhhhhh wrote:Pa, dobro, gdje je problem?
cini mi se da smo zajednicki problem uklonili , netko sa klinickim iskustvom nikada nece nabacivati ovoliko teorijskih floskula
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

I vidiš, to bi bila jedna od prvih stvari kojoj učim ljude koje edukujem - ne postoji "praktično iskustvo" nasuprot "teoriji" - to je lijepa romantičarska ideja, ali. nažalost, nema nikakvo utemeljenje u realnosti i proizilazi iz potpunog nepoznavanja toga šta je "praksa", a šta je naučna teorija. Naučna teorija je najviši nivo zaključivanja i u potpunosti se temelji na iskustvu, tj. empiriji. Nema dihotomije. Oni koji tvrde "da je teorija jedno, a praksa drugo" najčešće: 1) nemaju ni najmanju predstavu kako naučni metod funkcioniše, 2) pozivanjem na "iskustvo" prikrivaju ili pokušavaju da opravdaju goleme rupe u sopstvenom znanju, 3) oboje od navedenog. Ono na šta ti ciljaš jeste "proceduralna komponenta znanja" (tipa: "ne možeš naučiti plivati iz knjiga, dok to ne probaš u vodi"), koja nema mnogo relevantnosti u nemanipulativnim oblastima, jer možeš zadavati nekakav medicinski ili psihološki test 10000 puta, do te mjere da se u toj aktivnosti "osjećaš utrenirano", ali ako ne znaš šta iza tog testa stoji, tj. ako nemaš "teoretsko" znanje o njemu, te silne repetitivne radnje neće ti dati ni zrnce više "znanja", već ćeš samo svoj osjećaj u utreniranost lažno i pogrešno zamijeniti za znanje (i dalje ne znaš zašto je test operacionalizovan tako kako jeste, šta mjeri na koji način i zašto, ne znaš sama kreirati takav test, ne znaš ga modifikovati, validirati, normirati, ne poznaješ mu limitacije i slično). Isto kao što je gravitacija teorija i po analogiji - možeš bacati kamenje ostatak svog života, ali samo zbog toga nećeš "postati fizičar", tj. nečeš ništa više znati o prirodi tog fenomena nego da nisi bacila niti jedan kamen u životu. Samo ćeš postati bolja u bacanju kamenja. I zahvaljujući tome mislićeš da si fizičar. U modalitetu moje primarne struke, kliničar bi bio neko ko primjenjuje testovni materijal koji ja ili ljudi poput mene kreiraju ili izvodi tehnike koje ja ili ljudi poput mene osmisle i kojima ih ja ili ljudi poput mene obuče. I to je ono što metodologija, statistika, psihometrija, naučna evaluacija i slično predstavljaju i to su četiri (od otprilike duplo toliko) stari kojima se bavim. Vjeruj mi, ako znam nešto osmisliti od nule, obučiti druge tome i validirati to, znam kako to i "primijeniti u praksi", šta god to značilo. Summa summarum, bolje ti je "da otvoriš knjigu", jer bacanje kamenja dosadi!Calla wrote:Ahhhhhhh wrote:Pa, dobro, gdje je problem?
cini mi se da smo zajednicki problem uklonili , netko sa klinickim iskustvom nikada nece nabacivati ovoliko teorijskih floskula
Last edited by Ahhhhhhh on 24 Feb 2014, 14:16, edited 1 time in total.
- Calla
- Legenda foruma

