Oblikovanje licnosti kroz traume

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

dacina_curica
Status: Offline

Re: Oblikovanje licnosti kroz traume

Post by dacina_curica »

Sto meni ova nesanica dodje zauhar, mnogo bolje slazem kockice u tisini noci. :)

Ne bih direktno o traumama ali jedno sto na sebi primjetim je koliko mi fizicko zdravlje ovisi o mentalnom stanju. Dok god sebe drzim iznad problema osjecam se odlicno. Onog momenta kad me nesto poljulja (a bas me neke sitnice izbace iz takta) odmah sam k'o da me je neko lupao danima. :grana Ne znam koliko je do endorfina, ali znam da mi trenutno nijedan lijek protiv bolova ne moze zamijeniti dobro mentalno stanje. Mozda je do mene. :jonas
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. »

dacina_curica wrote:Sto meni ova nesanica dodje zauhar, mnogo bolje slazem kockice u tisini noci. :)

Ne bih direktno o traumama ali jedno sto na sebi primjetim je koliko mi fizicko zdravlje ovisi o mentalnom stanju. Dok god sebe drzim iznad problema osjecam se odlicno. Onog momenta kad me nesto poljulja (a bas me neke sitnice izbace iz takta) odmah sam k'o da me je neko lupao danima. :grana Ne znam koliko je do endorfina, ali znam da mi trenutno nijedan lijek protiv bolova ne moze zamijeniti dobro mentalno stanje. Mozda je do mene. :jonas
nije do tebe.. to ti je do majke prirode ili boga, kako hoce ko koga da krivi :)
jednostavno, kad imas neki jak dusevni bol, znaci jak stress, pojacava se lucenje cortisola a on direktno utice na imuni sistem...

onda od fizickog bola nemas kad mislit na psihicki...
sve je za nesto dobro :D
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Naumpada mi onaj dijalog iz "Ovo malo duse" koji se zavrsava sa "E *ebo joj ja ..." (Majci Prirodi jelte :grana)
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Luna. wrote:nije do tebe.. to ti je do majke prirode ili boga, kako hoce ko koga da krivi :)
jednostavno, kad imas neki jak dusevni bol, znaci jak stress, pojacava se lucenje cortisola a on direktno utice na imuni sistem...

Eh, sad ne vozim pa moze i duze od recenice. :oo

Majka Priroda ocigledno mene nije upoznala. :grana Ja i pod najvecim fizickim bolom stignem razmisljati o glupostima koje me nerviraju. :lupa Naravno ne pomaze sto mi je tolerancija za bol toliko visoka da bi me mislim na zivo mogli rezati (zato uvijek i cekam do najveceg zora da odem doktoru).

Ali vidim o cemu govoris. :)
Prosli ponedeljak katastrofa psihicki (hajd' nije cudo, dajem sebi malo oduska za taj dan) i cijeli dan k'o les. Dodjem kuci, nasamaram se (figurativno jelte) i sjednem, odmorim, citam. Odspavam konacno, super se osjecam psihicki i fizicki...Onda mi u cetvrtak pukne film (zbog sitnice) i hem ne mogu spavati, hem boli da insan krepa, i naravno petak nula bodova. Dok ne dodje dobronamjerna samarcina :srce i sve opet super, odlicno se fizicki osjecam. Ovo k'o tobogan. :grana Nisam navikla, lakse se baviti tudjim traumama...
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. »

dacina_curica wrote:
Luna. wrote:nije do tebe.. to ti je do majke prirode ili boga, kako hoce ko koga da krivi :)

Eh, sad ne vozim pa moze i duze od recenice. :oo

Majka Priroda ocigledno mene nije upoznala. :grana Ja i pod najvecim fizickim bolom stignem razmisljati o glupostima koje me nerviraju. :lupa Naravno ne pomaze sto mi je tolerancija za bol toliko visoka da bi me mislim na zivo mogli rezati (zato uvijek i cekam do najveceg zora da odem doktoru).

