18 posto stanovništva ispod granice kritičnog siromaštva

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

18 posto stanovništva ispod granice kritičnog siromaštva

Post by Spanac_113 » 20 Feb 2014, 10:59

Image

BANJA LUKA - Na Svjetski dan socijalne pravde, 20. februara, Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, zajedno s mrežom Caritasa Europe, poziva političke strukture i donositelje odluka u Bosni i Hercegovini da priznaju socijalnu pravdu kao temeljno načelo u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Po podacima raznih domaćih i stranih organizacija, oko 18 posto stanovništva BiH živi ispod granice kritičnog siromaštva, dok se 48 posto nalazi na rubu siromaštva ili socijalne isključenosti.

Te podatke potvrđuju i najnoviji statistički pokazatelji koji izravno utječu na stopu siromaštva: plaće, mirovine, cijene i stopa nezaposlenosti.

- Nakon traumatičnih događanja i sukoba te ekonomski neprirodne i štetne podjele, Bosna i Hercegovina i dalje primjenjuje politički i institucionalni sustav koji ne može postići značajne rezultate na području društvenog razvoja i borbe protiv siromaštva. Što više, iz godine u godinu stanje se pogoršava, a broj siromašnih i socijalno ugroženih iz dana u dan raste uslijed vrlo teške unutarnje ekonomske situacije, kao i učinaka svjetske ekonomske krize, čiji danak Bosna i Hercegovina tek treba platiti - navodi se u priopćenju Caritsa Biskupske konferencije BiH u povodu Svjetskog dana socijalne pravde, prenosi Katolička tiskovna agencija (KTA).

Zbog svega, dodaje se, političke strukture i donositelji odluka na svim razinama moraju se obvezati na poduzimanje ozbiljnih mjera kako bi se ove brojke smanjile, jer zasad ne pokazuju nikakve tendencije opadanja.

Promicanje socijalne pravde zadatak je koji prije svega treba da ispuni Bosna i Hercegovina, ali i Caritas, čija je misija promocija socijalne pravde, pozivanje lokalnih vlasti da daju veću važnost istinskoj socijalnoj pravdi u današnjem duboko podijeljenom društvu.

Socijalna pravda – zahtjev povezan sa socijalnim pitanjem koje se danas očituje na svjetskoj razini – dotiče socijalne, političke i ekonomske aspekte, ali prije svega strukturalne dimenzije problema i korelativnih rješenja (Kompendij socijalnog nauka Katoličke crkve, st. 201).

To znači da vlada i lokalne vlasti radeći na iskorjenjivanju siromaštva i socijalne isključenosti moraju razviti politiku i zakone koji poštuju međuovisnost i povezanost gospodarskog i društvenog razvoja na održiv način.

Istinska socijalna pravda zahtijeva snažnu predanost obaju aspekata, jer bez gospodarskog rasta ne postoje pogodni resursi za društveni razvoj, a bez ulaganja u sustav socijalne zaštite, socijalne uključenosti i socijalne skrbi ne postoji dugoročan i stabilan gospodarski razvoj.

Kada je u pitanju gospodarski i socijalni razvoj, donositelji političkih odluka, vlade i lokalne vlasti trebaju imati na umu da su dostojanstvo svake osobe i potraga za općim dobrom temeljni principi budućih odlika našeg društva.

Odzivajući se vapajima ljudi koji proživljavaju siromaštvo i socijalnu isključenost, Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine poziva donositelje odluka na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini da se zauzmu za rješavanje problema siromaštva i socijalne isključenosti kao pitanja od velike važnosti te da ne oklijevaju dati realan i praktičan iskorak utemeljen na socijalnoj pravdi kao glavnom načelu.
Vijesti.ba

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: 18 posto stanovništva ispod granice kritičnog siromaštva

Post by Spanac_113 » 20 Feb 2014, 11:00

eto prosli protesti, podjelili se protestanti, sda opet podjedjuje, svako svome jatu odletio.

a sta cemo s ovim???

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 20 Feb 2014, 12:46

Spanac_113 wrote:
Istinska socijalna pravda zahtijeva snažnu predanost obaju aspekata, jer bez gospodarskog rasta ne postoje pogodni resursi za društveni razvoj, a bez ulaganja u sustav socijalne zaštite, socijalne uključenosti i socijalne skrbi ne postoji dugoročan i stabilan gospodarski razvoj.
Al ko ce,,,,,
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini » 20 Feb 2014, 14:03

..koja je granica...baš da čovik doslovno gladan ili postoji neki standard...ja neznam ni di bi sebe smjestio s neki 15 000 eura godišnjeg prihoda..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Ruana

Post by Ruana » 20 Feb 2014, 14:17

laganini wrote:..koja je granica...baš da čovik doslovno gladan ili postoji neki standard...ja neznam ni di bi sebe smjestio s neki 15 000 eura godišnjeg prihoda..
Imene interesuje granica.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR » 22 Feb 2014, 23:04

Ruana wrote:
laganini wrote:..koja je granica...baš da čovik doslovno gladan ili postoji neki standard...ja neznam ni di bi sebe smjestio s neki 15 000 eura godišnjeg prihoda..
Sve ispod sto kila.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 22 Feb 2014, 23:05

Malo se napinjemo,al hajde?