sve zavisi koliko je sestra u njenom poslu iskusna,,i sta se na tom odjelu zaista sa tim nivoem dogada koje pretrage zele da odraduju ???Maja wrote:Calla kad sam jednom završila na hitnoj ona sestra mi izmjeri 37,2 i zove doktora kaže doktore pa ona ima i temperaturu
evo jedan prepisani tekst sa kojim bi se ja slozila u vezi mjerenja temperature..
Čemu tolika nauka oko merenja temperature? Šta nam govori temperatura našeg tela i u kojim granicama se smatra idealnom?
Pre svega, važno je znati da se telesna temperatura menja u toku dana, bilo da smo bolesni ili zdravi. Najniža je rano ujutru, između četiri i šest časova, a najviša rano uveče, između šest i osam sati. Osim od doba dana i našeg zdravstvenog stanja, temperatura našeg tela zavisi i od temperature vazduha, ali i od naših fizičkih aktivnosti. Tako, na primer, ako je temperatura vazduha 20 stepeni Celzijusovih, temperatura našeg trupa biće oko 37, ruku 28, a nogu 31°C, dok će nam usled jakog mišićnog naprezanja porasti i za dva stepena. Telesna temperatura je, takođe, veoma osetljiva na nivo hormona, i kod žena može biti neznatno povišena u periodu ovulacije ili menstruacije.
Uprkos svim spoljašnjim i unutrašnjim uticajima, "normalna" telesna temperatura kreće se u rasponu od 36,1–37,2°C. Centar za termoregulaciju se nalazi u mozgu (hipotalamus) i njegova osnovna uloga je upravo da održi stalnost temperature u tom rasponu.
Međutim, kako bi trebalo da se odnosimo prema temperaturi kada "preskoči" dozvoljenu granicu od 37,2°C?
U toku dana dovoljno je meriti temperaturu dva-tri puta.
Međutim, kako bi trebalo da se odnosimo prema temperaturi kada "preskoči" dozvoljenu granicu od 37,2°C?
Povišena temperatura sama po sebi uglavnom nije opasna (opasnost može da postoji, ali ne od same povišene temperature, već od bolesti koja ju je izazvala). Organizam od nje, zapravo, ima koristi u odbrani od napadača – bakterija i virusa.
Febrilnost je stanje u kome organizam ima povišenu temperaturu preko 37,8 do 38,2°C. Niska temperatura (37,6–37,9°C) – tzv. "temperatura koja lomi" – smatrana je znakom ozbiljne bolesti u .
Visoka febrilnost označava temperaturu preko 39°C, a hiperpireksija je temperatura preko 41°C.
Kako se obara temperatura? Sve dok ne poraste iznad 38,5°C, stručnjaci ne preporučuju obaranje, zato što temperatura tada ima zaštitnu ulogu i pomaže u odbrani.
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Calla, da te pitam, na osnovu "tvog praktičnog iskustva", da li bi tjelesna temperatura bila nominalna, ordinalna, intervalna ili racio numeričke skala i koje bi bile "praktične limitacije i implikacije" tog (ispravnog) odgovora? 
P.S. Vidiš li moju poentu?
P.S. Vidiš li moju poentu?
Last edited by Ahhhhhhh on 24 Feb 2014, 14:32, edited 1 time in total.
- Calla
- Legenda foruma

Ahhhhh..ne glupiraj se,,

- Calla
- Legenda foruma

Ahhhh,,a za onaj tekst,,iznad ,,
ma slobodno ti povedi i trudnice kada se udebljaju empirijskim naucnim metodama do poroda ,,nemam nista protiv,,mozda ja od tebe zaista nesto i naucim,,,
ma slobodno ti povedi i trudnice kada se udebljaju empirijskim naucnim metodama do poroda ,,nemam nista protiv,,mozda ja od tebe zaista nesto i naucim,,,
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Vođenje poroda jeste primjena naučnog metoda i saznanja njime dobijenih. Sama činjenica da uopšte o tome diskutujemo na ovaj način jeste zahvaljujući primjeni naučnog metoda i saznanja njime dobijenih. Ali, pretvaraću se da si se šalila, pošto bi stvarno bilo sramota da to nisi znala. Elem, prihvatam tvoju kapitulaciju, nisam ni očekivao da se možeš od ovog "odbraniti", pošto za to odbrane nema - jednostavno je tako. Brine me samo što ne uviđaš ZAŠTO je to tako, pa ćemo dogovoriti neki čas metodologije, nije frka!
P.S. A najozbiljnije sam te pitao za to koji je tjelesna temperatura (tj. bilo koja temperatura u Celzijusima) nivo mjerenja, jer ako to ne znaš, ne poznaješ fenomen dovoljno dobro.
P.S. A najozbiljnije sam te pitao za to koji je tjelesna temperatura (tj. bilo koja temperatura u Celzijusima) nivo mjerenja, jer ako to ne znaš, ne poznaješ fenomen dovoljno dobro.
-
Ruana
Ovo dvoje se na tebi uce, svoga posla i idi dokoru. Ne vjjerujem da sam jedina koja je ovo pomislila, izludiste djevojku sa vasim dijagnozama, prepucavajte se na pp.
Majo, tebi je najpametnije da ovo ne citas, da ovdje nista ne pises, niko se nije na internetu izlijecio pa neces ni ti.
Slusaj doktore ne radi nistta na svoju ruku, a temperatura 37, naravno da ima neka upala negdje. Ovdje doktori su mome tati mjesecima govorili da je to normalna tjelesna temperatura i da je normalno imati visak leukocita, da bi na karaju ustanovili leukemiju.
Sorry morala sam.
Majo, tebi je najpametnije da ovo ne citas, da ovdje nista ne pises, niko se nije na internetu izlijecio pa neces ni ti.
Slusaj doktore ne radi nistta na svoju ruku, a temperatura 37, naravno da ima neka upala negdje. Ovdje doktori su mome tati mjesecima govorili da je to normalna tjelesna temperatura i da je normalno imati visak leukocita, da bi na karaju ustanovili leukemiju.
Sorry morala sam.
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Prvo, Calla i ja se prije svega zezamo, to je jasno svakome ko prati naša "prepucavanja" - i ona imaju svrhu, jer time prezentujemo informacije i način razmišljanja iza njih, a "prepucavanja" su jednostavno zanimljivija (ja ni jednog trenutka nisam ljut na Callu, a 99.99% sam siguran da je i obrnuto tačno i iza naših komentara ne stoje loše nakane). Drugo, navedi šta od toga što smo Maji savjetovali nije "ispravno" i kako je informacija koju dobije od ljekara manje ili više legitimna od informacije koju dobije na drugi način, pod pretpostavkom da su informacije tačne (a informacije bar danas nije teško verifikovati)?! Treće, to što joj govorimo daje očigledne rezultate, dakle, bar nešto radimo kako treba. Četvrto, ja nisam ništa komentarisao u vezi sa time da li "37 sa nešto" jeste ili nije indikativno za probleme koji se ne mogu pripisati Majinim aktuelnim "primarnim" poteškoćama i ne osjećam se kompetentnim da impliciram bilo šta u vezi sa tim (samo sam joj sugerisao da proba još jedan toplomjer, da bude sigurna). Peto, žao mi je zbog tvog tate, to je grozno! 
- Calla
- Legenda foruma

