ali na toj temi, ne ovde.Eto, tvoj bi zadatak bio da dokažeš prisustvo i presudni uticaj vrhbosanske biskupije na političke prilike u kraljevini Bosni.
zanimljiv izvadak behko, daj prebaci cijeli dio na temu
Moderator: Krokodil Behko

ali na toj temi, ne ovde.Eto, tvoj bi zadatak bio da dokažeš prisustvo i presudni uticaj vrhbosanske biskupije na političke prilike u kraljevini Bosni.

Nemamo tu temu (kako i se čini) i dobra je ideja da se postovi podijele ali ću ih ostaviti par dana tu, jer laganini možda želi dokazati relevantnost biskupije, pa eto da vidimoSpanac_113 wrote:ali na toj temi, ne ovde.Eto, tvoj bi zadatak bio da dokažeš prisustvo i presudni uticaj vrhbosanske biskupije na političke prilike u kraljevini Bosni.
zanimljiv izvadak behko, daj prebaci cijeli dio na temu

Čitaš li išta?laganini wrote:ali odakle onda pusti franjevački samostani po bosni tipa kraljevne sutjeske,lašve..ako se ne varam bilo ih je petnestak na tom području..

Oni nisu priša nego su prihvatili. Da bi prešli iz prve u drugu vjeru, prethodno mora postojati ta prva, a u ovom slučaju ona ne postoji 15 godina prije toga. To sam već napisao 5-6 puta na ovoj temi.. Kužiš?laganini wrote:kažem da su bili koliko teško je reć ali znači ima se povijesno uporište..i nnije nebitno reć da ih je veči dio priša na islam a to sigurno nije bilo iz uvjerenja..

laganini wrote:...a čuj ja imam saznanje da je više od 100 000 katolika u to vrime evo još jednom kad ti je drag taj izraz PRIŠLO na islam pa kako ti voliš reć dokaži da nije tako..

Link ???laganini wrote:...a čuj ja imam saznanje da je više od 100 000 katolika u to vrime evo još jednom kad ti je drag taj izraz PRIŠLO na islam pa kako ti voliš reć dokaži da nije tako..
Detalji:Krokodil Behko wrote: Sve što je postigao sa svojom ženom katarinom, jeste gomila nekih kripto-katolika koji su i dalje po noći, po kućama i šumama, upražnjavali obrede CB. Ovo nije nikakva bajka. Zna se za ta mjesta a popularna su i dan danas. Gdje god znaš da ima neko dovište, znaj da je tu u srednjem vijeku, bila Hiža crkve bosanske.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Crkva_bosanskaPretposljednji je bosanski kralj Stjepan Tomaš, koji je na Zapadu optužen da je prepustio Turcima srpsku prijestolnicu Smederevo, u pokušaju spašavanja obraza i podilaženju katoličkim državama, naredio bosanskim krstjanima da pređu na katoličanstvo ili odu u progon. Stjepan Tomaš zarobljava i tri poglavara bosanskih krstjana: Đuru Kućinića, Stojšana Tvrtkovića i Radmila Voćinića i šalje ih u Rim papi Piju II na "preodgoj". Tek kad je uništena Crkva bosanska došla je u Bosnu papinska kruna kojom je 1461. okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević u Jajcu.
Pa ako ti misliš, da se ognjem i mačem, može u srca ljudi usaditi neka vjera u tako kratkom vremenu.....Islamizacija jednog dijela bos. katolika,najviše recentnih prelaznika s patarenstva, dolazi u više etapa, od kojih je glavna ona pod najznamenitijim carskim namjesnikom Husrev--begom. On je vojnik, državnik i graditelj (npr. krasne Begove džamije u Sarajevu), ali i čovjek koji je učvršćenju turske vlasti dao veliki prilog upravo islamizacijom izvjesnih krajeva Bosne.

Potvrdit ću ja. Ima više izvora da su se obredi u dolini Neretve, zadržali sve do početka XIX vijeka. Pronašao sam nazive izvora na wikipediji, što znači da je istina i još samo da se izgugla sve to malo detaljnije. Na brzinu sam pokušao pa ništa. Svugdje se samo navode ti izvori ali negdje na internetu to mora biti.Awenary wrote: Negdje sam čitala da i u 18. vijeku u nekim selima su bili ljudi, koji su tajno pravili obrede Crkve Bosanske. Može li to neko potvrditi?
U jest ti izvor hahahahahahahahahlaganini wrote:npr.imaš wikipediju kažem npr..
..nema frke ali nije povjest od 41-91...možda te iznervira a nekako mi nisi za ove vjerske teme kosi se s tvojim stavovima...Jagoda wrote:U jest ti izvor hahahahahahahahahlaganini wrote:npr.imaš wikipediju kažem npr..
Daj stagod iz tih drugih knjiga:))))))))))))
Joj ovo pravo dobro!![]()
![]()
![]()
![]()
U pravu si, al me ubi radoznalostlaganini wrote:..nema frke ali nije povjest od 41-91...možda te iznervira a nekako mi nisi za ove vjerske teme kosi se s tvojim stavovima...Jagoda wrote:U jest ti izvor hahahahahahahahahlaganini wrote:npr.imaš wikipediju kažem npr..
Daj stagod iz tih drugih knjiga:))))))))))))
Joj ovo pravo dobro!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests