Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9994 times
Been thanked: 11875 times
Status: Online

Re: Islam

Post by Krokodil Behko »

#‎Žena‬ koja umre na porođaju ima stepen šehida

Ne znam za ostale zemlje ali ovo je pomalo besmisleno kod nas.
#‎Onoga‬ ko poslije svakog namaza prouči Ajeti-kursijju, samo smrt dijeli od ulaska u Džennet

Bogobojaznost, ne bi smjela biti glavni kriterij za te stvari. Mislim da postoje i ugodnija djela od učenja Kurana.

#‎Dijete‬ bez žive majke se ne smatra siročetom, nego samo kada otac umre
Jes al malo morgen. Dijete bez majke, jeste siroče više nego bez oca.

#"La havle ve la kuwete illa billah" - su riječi koje liječe od 99 bolesti, od kojih je najlakša briga
E ovdje bi mi trebalo objašnjenje koje su to bolesti kao i neki primjeri ozdravljenja.

‪#‎Allahov‬ Poslanik,saws, je prokleo onoga ko kamatu uzima i onoga ko je daje
Ovo lijepo zvuči. Volio bih i da implementiramo ali kako?

#Ko ukaže na dobro, ima nagradu kao i onaj koji uradi to djelo

Po ovoj logici, naši političari su najbolji ljudi na svijetu. Oni svaki dan pričaju o provođenju dobrih stvari samo što ih ne provode.

#Žena ne treba uzimati muževo prezime prilikom udaje

Ovoga se ni hodže ne pridržavaju.

#‎Muslimanima‬ je zabranjeno da čestitaju nevjernicima njihove praznike.
Znači li ovo da je naš Reis griješan zato što čestita Uskrs u Boćiž kršćanima? :misli
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times
Status: Offline

Post by Zagorka »

Da ja pitam nesto drugo:moze li se osim dva kurbana nesto drugo dati kad ti se rodi sin?Znači ako nemam stvarno gdje (u stanu sam),i nema mi ko to odraditi,da odnesem novce ili namirnice u narodnu kuhinju ili sirotište ili nešto slično?
Je li može ili mora baš kurban? :hm
Hvala.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Pa kurban se nemora klati tu gdje si, moze se zaklati i negdje drugo, ali da bude u ime rodjenja djeteta.. Ne vjerujem bas da se ne moze naci neko ko bi negdje zaklao kurban, a onda ti to meso mozes dati ili sirotinji ili u merhamet..
Mozda da se obratis merhametu, ako ima u tvom mjestu i da njima das novac ali pod uslovom da oni zakolju kurban u ime tvoga sina, ili ako nema merhameta da se obratis svome efendiji.
Jer i obicni kurban kad koljes, nemozes uzeti po 10KM(govorim ugrubo) i otici dijeliti komsijama kao kurban.. Mozes samo dati novac u neku organizaciju koja se bavi klanjem kurbana i dijeljenjem mesa ili mozes sama zaklati kod kuce.
Znaci smisao kurbana jeste iskljucivo ta zrtva koju prinosimo u ime Allaha dz.s., bilo da se radi o kurbanu za bajram ili o kurbanu pri rodjenju djeteta ili nekom drugom slucaju...
Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci »

Da bas tako bitno je da je taj kurban namjenjen za tvoje djete..nebitno gdje se kolje,tako smo I mi radili jedno vrijeme u bosnu posaljemo da se kupi I kolje
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka »

Ok.hvala,ovo sam uletjela da provjerim.Za muško dijete dva kurbana,je li tako?
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Zagorka wrote:Ok.hvala,ovo sam uletjela da provjerim.Za muško dijete dva kurbana,je li tako?
Ako se ima mogucnosti dva, ako nema moze i jedan.
Ruana

Post by Ruana »

Allah nece promjeniti stanje jednog naroda, dok taj narod ne promjeni sam sebe.
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci »

Stvaranje čovjeka - kompletan proces

Mi čovjeka od bîti zemlje stvaramo,
zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavljamo,
pa onda kap sjemena ugruškom učinimo, zatim od ugruška grudu mesa stvorimo, pa od grude mesa kosti napravimo, a onda kosti mesom zaodjenemo, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživimo – pa neka je uzvišen Allah, najljepši Stvoritelj!
(Sura 23: 12 - 14)

