Spanac_113 wrote:preglasavanje ako je ici po onome sto Srbi u BiH govore jos od referenduma.
ili drugim rijercima, demokratija, jedan covjek- jedan glas.
Pa mislim nakon ovoga. Kako bi preglasavanjem mi mogli ugroziti Srbe u BiH? Ili Hrvate, eto njih je manje. Ništa jedan Bosanac (/Bošnjak) danas ne živi gore nego li jedan BH Hrvat, iako je ovaj zadnji majoriziran. U čemu to onda on oskudijeva?
Nadješ mi jednog Hrvata koji nema posao - nadjem ti jednog Bošnjaka koji nema posao
Nadješ mi jednog Hrvata koji nema šta da jede - nadjem ti jednog Bošnjaka koji nema šta da jede
Nadješ mi jednog otpuštenog Hrvata - nadjem ti jednog otpuštenog Bošnjaka
Nadješ mi jednog... Dugo za pisati.
Lebowski wrote:Što se tiče ovog prvog.. mi Srbe nismo mogli ugroziti u smislu njihovog nestanka, kako biološkog tako i potpunog nestanka iz vlasti, ali kao što je nama bitno tako je i njima, da imaju vlast i što više nje, moć, da imaju pozicije, neke svoje institucije, dugoročno očuvanje njihove svijesti o sebi kao Srbima a ne nekim drugima, da ne dođe do gubljenja identiteta kroz proceze unitarizacije i kulturnog i drugog "poklapanja".
I ti si mi opet samo potvrdio da tu nije riječ o odbrani Srba u BiH nego želji za moći.
Kultura i svijest se goje ipak kroz neke druge ustanove, dok parlament i vlada služe za upravljanje državom. Primjera radi, bosanski Ukrajinci čuvaju svoju kulturu, religiju i jezik u Bosni, a nema ih u parlamentima.
Zato bih ja volio, ako ćemo od čega počinjati, da političari iz PC-a prestanu lagati kako brane srpsku kulturu i Srbe od izumiranja na prostoru BiH i počnu govoriti istinu, a ta je kako žele moć (odlučivanja).
...
Lebowski wrote:Znaš kako se RS mogla ukinuti? Dobro, ne možda ukinuti ali da je ne gledaju kao svetinju, da u obzir dolaze i neke druge opcije. Da smo mi pokazali da smo sposobni biti bolji od njih nakon rata, da budemo bolji u izgradnji institucija, države, boljeg života za ljude, da FBiH bude puno bolje mjesto za život nego RS. A nismo to pokazali i tačka.
Nije nikad kasno. Možda je sad i bolja situacija za to, jer nema uzavrele poslijeratne krvi i narodima je dosta nacionalističkih sra***?
Ja sam duboko uvjeren, da mi (u FBiH) po ustaljenom putu ne bi mogli postići puno. I da nam treba prečica. A tu prečicu sam već nekoliko puta opis'o u pojedinačnim primjerima: reformirati školstvo, totalno liberalizirati entitet i smanjiti birokratiju (što je u vezi sa ovim drugim, je l'

).
Svijet je doživio revoluciju o kojoj se malo priča. Ništa više ne djeluje onako kao prije 20-tak godina. Amerika je totalno promijenila stanje, a ostale države je prate. Ono što nije promijenjeno su modovi u glavama ljudi - ono kako oni razmišljaju.
Prosječan američki 18-godišnji biznismen izgleda ovako: prodaje stvari na ebayu (500€ mjesečno), radi vlog (100€ mjesečno), ima svoju online trgovinu (300€ mjesečno), ako mu se ćefne radi ili radi od kuće (ca. 800€ mjesečno). Bez ovog zadnjeg je to 900€ ako sam dobro izračunao u sitne sate. Rade to i drugi (imam prijatelja, koji živi studentske dane samo od prodaje na ebayu, znam drugog koji živi od youtube oglasa).
PS. cifre su samo primjer.
Šta je problem? Problem je škola, koja je ljude množično štancala da budu radnici. Škola dizajnirana za industrijsko doba. Današnje doba u kojima mi živimo se ne zove više industrijsko doba, nego je to digitalno doba, doba informacije, doba mreže, nazovite kako hoćete. Danas vrijede potpuno nova pravila.
E, ovim pravilima mi moramo
školstvo prilagoditi. Momak 18 godina, prodaje na ebay, radi vlog, klika reklame i ako mu se ćefne ode raditi. Napraviti ljude koji više ne žele raditi za bilo koga, nego će raditi sami za sebe. Amerika ovu promjenu ne može da uvede - sindikat učitelja ih ebe. Bosna može, naš sindikat učitelja nije jak.
Liberalizacija entiteta je opet mindset. Pederi bi trebali prestati biti pederi i postati homoseksualci ili kako se već zovu. Najmanji efekat koji bi takva stvar izazvala je preseljenje homoseksualaca iz RS-a u FBiH -> manje Srba u RS-u. Veći efekat je sakriven u njihovem talentu. Homoseksualac iako je homoseksualac zna biti vrlo talentiran momak.
Liberalizaciju treba i ekonomija. Mnogi porezi su bespotrebni, mnoge stvari se moraju privatizovati. Država (entitet) mora ostati sa čim manje stvari u svojim rukama i prepustiti gradjanima da ih iskoriste.
I da bi država podnijela manje prihode trebala bi smanjiti
birokratiju. Koji će q društvu birokratija? Treba nam par stotina ljudi, možda koju hiljadu ali desetine hiljada ili čak stotine hiljada (što je realnije je l') sigurno ne.
Čim manje država uzme, tim više je blagostanje u društvu, jer svi oni koji plaćaju porez u BiH moraju izdržavati standardno: penzionere, političare, socijalne slučajeve, vojsku, učitelje, doktore... sve one ljude koji nešto kao rade ali ništa ne prodaju + tzv. boračku populaciju.
Zato čim manje državane administracije, više će biti para. Čim sukladnije školstvo današnjem vaktu, više pametnih ljudi (čak i ofline preduzeća rade na istom principu - pogledati mrežne marketinge). Čim liberalnije zakone, više će biti talentovanih ljudi.
I u takvo društvu je za očekivati da i Srbi iz RS-a u potrazi za boljim životom dodju u Sarajevo ili Tuzlu tražiti svoju šansu.