Ali vidim o cemu govoris. :)
Prosli ponedeljak katastrofa psihicki (hajd' nije cudo, dajem sebi malo oduska za taj dan) i cijeli dan k'o les. Dodjem kuci, nasamaram se (figurativno jelte) i sjednem, odmorim, citam. Odspavam konacno, super se osjecam psihicki i fizicki...Onda mi u cetvrtak pukne film (zbog sitnice) i hem ne mogu spavati, hem boli da insan krepa, i naravno petak nula bodova. Dok ne dodje dobronamjerna samarcina :srce i sve opet super, odlicno se fizicki osjecam. Ovo k'o tobogan. :grana Nisam navikla, lakse se baviti tudjim traumama...
nosaj ciglu u dzepu... pa kad stisne, osini se po prstu :oo
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Nista ne citas. :klara Vidis da kazem da mogu trpit' fizicki bol kol'ko hoS. :ooo
Jedino u glavu da se spucam pa da me nema neko vrijeme. :ideja
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Vidim da je bilo dosta komentara koji se slažu samnom pa da ne odgovaram svakom zasebno...
Podsvijest se ne može "prevariti" jer to si ti , ne možeš sam sebe prevariti , odnosno možeš ali tako se podsvijest i stvorila, pa ono što ne želiš sebi priznati ili ti je neugodno - guraš u podsvijest
Ako bi išao da nešto promijeniš naglo u podsvijesti pa čak i ako znaš načine, to može da završi kao novo traumatično iskustvo jer si se previše naglo suočio s tim. Kao da otpuštaš presovanu oprugu i ako to ne radiš lagano i popuštaš po milimetar , udariće te u lice ! To su nabijene , presovane emocije, ružna iskustva , sve što ne želiš sve je tu
Međutim u neku ruku to se ipak smatra blagoslovom, zato što će te nešto što ti "neda mira" , kad-tad natjerati da se suočiš sa sobom , odnosno tvoj ego će se suočiti sa tvojim izvornim bićem
Izvorno biće je , što bi rekli , dijete u nama , odnosno ono se u duhovnoj dimenziji islama naziva fitra ili kako doslovno piše u Kur'anu "fitretullah" - čista priroda, božanska čistoća ...ili kao da si samo rođen , tabula raza
Dakle kad se uspije dotaknuti taj dio sebe i "posmatrati" te stvari u podsvijesti iz te pozicije , ona ima moć da raspliće istinu od iluzije od psihoze jer čisto gleda i samim time liječi. Sva neugodna iskustva su najviše utemeljena na laži na fantaziranju ega jer recimo čak i ako smo bili žrtva nekog strašnog iskustva , recimo nasilja rata , puno je veća psihoza nastala samim izmišljanjem priče i melodramatike koju stvara naš ego od toga
Većina stvari u podsvijesti su ružna iskustva sačinjena od bijesa, straha i tuge ali ogromna je dimenzija koju je naš ego stvorio oko toga kao "priču" , jer kad god ta iskustva izađu van , on pošto se ne može suočavati sa psihičkom neugodom uopće, odmah to gura u podsvijest gdje to samo još više napuhuje
Današnja psihologija se bavi zataškavanjem posljedica i "krpljenjem ega" , međutim ova istočna filozofija o ljudskoj duši (u islamu je to sufizam) , ego smatra kao nekom nepotrebnom barijerom između ruha i nefsa ,super ega i ida
Super ego je ono odakle crpimo naše moralne stavove a ID jesu prirodni nagoni , a ego se smatra uzrokom bolesti duše i traži se da se fokusira ne uzrok a ne da se stalno bori sa posljedicama
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

De ti to nama na naški čarobnjače. :valja Mislim... da bih te razumio, pokušaj to što si napisao napisati plastičnije. :ooo
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Rockefeller wrote:De ti to nama na naški čarobnjače. :valja Mislim... da bih te razumio, pokušaj to što si napisao napisati plastičnije. :ooo
i mislio sam da će tako biti :D
koga zanima detaljno o tome da sazna pa čak i praktično nauči načine laganog ulaska u podsvijest
preporučujem knjigu Michaela Browna "proces prisutnosti"
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Ma kakva podsvijest..ne postoji. :cudi
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

Carobni,,,????
Današnja psihologija se bavi zataškavanjem posljedica i "krpljenjem ega" , !!
zene.gif

sa ovim se ne bih slozila ...