Na Zemlji su dokazi za one koji čvrsto vjeruju,
a i u vama samima – zar ne vidite?
(Sura 51: 20 - 21)

On od vode stvara ljude i čini da su rod po krvi i po tazbini. Gospodar tvoj je kadar sve. (Sura 25: 54)

Dva mora koja se ne mijesaju

On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio – jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a između njih je pregradu i nevidljivu branu postavio. (Sura 25: 53)

-------------------------------------------------------------------

Onaj koji je Zemlju prebivalištem učinio i kroz nju rijeke proveo i na njoj brda nepomična postavio i dva mora pregradio. – Zar pored Allaha postoji drugi bog? Ne postoji, nego većina njih u neznanju živi; (Sura 27: 61)

i oni koji govore: "Gospodaru naš, poštedi nas patnje u Džehennemu, jer je patnja u njemu, doista, propast neminovna,
on je ružno prebivalište i boravište"
;
(Sura 25: 65 - 66)

i oni koji govore: "Gospodaru naš, podari nam u ženama našim i djeci našoj radost i učini da se čestiti na nas ugledaju!"(Sura 25: 74)

Ti vidiš planine i misliš da su nepomične, a one promiču kao što promiču oblaci – to je Allahovo djelo koji je sve savršeno stvorio; On, doista, zna ono što radite. (Sura 27: 88)

Gospodaru moj" – reče onda – "ja sam sâm sebi zlo nanio, oprosti mi!" I On mu oprosti, On, uistinu, prašta i On je milostiv. (Sura 28: 16)

I on im je napoji, a onda ode u hladovinu i reče: "Gospodaru moj, ma kakvu mi hranu dao, zaista mi je potrebna!" (Sura 28: 24)

Kazuj Knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj molitvu, molitva, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno; obavljanje molitve je najveća poslušnost! – A Allah zna šta radite. (Sura 29: 45)

Allah je Taj koji vjetrove šalje, pa oni oblake tjeraju i On ih po nebu, kako On hoće, rasprostire i na komade dijeli, pa ti vidiš kišu kako iz njih pada, i kad je On na robove Svoje na koje želi prolije, oni se odjednom radošću ispune,
iako su bili očajni prije nego što se spustila na njih.*

Zato pogledaj tragove Allahove milosti – kako On oživi zemlju nakon mrtvila njezina! On će, uistinu, i mrtve oživiti, On sve može.
(Sura 30: 48 - 50)

O vjernici, često Allaha spominjite i hvalite,
i ujutro i navečer Ga veličajte,
On vas blagosilja, a i meleki Njegovi, da bi vas iz tmina na svjetlo izveo – On je prema vjernicima samilostan –
a na Dan kad oni pred Njega stanu, On će ih pozdravljati sa: "Mir vama!" – i On im je pripremio nagradu plemenitu.
(Sura 33: 41 - 44)

O Vjerovjesniče, Mi smo ti dopustili da budu žene tvoje one kojima si dao vjenčane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, i kćeri amidža tvojih, i kćeri tetaka tvojih po ocu, i kćeri daidža tvojih, i kćeri tetaka tvojih po materi koje su se s tobom iselile, i samo tebi, a ne ostalim vjernicima – ženu-vjernicu koja sebe pokloni Vjerovjesniku, ako se Vjerovjesnik hoće njome oženiti – da ti ne bi bilo teško. Mi znamo šta smo propisali vjernicima kada je riječ o ženama njihovim i o onima koje su u vlasništvu njihovu. – A Allah prašta i samilostan je. (Sura 33: 50)

Allah i meleki Njegovi blagosilju Vjerovjesnika. O vjernici, blagosiljajte ga i vi i šaljite mu pozdrav! (Sura 33: 56)

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

Hvaljen neka je Allah, stvoritelj nebesa i Zemlje, koji meleke sa po dva, tri i četiri krila čini izaslanicima; On onome što stvara dodaje što hoće, On, uistinu, sve može.
Reci: "Kažite vi meni koji su dio Zemlje stvorila božanstva vaša kojima se, umjesto Allahu, klanjate, i recite mi imaju li oni u stvaranju nebesa ikakva udjela, ili smo mnogobošcima Mi dali Knjigu, pa imaju u njoj dokaz za to?" Nijedno, već nevjernici jedni druge obmanjuju.
Allah brani da se ravnoteža nebesa i Zemlje poremeti. A da se poremete, niko ih drugi osim Njega ne bi zadržao; On je zaista blag i prašta grijehe.
(Sura 35: 1, 40 - 41)

