Uobičajeni klišeji su da je njegov stil pisanja turoban, težak i u skladu s tim - pesimističan.
Takodjer, navodi se da on i nije baš mnogo volio BiH a pogotovo njene gradjane islamske vjeroispovijesti, da je u duši zauvijek ostao diplomata Karađorđevića, da nije bio blagonaklon ni prema Hrvatskoj i njenim piscima, da je bio anti-komunista, da je bio strani špijun, da je bio mason i još mnogo toga.
Ne čini li se vama da neko ko je bio (ako je bio) mason, nikako ne može biti osoba uskih shvatanja?
Imate li neki stav o književnom djelu Ive Andrića?
Onako čisto o njegovom književničkom stilu?
Mislite li da su mjesto njegovog rodjenja i život kojim je živio mogli uticati na njegovo djelo?
Meni lično on jeste turoban. Čini mi se da prva rečenica Travničke hronike glasi ovako nekako:
"Travnik je grad u kotlini i u njemu sunce kasno izlazi a rano zalazi".
Dakle on već u prvoj rečenici, stvara neki mrak. Ali moram priznati da se ja zbilja jesam u životu nagledao oko sebe tih nekih likova za koje se komotno može reći da su iskočili iz njegovih romana.
Šta ako je on bio samo realan? Šta ako njega nije vodila nikakva mržnja nego želja da promijeni neke tokove u BiH a ako je mislio da su loši i želio da takvi i ostanu, onda ne bi ništa ni preduzimao??
U prvoj poetskoj predstavi koju sam režirao (mojim izborom) bila je i sljedeća Andrićeva pjesma.
Ja tu ni dan-danas nakon 22 godine, ne vidim nikakvu mržnju
Više mi liči na neku pokajničku pjesmu.
Pred portretom prijekorna pogleda
Da, stara sliko,
Da, trebalo je to: ostati pri prvoj reči,
Ne odlaziti nikud, i sve što srce žudi
Tražiti u dubini svojoj i svoje zemlje,
Umesto u daljini nedokučivih, zlih priviđenja.
Trebalo je trpeti, čekati, bdeti nad usevom,
Čuvati narod, sirotinju, Bosnu.
I danas ne bi bilo ovako kako jeste:
Ruke prazne, savest nemirna, pogled izgubljen, duša žedna.
Trebalo je, vaj, znati ono što sad tek se sluti.
Jedno je sunce svuda, i voda i kamen i trava.
Jedno, i nedostižno.
U jednom zrnu žita hleb je vaskolike zemlje,
U jednom zagrljaju sve žene celog sveta,
Divne, i nedostižne.
Sve ostalo je varka prebujale svesti
O sopstvenom biću i lažna perspektiva
Pustinje koju smo sami sažegli u duši.

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)