danasnja psihologija ima vise metoda rada ,,,
(grč. psihe=duša i logos=nauka) Doslovno, nauka o duši. Skup naučnih disciplina koje proučavaju subjektivne, psihičke doživljaje, procese, osobine, strukture i ponašanje jedinke, kao i uslove njihovog nastanka i razvoja. Po H.Ebinghausu (Ebbinghaus), "p. ima dugu prošlost ali kratku istoriju". To znači da je p. kao nezavisna, empirijska naučna disciplina relativno mlada nauka, nastala 1879, kada je V.Vunt (Wundt) osnovao prvu psihološku laboratoriju (u Lajpcigu). Ali je zato veoma duga prošlost umovanja o psihološkim problemima u okviru mitologije, teologije i filozofije. Još od indijske, preko antičke grčke pa sve do novovekovne i savremene filozofije, mislioci su raspravljali o prirodi duše, problemu odnosa duša-telo, o emocijama, temperamentu, inteligenciji, osnovnim pokretačima ljudskog ponašanja i sl. Različiti psihološki pravci (npr. strukturalistička p., funkcionalistička p., psihoanaliza, bihejviorizam, geštalt p., humanistička p. itd.) na različite načine su koncepirali predmet (elementi svesti, ponašanje, nesvesno, celina doživljaja itd.), činjenice (moralne ili molekuralne), metode (introspekcija, posmatranje, eksperiment; nomotetske ili idiografske) i cilj p. kao nauke (razumevanje ili objašnjenje, predviđanje i kontrola). P. se deli na teorijsku (npr. opšta, razvojna, socijalna p. itd.) i primenjenu (npr. pedagoška, klinička, industrijska, vojna p. itd.).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Calla wrote:Carobni,,,????
Današnja psihologija se bavi zataškavanjem posljedica i "krpljenjem ega" , !!
zene.gif

sa ovim se ne bih slozila ...

danasnja psihologija ima vise metoda rada ,,,
(grč. psihe=duša i logos=nauka) Doslovno, nauka o duši. Skup naučnih disciplina koje proučavaju subjektivne, psihičke doživljaje, procese, osobine, strukture i ponašanje jedinke, kao i uslove njihovog nastanka i razvoja. Po H.Ebinghausu (Ebbinghaus), "p. ima dugu prošlost ali kratku istoriju". To znači da je p. kao nezavisna, empirijska naučna disciplina relativno mlada nauka, nastala 1879, kada je V.Vunt (Wundt) osnovao prvu psihološku laboratoriju (u Lajpcigu). Ali je zato veoma duga prošlost umovanja o psihološkim problemima u okviru mitologije, teologije i filozofije. Još od indijske, preko antičke grčke pa sve do novovekovne i savremene filozofije, mislioci su raspravljali o prirodi duše, problemu odnosa duša-telo, o emocijama, temperamentu, inteligenciji, osnovnim pokretačima ljudskog ponašanja i sl. Različiti psihološki pravci (npr. strukturalistička p., funkcionalistička p., psihoanaliza, bihejviorizam, geštalt p., humanistička p. itd.) na različite načine su koncepirali predmet (elementi svesti, ponašanje, nesvesno, celina doživljaja itd.), činjenice (moralne ili molekuralne), metode (introspekcija, posmatranje, eksperiment; nomotetske ili idiografske) i cilj p. kao nauke (razumevanje ili objašnjenje, predviđanje i kontrola). P. se deli na teorijsku (npr. opšta, razvojna, socijalna p. itd.) i primenjenu (npr. pedagoška, klinička, industrijska, vojna p. itd.).
Nisi me razumjela :) Da sve je to tačno , tačno je i da je relativno mlada nauka te da istraživanje ljudske psihe nije počelo sa njome nego je od kad je čovjeka.
Ono što ja hoću da kažem da je osnovna razlika , koliko sam ja mogao da primjetim, to da moderna psihologija ego ne vidi kao izvor problema kao što to vide sve istočne filozofije (od kojih je većinu teorija moderna psihologija ugradila u sebe prepakovavši ih u nešto što moderni čovjek koji ne vjeruje u nematerijalno, može da shvati)
Tako da psihologija stalno liječi simptome i oštećeni ego pokrpa kao što se to radi sa fizičkim tijelom, ali uzrok problema ostavlja tu kao nešto što treba da je tu, nešto prirodno , iako ego nije prirodan već nastaje tokom života
Moderna psihologija nije progresivna u odnosu na čovjeka , ne prihvata tu teoriju o duhovnoj evoluciji u kojoj čovjek treba da nadraste stanje sa egom
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Recimo pitanje : zašto psiholog ako je majstor svog zanata mora da ide kod drugog psihologa jer i sami obole od nekih psihoza? Zašto nije u stanju da sam sebe izliječi :D
Koliko znam C.Jung je to napravio, samoizlječenje (i to znam iz onog filma ) ali je on puno manje prihvaćen u naučnim krugovima nego Freud koji je ono, tata mata . Vjerovtano zato što je bio ateista i bliži ovim krugovima koji ne prihvataju da je čovjek prije svega nematerijalno biće
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