----------------------------------------------------------------

"Gospodaru moj, daruj mi porod čestit!"(Sura 37: 100)

Knjiga koju ti objavljujemo blagoslovljena je, da bi oni o riječima njezinim razmislili i da bi oni koji su razumom obdareni pouku primili. (Sura 38: 29)

Za one koji izbjegavaju da se kumirima klanjaju i koji se Allahu obraćaju – njima su namijenjene radosne vijesti, zato obraduj robove Moje
koji Kur'an slušaju i slijede ono najljepše u njemu; njima je Allah na Pravi put ukazao i oni su pametni.
(Sura 39: 17 - 18)

Allah uzima duše u času njihove smrti, a i onih koji spavaju, pa zadržava one kojima je odredio da umru, a ostavlja one druge do roka određenog. To su, zaista, dokazi za one koji razmišljaju. (Sura 39: 42)

Reci: "O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv."
I povratite se Gospodaru svome i pokorite Mu se prije nego što vam kazna dođe – poslije vam niko neće u pomoć priskočiti.
I slijedite ono najljepše, ono što vam Gospodar vaš objavljuje, prije nego što vam iznenada kazna dođe, za čiji dolazak nećete znati,
da čovjek ne bi uzviknuo: "Teško meni, koliko sam samo dužnosti prema Allahu propustio, čak sam se i izrugivao!" –
ili da ne bi rekao: "Da me je Allah Pravim putem uputio, sigurno bih se Njegove kazne sačuvao",
ili da ne bi rekao kad doživi patnju: "Da mi se samo vratiti – dobra djela bih činio!"
"Nikada! Dolazile su ti pouke Moje, pa si ih poricao i oholio se, i nevjernik si bio."
(Sura 39: 53 - 59)

---------------------------------------------------------------

I u Rog će se puhnuti, i umrijeće oni na nebesima i oni na Zemlji, ostaće samo oni koje bude Allah odabrao; poslije će se u Rog po drugi put puhnuti i oni će, odjednom, ustati i čekati.
I Zemlja će svjetlošću Gospodara svoga zasjati i Knjiga će se postaviti, vjerovjesnici i svjedoci će se dovesti, i po pravdi će im se svima presuditi, nikome se neće nepravda učiniti;
svako će dobiti ono što je zaslužio, jer On dobro zna šta je ko radio.
Oni koji nisu vjerovali u gomilama će u Džehennem biti natjerani, i kad do njega dođu, kapije njegove će se pootvarati i čuvari njegovi će ih upitati: "Zar vam nisu dolazili vaši poslanici, koji su vam ajete Gospodara vašeg kazivali i opominjali vas da ćete ovaj vaš Dan doživjeti?" – "Jesu" – reći će oni – "ali još je davno određeno da će nevjernici kažnjeni biti."
I reći će se: "Ulazite na džehennemske kapije, vječno ćete u njemu boraviti!" Grozna li prebivališta onima koji su se oholili!
A oni koji su se Gospodara svoga bojali u povorkama će u Džennet biti povedeni, i kad do njega dođu – a kapije njegove već širom otvorene – čuvari njegovi će im reći: "Mir vama, od grijeha ste čisti, zato uđite u nj, u njemu ćete vječno boraviti!"
I oni će reći: "Hvala Allahu, koji nam je obećanje Svoje ispunio i u Džennetu nam mjesto darovao, da se u njemu nastanimo gdje hoćemo!" Divne li nagrade onima koji su se trudili!
I vidjećeš meleke kako Prijesto okružuju, veličajući i hvaleći Gospodara svoga; i svima će se po pravdi presuditi i reći će se: "Hvaljen neka je Allah, Gospodar svjetova!"
(Sura 39: 68 - 75)

--------------------------------------------------------------

Knjigu objavljuje Allah, Silni i Sveznajući,
koji oprašta grijehe i prima pokajanje, koji strahovito kažnjava i obilno nagrađuje; drugog boga osim Njega nema, Njemu se sve vraća.
(Sura 40: 2 - 3)
NeK pUkNu DuSmAnI...

