Ljudi i dogadjaji/Životne priče

Televizija, štampa, internet portali.

Moderator: Krokodil Behko

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times
Status: Offline

Re: Nelegalno smanjio račun za struju

Post by Bla »

Ljudi često nisu svjesni da elektrodistribucije imaju kontrolna brojila i bave se budalaštinama koje ih na kraju balade itekako koštaju.
Ako se stanje kontrolnog brojila ne slaže sa zbirom potrošača lako se dođe do toga na kojoj grani "curi". A onog momenta kad te uhvate recimo s tom tzv. briknom, naplate ti ne onoliko koliko si potrošio, nego maximalnu moguću potrošnju u odnosu na presjek samog kabla kojim je to urađeno.

Možda ćeš uspjeti da zavaraš par puta ili određeni vremenski period, ali vremenom se drastično šanse smanjuju da ćeš proći neuhvaćen. A onda ćeš platiti puno više nego što si uštedio, pa eto kontaj koliko ti se takve budalaštine isplate. :oo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini »

bla ko će te otkrit pa doziraš stvar..plus subota nedilja praznici dalo bi s etu uštedit...čovik mi je pokaza te magnete to iz neki vojni zaliha pitaj boga od čega su...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

laganini wrote:ima sam jednom priliku kupit taj magnet ali čovik je tražio tisuću maraka...ali isplatio bi se velik sam potrošač..i kakvi su to elektronski stor prvi put čujem..
kod nas se već desetak godina mijenjaju brojila za električnu energiju...pogotovo u gradovima, a i ostalim koristnicima, čim istekne atest, nema šanse, da se vrati stari...samo ovakvi...
Image

...i možeš samo gledati u njega :D.
putem frekventnog prijenosa u distribucijskom centru vrše daljinsko odčitavanje, tako da nema više potrebe za popisivanjem brojila....čekaj malo, eto toga i kod vas ubrzo
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Ciklama

Post by Ciklama »

I kod nas se postavljaju digitana brojila, ali sad zasad u okolnim selima, teško pristupačnim kućama. :)
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Ciklama wrote:I kod nas se postavljaju digitana brojila, ali sad zasad u okolnim selima, teško pristupačnim kućama. :)
pa da...vjerojatno da se izbjegne stalno popisivanje na terenu, najprije kod teže dostupnih, pa će onda i kod ostalih....
:hm samo dalmaciju zaobilaze :D.
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. »

kod mene je jos uvijek staro brojilo.. mi smai ocitamo i njima posaljemo koliko je... znaci moglo bi se nesto ukrast, ali to mi se ne isplati rizikovat... da bi se isplatilo, morali bi dobro slagat a nije niko lud.. cim vide da ti je potrosnja manja, nego sto bi bilo normalno za broj ukucana, dosli bi provjerit
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Ružni

Post by Ružni »

Luna. wrote:kod mene je jos uvijek staro brojilo.. mi smai ocitamo i njima posaljemo koliko je... znaci moglo bi se nesto ukrast, ali to mi se ne isplati rizikovat... da bi se isplatilo, morali bi dobro slagat a nije niko lud.. cim vide da ti je potrosnja manja, nego sto bi bilo normalno za broj ukucana, dosli bi provjerit
Ne otvoriš im vrata Image

Storm iskusan, u zid najbolje :oo
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Bla wrote:Ljudi često nisu svjesni da elektrodistribucije imaju kontrolna brojila i bave se budalaštinama koje ih na kraju balade itekako koštaju.
Ako se stanje kontrolnog brojila ne slaže sa zbirom potrošača lako se dođe do toga na kojoj grani "curi". A onog momenta kad te uhvate recimo s tom tzv. briknom, naplate ti ne onoliko koliko si potrošio, nego maximalnu moguću potrošnju u odnosu na presjek samog kabla kojim je to urađeno.