Ruana

Post by Ruana » 22 Feb 2014, 23:06

KOMESAR wrote:
Ruana wrote:
Sve ispod sto kila.
Glad deblja.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 22 Feb 2014, 23:37

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9941 times
Been thanked: 11805 times

Povratnici napuštaju BiH nadajući se azilu

Post by Krokodil Behko » 15 Mar 2014, 09:01

Image

Ako se političari ne probude, ne dođu na teren i sagledaju stanje u kojem živimo, povratnička naselja uskoro će se potpuno isprazniti, jer niko ne radi, upozorava povratnik Mujo Đilić iz sela Lipovac kod Zvornika.

On kaže da se od poljoprivrede, zbog načina na koji je organizirana, ne može živjeti.

Image
Supružnici Đilić: Niko u kući ne radi

Zabrana putovanja

Zbog toga povratnici, u potrazi za hljebom, sve češće napuštaju zemlju. No, vrlo često uzalud potroše teško ušteđeni novac, jer budu deportirani iz mahom zapadnih zemalja.

Đilić porodicu hrani radeći sezonske građevinske poslove. Prije dvije godine sa suprugom i četvero djece krenuo je put Švedske. Tamo su proveli mjesec i po, te im je jasno stavljeno do znanja da ne mogu dobiti azil.

Morali su se vratiti kući i pri tome su dobili dvogodišnju zabranu putovanja u zemlje Šengena. Potrošili su uzalud oko 3.000 maraka.

- Niko u kući ne radi i stanje je sve gore. Ne isključujem mogućnost da se opet odlučimo na odlazak u neku drugu zemlju - kaže Đilić.

Povratnik Nedim Karić iz zvorničkog naselja Šib sa suprugom i dva mala sina bio je u Francuskoj.

Image
Porodica Karić: Pokajali se odmah po dolasku

- Pokajali smo se odmah po dolasku, jer smo vidjeli da priče o mogućem dobivanju azila nisu tačne. Pokrenuo sam proceduru povratka u BiH i nakon pet mjeseci nam je odobreno. Nikoga ne mogu zaustaviti da ode, jer svi znamo da su u Podrinju uslovi života katastrofalni. Ali, ljudi će uzalud napatiti i sebe i porodicu - poručio je Karić.

Ilegalni kanali

U potrazi za poslom, boljim životom, 38.000 povratnika u sjeveroistočnu Bosnu napustilo je do sada svoje domove i ilegalnim kanalima otišlo put zemalja Šengena!

To nam je potvrdila Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH. Ona kaže da će se mnogi povratnici morati vratiti, ili su se već vratili, jer im nije odobren ostanak u stranim zemljama.

Rijetki uspiju ostati

Mirhunisa Zukić kaže da povratnici traže bolji život u Luksemburgu, Francuskoj, Švedskoj, i to na ilegalne načine, ali ga ne nalaze.

- Moraju se vratiti. Samo rijetki uspiju ostati. Sve ovo ozbiljno dovodi u pitanje Aneks 7 Dejtonskog sporazuma - ističe Zukić.

laganini
Spamer
Spamer

Re: Povratnici napuštaju BiH nadajući se azilu

Post by laganini » 15 Mar 2014, 09:19

važno da mi obilježimo teritorij..

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25128 times
Been thanked: 6595 times
Status: Online

Post by Veca » 15 Mar 2014, 17:28

...koji li te djavo vuce da odgovaras na ovakve vijesti?! ...cuj,mi!...svasta!...vi ste svoje zapisali prije dvaest i kusur godina,bas vam jos fali?! :D
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 15 Mar 2014, 17:33

..najrađe ti nebi ni odgovorio... :place

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!

Post by Veca » 15 Mar 2014, 18:17

...ja tebe davno skontala,tako da mi odgovor,tvoj,ne fali! :D

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 15 Mar 2014, 18:19

..ma ti očito imaš problema s razmišljanjem da iskren budem žao mi te...sretan put ...

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca » 15 Mar 2014, 19:10

laganini wrote:..ma ti očito imaš problema s razmišljanjem da iskren budem žao mi te...sretan put ...

...ne tribas ti mene zaliti,zali te,gore,o kome je rijec!

...vise mi te je,pun .urac,idi gore na temu "vicevi"! ...bar neces odudarat!

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 15 Mar 2014, 19:11

džaba ta slova oči mi biže na guzičetine :plavi

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 17 Mar 2014, 12:33

Pa naravno da zele ponovo negdje van, kad im trenutna nazovi vlast ne dopusta nista, bez podmazivanja.
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D

Ruana

Post by Ruana » 17 Mar 2014, 17:08

Vala ako ne znam dobro pisati bosanski, znam citati i razumiti ali ovo
jer budu deportirani iz mahom zapadnih zemalja.
a nista ne kontam, kao ni tekst. Odakle su povratnici, gdje su se vratili, gdje idu, nidje veze.
Vidi mu kuce, sto nije napravio manju, pa ostavio malo para sa strane, odakle mu 3 hiljade maraka da ide u Svedsku i hoce opet negdje, a zali se da se nema od cega zivjeti.
A ni po trbuhu se ne bi reklo da je bas gladan.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9941 times
Been thanked: 11805 times

Post by Krokodil Behko » 17 Mar 2014, 18:49

Baš vala. Od čega napravi kuću ako nema?
A tih 3000 su dovoljne bar za malo plastenika.

Mahom Podrinje, kako federalni dio tako i RS.

Post Reply

Return to “BiH”