Ruana wrote:Ovo dvoje se na tebi uce, svoga posla i idi dokoru. Ne vjjerujem da sam jedina koja je ovo pomislila, izludiste djevojku sa vasim dijagnozama, prepucavajte se na pp.
Sorry morala sam.
pa Maja je cjelo vrjeme sa doktorima u saradnji,,,!!
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Upravo tako! I niko joj od nas nikada nije rekao ništa "opasno", niti smo joj sugerisali da se ogluši o "mehanizme primarne zdravstvene zaštite" (drugo je to što smo ukazali na njenu imanentnu neefikasnost). I prije nego što sad neko pomisli da se Calla i ja "međusobno branimo", samo da dodam: "Calla, klempave su ti uši!" Ili nešto tako, čisto držanja tenzije radi. De sad ti meni Calla vrati neku "uvredu", jer pomisliće ljudi još da smo drugari i imamo dobre namjere i međusobnu naklonost, a to nikako ne želimo! Drama forever! 

- Calla
- Legenda foruma

ma to sam ja vec Maji na privatnom chatu odgovorila do 37,5 °C i to rektalnim mjerenjem kod nas ovamo nista ne odraduju,,znace puste organizmu da se sam odbrani ,medutim ona napomenu da nije nista dobila za upalu zuca pa to moze biti i razlog povecanim leukocitima zato i rekoh da bi volila da je ljekar jos jednom pregleda ,,i ako se ne varam ona rece da ima jos jedan zakazan termin vadenja krvi i nije lako zenskim terapeutima odbraniti pravo stanje klinickog toka ako se vec danima moram da boksam sa agresivnim ,,testesteron metodama mog virtulanog zdravstvenog partnera"!!Ahhhhhhh wrote:Vođenje poroda jeste primjena naučnog metoda i saznanja njime dobijenih. Sama činjenica da uopšte o tome diskutujemo na ovaj način jeste zahvaljujući primjeni naučnog metoda i saznanja njime dobijenih. Ali, pretvaraću se da si se šalila, pošto bi stvarno bilo sramota da to nisi znala. Elem, prihvatam tvoju kapitulaciju, nisam ni očekivao da se možeš od ovog "odbraniti", pošto za to odbrane nema - jednostavno je tako. Brine me samo što ne uviđaš ZAŠTO je to tako, pa ćemo dogovoriti neki čas metodologije, nije frka!![]()
Last edited by Calla on 24 Feb 2014, 16:28, edited 1 time in total.
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Kad već spomenu vađenje krvi i testosteron, ne znam da li je Maja pominjala da li je radila hormone (ako jeste, biće da mi je onda promaklo)?
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)