Carobni ,,,ako ti temeljis ovaj dio
Sva neugodna iskustva su najviše utemeljena na laži na fantaziranju ega jer recimo čak i ako smo bili žrtva nekog strašnog iskustva , recimo nasilja rata , puno je veća psihoza nastala samim izmišljanjem priče i melodramatike koju stvara naš ego od toga

kako mislis da se ove ,,lazi ega!!""obmanjivanje cistog izvornog sebe ,,, mogu izlijeciti,,????
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

carobnjak Nurudin wrote:Recimo pitanje : zašto psiholog ako je majstor svog zanata mora da ide kod drugog psihologa jer i sami obole od nekih psihoza? Zašto nije u stanju da sam sebe izliječi :D
Koliko znam C.Jung je to napravio, samoizlječenje (i to znam iz onog filma ) ali je on puno manje prihvaćen u naučnim krugovima nego Freud koji je ono, tata mata . Vjerovtano zato što je bio ateista i bliži ovim krugovima koji ne prihvataju da je čovjek prije svega nematerijalno biće

necu da se zakacim jer cemo skrenuti sa ovako dobre teme,,,daj mi primjere iz sufizma kako
sufizam izlazi na kraj sa traumom pojedinca...:cvijece
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Calla wrote:
carobnjak Nurudin wrote:Recimo pitanje : zašto psiholog ako je majstor svog zanata mora da ide kod drugog psihologa jer i sami obole od nekih psihoza? Zašto nije u stanju da sam sebe izliječi :D

necu da se zakacim jer cemo skrenuti sa ovako dobre teme,,,daj mi primjere iz sufizma kako
sufizam izlazi na kraj sa traumom pojedinca...:cvijece
Pa evo recimo jedan citat od rahmetli šejha Hadžibajrića :)

Sve što postoji na ovome svijetu ima svoju ulogu u općoj egzistenciji, svoju konačnu namjeru, koju mogu dokučiti pronicljivi. Sve što se čovjeku dogodi, ima neko skriveno značenje. Svaka bol, nepravda, nasilje, nešto hoće od čovjeka. Nekada udarac sudbine može biti tako jak da je čovjeku potrebna pomoć drugih. Ako čovjek onome što dobije, onome što mu se desi, priđe kao vrsti “izaslanika” kojeg mu dragi Allah, kao “Tvorac svake stvari” (Hāliku kulli šej’), šalje, razumjet će i Allahovu poruku.

Dakle i u sufizmu se traži pomoć drugih u nekim teškim stanjima i sami šejhovi se nazivaju "hećimi duša" , međutim oni sami kad se izgrade u kjamili-muršide (savršene vodiče) njima ne treba niko, imuni su na duševne bolesti pa i traume :)

Ne kažem ja da psihologiju treba potpuno odbaciti ili nešto tako drastično , nego samo govorim te neke svoje opće dojmove u kojima mi se čini da griješi. Druga stvar , psiholozi rade za novac, što ih dovodi u situaciju trgovine ljudskim stanjima , a naravno postoji ta doktorska zakletva itd ali kao što je se drže općenito doktori medicine drugih struka, tako se drže i ovi, čast izuzetcima
To je vrlo komplexna situacija i ja je razumijem donekle ali jednostavno kažem da psihologija baš i nema adekvatan odgovor
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

