Šerijatski zakon

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Blackhawk
Status: Offline

Re: Irak želi ozakoniti brak s djevojčicama mlađim od 10 god

Post by Blackhawk »

Julia-Klara wrote:Drzava u kojoj se prakticira serijetski zakon (i kaznjavanje) mi ne mogu biti ogledalo jednakopravnosti zena sa muskarcima, i nema smisla raspravljati...
Koliko su doticne djevocice obrazovane,ali i njihovi roditelji, je suvisno diskutovati,a kamoli optuzivati i nazivati ih bilo kakvim imenima,osim suosjecati sa njima.
Pogotovo kada je rijec o ruralnim podrucjima, tako da tvoj post (Jagoda) o tome da se treba drznuti, izboriti za svoja prava ne pije vode, nazalost...
Jer,ako iza tebe ne stoji niko (NIKO ) ko ce podzati tvoje stavove nego tamo neki Ajatolah,seik, ili ko zna ko za koga su zene svakako niza bica, mozes se na glavu nasaditi da nesto napravis, a kamenovana ces biti svakako (dok ne umres)
Zato razglabati o pravima zena, cak i uz pomoc AI-a ne pije vode. Hoce li te AI osloboditi stege drustva, tj. omoguciti ti relociranje u neku drugu zemlju gdje se prava zena iole postuju i cuju(makar to bila BiH)-hoce klinac...

So, ja understand tvoj point of view,Jagoda, but nemoj biti iskljuciva because nemas pravo niti si realna u this point.
Seriat i obicaji neke zemlje nemaju nikakvih slicnosti.. To sto vi odmah trpate seriat gdje mu nije mjesto, to je vas problem. A zbog toga i jesu muslimani na "crnom" glasu, bas zbog takvih koji necije obicaje trpaju pod seriat..
Ruana

Post by Ruana »

Tako je Rambo, da je po seriatu ne bi je udavali od 10 godina, ne bi ih mlatili i ubijali. U ovakvim zemlama je ocito da je adet stariji od seriata. Jer su se prije seriata ubijala zenska djeca.
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

Irački zakon trenutno dozvoljava brak s napunjenih 18 godina, ali djevojčice mlađe od toga mogu se udati uz pristanak zakonskog staratelja. Prijedlog novog zakona zasniva se na principima šiitskog zakona za koji je zaslužan Jnaafar al-Sadiq, šesti šiitski imam. Iračko ministarstvo pravde predstavilo je Vladi prijedlog zakona krajem prošle godine, a ona ga je prošlog mjeseca odobrila uprkos snažnom protivljenju organizacija za ljudska prava.
eto sad, ispade Klara kriva sto trpa serijat e ne ovi lapani gore je li? :123
Ruana

Post by Ruana »

Spanac_113 wrote:
Irački zakon trenutno dozvoljava brak s napunjenih 18 godina, ali djevojčice mlađe od toga mogu se udati uz pristanak zakonskog staratelja. Prijedlog novog zakona zasniva se na principima šiitskog zakona za koji je zaslužan Jnaafar al-Sadiq, šesti šiitski imam. Iračko ministarstvo pravde predstavilo je Vladi prijedlog zakona krajem prošle godine, a ona ga je prošlog mjeseca odobrila uprkos snažnom protivljenju organizacija za ljudska prava.
eto sad, ispade Klara kriva sto trpa serijat e ne ovi lapani gore je li? :123
Spanijo, SITSKI I SERIATSKI zakon nije isto. Siti su sekta.
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Pa gore se ne spominje nigdje seriatski zakon nego siitski zakon kojeg je napravio Jnaafar al-Sadiq... A siiti su u mnogo cemu vec davno otisli od islama i ispravnog vjerovanja...
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

nisu sestro sekta nego jedan ogranak islama a to sto ih vi (mi) suniti ne volite plaho ne mijenja cinjenicu da se zakon temelji na vjeri i provodi kroz vjerske u zakonske okvire.
meni to nema nikakve razlike. ako oni nemaju serijat zato sto su siiti imaju talibani koji primjenjuju extremnu verziju serijata. puno su mi bolji i pobozniji od ovih :maja
Ruana

