Pravilna i raznovrsna ishrana-Mršanje

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

purple_silence
Na probnom
Na probnom
Status: Offline

Pravilna i raznovrsna ishrana-Mršanje

Post by purple_silence »

Pozdrav svima!
Voljela bih s vama povesti diskusiju, o pravilnoj ishrani, o kojoj svašta znam, a opet ama baš ništa. Prvo da kažem da sam se pokušavala nakaniti godinama da se hranim pravilno, ali moja želja i volja su išli ka suprotnom, hamburgeri, pizze, tjestenina, sokovi, cola (na koju sam bukvalno navučena) i sav najgori fast food koji su za mene postali svakidašnjica, ne uživanje, kad otvorim kući frižider koji je ispunjen mazalicama,salamama, ja ga zatvorim govoreći da nema ništa, jer sam se jako razmazila, veeeliki sam gurman i nije me ništa moglo zaustaviti, nisam htjela ni na kakve dijete, jer ne znam ništa o njima, samo znam da su štetne, nesigurne, ako se brzo smrša pojavljuje se celulit (ili sam možda u zabludi, možda postoji neka wow zdrava dijeta), Internet nosi bum informacije u koje nikad nisam sigurna, mnoštvo informacija me zbunjuje, ovako sve imam na jednom mjestu, a nadam se da sam došla na pravo. Cijeli život sam smatrala da nisam debela, nego „krupnijaa“, mrzila sam kad mi neko kaže da imam „malo“ viška kila, sve dok... jednog dana sasvim slučajno iz puke zezancije kod momka nisam stala na vagu(prije 15 dana). Nisam smjela da pogledam nego sam njega pustila da kaže broj i nastupio je šok. :rol Sa svojih 159cm imam 72 kile. :ooo :ooo :aplauz Bilo bi ljepše da mi je neko odvalio šamar, nego taj broj koji me je sravnio sa zemljom. Prvi put sam istini pogledala u oči, priznala sebi činjenicu, osjetila se kao krmača kojoj je filozofija života krajnji hedonizam, „hljeba i igara“. :ooo :oo :oo :oo U tih
Željela bih ovdje da razmjenjujem iskustva sa vama, da govorim kako mi napreduje ili nazaduje ta „pravilna ishrana“, svoje padove i uspone, da mi pričate o dijetama, mišljenjima, da se nadopunjujemo i podstičemo međusobno. Počela sam prvi put uživotu sa zdravom ishranom, kuhanim jajima, salatama i svime što je zdravo, stalno sam jako gladna (a bila sam i prije jer je moj želudac ko bunar u „Alisi iz zemlje čuda“-beskrajan. Znam sve ono što svi znaju, da se ne smije jesti iza 6 itd.. Eh pa da počnem s prvim pitanjem... Pošto pijem dosta kafe, počela sam koristiti natren (umjetno sladilo=0 kalorija) ali sam negdje pročitala da je kancerogen, a opet se to i negira. Da li jabuke debljaju noću? Da li banane debljaju? Da li je kupovni zeleni čaj dobar za mršanje? Kako smanjiti apetit i shvatiti ishranu samo kao potrebu (nemojte navoditi one gluposti da brojim koliko puta žvačem, jer to neću). Mora li se jesti ujutru? Da li 2l vode dnevno stvarno pomaže mršanju ili nas samo napuše? Pričajte sva svoja iskustva u vezi ishrane, vaših dijeta, ssve, sve, sveee!!!
"Riječi su vazduh, kakvu štetu mogu nanijeti? Riječi su otrov, od njih počinje svako zlo. Onda da ćutimo!"
harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 166 times
Been thanked: 372 times

Re: Pravilna i raznovrsna ishrana-Mršanje

Post by harlekin »

vako,dobro nam dosla,a sto se klope tice ja znam samo snitu namazat :kafa
Ruana

Post by Ruana »

Silence dosla si na pravo mjesto imamo nekoliko strucnjaka za to. Obrati se nanick Ahhhh i Calla, strucni su i vole pomoci. A mozes i ovdje da ih pitas sve sto pozeslis.
Dobro nam dosla. :cvijece
purple_silence
Na probnom
Na probnom

Post by purple_silence »

Hvalaaa! nadam se da ću dobiti korisnih savjeta, a i vi od mene... jer ja sam baš u gabuli :zid
"Riječi su vazduh, kakvu štetu mogu nanijeti? Riječi su otrov, od njih počinje svako zlo. Onda da ćutimo!"
purple_silence
Na probnom
Na probnom