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

Molitva meleka/andjela

Meleki koji drže Prijesto i oni koji su oko njega veličaju i hvale Gospodara svoga i vjeruju u Nj i mole se da budu oprošteni grijesi vjernicima: "Gospodaru naš, Ti sve obuhvaćaš milošću i znanjem; zato oprosti onima koji su se pokajali i koji slijede Tvoj put i sačuvaj ih patnje u vatri!
Gospodaru naš, uvedi ih u edenske vrtove, koje si im obećao, i pretke njihove i žene njihove i potomstvo njihovo – one koji su bili dobri; Ti si, uistinu, silan i mudar.
I poštedi ih kazne zbog ružnih djela, jer koga Ti toga dana poštediš kazne zbog ružnih djela – Ti si mu se smilovao, a to će, zaista, veliki uspjeh biti!"
(Sura 40: 7 - 9)

Skoro da se nebesa raspadnu jedna iznad drugih! A meleki veličaju i hvale Gospodara svoga i mole oprosta za one koji su za Zemlji. – Allah je, zaista, Taj koji prašta i koji je milostiv. (Sura 42: 5)

-------------------------------------------------------------

On je Živi, nema boga osim Njega, zato se samo Njemu klanjajte, iskreno Mu ispovijedajući vjeru: "Neka je hvaljen Allah, Gospodar svjetova!"
I prije tebe smo poslanike slali, o nekima od njih smo ti kazivali, a o nekima ti nismo kazivali. I nijedan poslanik nije mogao učiniti nikakvo čudo bez Allahove volje. A kad se Allahova prijetnja ispuni, biće presuđeno po pravdi i tada će nevaljali nastradati.
(Sura 40: 65, 78)

Onima koji govore: "Gospodar naš je Allah" – pa poslije ostanu pri tome – dolaze meleki: "Ne bojte se i ne žalostite se, i radujte se Džennetu koji vam je obećan.
Mi smo zaštitnici vaši u životu na ovome svijetu, a i na onome; u njemu ćete imati sve ono što duše vaše zažele, i što god zatražite – imaćete,
bićete počašćeni od Onoga koji prašta i koji je milostiv."
A ko govori ljepše od onoga koji poziva Allahu, koji dobra djela čini i koji govori: "Ja sam doista musliman!"
Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati.
To mogu postići samo strpljivi; to mogu postići samo vrlo sretni.
(Sura 41: 30 - 35)

---------------------------------------------------------

Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten? (Sura 41: 53)

Stvoritelj nebesa i Zemlje! On vas kao parove stvara – a stvara parove i od stoke – da vas tako razmnožava. Niko nije kao On! On sve čuje i sve vidi.
Kakva god vas bijeda zadesi, to je zbog grijehova koje ste zaradili, a On mnoge i oprosti.
(Sura 42: 11, 30)

Kako uzvratiti nepravdu

Nepravda se može uzvratiti istom mjerom, a onoga koji oprosti i izmiri se Allah će nagraditi; On, uistinu, ne voli one koji nepravdu čine.
Neće odgovarati onaj koji istom mjerom uzvrati za pretrpljenu nepravdu,
a odgovaraće oni koji ljude tlače i bez ikakva osnova red na Zemlji remete; njih čeka bolna patnja.
Strpljivo podnositi i praštati – tako treba svaki pametan postupiti.
(Sura 42: 40 - 43)

---------------------------------------------------------

Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji. On stvara šta hoće! On poklanja žensku djecu kome hoće, a kome hoće – mušku,
ili im daje i mušku i žensku, a koga hoće, učini bez poroda; On uistinu sve zna i sve može.
(Sura 42: 49 - 50)

Onome ko se bude slijepim pravio da ne bi Milostivog veličao, Mi ćemo šejtana natovariti, pa će mu on nerazdvojni drug postati;
oni će ih od Pravoga puta odvraćati, a ljudi će misliti da su na Pravome putu.
(Sura 43: 36 - 37)

"Eto, to je Džennet koji vam je darovan kao nagrada za ono što ste radili,
u njemu ćete svakovrsnog voća imati od kojeg ćete nekō jesti."*
(Sura 43: 72 - 73)

Mi vam Istinu šaljemo, ali većini vam je Istina odvratna.
Ako oni pletu zamke, i Mi ćemo zamke njima postaviti.
Zar oni misle da Mi ne čujemo šta oni nasamo razgovaraju i kako se među sobom dogovaraju? Čujemo Mi, a izaslanici** Naši, koji su uz njih, zapisuju.
(Sura 43: 78 - 80)

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

Ovaj Kur'an je putokaz ljudima i uputstvo i milost onima koji čvrsto vjeruju. (Sura 45: 20)

Tornado?!

