Evropska unija iznutra

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Ruana
Status: Offline

Re: Venecija traži odvajanje od Italije, te izlazak iz EU i

Post by Ruana » 18 Mar 2014, 11:25

Jasta nego napravi, meni pasu Blentovi postovi, odkad si dosao ne pijem vise ove tablete za podizanje pritiska.

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 18 Mar 2014, 11:30

Ruana wrote:Jasta nego napravi, meni pasu Blentovi postovi, odkad si dosao ne pijem vise ove tablete za podizanje pritiska.
hahahahahah Priznaj da ne meRes bez "nas" :D. :D. :D. :D. :D. :D. :D.
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D

Ruana

Post by Ruana » 18 Mar 2014, 11:32

Jagoda wrote:
Ruana wrote:Jasta nego napravi, meni pasu Blentovi postovi, odkad si dosao ne pijem vise ove tablete za podizanje pritiska.
hahahahahah Priznaj da ne meRes bez "nas" :D. :D. :D. :D. :D. :D. :D.
Vencija hoce da se odvoji Blento, a to nije dobro za tebe. Procitaj jos jednom vidjeces sto.

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 18 Mar 2014, 11:35

De mi Alaha ti ti strucno objasni :hihi :hihi :hihi :hihi :hihi
D.I.L.L.I.G.A.F.

Pantagruel
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Pantagruel » 18 Mar 2014, 19:57

Vencija i secesija, stara patka... Sad "mere", kad je ona celava musava sovenska spodoba pocistila sve sto ima veze sa slovenackim, a 30-ih bili veci Latini i od samih Rimljana... I Benito i finito sto bi rek'o pokojni Kostolomac... Mleci osim toga ne kapiraju da su danas eUropska provincija, vukojebina, nema vise nis' od srednjevjekovnog sjaja, ostali samo krediitni dugmici...
Tvoja proslost krije se u tvom cutanju, tvoja sadasnjost u tvom govoru, a tvoja buducnost u tvojim pogresnim koracima. Sve buducnosti imaju jednu veliku vrlinu: nikad ne izgledaju onako kako ih zamisljas. (Milorad Pavic)

Pantagruel
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Pantagruel » 18 Mar 2014, 20:02

Ruana wrote:Nije Real je u Madridu a Venecija u Italiji.
Gdje je onda Sociedad pizda mu materina :hm Oli je u Donostiji oli u San Sebastiánu :hm
Tvoja proslost krije se u tvom cutanju, tvoja sadasnjost u tvom govoru, a tvoja buducnost u tvojim pogresnim koracima. Sve buducnosti imaju jednu veliku vrlinu: nikad ne izgledaju onako kako ih zamisljas. (Milorad Pavic)

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka » 18 Mar 2014, 20:45

neka se odvoji,ionako će nestati :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Pantagruel
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Pantagruel » 18 Mar 2014, 20:48

Zagorka wrote:neka se odvoji,ionako će nestati :kafa
Kak'? :kafa

Ruana

Post by Ruana » 18 Mar 2014, 22:32

Pantagruel wrote:
Gdje je onda Sociedad pizda mu materina :hm Oli je u Donostiji oli u San Sebastiánu :hm
Pitaj Oluju ne znam.

Pantagruel
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Pantagruel » 19 Mar 2014, 02:18

Ruana wrote:
Pantagruel wrote:
Pitaj Oluju ne znam.
Koja si ti zatucana sovenska zamlata :pusi
Sta bih ja trebao sada, da se sprdam sa zrtvama Srebrenice?! :hm
Svakakve sovensko-nacijonske isprdke drzava Danska trpi... Dok si na danskom budzetu, nije problem, jel' da :hop
Konstantno proturam tezu o "usranom" Zapadu jel'te, al' kad treba nahraniti doope, dobra "trula drzava Danska", takvih naciJonskih importovanih seljobera pun Zapad... :pusi
Verstanden? Oder soll i wiederhol'n? Schleswig-Holstein ist ni't weit entfernt von "Danmark". Nehme an, kapiers' es!
Last edited by Pantagruel on 19 Mar 2014, 03:49, edited 2 times in total.

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 19 Mar 2014, 02:21

Ouch :grana :D.
D.I.L.L.I.G.A.F.

Pantagruel
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Pantagruel » 19 Mar 2014, 02:54

Jagoda wrote:Ouch :grana :D.
Iz kojih pickovaca je ova cobancica LuJana ispala...
[ytube][/ytube]
09:40 - 10:10 :plavi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9889 times
Been thanked: 11698 times
Status: Online

Koliko ko sati radi u Europskoj uniji?

Post by Krokodil Behko » 14 Apr 2014, 11:09

Image

Sa sjevera Europe stižu gotovo utopijske vijesti: Švedska testira uvođenje šestosatnog radnog dana koji bi trebao utjecati na smanjenje bolovanja, sretnije osoblje i veću učinkovitost. Potaknuti time, odlučili smo provjeriti koliki je sedmično prosjek radnih sati u Europskoj uniji. Zaboravite na predrasude jer bi vas brojke mogle iznenaditi…

Image

Prema radnim satima zemlje članice Europske unije je moguće podijeliti u dvije skupine: na one kojima radna sedmica sadrži 40 radnih sati i one kojima radni tjedan traje 48 radnih sati. Valja napomenuti kako je Švedska upravo ovih dana počela s testiranjem šestosatnog radnog dana, odnosno radne sedmice koja bi trajala 30 sati.