Post by purple_silence »

Kakva su vaša iskustva sa kilažom? Jeste li zadovoljni, bili na dijetama, itd?
Fatma
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Fatma »

Nema ništa od tih dijeta.Rajfešlus na usta i to je to

.Nedaj bože kakve bolesti,kile idu same od sebe.
purple_silence
Na probnom
Na probnom

Post by purple_silence »

Lako je to reći "rajfešlus na usta", problem je sa karakterom, kao i sa svim drugim stvarima što nas muče.. Što se tiče dijeta, šta ja znam, možda postoji neka dobra, laik sam što se toga tiče, nikad me nije zanimalo (a trebalo je). I plus, nemam vremena da se bavim nekim sportom.
Ruana

Post by Ruana »

purple_silence wrote:Kakva su vaša iskustva sa kilažom? Jeste li zadovoljni, bili na dijetama, itd?
Sta da ti kazem Silence, mi zene bas i ne volimo o tome pricati, na forumima smo uglavnom zgodne, lijepe i bez viska grama.
Moja istina je da sam se 8 godina borila sa anoreksijom, poslje koje sam bila normalna (bas bez viska ili manjka) grama, pa sam se onda uljenila i dobila nekoliko kila viska, kad kazem nekoliko stvarno je tako, valjalo bi da sam mrsavija mozda 5 kila, ali ja se ne usudjujem nista mijenjati u ishrani niti pocinjati sa kakvim dijetama. Bojim se, d aopet ne smrsam nenormalno i ne zavrsim u bolnici.
Znam samo da treba da jedes mesa i povrca, izbjegavas hljeb.
purple_silence
Na probnom
Na probnom

Post by purple_silence »

Dopada mi se tvoj odgovor, jer je iskren. Ja samo pokušavam naći način kako da se riješim apetita ,želje za hranom koja me tješi kad se bilo šta loše desi, kad god pokušam da se samokontroliram, moj mozak se inati ne znam zašto, i onda namjerno jedem u neizmjernim količinama.
Kako si uspjela doći do anoreksije? Kako si se uspjela izboriti?
Fatma
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Fatma »

Ruana wrote:
purple_silence wrote:Kakva su vaša iskustva sa kilažom? Jeste li zadovoljni, bili na dijetama, itd?
Sta da ti kazem Silence, mi zene bas i ne volimo o tome pricati, na forumima smo uglavnom zgodne, lijepe i bez viska grama.
Moja istina je da sam se 8 godina borila sa anoreksijom, poslje koje sam bila normalna (bas bez viska ili manjka) grama, pa sam se onda uljenila i dobila nekoliko kila viska, kad kazem nekoliko stvarno je tako, valjalo bi da sam mrsavija mozda 5 kila, ali ja se ne usudjujem nista mijenjati u ishrani niti pocinjati sa kakvim dijetama. Bojim se, d aopet ne smrsam nenormalno i ne zavrsim u bolnici.
Znam samo da treba da jedes mesa i povrca, izbjegavas hljeb.

I ja to pokušavam da kažem.Kad sam prije dvije godine smršala do neprepoznatljivosti,svi su me u čudu gledali i pitali jesam li dobro.
Naravno,bilo je na nervnoj bazi.Sad sam ponovo vratila staru kilažu,možda kao i ti koju kilu više,ali se ne opterećavam.

Da hoću,mogla bih za heftu smršati,izbjegavati kasne obroke,izbaciti hljeb i tjesteninu,ubaciti fizičke aktivnosti,ali neću,super se osjećam u svojoj koži...
purple_silence
Na probnom
Na probnom

Post by purple_silence »

Što se tiče hljeba, to je baš navka iz djetinjstva, da nadopunjavam hranu hljebom, ali eto prešla sam na švedski hjeb. :P Je li do anoreksije kod tebe došlo zbog neke dijete ili?
Fatma
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Fatma »

purple_silence wrote:Dopada mi se tvoj odgovor, jer je iskren. Ja samo pokušavam naći način kako da se riješim apetita ,želje za hranom koja me tješi kad se bilo šta loše desi, kad god pokušam da se samokontroliram, moj mozak se inati ne znam zašto, i onda namjerno jedem u neizmjernim količinama.
Kako si uspjela doći do anoreksije? Kako si se uspjela izboriti?