I spomeni brata Adovog, kada je narod svoj u Ahkafu opominjao – a bilo je i prije njega i poslije njega poslanika: "Klanjajte se samo Allahu, ja, zaista, strahujem da ćete biti u mukama na Velikome danu!" –
oni su odgovarali: "Zar si nama došao da nas od božanstava naših odvratiš? Neka se, eto, ostvare prijetnje tvoje, ako istinu govoriš!" –
"Samo Allah zna kad će to biti!" – on bi govorio – "ja vam kazujem ono što mi se objavljuje, a vi ste, vidim, narod u neznanju ogrezao."
I kad ugledaše na obzorju oblak, koji se prema dolinama njihovim kretao, povikaše: "Ovaj nam oblak kišu donosi!" – "Ne, to je ono što ste požurivali: vjetar koji vam bolnu patnju nosi,
koji, voljom Gospodara svoga, sve ruši." I ujutro su se vidjele samo nastambe njihove; tako Mi kažnjavamo narod grješni.
(Sura 46: 21 - 25)

------------------------------------------------------------

On uliva smirenost u srca vjernika da bi još više učvrstili vjerovanje koje imaju – a vojske nebesa i Zemlje su Allahove; Allah sve zna i mudar je –
da bi vjernike i vjernice uveo u džennetske bašče kroz koje će rijeke teći, u kojima će vječno boraviti, i da bi prešao preko hrđavih postupaka njihovih – a to je u Allaha veliki uspjeh –
i da bi kaznio licemjere i licemjerke i mnogobošce i mnogoboškinje, koji o Allahu zlo misle – neka zlo njih snađe! Allah se na njih rasrdio i prokleo ih i pripremio im Džehennem, a grozno je on boravište!
(Sura 48: 4 - 6)

Ogovaranje

O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, nekā sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga – a vama je to odvratno – zato se bojte Allaha; Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je. (Sura 49: 12)

------------------------------------------------------------------

Ne može čovjek ostvariti sve što poželi,
Allahu pripada i onaj i ovaj svijet!
(Sura 53: 24 - 25)

-------------------------------------------------------------------

O družine džina i ljudi, ako možete da preko granica nebesa i Zemlje prodrete, prodrite, moći ćete prodrijeti jedino uz veliku moć! –
pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!
(Sura 55: 33 - 34)

Reinkarnacija?!

Mi određujemo kada će ko od vas umrijeti, i niko nas ne može spriječiti
da likove vaše izmijenimo i da vas iznova u likovima koje vi ne poznajete stvorimo.
(Sura 56: 60 - 61)

Oni koji u Allaha i poslanike Njegove budu vjerovali imaće u Gospodara svoga stepen pravednika i mučenika i dobiće nagradu kao i oni i svjetlo kao i oni; a oni koji ne budu vjerovali i dokaze Naše budu poricali biće stanovnici u vatri.
Znajte da život na ovome svijetu nije ništa drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onome svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovome svijetu je samo varljivo naslađivanje.
Nadmećite se da u Gospodara svoga zaslužite oprost i Džennet, prostran koliko su nebo i Zemlja prostrani, i pripremljen za one koji u Allaha i poslanike Njegove vjeruju. To je Allahova blagodat koju će dati onome kome On hoće; a u Allaha je blagodat velika.
(Sura 57: 19 - 21)

O vjernici, kad vam se kaže: "Načinite mjesta drugima tamo gdje se sjedi" – vi načinite, pa i vama će Allah mjesto načiniti; a kad vam se rekne: "Dignite se" – vi se dignite – Allah će na visoke stepene uzdignuti one među vama koji vjeruju i kojima je dato znanje. – A Allah dobro zna ono što radite. (Sura 58: 11)
NeK pUkNu DuSmAnI...