Post by Ruana »

Spanac_113 wrote:nisu sestro sekta nego jedan ogranak islama a to sto ih vi (mi) suniti ne volite plaho ne mijenja cinjenicu da se zakon temelji na vjeri i provodi kroz vjerske u zakonske okvire.
meni to nema nikakve razlike. ako oni nemaju serijat zato sto su siiti imaju talibani koji primjenjuju extremnu verziju serijata. puno su mi bolji i pobozniji od ovih :maja
Pa sve i da nema veze jesu li sekta ili nisu (sto nije slucaj sa talibanima) koji jesu sekta, u tekstu nigdje nije spomenut serijat nego SIITSKI zakon, a razlika izmedju sunija i sita je velika.
Postoji ogromna razlika izmedju sunija i sija, prije svega sunije su ispravni sljedbenici Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, dok su sije (Perzijanci) kao i neke njihove skupine su nevjernici, kao napr. duodecimalci (isneaserije), koji vjeruju u dvanaest imama i njihovu bezgrijesnost.
Zato imaju svoj zakon, svoja pravila i vjeru koja se dosta razlikuje od nase. I opet ponavljam Siitski i seriatski zakon nije isto. Talibani jjesu sunije, ali fundamentalisticka skupina koja opet provodi seriat na svoju ruku. Ali se ne mogu positovecivati sa ispravnim islamom.
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

aham. mislis da suniti u iraku imaju ispravniji pristup prema zenama, djeci?
hocu ti reci jednu stvar. kad neko vjeruje i postuje svaka cast. kad se ta vjera utjeruje puskom i kamenom cisto me zaboli koji su i koliko imaju imama za mene su idioti :cudi

ako im se vec nesto udara s nekim eto izraela brate :cudi jest da je lakse zensko marnut al eto.
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

Spanac_113 wrote:
ako im se vec nesto udara s nekim eto izraela brate :cudi jest da je lakse zensko marnut al eto.
:hihi :hihi :hihi :hihi :cool

Ukinut im i drzavu i vjeru, i na prisilni rad u kakvu africku drzavicu; crnci vole takOve :D
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

Jagoda wrote:
Spanac_113 wrote:

Ukinut im i drzavu i vjeru, i na prisilni rad u kakvu africku drzavicu; crnci vole takOve :D
misli sta god hoces jagoda. samo nemoj mene qoutirat uz svoje misljenje pls.
Ruana

Post by Ruana »

Spanac_113 wrote:aham. mislis da suniti u iraku imaju ispravniji pristup prema zenama, djeci?
hocu ti reci jednu stvar. kad neko vjeruje i postuje svaka cast. kad se ta vjera utjeruje puskom i kamenom cisto me zaboli koji su i koliko imaju imama za mene su idioti :cudi

Upravu si i to je bas tako kako si rekao, ali znam dosta ovih iz Iraka i jednih i drugih, kad ih malo bolje upoznas vidis i razlike. Ali kod sunija pravih vjernika. Nedavno sam upoznala jedam mladi par iz Iraka (sunije) oboje su skolovani i pitam ih jesu li se upoznali tamo ili ovdje kazu upoznali se na univerzitetu studirali zajedno. Znaci nisu svi isti.
A to za Izrael, pa koliko je arapa da su svi po kamen na Izrael bacili ne bi ih bilo dosad.
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

Spanac_113 wrote:
Jagoda wrote:
Spanac_113 wrote:

misli sta god hoces jagoda. samo nemoj mene qoutirat uz svoje misljenje pls.
Sad bas hocu :hihi :D. :D. :D. :D. :D. :D.
D.I.L.L.I.G.A.F.
Ruana

Post by Ruana »

Jagoda wrote:
Spanac_113 wrote:

Tebi je to smijesno, pojma nemas koliko si i sama zalosna i smijesna, znas puno licis na Blenta on je imao otprilike takav crni humor.
Blackhawk

Post by Blackhawk »

I opet da ponovim...
Seriat je jedno, a obicaj zemlje je drugo...