Infografika prikazuje koliko prosječno traje radna sedmica u svakoj zemlji članici Europske unije. Podaci Eurostata za 2013. godinu pokazuju da grčki radnici zapravo rade više nego bilo ko u Europi, dok Holanđani imaju najkraću radnu sedmicu od samo 30 sati. Ipak, u obzir treba uzeti činjenicu da dužina radne sedmice nije proporcionalna produktivnosti.

Analizom podataka Eurostata vidljivo je da građani siromašnijih članica Unije rade duže, čime nadoknađuju zaostatak u produktivnosti, dok zapadni radnici, pak, rade kraće, učinkovitiji su i stoga imaju više vremena za odmor. Dakako, radnici siromašnijih članica su i sami siromašniji jer nisu plaćeni po satu koliko i njihovi kolege u bogatijim zemljama Unije.

Iako prosječna radna sedmica u Belgiji traje 37,2 sata, u Bugarskoj 40,7 sati, u Češkoj 40,6 sati, u Danskoj 33,7 sati, u Njemačkoj 35,3 sata, u Estoniji 38,9 sati, u Irskoj 35,5 sati, u Grčkoj 42,1 sat, u Španiji 37,9, u Francuskoj 37,4 sata, u Italiji 36,9 sati, na Cipru 39,8 sati, u Latviji 38,6 sati, u Litvi 38,1 sat, u Luksemburgu 37,1, u Mađarskoj 39,6 sati, na Malti 38,5 sati, u Nizozemskoj 30,0 sati, u Austriji 36,9 sati, u Poljskoj 40,7 sati, u Portugalu 39,6 sati, u Rumunjskoj 40,1 sat, u Sloveniji 39,4 sata, u Slovačkoj 40,7, u Finskoj 36,6 sati, u Švedskoj 36,2 sata i u Ujedinjenom Kraljevstvu 36,6 sati. U Hrvatskoj prosječan broj radnih sati u jednom tjednu iznosi 39,3.

Sedmični prosjek radnih sati na nivou Europske unije je 37,2 sata.

Prema podacima Eurostata za 2013. godinu, stanovništvo 28 zemalja članica Europske unije u dobi od 15 do 74 godine može se svrstati u tri skupine: 216,4 miliona zaposlenih, 26,2 milijuna nezaposlenih, te 137,2 milijuna neaktivnih. Među onima koji su u radnom odnosu njih 43,7 miliona radi nepuno radno vrijeme, od toga je njih 9,9 miliona (23 posto honorarnih radnika) podzaposleno, što znači da su željeli raditi više sati i da su bili su na raspolaganju za dodatni rad.

(tportal.hr)

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14634 times
Been thanked: 10132 times

Re: Koliko ko sati radi u Europskoj uniji?

Post by Julia-Klara » 14 Apr 2014, 11:12

U Njemackoj sam radila 40 sati ali i ovdje ...
Prekovremeno se ne racuna
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 14 Apr 2014, 11:22

To su prikazane i proknjižene brojke.....realno je cifra bliža 50 nego 40.....a nerijetko i više :kafa
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Trepavica

Post by Trepavica » 14 Apr 2014, 11:27

Mi smo najvriedniji radimo 35 h semicno - ostalo ide u prekovremene sate ...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9889 times
Been thanked: 11698 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 14 Apr 2014, 11:31

Trepavica wrote:Mi smo najvriedniji radimo 35 h semicno - ostalo ide u prekovremene sate ...
Pa sad ja rekoh nešto o toj zemlji :D

Ja sam znao raditi i po 66 sati u sedmici ali ipak neka "normala" je bila 58 sati :oo

Ono 66, po 10 sati na relaciji pon-pet, a potom dva slobodna dana kad radimo samo po 8 sati :jupi

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 14 Apr 2014, 11:50

ja ne znam nikog da radi manje od 45 sati u GB :cudi
al posto se radi o prosjeku, ok.

ovde su poceli praktikovat radne ugovore od nula radnih sati.
sto znaci imaju te na stand by i kad zatrebas zovu te odradis par sati.

totalno izrabljivanje radne snage i izbjegavanje placanja poreza jer se ljudi koji rade pod ovim uslovima ne vode ni kao radnici na pola radnog vremana sto znaci da ne padaju pod veci dio zakona o osiguranju i placanju minimalnog doprinosa. cak im se odradjeno vrijeme ne racuna u penziono.

i ne radi se o malom broju ljudi, po sluzbenim brojkama preko 500 hiljada zaposlenih radi po ovakvim ugovorima.

"The scale of the use of zero-hours contracts has been revealed after official figures showed that nearly 583,000 employees – more than double the government's estimate – were forced to sign up to the controversial conditions last year."

http://www.theguardian.com/uk-news/2014 ... -contracts

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4409 times
Been thanked: 3364 times

Post by Melek » 14 Apr 2014, 14:22

Ja ovde u Svedskoj radim ko stoka i dan i noc, ali sreca je ta sto sam upao u dobru bransu pa mogu malo da vrdam. Evo ovo sad pisem s posla iz kancelarije, ali preko SSH tunela do kuce pa preko moje IP adrese, da se stagod nedobog ne primjeti :) Po 10-tak sati na dan je vrlo cesta pojava, a kuci me zovu i u vrijeme i u nevrijeme.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 14 Apr 2014, 14:24

U Goeeeteborgu kod vas pokušavaju sa radnim danom od 6 sati, kao rezultati su se pokazali puno boljim nego kad je duže radno vrijeme.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Post Reply

Return to “Svijet”