Možda ćeš uspjeti da zavaraš par puta ili određeni vremenski period, ali vremenom se drastično šanse smanjuju da ćeš proći neuhvaćen. A onda ćeš platiti puno više nego što si uštedio, pa eto kontaj koliko ti se takve budalaštine isplate. :oo
Jedan rođak je to godinama radio, ne znam da li sa magnetima ili nekako drugačije ali je trošio vrlo malo a grijao se na struju. :ooo Nisu ga skužili ili kaznili :cudi ..al jest to bilo prije 5,6 godina pa unazad, stare instalacije, više domaćinstava na jednom brojilu meščini i komplikovano riješene.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

ružni wrote:
Ne otvoriš im vrata Image

Storm iskusan, u zid najbolje :oo
to mi je posao...mislim,ne krast struju :D. nego elektroinstalacije :zubi
Ružni

Post by Ružni »

I da kradeš ne treba biti proklet, dovoljno je jednu peć skrenuti s puta Image
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

ružni wrote:I da kradeš ne treba biti proklet, dovoljno je jednu peć skrenuti s puta Image
ma normalno...staviš samo jedan malo veči potrošač mimo brojila i nema šanse da te otkriju, ako je korektno odrađeno....oni imaju u trafo stanici jedinstveno brojilo i stalno računaju razliku in/out...a razlike uvijek ima ovisi o dužini linija, lošim spojevima i tu se stvaraju gubitci...i ako nisi proklet, teško da češ biti otkriven :ooo

e ako poa kuće okačiš i radionu onda očekuj detaljan pregled...idu mjeriti liniju po liniju...
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9674 times
Been thanked: 11417 times

Derventa: Brzonoga prikaza ponovo pobjegla

Post by Krokodil Behko »

Image

Strah je toliko ovladao Bučanima da seljani nisu imali kud nego da u pomoć pozovu i policiju. Policajci iz Dervente suočeni su tako sa jednim od najtežih zadataka – da otkriju šta se krije iza prikaze visoke oko dva metra, bez ruku, nogu i lica.

- Prvi put sam tu prikazu vidio na putu prije desetak dana kada sam se oko osam uveče vraćao s posla. Prvo sam pomislio da mi se pričinilo, međutim, kada sam je ponovo te iste noći vidio tu na njivi, i to odmah kraj kuće, noge su mi se odsjekle – priča Danijel Pijetlović.
Kaže, bila je ogromna i bijela, a u glavi mu i danas odzvanjaju jezivi krikovi koje je prikaza ispuštala.

- Brže-bolje sam utrčao u kuću. Otac, rođak i ja smo uzeli štapove i izašli napolje da vidimo o čemu se radi i da je otjeramo. Krenuli smo prema prikazi, koja je stajala kraj ograde, na njivi, odmah pored naše kuće. Kada smo joj prišli sasvim blizu, na metar-dva, počela je da bježi i ispušta još jezivije krikove. Pokušali smo da je udarimo, ali je stalno izmicala – priča Pijetlović.

Borbu sa nepoznatim neprijateljem sa kućnog praga posmatrala je njegova supruga Božana. I sama u strahu i čudu, ne zna šta ih je snašlo, ali je sigurna da nije neslana šala, kao što su u prvi mah vjerovali.
- To je jezivo i neobjašnjivo. Takvo nešto nisam nikada ni vidjela ni čula. Sve jest, ali ljudski faktor nije – priča Božana.
Danijelov otac Boro nerado se prisjeća potjere za prikazom.

- Mjesečina je bila kao dan i jasno se moglo vidjeti. Ta bijela prikaza nije bila insan. Ispuštala je zastrašujući krik da nam se krv ledila. Dok smo trčali da je otjeramo, izmicala je nevjerovatnom brzinom – sjeća se Boro Pijetlović.
Kaže da u selu niko ne pamti da se nešto slično dešavalo.