Čuj kako si došla do anoreksije....baš je to nešto dobro?

Izvinjavam se Ruana,što odgovaram umjesto tebe
purple_silence
Na probnom
Na probnom

Post by purple_silence »

Joj tebe Fatma, po čemu si ti vidjela da ja mislim da je to nešto dobro??? :lupa To je opet suprotna krajnost o kojoj nemam pojma pitam iz radoznalosti. Nemoj žuriti sa zaključcima o meni.
Ruana

Post by Ruana »

Ma nema veze Fatma, vjeruj mi silence bolje ti je da ne znas otkud mi anoreksija. Nego sto se tice hjeba to je samo navika nista drugo, probaj za pocetak crni a ima nesto sto ubija apetit limunada bez limuna, napuni bocu hladne vode iscjedi imun u nju i nigdje ne idi bez toga. Najmanje litar i po dnevno i vidjeces kako kila slijecu. Nemoj se vaditi da nemas vremena za sport to kad se hoce moze, imam dvoje djece, posao koji oduzima masu vremena i kuci i kad sam na poslu ali stignem najmanje dva puta sedmicno na plivanje. Ustanem u 6 i dva sata na bazenu prije nego ostali i ustanu.
purple_silence
Na probnom
Na probnom

Post by purple_silence »

Jedem ja švedski crni hljeb (isto drvo da jedem), što se tiče limunade, hvala ti fkt, zvuči jako korisno, et čim sam došla odmah koristan savjet koji počinjem odmah sutra, pa javim rezultate. Dakle, limunada smanjuje apetit i pomaže pri mršavljenju, znam da gasi žeđ najbolje od svih pića. A koji je još dobar čaj za mršanje osim zelenog?
Fatma
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Fatma »

purple_silence wrote:Joj tebe Fatma, po čemu si ti vidjela da ja mislim da je to nešto dobro??? :lupa To je opet suprotna krajnost o kojoj nemam pojma pitam iz radoznalosti. Nemoj žuriti sa zaključcima o meni.

Hoću da ti kažem,da je ipak bolje imati i koju kilu viška,nego biti kostur.Bila sam i jedno i drugo i mislim da mogu na tu temu pisati.Kad sam smršala izgledala sam kao avet,nema ko me nije zaustavio i pitao šta je samnom,jesam li bolesna.Boja lica mi je bila neprirodna...sve ličilo na anoreksiju.

Zato ti kažem,probaj se malo više kretati,ne jesti kasno naveče,pogotovo grickalice....

Sve je to u glavi,hoću reči u psihi.I to što ti se traži da jedeš tako kasno,sve je to povezano.Trebaš složiti prioriette u životu,šta ustvari želiš i da budeš malo jači karakter....kad kažeš neću,da to i ispoštuješ :pusa
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8075 times
Been thanked: 19098 times

Post by Maja »

Pozdrav P.S.