Većina stvari u podsvijesti su ružna iskustva sačinjena od bijesa, straha i tuge ali ogromna je dimenzija koju je naš ego stvorio oko toga kao "priču" , jer kad god ta iskustva izađu van , on pošto se ne može suočavati sa psihičkom neugodom uopće, odmah to gura u podsvijest gdje to samo još više napuhuje!!!

posudeno kao odgovor,,,zbog primjera

Pa evo recimo jedan citat od rahmetli šejha Hadžibajrića

Sve što postoji na ovome svijetu ima svoju ulogu u općoj egzistenciji, svoju konačnu namjeru, koju mogu dokučiti pronicljivi. Sve što se čovjeku dogodi, ima neko skriveno značenje. Svaka bol, nepravda, nasilje, nešto hoće od čovjeka. Nekada udarac sudbine može biti tako jak da je čovjeku potrebna pomoć drugih. Ako čovjek onome što dobije, onome što mu se desi, priđe kao vrsti “izaslanika” kojeg mu dragi Allah, kao “Tvorac svake stvari” (Hāliku kulli šej’), šalje, razumjet će i Allahovu poruku

Carobni ...
znaci po ovoj metodi koju si naveo ovako se nekako izllijeci bjes strah i tuga
na primjerima recimo iz rata,,
,,dozivljaj djeteta kada mu je otac strijeljan,,dozivljaj i videnje djeteta kada mu je mati silovana ....!!????
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Samo vas posmatram :UDBA :oo

Konacno sam nasla pass pa se do daljnjeg istresam na privatnom outletu :hihi
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Calla wrote:Većina stvari u podsvijesti su ružna iskustva sačinjena od bijesa, straha i tuge ali ogromna je dimenzija koju je naš ego stvorio oko toga kao "priču" , jer kad god ta iskustva izađu van , on pošto se ne može suočavati sa psihičkom neugodom uopće, odmah to gura u podsvijest gdje to samo još više napuhuje!!!

posudeno kao odgovor,,,zbog primjera

Pa evo recimo jedan citat od rahmetli šejha Hadžibajrića

Sve što postoji na ovome svijetu ima svoju ulogu u općoj egzistenciji, svoju konačnu namjeru, koju mogu dokučiti pronicljivi. Sve što se čovjeku dogodi, ima neko skriveno značenje. Svaka bol, nepravda, nasilje, nešto hoće od čovjeka. Nekada udarac sudbine može biti tako jak da je čovjeku potrebna pomoć drugih. Ako čovjek onome što dobije, onome što mu se desi, priđe kao vrsti “izaslanika” kojeg mu dragi Allah, kao “Tvorac svake stvari” (Hāliku kulli šej’), šalje, razumjet će i Allahovu poruku

Carobni ...
znaci po ovoj metodi koju si naveo ovako se nekako izllijeci bjes strah i tuga
na primjerima recimo iz rata,,
,,dozivljaj djeteta kada mu je otac strijeljan,,dozivljaj i videnje djeteta kada mu je mati silovana ....!!????
Ma ne , primjeri su recimo da imaš kod nas u BiH u tekiji "Mesudiji" prostore za liječenje i ležanje , naročito osoba oboljelih od ptsp . Ove metode introspekcije , kontemplacije, disanja itd koje si ti spominjala u postu u psihologiji , također postoje i u sufizmu samo što se primjenjuju jedno hiljadu godina duže :D neki kažu čak i prije još iz doba Ibrahima a.s.
Konkretno duševne ustanove imaš još iz osmanskog doba još dok su se takve osobe spaljivale kao vještice u Evropi
i sličnih gluposti koje su radili . Na žalost takve idiotizme znaju danas raditi u Saudijskoj arabiji , kao da se vraćaju u prošlost itd
Konkretno šta treba da radi neko istraumatiziran ovisi naravno od osobe do osobe pa se taj sud donosi dotični šejh
Ovdje sam ja naveo knjigu i pisca koji uopšte nije musliman i nema veze sa religijama (iako sam ja iz knjige prepoznao masu elemenata sufizma)
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Calla je vjerovatno više za Freuda i njegove metode , pošto u njega sve ima veze sa sexom (što ja ne poričem )
jel de Dacina :DD
Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”