Po seriatu zena ima veliko pravo i nigdje nije manje vrijedna nego muskarac, nego cak ima i nekih prednosti ispred muskarca...
Po seriatu niko zenu nemoze vjencati protiv njene volje, onaj pristanak zene je najbitniji da bi brak uopste mogao biti sklopljen..
Zena ima potpuno pravo i na zivot, na obrazovanje, na imetak, na nasljedstvo, na brak, na porodicu... Naravno, sve to, ali da ne prelazi okvire islama..
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

Blackhawk wrote:I opet da ponovim...
Seriat je jedno, a obicaj zemlje je drugo...

Po seriatu zena ima veliko pravo i nigdje nije manje vrijedna nego muskarac, nego cak ima i nekih prednosti ispred muskarca...
Po seriatu niko zenu nemoze vjencati protiv njene volje, onaj pristanak zene je najbitniji da bi brak uopste mogao biti sklopljen..
Zena ima potpuno pravo i na zivot, na obrazovanje, na imetak, na nasljedstvo, na brak, na porodicu... Naravno, sve to, ali da ne prelazi okvire islama..
hvala na ponavljanju, shvaceno.

daj mi reci gdje se trenutno zivi po serijatu a da zena ima ista ili veca prava?
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Pa danas nema nijedna drzava da seriat provodi u onom pravom i ispravnom obliku..
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

Ruana wrote:
Jagoda wrote:
Spanac_113 wrote:

Tebi je to smijesno, pojma nemas koliko si i sama zalosna i smijesna, znas puno licis na Blenta on je imao otprilike takav crni humor.
Sta jos lijepo imas da kazes?! :hihi

Ko ne razumije, kudi, jer mu je vokrina sto ne zna bolje :grana :zubi

Kakav serijat, kakvi bakraci. Idiotluk nedoraslih polustvorova koji se sile na slabijem, jer nemaju mooda za nesto drugo. Izrael samo mogu da gledaju dok taru vodu sa usta, jer nemaju dovoljno humanosti u sebi da makar priznaju da su dopustili, i doprinijeli unistenju Palestine. Fuj, nista gore od (ne)vjernika Muslimana.
D.I.L.L.I.G.A.F.
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

super black, znaci teorija odlicna al eto.
de onda da ne pricamo o tome kako je ravnopravan. to mi je ko pricat kako je u komunizmu radnicima najbolje jelte.
da li postoji pisani, jedini i ispravni oblik? ili je to otvoreno za interpretaciju?
Ruana

Post by Ruana »

Jagoda wrote:
Ruana wrote:
Jagoda wrote:
Spanac_113 wrote:

Sta jos lijepo imas da kazes?! :hihi

Ko ne razumije, kudi, jer mu je vokrina sto ne zna bolje :grana :zubi

Kakav serijat, kakvi bakraci. Idiotluk nedoraslih polustvorova koji se sile na slabijem, jer nemaju mooda za nesto drugo. Izrael samo mogu da gledaju dok taru vodu sa usta, jer nemaju dovoljno humanosti u sebi da makar priznaju da su dopustili, i doprinijeli unistenju Palestine. Fuj, nista gore od (ne)vjernika Muslimana.
I isto averzija na islam, vjeru i sve sto ima veze sa tim. Hajde priznaj necemo ti nista.
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

Ruana wrote: I isto averzija na islam, vjeru i sve sto ima veze sa tim. Hajde priznaj necemo ti nista.
Lutko moja, averzija prema svemu sto je Islam nasilu postao:) Ja poznajem samo jednog pravog vjernika. Novokomponovane volim,,,za*ebavat :D. :D. :D. :D. :D. :D.

Arsin se "zatupio" ja'b rekla u tom sta se zove vjerom :grana
D.I.L.L.I.G.A.F.
Post Reply

Return to “Religija”