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Preobraćenje Bišra Hafija desilo se tako što je jednom pijan naišao ulicom, pa na putu vidje papir na kome je pisalo: Bismillahir-rahmanir-rahim. Bišr podiže taj papir s tla, poljubi riječi napisane na njemu, otiđe u dućan, kupi bočicu mirisa i namirisa papir. Onda ga, uz krajnje poštovanje, skloni na skrovito mjesto. Tu noć, jednom šejhu u snu bi rečeno: „Idi Bišru Hafiju i reci mu: 'Namirisao si Moje ime, pa ćemo Mi tebe učiniti mirisnim, uzvisio si Moje ime, pa ćemo Mi tebe uzvisiti, očistio si Moje ime, pa ćemo Mi tebe očistiti. Časti mi Moje, očistit ću te zbog poštovanja koje si pokazao prema Mom imenu.“ „Ali taj čovjek je nevaljalac,“ reče šejh, „ovaj san sigurno nije istinit.“ Uze abdest, klanja, pa opet zaspa. U snu mu ponovo bi rečeno isto. Probudi se, opet zaspa i usni isti san. Ujutro ode potražiti Bišra. „On se negdje opija“, rekoše mu. I zaista, Bišr je u nekoj mejhani pio vino. Šejh reče jednom čovjeku: „Uđi unutra, zovni Bišra i reci mu da imam poruku za nj.“ Bišr izađe i upita: „Od koga mi donosiš poruku?“ „Od Boga“, odgovori šejh. „Grdi li me zbog nečeg?“, upita Bišr. „Ne“, reče šejh. „Sačekaj me tu, moram reći nešto svojim drugovima“, kaza Bišr, pa se vrati u mejhanu i reče svom društvu: „Drugovi moji, mene zovu i moram vas ostaviti. Nikad me više ovdje nećete vidjeti.“ Onda izađe napolje i otad se predade vjeri ibadetu. Kažu da se nikad više nije obuo i zato ga i prozvaše Hafi, što znači bosonogi. Ahmed ibn Hanbel često je posjećivao Bišra Hafija i izuzetno ga je poštovao. Ahmedu njegovi učenici rekoše: „Ti si učenjak fikha i hadisa i poznaješ mnoge znanosti. Zašto stalno posjećuješ tu neznalicu?“ Ahmed odgovori: „Istina, sve te znanosti koje ste nabrojali ja znam bolje od njega, ali on bolje od mene poznaje Boga.“ Jedan šejh pričao je: „Bila je velika studen, a ja Bišra zatekoh na ulici bosog. 'O Ebu Nasre, zašto si bos?', upitah ga, a on reče: 'Sjetio sam se siromaha koji se pate na ovoj zimi. Nemam novca da im pomognem, ali barem ovako mogu pokazati da saosjećam s njima.'“
Image
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

Jako. :ok

je li to ovaj dido lijevo?
NeK pUkNu DuSmAnI...

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

paparaci wrote:Jako. :ok

je li to ovaj dido lijevo?
Nije nije , dedo je naš rahmetli šejh hadži Mujić ,a Bišr Hafi je živio prije više stoljeća :)
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

O vjernici, Allaha se bojte, i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio i Allaha se bojte jer On dobro zna šta radite.
I ne budite kao oni koji su zaboravili Allaha, pa je On učinio da sami sebe zaborave; to su pravi grješnici.
On je Allah – nema drugog boga osim Njega – On je poznavalac nevidljivog i vidljivog svijeta, On je Milostivi, Samilosni!
On je Allah – nema drugog boga osim Njega, Vladar, Sveti, Onaj koji je bez nedostataka, Onaj koji svakoga osigurava, Onaj koji nad svim bdi, Silni, Uzvišeni, Gordi. Hvaljen neka je Allah, On je vrlo visoko iznad onih koje smatraju Njemu ravnim!
On je Allah, Tvorac, Onaj koji iz ničega stvara, Onaj koji svemu daje oblik, On ima najljepša imena. Njega hvale onī na nebesima i na Zemlji, On je Silni i Mudri.
(Sura 59: 18, 19, 22, 23, 24)

O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti, i o kojoj će se meleki strogi i snažni brinuti, koji se onome što im Allah zapovjedi neće opirati, i koji će ono što im se naredi izvršiti. (Sura 66: 6)

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Kunem se Danom kada Smak svijeta nastupi
i kunem se dušom koja sebe kori.
Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti?
Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo.