- Nekima je ovo smiješno. Misle da smo ludi, ali ovo je strašno. Ne smijemo da izađemo u dvorište, jer ne znamo šta nam se oko kuća mota. I policija je dolazila. Bili su dvije noći zaredom, stražarili. Kažu i oni da su čuli jezive krike, ali ništa nisu vidjeli. Sigurno se prikaza uplašila – kaže Boro, koji je u očaju pozvao policiju u pomoć.

Bijelu prikazu vidio je i njihov rođak Radenko Pijetlović. Od tada mu, kaže, nije svejedno da noću prođe sokakom.

- Bijelo i veliko. A brzo, da ga ni sam đavo ne može stići. Tješi me samo jedna stvar. Da je mislilo napadati, napalo bi do sad – kaže Radenko.
O misterioznom biću iz Bučana bruji cijela Derventa. Neki su sumnjičavi, neki zbijaju šale.

- Čuli smo, kako nismo, mada ne vjerujem da postoji takvo biće ili prikaza. Pomalo mi je i smiješno što pored tih mještana i neki policajci tvrde da su vidjeli i čuli tu prikazu ili kako je već nazivaju – kaže Ljilja Subić.
U Centru javne bezbjednosti Doboj kažu da im je nesvakidašnja prijava stigla 11. marta oko 21 čas.

- Prijavili su nam da je nekoliko mještana primijetilo nepoznato biće, koje je kod građana izazvalo uznemirenost. Policija je izašla na teren, ali nije pronašla nikakve tragove niti je bilo ugrožavanja ljudskih života, životinja ili imovine – rekla je portparol Centra javne bezbjednosti Doboj Ljerka Stanimirović.

Uznemirene i životinje

Pijetlovići ističu da su od dana kada se u njihovom selu pojavila bijela prikaza uznemirene i sve domaće životinje.
- Ovce su nam preplašene i čudno se ponašaju, a psi koji su ranije lajali na bilo kakav zvuk, sad ne laju ni kad mačka kraj njih prođe – kažu preplašeni Pijetlovići.

Djevojačko groblje

Nedaleko od odvajanja puta za Bučane nekada davno nalazio se ukrašeni mramor, u narodu tog kraja poznatiji kao djevojačko groblje.
Obilježje je uništeno poslije Drugog svjetskog rata, a mještani su sačuvali nekoliko narodnih predanja o njemu i njegovim prikazanjima. Jedno od njih je da su tu stradali i sahranjeni svatovi, među njima i djevojke, pa je otuda i dobilo naziv djevojačko groblje. Stariji mještani prepričavaju da su se u prošlosti oko tog groblja seljanima priviđale ovce i ljudi u kolu.

Izvor: Glas Srpske
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4346 times
Been thanked: 3277 times

Re: Derventa: Brzonoga prikaza ponovo pobjegla

Post by Melek »

Ma to sigurno Dodik plasira nove price ko manevarsku fintu..
A ako nije to onda je sigurno vukojarac !!
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

Krokodil Behko wrote: Stariji mještani prepričavaju da su se u prošlosti oko tog groblja seljanima priviđale ovce i ljudi u kolu.

Izvor: Glas Srpske
:plavi :plavi :plavi :plavi :plavi
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4346 times
Been thanked: 3277 times

Post by Melek »

Bas me zanima kakva im trava raste na livadama tamo..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
POSAVLJAK
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha

Post by POSAVLJAK »

To je Casper popizdio
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

...triba smanjit šljivu..
gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by gejsha »

Zašto je ne uslikaju ako već postoji..bez toga nema nikakvih dokaza..
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3907 times
Been thanked: 2942 times

Post by Pasaga »

gejsha wrote:Zašto je ne uslikaju ako već postoji..bez toga nema nikakvih dokaza..
...nestignu....
bas tad moraju promjenit gace....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

..ako to nije produkt šljive malo ko se nebi usra...
Post Reply

Return to “Mediji”