Nisam ni na kakvoj dijeti i imam nekolika kg viška ali se nikad nisam s tim zamarala. Nisu mi smetali. Ali nedavno su mi otkriveni tlak i šećer pa pazim da se zdravo hranim, ne da smršam (ako koje kilo padne još bolje) nego zbog zdravlja inače.
Ova pitanja koja si postavila...neko moje mišljenje..
Zeleni čaj nije čudotvoran u mršanju ali je zdrav, izbacuje toksine iz organizma i nećeš zbog njega mršati ali ćeš pijući ga činiti dobro svom tijelu, posebno ako imaš holesterol. Osim što je sam po sebi zdrav to je tečnost jel... A i zdravom čovjeku se savjetuje da dnevno popije 1,5-2 l tečnosti. Ja npr svaki dan popijem litar čaja (zeleni i za dijabetis) i litar čiste vode.
Sokove uopšte ne pijem. Tečnost unosiš i supama, mlijekom, jugurtom ali eto ja to ne računam.
Znači čaj i voda = 2 l.
Naravno zeleni čaj u listićima a ne u kesicama.
Druga moja promjena je hljeb koji pravim samo sebi (ukućanima drugi) i evo baš se peče :D
2 šolje bijelog brašna, pola šolje ražovog i pola šolje heljdinog brašna.
Pokušala sam po jednu šolju od svega ovog al je grozan tako :bua
I uopšte ne naraste, džaba germa.
Ovakav hljeb nema manje kalorija od bijelog ali je zdraviji.
Treća promjena, sva hrana koju sebi pravim je na maslinovom ulju, ekstra djevičanskom koje je i ekstra skupo :D
Ali meni 1 l može mjesec dana. Ispočetka će ti biti odurno kao meni. Užas kako mi je to ulje bilo ružno. Trebalo mi je mjesec dana da se naviknem na njega ali sad ništa, ko da ga čitav život koristim.
Od namaza samo ABC sir, tako mi je doktor rekao jer je najzdraviji.
Hrenovke samo kuhane i to one od 10 posto masti.
Kad pržim jaja ide jedno cijelo + 1 bjelance.
Za svaki obrok hrpa salate s 1 kašikom maslinovog i trun soli.
Mlijeko i jogurt s oko 1 posto masnoće jer su oni ispod 1 odurni.
To da se ne jede iza 6 je čista laž. Ja večeram u 9 i nisam se ni gram nadebljala a prije sam jela u 16h i kapak.
Samo podijelim obroke, tri manja umjesto dva velika. Između njih čajevi, kafa 1-2 voćke, pretežno jabuke i naranče.
Moj je problem što se ne mogu kretati i pa i ne padaju kile ali ti se definitivno nemoj izgladnjivati jer tako ništa nećeš postići. Samo ćeš odustati od svega. Da sam na tvom mjestu više bih se bazirala na fizičku aktivnost nego na brojanje kalorija. Barem idi pješke na posao ako nemaš kad šetkati. Čisti kuću, radi u bašti :D
Banane izbjegavam zbog šećera a i ti bi trebala zbog kalorija. Ili da jedeš pola dnevno.
A za umjetna sladila sam i sama u nedoumici. I ja sam čula da su štetna pa ne znam. Tebi 1 kocka šećera neće puno značiti jer koliko ima kalorija, 16?
Znači nemoj ništa izbaciti, samo smanji kalorične namirnice i pusti one dijete za doručak kuhano jaje, za ručak 2 naranče, za večeru salata :lud

Nadam se da nisi neka Ahhhova i da neće on sad doći da se raspiše i pobije sve moje teorije :D
purple_silence
Na probnom
Na probnom

Post by purple_silence »

Joj Fatma, pa zar misliš da bih dolazila na forum da to sve ne znam? :D Prvo ne možeš porediti nekoliko kila viška i kostura, nisu to krajnosti, krajnosti su npr. onaj najdeblji čovjek na svijetu što nije izašao iz kuće 7godina i što ima rane po tijelu i kostur. Ja ne mogu da se tješim što nisam ta debeljuca ili taj kostur, niti namjeravam da smršam drastično, nego samo normalno zdravom ishranom. A pomoći mi mogu samo konkretni savjeti, kao ovo sa limunadom, što stvarno nisam čula.
Ruana

Post by Ruana »

purple_silence wrote:Jedem ja švedski crni hljeb (isto drvo da jedem), što se tiče limunade, hvala ti fkt, zvuči jako korisno, et čim sam došla odmah koristan savjet koji počinjem odmah sutra, pa javim rezultate. Dakle, limunada smanjuje apetit i pomaže pri mršavljenju, znam da gasi žeđ najbolje od svih pića. A koji je još dobar čaj za mršanje osim zelenog?
Probaj ingefer (djumbir) i ne znam gdje zivis, ako si u Svedskoj otidji u Helsam Kost i trazi caj za smanivanje apetita. Mlada si i mozes ti to.
Probaj caj od gloga, jedi avokado, doruckuj zitarice ili musli sa jogutom, ne misli na hranu, izadji prosetaj. Ne znam evo ne mogu se sjetiti jos, ali nemoj navece jesti voce. Ali nadam se da ce Ahhhh doci na temu.
Fatma
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Fatma »

Miislim da je fizička aktivnost ključ svega.Ja gdje god mogu idme pješice,ove godine nisam išla na fitnes i to dobro osjeti.

Što se tiče šećera,mislim da ima dosta čajeva,koji se na moraju sladiti.

Čitala sam na netu da ima neki čudesni napitak od đumbira,limuna,krastavaca i vode,koja blagotvorno djeluje na organizam i na topljenje kilograma.

Kažu da mlaka voda,svako jutro po jedna čaša isto tako pomaže u mršavljenju.

Nemoj zmajeriti,misim ti samo dobro
Post Reply

Return to “Zdravlje”