Ali, čovjek hoće dok je živ da griješi,
pa pita: "Kada će Smak svijeta biti?"
Kad se pogled od straha ukoči
i Mjesec pomrači
i Sunce i Mjesec spoje –
tog dana čovjek će povikati: "Kuda da se bježi?"
Nikuda! Utočišta nema.
Toga dana biće Gospodaru tvome prepušten,
toga dana čovjek će o onome što je pripremio, a što propustio obaviješten biti,
sam čovjek će protiv sebe svjedočiti,
uzalud će mu biti što će opravdanja svoja iznositi.
(Sura 75: 1 - 15)

Tako mi zore,
i deset noći,
i parnih i neparnih,
i noći kada nestaje –
zar to pametnom zakletva nije…?
(Sura 89: 1 - 5)

Tako Mi Sunca i svjetla njegova,
i Mjeseca kada ga prati,
i dana kada ga vidljivim učini,
i noći kada ga zakloni,
i neba i Onoga koji ga sazda,
i Zemlje i Onoga koji je ravnom učini,
i duše i Onoga koji je stvori
pa joj put dobra i put zla shvatljivim učini,
uspjeće samo onaj ko je očisti,
a biće izgubljen onaj ko je na stranputicu odvodi!
(Sura 91: 1 - 10)
NeK pUkNu DuSmAnI...

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41543 times
Been thanked: 28324 times
Status: Online

Post by Rum »

Image
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4133 times
Been thanked: 3098 times

Post by Lavlje_srce »

[ytube][/ytube]
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by komsija »

Musliman i konzumiranje duhanskih proizvoda
ŠtampaEl. pošta
Objavljeno srijeda, 14 Avgust 2013 10:58

Pitanje:

Pušenje u prisustvu nepušača i djece, haram, strogo zabranjeno? Je li pušaču zbog smrada i zadaha iz usta mekruh klanjati u džematu, kao i čovjeku koji je jeo luk?

U obzir bi trebalo uzeti gledišta uleme iza 1980-tih, jer se od tada pouzdano zna da je duhan otrov i opasnost. I odgovor bi trebao biti nedvosmislen, jasan i precizan. Krajnje je vrijeme da muslimani uvedu malo brige za druge u svoj ahlak i edeb. Također, zbog objektivnosti onaj ko odgovara bi trebao biti nepušač.

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Zabranjenost pušenja duhana vezana je njegovom štetnošću po zdravlje čovjeka kao i kvalifikaciju rasipanja imovine u beskorisne ili čak štetne stvari. Kako je i Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila štetnost duhana, zbog čega su mnoge zemlje uvele razne restrikcije u pogledu korištenja duhana te obavezale proizvođače da na duhanskoj kutiji napišu upozorenje da "duhan ubija", gotovo da je postignut konsenzus savremene muslimanske uleme o zabranjenosti pušenja duhana u islamu. Zabranjenost je još jača i intenzivnija u pogledu pušenja u prisustvu drugih, posebno djece, jer se štetnost proteže i na njih. U Kur'anu se kaže: "Ne bacajte se svojim rukama u propast!" Pušači upravo to rade. U hadisu se navodi: "Nije dozvoljeno nanositi štetu drugima, a ni na štetu uzvraćati štetom." Pušači oponiraju i ovom hadisu ukoliko pušenjem ugrožavaju druge ili ih podstiču na pušenje.

Također, ukoliko neko toliko puši da mu se čuje iz usta kao da je jeo luk, onda on time uznemirava klanjače u džematu, pa se i na njega odnosi propis o pokuđenosti klanjanja u džematu osobe koja je jela luk, posebno bijeli, jer je njegov smrad intenzivniji.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=218
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by krhotina »

Kolko znam, nema zdravijeg povrća od bijelog luka. Sljedno rečenom, obzirom da nam uvijek smrdi iz usta kad jedemo bijeli luk, mi ga ne bi trebali konzumirati da ne uznemiravamo ljude oko sebe. Ispravi me druže ako griješim :oo
komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by komsija »

krhotina wrote:Kolko znam, nema zdravijeg povrća od bijelog luka. Sljedno rečenom, obzirom da nam uvijek smrdi iz usta kad jedemo bijeli luk, mi ga ne bi trebali konzumirati da ne uznemiravamo ljude oko sebe. Ispravi me druže ako griješim :oo
U pravu si ali eto hebiga oni navedose kao primjer a opet u sve u vezi pusenja
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
Post Reply

Return to “Religija”